ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η λαιμαργία τους δεν έχει όρια

Η κλασική πλέον διαπίστωση για τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες, ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, επιβεβαιώνεται σ' όλη τη δραματική της έκταση στις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα από την τωρινή Εκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ. "Το χάσμα, λοιπόν, μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών, οι διαφορές μεταξύ εχόντων και μη εχόντων βαθαίνουν όλο και περισσότερο...".

Αν και η κοινότητα κρατών, όπως διαπιστώνεται στην Εκθεση, στα προηγούμενα χρόνια έχει να επιδείξει μια ενδιαφέρουσα οικονομική ανάπτυξη, η πόλωση γίνεται μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε: Από τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, τα 18 τρισ. αντιστοιχούσαν στις βιομηχανικές χώρες και μόνο τα 5 τρισ. στις αναπτυσσόμενες, όπου, όμως, εκεί ζει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και σήμερα, οι κατ' εξοχήν φτωχοί άνθρωποι, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού στον πλανήτη μας, στη διάρκεια των 30 χρόνων που πέρασαν έγιναν ακόμα φτωχότεροι, αφού η συμμετοχή τους στο παγκόσμιο εισόδημα από 2,4% που ήταν έπεσε στο 1,4%.

Κατά τα άλλα, καλά ηχεί στ' αυτιά του αναγνώστη η πρόταση των συντακτών της Εκθεσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προκλητικότατες αυτές ανισότητες, θα πρέπει να δοθεί βάρος στην οικονομική ανάπτυξη και να δοθούν στους ανθρώπους οι δυνατότητες για μια βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Αναρωτιέται, όμως, κανείς, ποιοι είναι εκείνοι που καρπούνται τα αποτελέσματα μιας οικονομικής ανάπτυξης κάθε φορά που αυτή σημειώνεται; Κι αυτοί, όπως διαπιστώνεται, είναι οι 352 δισεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο που έχουν στην κατοχή τους τόσο πλούτο όσο η σημερινή μισή ανθρωπότητα. Πρόκειται, δηλαδή, για τους μεγαλοκαρχαρίες της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας, των οποίων η ακατάσχετη λαιμαργία για υπερκέρδη δεν έχει όρια...

Πάντως, αδιαμφισβήτητο θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι η τάση αυτή της πόλωσης θα συνεχιστεί, με τρομερά αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων σε παγκόσμια κλίμακα: Μόνο στη διάρκεια των περασμένων 15 χρόνων η οικονομική ύφεση και η στασιμότητα σε 100 χώρες του κόσμου έχουν οδηγήσει 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες φτώχειας. Πρόκειται, δηλαδή, για το ένα τέταρτο του πληθυσμού στον πλανήτη μας. Και η φτώχεια αυτή, πρώτα και κύρια, χτύπησε την Αφρική, τον αραβικό κόσμο, τη Λατινική Αμερική και την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην ΕΘΕΛ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της ΕΘΕΛ (Παρνασού 6, Ρέντης), την Πέμπτη 25 Ιούλη.Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται: στις 9 π.μ. περιοδεία σε χώρους δουλιάς, στις 10 π.μ. ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμαξοστάσιο και στις 10.30 π.μ. συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης. Στις 11.30 π.μ. περιοδεία στις αφετηρίες του Πειραιά (Πλατεία Καραϊσκάκη και ΟΛΠ).

ΑΣΕΠ
Οι πίνακες των 1.234 επιτυχόντων

Αρχισαν να εκδίδονται τμηματικά από χτες οι πίνακες επιτυχόντων, κατά κατηγορία και Νομαρχία, για την πλήρωση των 1.234 θέσεων τακτικού προσωπικού που αφορούν την προκήρυξη του ΑΣΕΠ που έγινε στις 13 Φλεβάρη 1996. Τα πρώτα αποτελέσματα που εκδόθηκαν χτες αφορούν την κατηγορία ΔΕ (Απόφοιτοι Λυκείου) της Νομαρχίας Αθηνών. Οι σχετικοί πίνακες αποστέλλονται για ανάρτηση στην οικεία Νομαρχία και την Περιφέρεια. Οπως αναφέρει το ΑΣΕΠ στη σχετική ανακοίνωσή του, η μέθοδος αυτή επιλέχτηκε "για την καλύτερη και ταχύτερη κάλυψη με προσωπικό των ενδιαφερομένων υπηρεσιών και νομικών προσώπων" και η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης των αποτελεσμάτων για όλες τις Νομαρχίες και κατηγορίες.

  • Εν τω μεταξύ, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει την πορεία του προγράμματος "Κλεισθένης", ύψους 100 δισ. δρχ., που αφορά την εισαγωγή της πληροφορικής στο δημόσιο και τον εκσυγχρονισμό του. Το θέμα συζήτησε χτες ο Κ. Σημίτης με τον Α. Τσοχατζόπουλο σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ