ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης

Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), ανταποκρινόμενη στη μόνιμη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ο ΟΤΕ μετράει ήδη τις πρώτες συνέπειες από τη μετοχοποίηση, ειλημμένη είναι η απόφαση για πώληση ποσοστού των κρατικών διυλιστηρίων, ενώ, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν, ως το 2002 πρέπει να έχει εκχωρηθεί ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς κοινωνικού πλούτου στα χέρια των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των μεγάλων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκαν "επιμελέστερες" και στον τομέα αυτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που διεκδικεί και την πατρότητα αυτής της πολιτικής και την οποία είχε ονομάσει "αποκρατικοποίηση".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης συνοδεύεται από μια συστηματική ιδεολογικοπολιτική επίθεση, με στόχο την κατασυκοφάντηση οτιδήποτε του δημόσιου και των εργαζόμενων σ' αυτό. Αφού τα δύο κόμματα, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, κατάντησαν το δημόσιο στα χάλια του με τα ρουσφέτια, τη γραφειοκρατία, τη μετατροπή του σε πεδίο εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και σε "θερμοκήπιο" πάσης φύσεως σκανδάλων, τώρα κάνουν τους ανήξερους και εμφανίζονται στο ρόλο των "εξυγιαντών" και των "εκσυγχρονιστών". Το άλλο σκέλος αυτής της ιδεολογικοπολιτικής επίθεσης αφορά στον εκθειασμό της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" και της ελεύθερης αγοράς, σαν πανάκειας για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Oι απολογητές της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων επικαλούνται τα μεγάλα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, τα αποδίδουν στο δημόσιο χαρακτήρα τους, για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημά τους. Θέλουν να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι αυτά τα ελλείμματα οφείλονται κυρίως στη δική τους πολιτική. Θέλουν, επίσης, να ξεχαστεί το γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν έναν κοινωφελή ρόλο, για τον οποίο δεν ενδιαφέρονται καθόλου οι επίδοξοι ιδιώτες αγοραστές (γι' αυτούς μόνο το κέρδος μετράει). Αυτός ο κοινωφελής ρόλος εξασφαλίζεται μόνο με το δημόσιο χαρακτήρα τους και την επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η υποστήριξη, ωστόσο, της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί συνηγορία για το σημερινό δημόσιο και πολύ περισσότερο δε συνιστά υπεράσπιση του τρόπου διαχείρισής του από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των επιχειρήσεων αποτελεί όρο για την άσκηση της όποιας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, αφού οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούνται αναντικατάστατα εργαλεία. Μια τέτοια λειτουργία, όμως, προϋποθέτει ένα κράτος που δε θα λειτουργεί με μοναδικό σκοπό τη συσσώρευση κερδών στο μεγάλο κεφάλαιο, παρέχοντας φτηνές υπηρεσίες στα μονοπώλια και υπερκέρδη από τα προγράμματα προμηθειών.

Oι εργαζόμενοι, όχι μόνο των ΔΕΚΟ, θα πρέπει να βγάλουν άμεσα τα συμπεράσματά τους για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο για τις επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και για τις ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγική βάση της χώρας. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές δυνάμεις, που, με τον ένα ή άλλον τρόπο, υποστηρίζουν αυτή την πολιτική. Το κυριότερο, όμως, να οργανώσουν την αντίστασή τους απέναντι σ' αυτές τις επιλογές, που δεν πλήττουν μόνο το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά υπονομεύουν και το μέλλον της χώρας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καθησυχάζει τους απόφοιτους λυκείων το υπουργείο

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους αποφοίτους των λυκείων και με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εφαρμογή του Νόμου 1586/86 σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με αυτά ο νόμος προέβλεπε ότι στις θέσεις διοικητικού, λογιστικού, γραμματέων κλπ. κατά την πρώτη πενταετία εφαρμογής του, δηλαδή 1986 - 1991, είχαν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν και να προσληφθούν απόφοιτοι και των γενικών και των τεχνικών λυκείων. Στη δεύτερη πενταετία 1991 - 1996 είχαν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν σε ποσοστό 50% οι απόφοιτοι τεχνικού λυκείου και 50% οι απόφοιτοι γενικών λυκείων. Οπως προέβλεπε ο νόμος, από τον Απρίλη του 1996 θα είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις μόνο οι απόφοιτοι τεχνικού λυκείου. Η τροπολογία του υπουργείου θα συνεχίσει να δίνει τη δυνατότητα και στους αποφοίτους των γενικών λυκείων να υποβάλλουν αιτήσεις για την κάλυψη διοικητικών θέσεων στο δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ