ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Παραίτηση - βόμβα

Κυριολεκτικά σαν βόμβα κατά του κυβερνητικού συνασπισμού της Αυστρίας θεωρήθηκε η ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, Γιοχάμες Ντιτζ, ο οποίος στα τέλη αυτού του μήνα παίρνει το καπέλο του και φεύγει... Ο Ντιτζ είναι στέλεχος του δεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και θεωρείται ο "πατέρας" εκπόνησης των σκληρών μέτρων λιτότητας, που πρόκειται να εφαρμοστούν στην Αυστρία και τα οποία, όπως δήλωνε ο ίδιος, θα "πρέπει να υλοποιηθούν με αίμα και δάκρυα... ".

Η παραίτησή του προκάλεσε σοβαρότατες ανησυχίες στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού με "απρόβλεπτες συνέπειες". Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του καγκελάριου Βρανίτσκι και του αντικαγκελάριου Σιόσελ, προκειμένου να τον μεταπείσουν, έπεσαν στο κενό. Ο 44άχρονος πολιτικός, που είναι υπουργός Οικονομικών από το 1994, είχε μόνιμα την κύρια ευθύνη εφαρμογής του "Πακέτου Εξοικονόμησης Χρημάτων", δηλαδή της εφαρμογής στην πράξη του σκληρού προϋπολογισμού της κυβέρνησης, με δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών και καταλήστευση των κοινωνικών κατακτήσεων των Αυστριακών εργαζομένων. Παράλληλα, με τις φιλελεύθερες αντιλήψεις που διακήρυσσε, είχε κερδίσει τη συμπάθεια και την εκτίμηση των Αυστριακών σοσιαλδημοκρατών.

***

Πέρα, όμως, από τις οποιεσδήποτε αιτίες που αναφέρονται για την πραγματική αιτία παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, γεγονός είναι ότι από τη στιγμή που η Αυστρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάει από το κακό στο χειρότερο... Μόνο στη διάρκεια του 1996-1997, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στις Βρυξέλλες το τεράστιο "καθαρό" χρηματικό ποσό των 15 δισεκατομμυρίων μάρκων, προκειμένου να εκπληρωθούν τα σκληρά κριτήρια που επιβάλλονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

***

Τα μέτρα σκληρής λιτότητας, που εφαρμόζονται σ' όλες ανεξαίρετα τις χώρες - μέλη της ΕΕ, η καταλήστευση των μεταπολεμικών κοινωνικών κατακτήσεων των Αυστριακών εργαζομένων και η συνεχιζόμενη πτώση του πραγματικού τους εισοδήματος είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα ν' αυξάνεται μόνιμα η δυσαρέσκειά τους, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία απ' αυτούς είχε ψηφίσει υπέρ της ένταξης. Και δεν είναι λίγοι σήμερα εκείνοι που στην Αυστρία μιλούν για επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΒΟΣΝΙΑ
Εντάλματα σύλληψης από τη Χάγη

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Σφίγγει ο κλοιός των ξένων πιέσεων κατά της σερβοβοσνιακής ηγεσίας. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε χτες εντάλματα σύλληψης, για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, εναντίον των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Το διεθνές ένταλμα σύλληψης θα διαβιβαστεί σε όλα τα κράτη και, αν είναι απαραίτητο, στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ρ. Κάρατζιτς και ο Ρ. Μλάντιτς μπορεί να συλληφθούν "παντού"...

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή της βοσνιακής κυβέρνησης κατά της κυβέρνησης του Βελιγραδίου. Το Σαράγεβο κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στο βοσνιακό πόλεμο, παραβιάζοντας τη Συνθήκη περί Γενοκτονίας του 1948, εξοπλίζοντας και υποστηρίζοντας τους Σέρβους αυτονομιστές της Βοσνίας. Το Βελιγράδι, από την πλευρά του, απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στο βοσνιακό πόλεμο, ότι η Βοσνία αποσχίστηκε παράνομα και ότι η κυβέρνησή της δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του βοσνιακού λαού.

Στο μεταξύ, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης του Σερβοβόσνιου ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς, θα πάρει τελικά μέρος στις εκλογές της 14ης Σεπτέμβρη, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Αμερικανού επικεφαλής της ομάδας του ΟΑΣΕ που ασχολείται με την περιοχή, Ρόμπερτ Φρόουικ. Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου έπαιξαν, καθώς φάνηκε, οι αντιδράσεις του μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας, πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ.

Επεισόδιο στο Κοσσυφοπέδιο

Ενας Σέρβος αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες αυτόματου όπλου προχτές βράδυ στη νότια σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Το πρακτορείο"Τανγιούνγκ", μεταδίδοντας την είδηση, έκανε λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια". Λίγες ώρες μετά το νέο επεισόδιο, που τροφοδοτεί εκ νέου την ένταση στην περιοχή, η σερβική Αστυνομία συνέλαβε περίπου 30 αλβανόφωνους κατοίκους της πόλης Ποντούγεβο.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Τέταρτη βόμβα από την ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Για τέταρτη φορά αυτή τη βδομάδα, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση της ΕΤΑ τοποθέτησε βόμβα που εξερράγη χτες σε είσοδο ξενοδοχείου σε τουριστική περιοχή της Ισπανίας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο οι αρχές φοβούνται πως οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις θα βλάψουν τον τουρισμό της χώρας. Η βόμβα εξερράγη έξω από το ξενοδοχείο "Παραντόρ ντε Χαέν", λίγο μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε από την ΕΤΑ σε τοπική εφημερίδα.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Νέες εξουσίες στον Λέμπεντ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε χτες δυο νέα Διατάγματα, με τα οποία ανέθεσε στρατηγό Αλεξάντρ Λέμπεντ την ευθύνη λήψης έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση της έννομης τάξης στη Μόσχα και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και ενέκρινε τις προτάσεις του για τον νέο Κανονισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο στρατηγός, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τη χτεσινή έκρηξη σε τρόλεϊ, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ατόμων, ως "τρελή και απερίσκεπτη τρομοκρατική πράξη που αποβλέπει στην κλιμάκωση της έντασης στη χώρα".

Συγκρούσεις στην Τσετσενία

Ο υποδιοικητής των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου, υποστράτηγος Νικολάι Σκρίπνικ, σκοτώθηκε χτες κοντά στο χωριό Γκεχί της Τσετσενίας, όταν το θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαινε προσέκρουσε σε νάρκη. Τις τελευταίες 24 ώρες 5 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, τουλάχιστον 370 Τσετσένοι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς χωριών στη νότια Τσετσενία.

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πορεία με εμπόδια

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ολοκληρώθηκε, μετά την έγκριση της αστυνομίας, η πορεία των προτεσταντών μέσω των συνοικιών των καθολικών στο Πορταντάουν της Βόρειας Ιρλανδίας, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Στη διάρκεια της πορείας, καθολικοί που διαμαρτύρονταν επειδή η βρετανική αστυνομία επέτρεψε την πορεία, έριξαν εναντίον των αστυνομικών πέτρες και βόμβες μολότοφ, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να τους αντιμετωπίσουν, χρησιμοποίησαν σφαίρες από καουτσούκ.

Αυτές τις μέρες, από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 65 αστυνομικοί, 50 πολίτες, ενώ τουλάχιστον 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Υπολογίζεται ότι στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκονται συνολικά 19 βρετανικά τάγματα με 18.500 στρατιώτες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινητικότητα στον αραβικό κόσμο

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο και κυρίως στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, έχει προκαλέσει η αδιαλλαξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού και η ανοχή της Ουάσιγκτον.

Σε επείγουσα σύγκληση της Επιτροπής για την Ιερουσαλήμ προσανατολίζονται τα αραβικά κράτη μετά από πρόταση του Βασιλιά Χασάν του Μαρόκου. Σε συνάντησή τους, στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ και ο Βασιλιάς Χασάν, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την υπαναχώρηση της Ουάσιγκτον όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία και την αγανάκτησή τους για την αδιαλλαξία του Νετανάχιου. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έκρυψε την οργή του για τις τελευταίες εξελίξεις και κατηγόρησε τον Νετανάχιου ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη της περιοχής και δρομολογεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη Δυτική Οχθη.

Σε εξίσου υψηλούς τόνους κινείται και η αντίδραση της Δαμασκού, που διαμηνύει μέσω του κυβερνητικού Τύπου ότι το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας διαγράφεται σκοτεινό. Οι ΗΠΑ, υποστηρίζει ο συριακός κυβερνητικός Τύπος, θα χρεωθούν την κατάρρευση της ειρήνης και την αναζωπύρωση των βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η Δυτική Οχθη αρχίζει να παίρνει φωτιά. Μετά τη Χεβρώνα, ήρθε η σειρά της Ναμπλούς, χτες, όπου στα περίχωρά της Παλαιστίνιοι εργάτες συγκρούστηκαν για αρκετές ώρες με Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι να νοσηλευτούν για ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της αθρόας χρήσης δακρυγόνων. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι Παλαιστίνιοι εργάτες προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς να έχουν τις ανάλογες άδειες και πιστοποιητικά που επιβάλλονται από τον ισραηλινό αποκλεισμό.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ανεπιθύμητος ο Σάμπερ στις ΗΠΑ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν χτες να απαγορεύσουν τη χορήγηση βίζας στον Πρόεδρο της Κολομβίας, Ερνέστο Σάμπερ, με την κατηγορία ότι συνδέεται με το καρτέλ ναρκωτικών της πόλης Κάλι.

Κατά του Ερνέστο Σάμπερ είχε διενεργηθεί πολύμηνη εισαγγελική έρευνα δικαστικών της Μπογκοτά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα "χοντρό" φάκελο στοιχείων που "φωτογράφιζαν" τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Κολομβιανού Προέδρου το 1994 από τα ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών της πόλης Κάλι. Ωστόσο, οι έρευνες δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους "καρπούς", μιας και το ελεγχόμενο από την παράταξη του Προέδρου Κογκρέσο της Κολομβίας απέρριψε την πρόταση για την παραπομπή του Σάμπερ στη Δικαιοσύνη!

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ (αριστερά), μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Νετσμετίν Ερμπακάν, χτες στην Αγκυρα. Ο Μουμπάρακ, προφανώς πεπεισμένος για τις προθέσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο, είπε ότι η τουρκοϊσραηλινή στρατιωτική συμφωνία "δε θα πρέπει να ανησυχεί κανέναν", αφού "είναι εκπαιδευτική"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ