ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζουν την κυβέρνηση

Την ανακούφιση για την επικράτηση Σημίτη εκφράζει η ηγεσία των βιομηχάνων, στην κυβέρνηση του οποίου δίνει πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος του 1997, το αργότερο, για να προχωρήσει στην κατεδάφιση της δημόσιας υγείας - παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης

Ανοχή και πλήρη πίστωση χρόνου παρέχουν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην κυβέρνηση Σημίτη, την οποία καλούν μέχρι το τέλος του 1997 να προχωρήσει στον ενταφιασμό της δημόσιας υγείας - παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτό προκύπτει από την τετραμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απηχεί τις απόψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η επικράτηση Σημίτη χαιρετίζεται με μεγάλη ανακούφιση από τους συντάκτες της έκθεσης και είναι ίσως ο μοναδικός μέχρι σήμερα φορέας, ο οποίος επιχαίρει δημόσια τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των "καθαρών λύσεων".

"Η πρόσφατη εκλογή του πρωθυπουργού στη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος - αναφέρει η έκθεση - φαίνεται ότι θέτει τέρμα στην επιβλαβή για την οικονομία πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 1996". Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων υπαγορεύουν στην κυβέρνηση τα νέα της καθήκοντα. Τα οποία συνοψίζονται "στο δύσκολο έργο της επαναφοράς της οικονομίας στην τροχιά του προγράμματος σύγκλισης". Προσδιορίζουν μάλιστα και το χρονικό ορίζοντα του στόχου αυτού. "Μετά την άρση των πολιτικών εκκρεμοτήτων, αν όχι μέσα στο 1996 - επισημαίνουν συγκεκριμένα - πάντως μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου, το αργότερο", θα πρέπει η κυβέρnηση Σημίτη "να προχωρήσει στις πρόσθετες διορθωτικές κινήσεις, κυρίως στο πεδίο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής". Με τον όρο "δημοσιονομική προσαρμογή" οι βιομήχανοι εννοούν σήμερα την πλήρη κατεδάφιση της δημόσιας παιδείας - υγείας - κοινωνικής ασφάλισης, τις οποίες κατηγορούν συλλήβδην ως υπεύθυνες για τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Με τον όρο δε "διαρθρωτική προσαρμογή" αναφέρονται στις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες θα πρέπει να στραφεί η κυβέρνηση. Οπως είναι γνωστό, η τελευταία ετοιμάζεται στο τέλος του μήνα να λάβει αποφάσεις ενταφιασμού των κοινωνικών δαπανών στην κατεύθυνση που ζητούν οι βιομήχανοι.

Τονίζεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να επηρεαστεί από το γεγονός ότι το 1997 είναι έτος εκλογών, μιας και "η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας απαιτεί ένταση και όχι αποδυνάμωση των προσπαθειών".

Η έκθεση θεωρεί "ανεπαρκή" την πρόοδο που έχει εφαρμοστεί στον τομέα της δημοσιονομικής λιτότητας, ενώ δυσανασχετεί από το γεγονός ότι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων "η κατάσταση δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από τη δημοσίευση της προηγούμενης έκθεσης". Μέμφεται επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει, αλλά ούτε καν συζητείται - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - σεαλλαγές στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Εκφράζεται επίσης η απαρέσκεια των βιομηχάνων για τα επιδόματα που χορηγήθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους (μετά από την εφαρμογή 10ετούς λιτότητας), ενώ δε διστάζουν να στραφούν και κατά του χορηγηθέντος φιλοδωρήματος προς τους συνταξιούχους, του γνωστού ΕΚΑΣ. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι "οι αυξήσεις που χορηγήθηκαν υπό πίεση, σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, δε μελετήθηκαν ως προς τις μελλοντικές συνέπειές τους για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων", ενώ επισημαίνουν στη συνέχεια ότι το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να αντιμετωπίσει στο μέλλον αυξανόμενα προβλήματα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των μακροοικονομικών δεικτών, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου στο 7,5 - 8% και η αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 2% (η κυβέρνηση κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ μεγαλύτερη του 2,5%). Θεωρούν επίσης ότι το 1996 θα υπάρξει μια μικρή επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ενώ για μια ακόμη φορά βάλλουν κατά της πολιτικής "σκλήρυνσης" της δραχμής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των καθαρών αγαθών και των υπηρεσιών (στις υπηρεσίες συμπεριλαμβάνουν και τον τουρισμό).

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΑ: Ανατίμηση σημείωσε η δραχμή, τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, όσο και έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων, τον Ιούνη, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Μελετών και Ερευνών. Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις προκύπτει ότι, αν η μεταβολή της δραχμής συνεχιστεί με τον ίδιο μέσο μηνιαίο ρυθμό και τους επόμενους μήνες του 1996, η σωρευτική ανατίμηση της δραχμής θα ανέλθει σε +2,6%, τόσο ως προς το σύνολο των νομισμάτων, όσο και ως προς τα ευρωπαϊκά νομίσματα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της νομισματικής πολιτικής για φέτος είναι η ισοτιμία της δραχμής να παραμείνει περίπου σταθερή ως προς την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα σε μέσα επίπεδα, στο τέλος του έτους.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Εισήγηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων, με τις οποίες θα ορίζονται οι όροι εκτέλεσης "ανοιχτών πωλήσεων" ("αέρας"), αποφάσισε να πραγματοποιήσει το ΔΣ του Χρηματιστηρίου στη χτεσινή του συνεδρίαση. Στην ίδια συνεδρίαση, εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της εισαγμένης εταιρίας "ΙΝΤΕΑΛ ΑΒΕΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων και Συμμετοχών". Το δάνειο είναι ύψους 1 δισ. δρχ., διετούς διάρκειας, με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Τρία νέα τουριστικά δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό Κόλπο προσφέρει η κοινοπραξία υδροπτερύγων ΣΕΡΕΣ. Τα δρομολόγια είναι Πειραιάς - Επίδαυρος, Πειραιάς - Ισθμια και Ισθμια - Αίγινα - Πόρος - Υδρα, με βραδινή επιστροφή. Τα δρομολόγια θα διαρκέσουν όλο το διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ θα συνεχιστούν εφόσον η ζήτηση παρουσιάζεται σταθερή, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Ν. Βικάτος.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Βραβείο από τον ελβετικό τουρ οπερέιτορ HOTELPLAN απέσπασε η γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων GRECOTEL, για τις περιβαλλοντολογικές εφαρμογές που ακολουθεί στις μονάδες της. Συγκεκριμένα, από οχτακόσιες υποψηφιότητες σε όλο τον κόσμο, εγκρίθηκαν για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό εκατό, εκ των οποίων βραβεύτηκαν εννέα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Με καθαρά κέρδη ύψους 3,2 δισ. δρχ. έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για την εταιρία ALPHA ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, έναντι 2,25 δισ. δρχ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 1995, σύμφωνα με την εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση που ενέκρινε το ΔΣ στη χτεσινή του συνεδρίαση. Η διαφορά των αποτελεσμάτων προήλθε κυρίως από την αύξηση των κερδών από αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων, τα οποία ανήλθαν σε 1,65 δισ. δρχ. έναντι 742 εκατ. δρχ. του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.

Στο 2,5% οι τόκοι υπερημερίας

Τον υπολογισμό των τόκων υπερημερίας υπαρχόντων ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας, για τα δάνεια που θα συνάπτονται από την 1η Αυγούστου και μετά, πρότεινε χτες στους υπόλοιπους τραπεζίτες ο Θ. Καρατζάς,διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζιτών, αν και εφόσον υλοποιηθεί, σημαίνει πρακτικά ότι όλες οι τράπεζες θα υπολογίζουν επί των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων (επιχειρηματιών, καταναλωτών κλπ.) προς αυτές τόκο - ποινή το πολύ μέχρι 2,5 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το συμβατικό επιτόκιο των ενήμερων τοκοχρεολυσίων σε ετήσια βάση.

Για παράδειγμα, αν κάποιος δανείστηκε από την τράπεζα με ετήσιο επιτόκιο, έστω 23%,και καθυστερήσει να πληρώσει την ή τις οφειλόμενες δόσεις για διάστημα πάνω από ένα εξάμηνο, θα πληρώσει επιτόκιο μέχρι και 25,5%. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει ούτως ή άλλως, βάσει της σχετικής απόφασης της κεντρικής τράπεζας, για τα δάνεια που θα συνάπτονται από την 1η Αυγούστου 1996 και μετά. Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι κατ' αρχήν θετικά για τράπεζες και δανειολήπτες, πλην όμως εξέφρασαν φόβους ως προς το κατά πόσο η μείωση των επιτοκίων υπερημερίας θα δράσει σαν αντικίνητρο στους τελευταίους για εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εγκύκλιο για τους ενδεικτικούς τιμοκαταλόγους

Γνωστοποιήθηκε χτες στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις περιφερειακές διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης με σχετική εγκύκλιο, η συμφωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εμποροβιομηχάνους για ανάρτηση ενδεικτικών τιμοκαταλόγων για χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό από την 1η Αυγούστου στα σημεία πώλησης σε τουριστικές περιοχές. Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι σε πολλούς χώρους - κύρια σε περιοχές με τουριστική κίνηση - προσφέρονται τα είδη αυτά σε υπερβολικά υψηλές τιμές. Η παραπάνω συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και προβλέπει την ανάρτηση σε εμφανές σημείο του χώρου πώλησης ειδικών τιμοκαταλόγων με την επωνυμία της επιχείρησης παραγωγής του προϊόντος που τους εκδίδει και διαθέτει με την ανώτατη λιανική τιμή που δικαιολογείται να πωλείται το προϊόν τους.

Με την εγκύκλιο καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες κατ' αρχήν να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις περιοχές τους για την έκδοση και διάθεση στους λιανοπωλητές τιμοκαταλόγων και στη συνέχεια να ελέγχουν τα όσα προβλέπονται για την ανάρτησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ