ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αξιοθρήνητη" η οικονομική κατάσταση της ΕΡΑ

Διήμερο μουσικής και ποίησης στις 27 και 28 Ιούλη

Λίγο πριν από την απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΡΑ, ο Παύλος Ναθαναήλ έδωσε χτες την πρώτη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το διήμερο μουσικής και ποίησης που διοργανώνεται από την ΕΡΑ. Ενώ είναι βέβαιη η απομάκρυνσή του από τη θέση αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα - θέση την οποία θα καταλάβει ο Γιάννης Τζαννετάκος - ο Παύλος Ναθαναήλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τίποτε σχετικό και ότι το διάβασε στις εφημερίδες.

Ο Παύλος Ναθαναήλ, με την ευκαιρία της παρουσίασης του ποιητικού και μουσικού διημέρου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΑ, προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κρατική ραδιοφωνία. Χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της ΕΡΑ, όχι μόνο "κακή", αλλά και "αξιοθρήνητη". Αυτό έχει σαν συνέπεια, όπως είπε, η ΕΡΑ να οδηγείται κάθε τόσο σε περικοπές συνεργατών και άλλων δαπανών, που έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή της πραγματοποίησης των σχεδίων της ΕΡΑ για το άμεσο μέλλον.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ θεωρεί ότι η διεύρυνση του έργου της κρατικής ραδιοφωνίας στο μέλλον εξαρτάται αποκλειστικά από την αλλαγή νοοτροπίας, μιας νοοτροπίας που θέλει να αντιμετωπίζει το ραδιόφωνο σαν "φτωχό συγγενή της τηλεόρασης".

Παρ' όλες όμως τις αντιξοότητες, η ΕΡΑ δεν παύει να είναι ένα ραδιόφωνο, που διαφέρει ριζικά, από το προσφερόμενο πρόγραμμα της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Βασικός μοχλός των προγραμμάτων της ΕΡΑ είναι ο πολιτισμός. Οι δραστηριότητες του Τρίτου Προγράμματος, όπως ανέφερε ο Παύλος Ναθαναήλ, είναι περισσότερο γνωστές, γιατί δεν περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένες εκπομπές, αλλά επεκτείνονται και σε δημόσιες εκδηλώσεις. Πάντα παρών, όμως, είναι ο πολιτισμός και στα άλλα προγράμματα της ΕΡΑ.

Για το διήμερο μουσικής και ποίησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιούλη στον ευρύτερο χώρο της Ακρόπολης, μίλησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος, αφιλοκερδώς, θα έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης. Η πρώτη βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε μεγάλους Ελληνες ποιητές, όπως στους Διονύσιο Σολωμό, Ανδρέα Κάλβο, Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη. Η δεύτερη βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε νεότερους ποιητές, όπως στην Τζένη Μαστοράκη, στον Γιάννη Κοντό και στον Χριστόφορο Λιοντάκη. Θα υπάρξει ειδική παρουσίαση στους ποιητές Μανώλη Αναγνωστάκη και Εκτορα Κακναβάτο. Θα ακουστούν μελοποιημένα τραγούδια σε μουσική, μεταξύ άλλων, των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και μουσική του Σκαλκώτα και του Μητρόπουλου εμπνευσμένη από την ελληνική ποίηση. Οι εκδηλώσεις μουσικής και ποίησης θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο με την παρουσίαση και άλλων μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως των Αγγελου Σικελιανού, Ανδρέα Εμπειρίκου και Νίκου Εγγονόπουλου.

Κ. Α.

Στο γαλαξία της "Αλφαβίλ"

Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ,υπογράφει την καλύτερη από τις ταινίες που προβάλλονται σήμερα στα κανάλια. Ο Γάλλος σκηνοθέτης στην ταινία του "Αλφαβίλ" κάνει ένα εντυπωσιακό πάντρεμα μια ταινίας νουάρ και επιστημονικής φαντασίας. Η δράση της ταινίας τοποθετείται το 1984, στην "Αλφαβίλ" την πόλη ενός απομακρυσμένου γαλαξία. Σ' έναν κόσμο που κατακυριεύεται από ηλεκτρονικούς εγκεφάλους. Ο άνθρωπος αναγκάζεται να ζήσει σε αυτόν τον κόσμο, όπου οι εγκέφαλοι αποφασίζουν για λογαριασμό του. Ο Γκοντάρ, όμως, δεν μπορεί παρά να δώσει τη λύση, προκειμένου ο άνθρωπος να μη δυναστευτεί από την τεχνολογία και την τεχνοκρατία. Σανίδα σωτηρίας δεν μπορεί παρά να είναι ο έρωτας και τα συναισθήματα. Γιατί, μόνο ο έρωτας δεν επιβάλλεται και δε γίνεται εμπορεύσιμη αξία. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Γκοντάρ γύρισε την ταινία στο Παρίσι του 1965, χωρίς να κάνει χρήση ντεκόρ και χωρίς ειδικά εφέ. Τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν, σε φυσικά ντεκόρ στα προάστια του Παρισιού. Παίζουν οι Αννα Καρίνα, Εντι Κονσταντίν και Ακιμ Ταμίροφ. (ΕΤ - 2 23.30)

Το STAR στις 18.30 θα μεταδώσει την κωμωδία του Μπλέικ Εντουαρντς "Το πάρτι".Η καλύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Πίτερ Σέλερς σε μια κωμωδία, ενδιαφέρουσα κωμωδία. Ο Χρούντι Μπάκσι είναι ένας κομπάρσος Ινδός, που πηγαίνει στο Χόλιγουντ, για να γίνει διάσημος. Κατά λάθος θα βρεθεί στο πάρτι ενός παραγωγού και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Η αμερικανική περιπέτεια του Τζορτζ Ρεμέρο "Οι μονομάχοι της ασφάλτου", θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 00.30.Ενας πλανόδιος θίασος ταξιδεύει με μοτοσικλέτες, από πόλη σε πόλη και δίνει παραστάσεις με θέμα τις μονομαχίες των ιπποτών της μεσαιωνικής Αγγλίας. Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή της ιστορίας του βασιλιά Αρθούρου και των ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης. Πρωταγωνιστούν οι Εντ Χάρις και Γκάρι Λαχτί.

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή, η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζο-νος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη.

10.00 - 10.30 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

10.30 - 11.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΣΜΑΙ ΑΣΜΑΤΩΝ

Πρόκληση αίσθησης και ενεργοποίησης. Με τη Φωτεινή Σταμέλου.

17.00 - 19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

19.00 - 20.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Μια εκπομπή με ταξιδιωτικές περιγραφές και ξεναγό την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Με τη Σοφία Πορετσάνου.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

21.00 - 22.00 ΛΑΪΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ

Σεργιάνι στον χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού απ' τον Χρήστο Γώγολο. 22.00 - 23.30 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Το έντεχνο λαϊκό ελληνικό τραγούδι μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEAVY METAL

Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

03.00 - 04.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΑΤ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Σκηνή από την ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ "Αλφαβίλ" (ΕΤ-2 23.30)

Σκηνή από την ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ "Αλφαβίλ". (ΕΤ-2 23.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ