ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύσκολη επιλογή...

Για καθυστέρηση τραβάει, καθώς φαίνεται, η αντικατάσταση του προέδρου της ΓΣΕΕ, μετά τη δεδηλωμένη απόφαση του Χρ. Πρωτόπαππα να παραιτηθεί από το αξίωμα, λόγω της εκλογής του στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Παρότι από τις πρώτες κιόλας μέρες διοχετεύτηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως δεδομένη η ανάδειξη του έως τώρα προέδρου του ΕΚΑ στη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας, τώρα φαίνεται πως το πράγμα περιπλέκεται... Το κλίμα στην Πατησίων 69, αλλά και το γενικότερο κλίμα προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει οι ανακατατάξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την εκλογή Σημίτη στην προεδρία του κόμματος, εξάπτει φιλοδοξίες και εκτρέφει "μνηστήρες", που μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι τουλάχιστον τρεις και μάλιστα της ιδίας (φιλο-σημιτικής) απόχρωσης... Ετσι, το παρασκήνιο παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους επιχειρεί να αξιοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ερείσματα που διαθέτει. Αλλος στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, άλλος σε στηρίγματα εντός και εκτός κομματικού μηχανισμού κλπ. Βεβαίως, στα "όπλα" αυτά προστίθενται εκείνα που έχουν να κάνουν με την επιμέλεια, που έχει να επιδείξει ο καθένας τους στην εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής σε ευαίσθητες "ζώνες", όπως μετοχοποίηση, ιδιωτικοποίηση κλπ., κλπ.

Ταυτόχρονα, προβάλλονται αξιώσεις τακτοποίησης στελεχών, που "κόπηκαν" από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, παρά την πράγματι μεγάλη προσφορά τους στην εκλογή Σημίτη, ενώ σε αμηχανία εμφανίζονται αυτή τη στιγμή τα φιλο-τσοχατζοπουλικής απόχρωσης συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία είναι τα πρώτα που πλήρωσαν την ήττα Τσοχατζόπουλου στο πρόσφατο συνέδριο, με τη μη εκλογή τους στη νέα ΚΕ... Η τέτοιου είδους κινητικότητα στην, κατά τα άλλα, απόμακρη ΓΣΕΕ και η ενδεχόμενη προοπτική κένωσης της θέσης του προέδρου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας προκαλεί ανάλογη κινητικότητα και στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας και παρασκηνιακούς διαγκωνισμούς "εκσυγχρονιστικών" στελεχών εξίσου δοκιμασμένων...

Οπως και να έχει πάντως το πράγμα, η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, γιατί όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν και τις "περγαμηνές" τους και τα στηρίγματά τους και τα ...προσόντα τους. Εννοείται στην εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιλογών και στην έντονη εσωκομματική διαπάλη του τελευταίου διαστήματος. Δύσκολη, όντως, η εκλογή γι' αυτούς που θα κληθούν τελικά να πάρουν τις αποφάσεις.

Μ.

Τουρίστες απασχολούνται στον τουρισμό...

Δραματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Λήμνου από τους συνδικαλιστές. Οργιάζει η "μαύρη εργασία", παραβιάζονται οι συλλογικές συμβάσεις, δε γίνονται οι οφειλόμενες επαναπροσλήψεις...

Στην απασχόληση τουριστών στηρίζουν εν πολλοίς ορισμένοι ξενοδόχοι στη Λήμνο τον ...τουρισμό και ασφαλώς τα κέρδη τους! Μ' άλλα λόγια, προσλαμβάνουν τουρίστες για όσο καιρό διαρκούν οι διακοπές τους και μετά τους αντικαθιστούν με κάποιους άλλους. Η αμοιβή που τους παρέχουν είναι ένα πιάτο φαγητό, στέγη και ένα χαρτζιλίκι των 30.000 δραχμών! Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται βεβαίως και σε άλλες τουριστικές περιοχές, αλλά στη Λήμνο έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι εργοδότες του νησιού, όμως, εφαρμόζουν κι άλλα, λιγότερο πρωτότυπα μέτρα, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν πραγματοποιούν τις επαναπροσλήψεις, ενώ η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών είναι στο "φόρτε" της. Ολα αυτά συνθέτουν τη "μαγευτική" πραγματικότητα, μέσα στην οποία ζουν και εργάζονται οι εργαζόμενοι του κλάδου στο νησί.

Κοντά τους, τις τελευταίες μέρες βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος περιόδευσε σε χώρους δουλιάς, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και τον οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου του νησιού, Θ. Τσαγκαράκη και Π. Γεωργούλα, αντίστοιχα, καθώς και από τον πρόεδρο και τη γραμματέα του νεοσύστατου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι δυο τελευταίοι είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν έχουν επαναπροσληφθεί στα ξενοδοχεία που δούλευαν κατά την περσινή σεζόν.

Καθρέφτης της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, είναι το ξενοδοχείο "Καβίριαν Παλλάς",ιδιοκτησίας Μ. Ψωμιάδη. Σ' αυτό δεν έχουν επαναπροσληφθεί 35 εργαζόμενοι, απασχολούνται πάνω από 25 αλλοδαποί, δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις, ενώ δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους δεδουλευμένα της περσινής σεζόν. Τα προβλήματα στο ξενοδοχείο διαπίστωσε και η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε, ενώ για τις επαναπροσλήψεις έδωσε ολιγοήμερη προθεσμία στην επιχείρηση, η οποία λήγει σήμερα.

Ο Χ. Κατσώτης χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στο νησί και τόνισε ότι "θα πρέπει η Επιθεώρηση Εργασίας να σκύψει σοβαρά πάνω από το πρόβλημα των όρων απασχόλησης όλων των εργαζομένων και η Αστυνομία να ασχοληθεί επιτέλους με το πρόβλημα της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών".

Τα προβλήματα του κλάδου θα αναπτύξουν σήμερα συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού στον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο και στον γεν. γραμματέα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα ζητήσουν την άμεση παρέμβασή τους για την επίλυσή τους.

Συναντήσεις για τη "ΡΟΚΑ"

ΛΑΡΙΣΑ.-

Συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, με τον υφυπουργό βιομηχανίας Φ. Ιωαννίδη και στις 2 μ.μ. με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλο,θα έχει σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας,προκειμένου να θέσει το πρόβλημα της κλωστοϋφαντουργίας ΡΟΚΑ,η οποία εδώ και ένα χρόνο σταμάτησε τη λειτουργία της, στέλνοντας στην ανεργία τους 283 εργαζομένους της.

Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου θα ζητήσουν:

- Την ακύρωση του τρίτου πλειστηριασμού της πτωχευμένης επιχείρησης, προκειμένου να οδηγηθεί σε τέταρτο διαγωνισμό για την εξεύρεση αγοραστή που θα τη λειτουργήσει με όλους τους πρώην εργαζόμενους.

- Οικονομική υποστήριξη των 283 εργαζομένων, γιατί τέλειωσε η επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ.

- Να εφαρμοστεί η προσυνταξιοδότηση.

Το ΕΚ Λάρισας καλεί να παρευρεθούν στις συναντήσεις τους τοπικούς βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον Νομάρχη Λάρισας και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Προειδοποιούν με κλιμάκωση

Καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ). Η απεργία αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων κινητοποιήσεων του Ιούνη και απάντηση στη στάση του υφυπουργού Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδη,ο οποίος αν και είχε δεσμευτεί ότι θα προωθούσε την ικανοποίηση των αιτημάτων, ορίζοντας και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δεν υλοποίησε τη δέσμευσή του. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους άμεσα, θα επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις την περίοδο των πανελλήνιων εισαγωγικών εξετάσεων που διενεργούν οι σχολές κάθε χρόνο.

Χτες, κατά τη διάρκεια της απεργίας, συνδικαλιστές επικοινώνησαν με τον υφυπουργό, ο οποίος είπε ότι τα οικονομικά τους αιτήματα έχουν παραπεμφθεί στο υπουργείο Οικονομικών που έχει και την τελική ευθύνη για την ικανοποίησή τους.

Οι εργαζόμενοι των ΣΤΕ απαιτούν την ολοκλήρωση του κανονισμού λειτουργίας των σχολών - να σημειωθεί ότι είναι ίσως η μοναδική δημόσια υπηρεσία χωρίς κανονισμό λειτουργίας - τη σύσταση υπηρεσιακού συμβουλίου και τη θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων της υπηρεσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο των σχολών. Τα οικονομικά τους αιτήματα αφορούν σε ένα μηνιαίο επίδομα στους διοικητικούς υπαλλήλους για τη διεξαγωγή των πανελλήνιων εισαγωγικών εξετάσεων και στην καταβολή πριμ παραγωγικότητας, όπως αυτό χορηγείται σε όλο το δημόσιο τομέα.

Οχι στην επιδότηση των εργοδοτών

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ...ανεργία, ζητά και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

Την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την ...ανεργία εκφράζει σε ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,επισημαίνοντας ότι "το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δε δίνει λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας, αλλά αντίθετα δημιουργεί νέα, πιο οξυμένα στους άνεργους και στα ασφαλιστικά ταμεία".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: "Το νομοσχέδιο αυτό προωθεί για εφαρμογή τα γνωστά κουπόνια ή μερίδια εργασίας με τα οποία αντί για τους ανέργους, επιδοτούνται οι εργοδότες. Αντί για νέες θέσεις εργασίας, μοιράζει μία θέση σε δύο και τρεις εργαζόμενους. Φορτώνει το ΙΚΑ, άλλα ταμεία και τον ΟΑΕΔ με τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζόμενων έως 30 χρόνων και προωθεί την ειδίκευση μέσα από ιδιωτικά ΚΕΚ, επιδοτούμενα με χρήματα των εργαζομένων. Προωθεί ακόμα την αφαίρεση μεγάλων κατακτήσεων της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου".

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, τους εργαζόμενους και τα σωματεία να το απορρίψουν ολοκληρωτικά και να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας κλαδικής πολιτικής ανάπτυξης της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, την προστασία της αγροτικής παραγωγής, την εφαρμογή 35ωρου, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κ. ά.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο υπουργός Εργασίας όχι μόνο κωφεύει απέναντι στην αξίωση να αποσύρει το νομοθετικό έκτρωμα που έχει καταθέσει στη Βουλή, αλλά και αρνείται να αποδεχτεί ακόμα και τις επιμέρους τροπολογίες που προτείνει η ΓΣΕΕ γύρω από το ζήτημα της πριμοδότησης της ασφαλιστικής κάλυψης των νέων εργατών.

Τραγικός θάνατος 32χρονου εργάτη

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη την περασμένη Παρασκευή το πρωί στο Παλαιό Φάληρο, με θύμα εργαζόμενο σε συνεργείο συντήρησης ασανσέρ. Πρόκειται για τον Ιωάννη Κούρτογλου,32 ετών και πατέρα δυο παιδιών.

Ο άτυχος εργάτης συμμετείχε σε συνεργείο που πραγματοποιούσε συντήρηση του ασανσέρ σε πολυκατοικία στην οδό Αλκυόνης 18 στο Παλαιό Φάληρο. Ο Ι. Κούρτογλου βρισκόταν στον 6ο όροφο της πολυκατοικίας και προσπαθούσε να ελέγξει το ασανσέρ, μετακινώντας το θάλαμό του ανά τους ορόφους. Η πόρτα του ασανσέρ ήταν ανοιχτή και, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ο άτυχος εργάτης έπεσε μέσα στο φρεάτιο του ασανσέρ, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο θάλαμο που ανέβαινε εκείνη την ώρα και ήταν στο ύψος του 4ου ορόφου και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Να σημειώσουμε ότι υπεύθυνος του συνεργείου συντήρησης είναι ο Γ. Φωστέρης.Για τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, διενεργείται έρευνα και αναμένεται η έκδοση του πορίσματος της αυτοψίας από την αρμόδια Διεύθυνση Βιομηχανίας της Νομαρχίας Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ