ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πέρασαν στην αντεπίθεση

Σε μηνύσεις προχώρησαν οι μπασκετμπολίστες

Με σύμμαχο τον εκπρόσωπο της Οργανωτικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ατλάντα, Τσάρλι Μπάντλερ, ο οποίος ζήτησε δημόσια συγνώμη για το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, οι παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ πέρασαν χτες στην αντεπίθεση. Ενοχλημένοι από την έκταση που δόθηκε στο επεισόδιο, ανέθεσαν την υπόθεση σε δικηγόρο της Αθήνας, με εντολή να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Στο θέμα και τις παρενέργειες, που δημιούργησε η αβασάνιστη εκτόξευση κατηγοριών, αναφέρθηκε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας. "Πρέπει να προσέχουμε γιατί το κάπνισμα κάνει κακό. Πιο πολύ πρέπει όμως να προσέχουμε, όταν με βάση αδιασταύρωτες πληροφορίες μετατρέπουμε σε μείζον θέμα ασήμαντες πληροφορίες. Λυπάμαι που και στη Βουλή ακούστηκαν υπερβολές. Ομως, όλοι, αθλητές, προπονητές, συνοδοί, που συμμετέχουν στην αποστολή για Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να αισθάνονται ότι πίσω τους υπάρχει ένας λαός, μια ιστορία γύρω από τις αρχές του Ολυμπιονίκη, την οποία πρέπει να σέβονται", υπογράμμισε.

Με ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, η γυμναστική, το κανόε καγιάκ, το κρίκετ και οι κωφοί, αποκτούν τη δική τους ομοσπονδία. Οσο για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός έδωσε νέα παράταση στον εαυτό του, υποσχόμενος ότι θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή τον Οκτώβρη.

Εφυγε η ενόργανη γυμναστική

Με πολλές ελπίδες αναχώρησε χτες η αποστολή της ενόργανης γυμναστικής με επικεφαλής τους προπονητές Θ. Τσιπίδη και Κρ. Γουδούση. Βαρύ "πυροβολικό" της ομάδας είναι η Β. Τσαβδαρίδου και ο Γ. Μελισσανίδης. Οι δύο αθλητές μπορούν να ονειρεύονται ακόμα και μετάλλιο στα όργανα. Στο ομαδικό των γυναικών η Ελλάδα θα πάρει πρώτη φορά μέρος, γεγονός πολύ σημαντικό. Στην αποστολή παίρνουν μέρος ακόμα οι Καρέντζου, Φιρινίδου, Μπεκιάρη, Μαμούτση, Μαρλαρίτη, Παπανικολάου.

Με Ελληνες Καναδάς και Αυστραλία

Τέσσερις αθλητές και ένας από τους άνδρες ασφαλείας της αυστραλιανής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τους Μαρκ Φιλιππούση (τένις), Μαρίνα Νατζάκη (κωπηλασία), Πίτερ Τσεκένης (ποδόσφαιρο) και Μικ Πίκος (πάλη). Ο αστυνομικός ονομάζεται Ευγένιος Κοντός.

Ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπο στην Ολυμπιάδα έχει όμως και ο Καναδάς. Πρόκειται για τον δεύτερης γενιάς 21χρονο πυγμάχο Ηρακλή Κυβέλο. Ο νεαρός, που ελπίζει να κατακτήσει ένα μετάλλιο στην Ατλάντα, έχει ήδη κερδίσει το πρωτάθλημα Καναδά στα 67 κιλά (1995) και οκτώ φορές χρυσό στο "GLOVE Champion".

Ανησυχεί ο Σάμαρανκ

Η τρομοκρατία, πονοκέφαλος για τη ΔΟΕ

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, λίγες μέρες πριν από την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων, προβληματίζεται εντονότατα από τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών. "Η ασφάλεια είναι βασικό μας μέλημα. Σήμερα οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να πεθάνουν για θρησκευτικές ή πολιτικές ιδέες. Αυτό κάνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ακόμα δυσκολότερη", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η μαζική δολοφονία Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο υπενθυμίζει πως οι αγώνες μπορούν να γίνουν στόχος τρομοκρατικών ενεργειών.

Η αμερικανική κυβέρνηση ξοδεύει περίπου 227 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια των αγώνων. Την περίοδο της Ολυμπιάδας το καθήκον αυτό θα επωμιστούν περίπου 30.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και σωματοφύλακες. "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει αυτό το πρόβλημα", είπε ο Σάμαρανκ και πρόσθεσε:

"Υπάρχουν διαφορετικοί οργανισμοί ασφαλείας που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ τους. Εμπιστευόμαστε τις Δυνάμεις Ασφαλείας των ΗΠΑ 100%".

Φιντέλ: "Πουλήθηκαν"...

"Πιο δύσκολο είναι να ασκείς τους μυς της καρδιάς απ' ό,τι του σώματος. Για μας πιο σημαντικά από τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια είναι αυτά της ηθικής και τιμής". Τα λόγια, με τα οποία κατευόδωσε χτες ο Φιντέλ Κάστρο 170 Κουβανούς αθλητές που θα έφευγαν για την Ατλάντα, είχαν σαν στόχο και τους τρεις φυγάδες αθλητές που εγκατέλειψαν την Κούβα. Πρόκειται για δύο πυγμάχους που έφυγαν από το Μεξικό όπου προετοιμαζόταν η ομάδα για να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ και έναν παίκτη του μπέιζμπολ που εγκατέλειψε την ομάδα της Κούβας.

Ο Φιντέλ χαρακτήρισε τους τρεις αθλητές μισθοφόρους που πουλήθηκαν"σ' αυτούς που θέλουν να μας νικήσουν με τα εκατομμύριά τους". Και δεν είχε βέβαια άδικο αν σκεφτεί κανείς ότι ο παίκτης του μπέιζμπολ, ο Ρονάλντο Αρόχο, αναμένεται να υπογράφει συμβόλαιο με επαγγελματική ομάδα των ΗΠΑ, που θα ξεπερνά τα 4 εκατ. δολ. (περίπου ένα δισ. δρχ.).

Η αποστολή της ενόργανης γυμναστικής έφυγε χτες για την Ατλάντα με πολλά όνειρα

ΑΘΗΝΑ - 2004
Η πρώτη παρουσίαση

Από την Ατλάντα, την πόλη που τη νίκησε στη διαδικασία ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, αρχίζει η Αθήνα την προσπάθειά της για διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004. Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γεωργίας με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης, Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου, τον Δ. Γάγγα από την ΕΟΑ και τον Μ. Σίμιτσεκ ως εκπρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων, θα ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά της, ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η παρουσίαση θα είναι δεκάλεπτη, χωρίς να αναφερθούν λεπτομέρειες για το φάκελο υποψηφιότητας, ο οποίος θα κατατεθεί στις 15 Αυγούστου στη Λωζάνη. Στη συνέχεια η Επιτροπή Διεκδίκησης θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Τις υποψηφιότητές τους θα παρουσιάσουν και οι υπόλοιπες δέκα πόλεις που διεκδικούν την Ολυμπιάδα του 2004, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, το Κέιπ Τάουν, το Ρίο, η Κωνσταντινούπολη, η Λιλ και η Στοκχόλμη.

Απειλεί η "Μπέρθα"

Η πιθανότητα ο τυφώνας "Μπέρθα" να πλησιάσει πολύ την περιοχή όπου προετοιμάζονται οι ιστιοπλόοι και θα γίνουν οι αγώνες για την Ολυμπιάδα, ανάγκασε τους υπευθύνους να λάβουν προληπτικά μέτρα. Ετσι απέσυραν τα σκάφη σε νοτιότερο σημείο της ολυμπιακής μαρίνας και προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ασφάλισής τους.

"Τα σκάφη θα είναι ασφαλή, όταν τα αυτοκίνητα και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι θα πετούν από πάνω μας", ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των ιστιοπλοϊκών αγώνων. Πάντως από το ραδιόφωνο της μετεωρολογίας μεταδόθηκε η εκτίμηση πως ο τυφώνας δεν πρόκειται να πλησιάσει περισσότερο από τα 180 μίλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ