ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούλη 1996
Σελ. /44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Οχι στην αύξηση των πολεμικών δαπανών

Την "πολιτική των πολεμικών εξοπλισμών" καταδικάζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, τονίζοντας παράλληλα πως την ίδια ώρα που σχεδιάζονται αυξήσεις των πολεμικών δαπανών, μειώνονται τα κονδύλια των κοινωνικών δαπανών.

"Η χώρα μας, με πρόσχημα και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, αποφάσισε να δαπανήσει τρία τρισεκατομμύρια δραχμές περίπου για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, γεμίζοντας έτσι τα ταμεία των πολεμικών εργοστασίων των ΗΠΑ", επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΕΚ Λευκάδας, προσθέτοντας πως "ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει τη νέα αγορά του αιώνα, από την άλλη μεριά, ετοιμάζεται για μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, παραβλέποντας την άσχημη οικονομική θέση που έχουν περιέλθει από τα συνεχή "σταθεροποιητικά" προγράμματα, για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός και οι στόχοι του Μάαστριχτ". Το ΕΚ της Λευκάδας "καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια ανεξάρτητη πολιτική σε όφελος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, την ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής μας".

Βρετανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό

Αναμενόταν χτες να φθάσει στην Λευκωσία για επαφές ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Ντ.Χάνι.Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Γλ.Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ.Ντενκτάς,καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων και από τις δύο πλευρές. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι τα θέματα ασφάλειας, της αποστρατιωτικοποίησης και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών Θ.Πάγκαλος όταν προ ημερών είχε ερωτηθεί σχετικά με την βρεανική πρωτοβουλία είχε χαρακτηρίσει την Ντ.Χάνι "εντελώς ακατάλληλο" γι' αυτό το ρόλο, είχε δηλώσει ότι η Βρετανία "έχει δείξει πλήρη αδιαφορία για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής και κατοχής" και την κατηγόρησε ότι κάθε φορά που γινόταν προσπάθεια να αναληφθεί πρωτοβουλία για το κυπριακό στα πλαίσια της ΕΕ "ή προσπαθούσε να την αποτρέψει ή να τη συρρικνώσει στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή".

Δεν πάει στη Σόφια η ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ δεν παίρνει μέρος στη διαβαλκανική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σόφια με σκοπό να εξεταστεί η ασφάλεια και η συνεργασία στα Βαλκάνια. Αυτό προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στα Σκόπια από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονίζεται ότι η συμμετοχή στη συνάντηση της Σόφιας είναι αδύνατη επειδή θα πρέπει η χώρα αυτή να παραστεί με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Οπως εξηγείται στη σχετική ανακοίνωση αγνοήθηκε μια συμβιβαστική πρόταση της ΠΓΔΜ, δηλαδή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να υπάρχουν μόνο το όνομα κάθε υπουργού και η σημαία της χώρας του, χωρίς ονομασίες κρατών, ενώ αντίθετα οι Βούλγαροι αντιπρόσωποι δέχθηκαν την αντίρρηση της ελληνικής πλευράς που επέμενε η χώρα αυτή να αναφερθεί ως ΠΓΔΜ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Το φιλειρηνικό κίνημα δε σιωπά

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (3/7) στην Αλεξανδρούπολη, φιλειρηνική εκδήλωση από την Τοπική Επιτροπή της ΕΕΔΥΕ και τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη". Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη νεολαία της περιοχής, στους νέους όλου του κόσμου και στα παιδιά της Βοσνίας, που αυτό το διάστημα φιλοξενούνται στην Αλεξανδρούπολη.

Η ανταπόκριση των νέων ήταν μεγάλη και με τη συμμετοχή τους έδειξαν την ευαισθησία τους στους κινδύνους που καθημερινά απειλούν την ειρήνη και την ανάγκη του αγώνα για την επικράτησή τους. Στην εκδήλωση συμμετείχε αφιλοκερδώς το νεανικό συγκρότημα "Τάδε" με ελληνική μουσική, που με το πρόγραμμά του ενθουσίασε τους νέους και τις νέες και συνέβαλε στην επιτυχία της όλης εκδήλωσης.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, μίλησε ο Αλέκος Σταυρίδης, μέλος της Τοπικής Γραμματείας. Οπως επισήμανε, "ο αγώνας για την ειρήνη είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος και αναγκαίος, γιατί η ανθρωπότητα διανύει την πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της. Η "νέα τάξη πραγμάτων" με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνών κανόνων δικαίου, επιδιώκει την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας των δυνάμεων αυτών και των τεράστιων οικονομικών συγκροτημάτων, που εκμεταλλεύονται όλους τους λαούς". Τέλος, κάλεσε τους νέους και τις νέες της περιοχής να πλαισιώσουν το φιλειρηνικό κίνημα, που δε θα σιωπά, που θα κατονομάζει τους ενόχους, θα αποκαλύπτει την υποκρισία των ονομαζόμενων ειρηνιστών, θα κινητοποιεί το λαό, ένα κίνημα που μπορεί και πρέπει να συσπειρώνει τις ζωντανές και υγιείς δυνάμεις του λαού μας, για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη ζωή και στην προκοπή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ