Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινητικότητα στον αραβικό κόσμο

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο και κυρίως στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, έχει προκαλέσει η αδιαλλαξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού και η ανοχή της Ουάσιγκτον.

Σε επείγουσα σύγκληση της Επιτροπής για την Ιερουσαλήμ προσανατολίζονται τα αραβικά κράτη μετά από πρόταση του Βασιλιά Χασάν του Μαρόκου. Σε συνάντησή τους, στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ και ο Βασιλιάς Χασάν, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την υπαναχώρηση της Ουάσιγκτον όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία και την αγανάκτησή τους για την αδιαλλαξία του Νετανάχιου. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έκρυψε την οργή του για τις τελευταίες εξελίξεις και κατηγόρησε τον Νετανάχιου ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη της περιοχής και δρομολογεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη Δυτική Οχθη.

Σε εξίσου υψηλούς τόνους κινείται και η αντίδραση της Δαμασκού, που διαμηνύει μέσω του κυβερνητικού Τύπου ότι το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας διαγράφεται σκοτεινό. Οι ΗΠΑ, υποστηρίζει ο συριακός κυβερνητικός Τύπος, θα χρεωθούν την κατάρρευση της ειρήνης και την αναζωπύρωση των βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η Δυτική Οχθη αρχίζει να παίρνει φωτιά. Μετά τη Χεβρώνα, ήρθε η σειρά της Ναμπλούς, χτες, όπου στα περίχωρά της Παλαιστίνιοι εργάτες συγκρούστηκαν για αρκετές ώρες με Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι να νοσηλευτούν για ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της αθρόας χρήσης δακρυγόνων. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι Παλαιστίνιοι εργάτες προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς να έχουν τις ανάλογες άδειες και πιστοποιητικά που επιβάλλονται από τον ισραηλινό αποκλεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ