ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Πρωτάρηδες και έμπειροι

Αισιόδοξοι έφυγαν χτες οι μπασκετμπολίστες για την παρθενική τους ολυμπιακή εμπειρία και οι παλαιστές της ελληνορωμαϊκής

Για τους παλιότερους, όπως οι Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου, είναι ταξίδι καταξίωσης. Για τους νεότερους, όπως οι Παπανικολάου, Αλβέρτης, είναι ταξίδι εμπειριών. Ολοι τους πάντως κατά τη χτεσινή αναχώρηση για την Ατλάντα, συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πρόκληση, ένα στοίχημα που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί για το ελληνικό μπάσκετ.

Παρούσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας η Εθνική ομάδα, αλλά η Ολυμπιάδα "απαιτεί σεβασμό", όπως τόνισε κατά την αναχώρηση ο Γ. Σιγάλας. "Η Εθνική μας είναι ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Αν αφήσουμε κατά μέρος τους εγωισμούς και παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε, η Εθνική μπορεί να πάει καλά", υπογράμμισε ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

O Φασούλας δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα. "Για το χρυσό δεν μπορεί να μιλάει κανείς, καθώς είναι ήδη κλεισμένο από την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Ξεκινάμε λοιπόν την προσπάθεια με στόχο το αργυρό. Στη χειρότερη προσπάθεια, όπως έδειξε πέρυσι και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μπορούμε να τερματίσουμε στην εξάδα", κατέληξε ο διεθνής σέντερ.

Είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Εθνική ομάδα συμπληρώνει φέτος ο Π. Γιαννάκης, που στις 4 Αυγούστου θα κρεμάσει πιθανότατα για πάντα τα αθλητικά του παπούτσια. "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το επιστέγασμα όλων των παιδιών που τα τελευταία 10 χρόνια εκπροσώπησαν το ελληνικό μπάσκετ και ένα νέο ξεκίνημα για τα νέα παιδιά", τόνισε.

Στην αποστολή συμμετέχουν οι Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Παταβούκας, Οικονόμου, Αλβέρτης, Αγγελίδης, Μπακατσιάς, Σιγάλας, Ρεντζιάς, Κακιούσης, Παπανικολάου και ο Γιαννούλης ως αναπληρωματικός.

Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Κυριακή στις 12.00 στην Ινδιανάπολη, την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Πάλη: "Ακατάλληλη στιγμή"...

Αισιόδοξοι, αλλά και ενοχλημένοι για το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την καταγγελία του Π. Γαλακτόπουλου για παράνομες ελληνοποιήσεις, αναχώρησαν για την Ατλάντα οι αθλητές της ελληνορωμαϊκής πάλης Αγκατζανιάν, Ελκιγιάν, Ρουμπινιάν, Κωνσταντινίδης και Ποικιλίδης. Οπως τόνισαν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Μπ. Χολίδης και Γ. Ποζίδης, το θέμα δημιουργήθηκε επειδή ενόχλησαν κάποιες επιλογές τους. "Τέθηκε σε ακατάλληλη στιγμή. Αν ήθελαν τη λύση του, ας άφηναν να τελειώσει η Ολυμπιάδα και μετά να κάνουν την καταγγελία τους. Οι ελληνοποιήσεις δεν είναι πρόβλημα μόνο των προπονητών και της Ομοσπονδίας, αλλά γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού. Πάντως ο σύλλογος των Ολυμπιονικών, πρόεδρος του οποίου είναι ο Π. Γαλακτόπουλος, τίμησε πέρσι αυτά τα παιδιά για τις επιδόσεις τους", υπογράμμισε ο Γ. Ποζίδης.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Το ράλι Αιγαίου

Για 33η χρονιά φέτος ο Πανελλήνιος Ομιλος Ιστιοπλοϊας Ανοιχτής Θάλασσας (ΠΟΙΑΘ) διοργανώνει το ΡΑΛΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην Πάτμο και τα Ψαρρά όπου οι συμμετέχοντες θα τιμήσουν τον ήρωα της επανάστασης Κ. Κανάρη.

Φέτος ο αριθμός των σκαφών που θα λάβουν μέρος ανέρχεται σε 30 και εκτός των ελληνικών περιλαμβάνει συμμετοχές από Αγγλία, Αυστραλία, Ιταλία, Ουκρανία, Ρωσία. Η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή στις 16.00 από το Φαληρικό όρμο με προορισμό την Πάτμο (155 ν.μ.).

Τρίτη και Τετάρτη θα γίνουν στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Πάτμου - Αρκών - Λειψών τέσσερις ιστιοδρομίες όρτσα - πρύμα (6 ν.μ.). Την Πέμπτη 18/7 θα διεξαχθεί η ιστιοδρομία Πάτμου - Ψαρρών διά μέσου του στενού Σάμου - Τουρκίας (125 ν.μ.), ενώ την Κυριακή τα σκάφη θα πραγματοποιήσουν την τελευταία τους διαδρομή Ψαρρά - Βουλιαγμένη (107 ν.μ.).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Υποθέσεις για Ντε Κοκ

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της μετεγγραφής του ξένου λίμπερο ο οποίος ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό έχει αρχίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα του λιμανιού είναι πολύ πιθανό την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ΠΑΕ να ανακοινώσει επίσημα την επιλογή της, βάζοντας έτσι τέρμα στην αγωνία των φιλάθλων.

Παρ ότι η υπόθεση κρατιέται μυστική με... θρησκευτική ευλάβεια, χθες υπήρξε κάποια διαρροή αναφορικά με την εθνικότητα του. "Κινείται" μεταξύ Ολλανδίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ο κοινοτικός παίχτης, με βάση πάντα αυτές τις φήμες, είναι ο Ντε Κοκ που αγωνίστηκε στο EYRO 96. Ανήκε στη Ρόντα όμως ήταν υπό μετεγγραφή στη Φέγενορτ...

Για τους μη κοινοτικούς περισσότερες λεπτομέρειες δε διέρρευσαν.

Βέβαιο θεωρείται πως η έλευση του ξένου, ειδικά αν δεν είναι κοινοτικός, θα σημάνει την επιστροφή του Κρεμενλίεφ στη Λέφσκι. Από το λιμάνι μάλλον θα αναχωρήσει και ο Σκαρτάδος με πιθανότερο προορισμό το Καυτατζόγλειο.

O "ψηλός", ο μπασκετμπολίστας Ευθύμης Ρεντζιάς, και ο "κοντός", ο

O "ψηλός", ο μπασκετμπολίστας Ευθύμης Ρεντζιάς, και ο "κοντός", ο παλαιστής Γιάννης Αγκατζανιάν, για 15 μέρες θα αποτελέσουν αχτύπητο δίδυμο στο Ολυμπιακό χωριό της Ατλάντα

ΒΟΛΕΪ
"Πράσινος" ο Σιδηρόπουλος

Υπέγραψε χτες τετραετές συμβόλαιο

Οριστικά και αμετάκλητα "πράσινος" είναι ο Γρ. Σιδηρόπουλος, που υπέγραψε χτες τετραετές συμβόλαιο. Η μεταγραφή του μέχρι πρότινος πασαδόρου του ΕΘνικού Αλεξ. αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και σήμερα από τον ΠΑΟ. Για τη μεταγραφή του Σιδηρόπουλου η ομάδα του θα εισπράξει 45 εκατ. δρχ. Εντός των ημερών αναμένεται να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο (ενός έτους) με τους "πράσινους" ο προπονητής Στ. Προυσαλίκας.

  • Το ΔΣ της ΕΟΠΕ καθόρισε τους επικεφαλής των επιτροπών. Στην Κεντρική Επιτροπή Πρωταθλημάτων παρέμεινε ο Αλ. Σακελλαριάδης, ενώ την επιτροπή διαιτησίας ανέλαβε ο Ν. Μακρής στη θέση του Θ. Βουδούρη, την Επιτροπή Εθνικών Ομάδων ο Στ. Κούβαρης. Την Επιτροπή Διεξαγωγής Πρωταθλήματος της Α1 και Α2 ανέλαβε ο Γ. Χατζημανώλης.
Το ευρωπαϊκό μπιτς

Για μια ακόμα χρονιά η Ελλάδα θα φιλοξενήσει ένα από τα τουρνουά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του μπιτς βόλεϊ. Λίγες μέρες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών της Ατλάντα από 7 - 11 Αυγούστου η Ρόδος θα γίνει το θέατρο καυτών μαχών στην άμμο ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα του αθλήματος. Το τουρνουά της Ρόδου είναι ένα από τα εννιά φετινά τουρνουά που συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι τελικοί των ανδρών και γυναικών θα γίνουν το βράδυ σε κεντρικό σημείο της Ρόδου και θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΤ-1.

Νέος φόρος αίματος

Κι άλλο θανατηφόρο δυστύχημα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Ατλάντα

Δέκα μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και η Ατλάντα έχει ήδη ένα αρνητικό ρεκόρ στο παθητικό της. Ενας ακόμα εργαζόμενος προστέθηκε χτες στον κατάλογο των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των εργασιών για τις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα οικοδόμο που έπαθε ηλεκτροπληξία όταν ο χάλκινος σωλήνας που χειρίζονταν ακούμπησε ηλεκτρικά σύρματα. Το δυστύχημα συνέβη στη διάρκεια εργασιών για την ανακαίνιση ενός κτιρίου στο Ολυμπιακό Πάρκο των 100χρονων. Ο εργαζόμενος, του οποίου η ταυτότητα δεν αναγνωρίστηκε, εξέπνευσε στο δρόμο για το νοσοκομείο. Ενας άλλος εργαζόμενος υπέστη ελαφρύτερο τραυματισμό.

Τον περασμένο χρόνο ένας ακόμα οικοδόμος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε πύργος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τότε είχε τραυματιστεί ακόμα ένας. Τον περασμένο Μάη άλλος εργαζόμενος τραυματίστηκε από πτώση χάλκινου σωλήνα, ενώ στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο έπεσαν δύο πυλώνες χωρίς ευτυχώς θύματα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Προτίμησε ΠΑΟ ο Κοχ

Στον Παναθηναϊκό θα αγωνίζεται τη νέα περίοδο ο Γερμανός διεθνής γκαρντ Μίκαελ Κοχ. Οι "πράσινοι" ανακοίνωσαν επίσημα χτες την απόκτησή του. Λίγο νωρίτερα ο Ολυμπιακός διευκρίνιζε ότι "δεν μπαίνει στη διαδικασία πλειστηριασμού παικτών που θυμίζουν δημοπρασίες. Κατόπιν εισηγήσεως και του προπονητή Ντ. Ιβκοβιτς, κύριο μέλημα του Ολυμπιακού είναι η απόλυτη ισορροπία στις οικονομικές απολαβές όλων των παικτών και η αποτροπή διατάραξής του με οποιονδήποτε τρόπο".

Ο παίκτης είχε μιλήσει το Σαββατοκύριακο με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά την τελευταία στιγμή ο Παναθηναϊκό ανέβασε την προσφορά του για διετές συμβόλαιο, από 1 σε 1,5 εκατ. δολάρια.

Ο Μ. Κοχ (30 - 1.90), γνωστός για τις επιδόσεις του στα τρίποντα, έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Γερμανίας με την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Το 1993 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Γερμανίας. Ηδη ο Παναθηναϊκός έχει εντάξει στη δύναμή του έναν Ιταλό, έναν Ισπανό, έναν Αργεντινό και έναν Γερμανό.

  • Ο Κώστας Πετρόπουλος είναι από χτες ο νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Σπόρτιγκ. Ο Κώστας Διαμαντόπουλος αποχώρησε από το σύλλογο, καθώς ακούστηκε, χωρίς να επιβεβαιωθεί, ότι θα πήγαινε στον Ολυμπιακό ως βοηθός του Ντ. Ιβκοβιτς.
Μπόνεφ αντί Πένεφ

Απολύθηκε χθες ο Ντίμιταρ Πένεφ. Η πορεία της Βουλγαρίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν ικανοποίησε την Ομοσπονδία της γειτονικής χώρας και όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις αυτές η ευθύνη χρεώθηκε στον προπονητή. Μαζί του όμως συμπαρέσυρε και τον ανιψιό του Λιούμπομιρ, ο οποίος επίσης εκδιώχθηκε από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της βαλκανικής χώρας. Ως πιθανότερος αντικαταστάτης του φέρεται ο Κρίστο Μπόνεφ.

Οτι πουν οι μεγάλοι...

Η ΕΠΟ επικύρωσε τη χρησιμοποίηση τεσσάρων μη κοινοτικών παικτών...

Μετά από σχεδόν τρίωρες υποκριτικές αντεγκλήσεις, φωνές και ένταση η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΠΟ νομιμοποίησε χτες την απόφαση που είχε πάρει, χωρίς απαρτία, για αύξηση κατά έναν των μη κοινοτικών παιχτών που θα αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ετσι τα συμφέροντα κάποιων μεγαλοπαραγόντων εξυπηρετήθηκαν για πολλοστή φορά σε βάρος του ποδοσφαίρου, από αυτούς που καλούν τον εαυτό τους ταγό στη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του και στη σε βάθος ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν τελικά έγινε αποδεκτό αίτημα του Παναθηναϊκού, το οποίο εξυπηρετεί επίσης την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Οι "πράσινοι" ζήτησαν να μπορούν να διατηρούν στις τάξεις τους απεριόριστο αριθμό μη κοινοτικών, ανεξάρτητα αν στο ημεδαπό πρωτάθλημα θα παίζουν τέσσερις.

Σκοπός τους να κάνουν χρήση του κανονισμού της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με τον οποίο στις διοργανώσεις της η 25άδα ενός σωματείου μπορεί να αποτελείται από ισάριθμους μη κοινοτικούς. Στην αρχή απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια και όταν κανείς δεν άκουγε, ο πρόεδρος της ΕΠΟ (μετά από αίτημα του Γ. Δέδε) ρώτησε αν υπάρχει αντίρρηση χωρίς να πάρει απάντηση. Ετσι κάποιοι υποστηρίζουν ότι έγινε αποδεκτή και άλλοι όχι...

  • Στις 11/8 στο Καραϊσκάκη (20.00) θα γίνει φέτος το Σούπερ - Καπ.
  • Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία που επιτρέπει τη νομιμοποίηση του καταστατικού της ΕΠΟ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ