ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΕΣΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Πάρτε το πίσω!

Αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος, το πρόβλημα της ανεργίας θα ενταθεί, επισημαίνει η ΕΣΑΚ και καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την υλοποίηση των δικών τους προτάσεων

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Μέτρα πολιτικής για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση" και το Γραφείο της ΕΕ της ΕΣΑΚ σε χτεσινή του ανακοίνωση επισημαίνει:

"Με τις διαχειριστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου,αν γίνουν νόμος, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά χειροτερεύει η μέχρι τώρα άσχημη κατάσταση. Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, χαρίζονται δισεκατομμύρια στην εργοδοσία και δίνονται νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Και μόνο μ' αυτό το γενικό πολιτικό λόγο στοιχειοθετείται η κατηγορηματική μας αντίθεση στο νομοσχέδιο".

Αναφερόμενη ειδικότερα στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η παράταξη επισημαίνει:

- Πάνω από 220 δισεκατομμύρια δραχμές του κρατικού προϋπολογισμού δίνονται "προίκα" στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των ποικιλώνυμων προγραμμάτων των ΚΕΚ, αντί να δοθούν κατευθείαν για την επιβίωση των ανέργων.

- Θεσμοθετεί το γνωστό σαν κουπόνι εργασίας, ονομάζοντάς το "Μηνιαία Μερίδια Εργασίας".

- Ανοίγει δρόμο για την ουσιαστική ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του επιδόματος ανεργίας.- Βάζει στο περιθώριο τη δημόσια τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση,με την ανάδειξη των ΚΕΚ σε φορείς κατάρτισης, ενώ είναι φορείς άπληστης κερδοσκοπίας για τους βιομηχάνους και διάδρομοι ενσωμάτωσης των ανέργων στο σύστημα.

- Θεσμοθετεί τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας,των οποίων μέχρι τα έξοδα λειτουργίας αναλαμβάνει να καταβάλει ο ΟΑΕΔ.

- Δεν παίρνει μέτρα ουσίας για τους αλλοδαπούς εργάτες,αφήνοντας ασύδοτη τη βάρβαρη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας.

- Με το περιβόητο άρθρο 11 "Επιχορήγηση εργοδοτών για την κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους εργασίας",η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα. Με την προτεινόμενη εκτρωματική ρύθμιση η κυβέρνηση επιβαρύνει το ΙΚΑ, δηλαδή τους εργατοϋπαλλήλους, με το ποσό των 1,5 περίπου δισ. δραχμών, αφού απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρου. Και επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ, δηλαδή τους εργατοϋπαλλήλους, να καταβάλουν αυτοί μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό πάλι των εργοδοτών. Συνολικά ένα κονδύλι της τάξης περίπου 4 δισεκατομμυρίων δραχμών δίνεται βορά στο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση εναρμονίζεται έτσι με τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου", προφασιζόμενη πως αγνοεί ότι το εργατικό κόστος στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο (17,3%) από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τροπολογία - προσθήκη του υπουργείου Εργασίας περί "διευκολύνσεως των εργοδοτών", χαρίζονται επιπρόσθετα στους βιομηχάνους αλλά 152 δισ. δραχμές.

Δεν ορίζει ρητά ότι η διαχείριση των πόρων του λογαριασμού "ΛΑΕΚ" θα πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

"Οι εργαζόμενοι - τονίζεται - άλλα βέβαια απαιτούν σαν μέτρα για τη μάστιγα του καπιταλιστικού συστήματος,την ανεργία.

Η διέξοδος βρίσκεται στη συνολική πρόταση που έχουμε καταθέσει για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Με αφορμή όμως τη συζήτηση του νομοσχεδίου κρίνουμε σκόπιμο να επαναφέρουμε μερικούς από τους άξονες άμεσης προτεραιότητας που στόχο έχουν την άμβλυνση, τη μείωση της έντασης και της οξύτητας του προβλήματος".

Οι συγκεκριμένοι άξονες που προτείνονται είναι:

- Δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις που να δημιουργούν προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας.

- Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων που έχει εξελιχθεί σε πλιάτσικο του κεφαλαίου σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Απαγόρευση των δημόσιων οργανισμών και των ΔΕΚΟ να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης.

- Αμεση δραστηριοποίηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και επαναλειτουργία με ευθύνη τους των γνωστών μεγάλων παραγωγικών μονάδων.

- Θεσμοθέτηση και γενικευμένη νομοθετική εφαρμογή του 35ωρου σε εβδομαδιαία βάση, πλήρους 7ωρης απασχόλησης,χωρίς μείωση των αποδοχών.

- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

- Κατάρτιση Υπερωριών - Υπερεργασίας.

- Επιδότηση των ανέργων με επίδομα ίσο με το 80% του ΗΑΕ.Κατ' αρχήν διπλασιασμός του χρόνου επιδότησης.

- Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα των ανέργων.

- Μέτρα για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους και τους μακροχρόνια άνεργους (επέκταση 2112, απαγόρευση απολύσεων και άλλα).

- Νομιμοποίηση των αλλοδαπών.

"Τέλος - τονίζεται - θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια της πολύχρονης και παρατεταμένης λιτότητας για τους μισθωτούς, δυο συνέπειες ξεχωρίζουν από τις πολλές που υπάρχουν. Τα κέρδη για το κεφάλαιο και η διόγκωση της ανεργίας.

Καλούμε, την κυβέρνηση να πάρει πίσω συνολικά το νομοσχέδιο, και τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την υλοποίηση των δικών τους προτάσεων, δυναμώνοντας την πάλη και τη δράση τους".

Μαύρη εργασία και κατοικίες του ΟΕΚ!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου καταγγέλλει και ζητά τη λήψη μέτρων. Να σταματήσει το δουλεμπόριο, ζητά η ΓΣΕΕ

Αλλοδαπούς εργάτες, ανασφάλιστους, με χαμηλό ημερομίσθιο και δουλιά ήλιο με ήλιο, χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι κατασκευής 38 εργατικών κατοικιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, στην περιοχή του Πύργου!Οταν το γεγονός καταγγέλθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η τελευταία δήλωσε "αδυναμία" παρέμβασης, λόγω ελλείψεως προσωπικού! Τα παραπάνω καταγγέλλει σε επιστολή του προς τους αρμοδίους το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηλείας.

"Μέχρι σήμερα - τονίζεται στην επιστολή - καταγγέλλαμε τη "μαύρη εργασία" που εφαρμόζεται από ιδιώτες μεγαλοκατασκευαστές κτλ. και σε έργα ιδιωτικά. Οι οικοδόμοι όλης της χώρας καταγγέλλουν αυτή την κατάσταση, που - εκτός των άλλων - έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη δουλιά των οικοδόμων και στα οικονομικά του ΙΚΑ, εδώ και χρόνια. Σήμερα όμως αυτή η κατάσταση έχει περάσει ακόμα και στα έργα του ΟΕΚ".

Το Συνδικάτο ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και την ενεργοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας και του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στον Πύργο Ηλείας, έτσι ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους και να σταματήσει η απάνθρωπη εκμετάλλευση αυτών των εργατών.

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει

Τους σύγχρονους δουλεμπόρους και τη δράση τους στη λαθρομετανάστευση ανθρώπων που "δεν έχουν στον ήλιο μοίρα", οι οποίοι "μέσα σε αμπάρια καραβιών βιώνουν βαρβαρότητες στο δρόμο για τις χώρες του ...πολιτισμού", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτα άλλο παρά "εξαθλιωμένοι εργάτες, που χωρίς συμβάσεις, ασφάλιση, περίθαλψη, όσο όσο και όπως όπως, θα δεχτούν να πιάσουν δουλιά στα εργοστάσια, σε τουριστικές δραστηριότητες, σε αγροτικές κι άλλες ασχολίες". Ετσι, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "διογκώνεται η μαύρη εργασία, η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης σε βάρος συνολικότερα της εργατικής τάξης, η αξιοποίηση της σύγχρονης "φλέβας χρυσού" για τους επιτήδειους και την εργοδοσία".

Τέλος η ΓΣΕΕ, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, απαιτεί από την κυβέρνηση: "Να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα βάζουν τέλος σ' αυτά τα φαινόμενα. Να παταχτούν δραστικά τα γνωστά κυκλώματα, τα ποικιλώνυμα γραφεία, που διαφημίζονται μάλιστα και μέσω του Τύπου και να κάνει αποδεκτές τις θέσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αλλοδαπών εργατών".

Απολύσεις

Σε νέες απολύσεις 46 εργαζομένων στο σπορελαιουργείο Φαρσάλων, προχώρησε η εκκαθαρίστρια Αγροτική Τράπεζα.Είχαν προηγηθεί 28 απολύσεις πριν την απόφαση για τον ορισμό εκκαθαριστή. Οι εργαζόμενοι του σπορελαιουργείου χαρακτηρίζουν άκαιρες και παράνομες τις απολύσεις, αφού υπάρχει απόφαση του Πρωτοδικείου που προβλέπει την προσωρινή παραμονή των 90 εργαζομένων για τις ανάγκες της εκκαθάρισης και μέχρι αυτή να τελειώσει και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Σε απολογία Συνδικάτο από "συνδικαλιστές"!

Τη θρασύτατη απόφαση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Πύργου, σε βάρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, καταγγέλλει η ΤΕ Πύργου της ΕΣΑΚ

Τη θρασύτατη απόφαση να καλέσει σε απολογία (!) τη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου,γιατί ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, πήρε σε συνεδρίασή της, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πύργου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ)!

Σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Πύργου της ΕΣΑΚ,καταγγέλλει την "ασφαλίτικη λογική και πρακτική των παρατάξεων, που με την αμέριστη βοήθεια και του δήθεν "ανεξάρτητου"... συναινετικά πήραν αυτή την απόφαση". Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα: "Οι εξασκημένοι για χρόνια να εναλλάσσονται στο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλιστή, δεν αντέχουν το μονόδρομο της αγωνιστικής συσπείρωσης και της κοινής δράσης των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της σκληρής κυβερνητικής επίθεσης, που μεθοδεύεται κατ' επιταγή των πολυεθνικών ενάντια σε κάθε εργατολαϊκό δικαίωμα κατακτημένο με αγώνα και αίμα".

"Δεν πρόκειται για απλούς ρεφορμιστές - σημειώνεται στην ανακοίνωση. Πρακτορεύουν στο εργατικό κίνημα τα συμφέροντα που υπηρετεί η κυβερνητική πολιτική, με αντάλλαγμα τη συνταξιοδότησή τους από το Ταμείο Εργατοπατέρων, του οποίου τη διατήρηση ομόθυμα ψήφισαν πρόσφατα. Τους παραδίδουμε στην κρίση των εργαζομένων. Τα μέλη της ΕΣΑΚ, πιστά στην αρχή της αυτοτέλειας των Συνδικάτων, θα συνεχίσουν στο μονόδρομο της οργανωμένης αντίστασης και ρήξης με κάθε αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή πολιτική και ανοίγουν μέτωπο πάλης απέναντι σ' όσους την υπηρετούν. Δε "συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις" ούτε την εποχή που από τις τρύπες του πανωφοριού τους μπαινόβγαινε ο θάνατος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ