ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα

Οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων στις 8 μμ στην πλ. Κάνιγγος ενάντια στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την... ανεργία. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Συλλαλητήριο καταδίκης της κυβέρνησης, που αντί να πάρει μέτρα κατά της ανεργίας και υπέρ των ανέργων, φέρνει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που παραδίδει στους εργοδότες ακόμα και τα επιδόματα ανεργίας, οργανώνει την Τρίτη στις 8 μμ στην πλατεία Κάνιγγος η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας.

Την ίδια μέρα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του αντεργατικού νομοθετήματος, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της "Λευκής Βίβλου", αφού ο κεντρικός του άξονας κινείται στις εξής κατευθύνσεις: Κατεδάφιση του συστήματος της όποιας κοινωνικής προστασίας των ανέργων. Χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης, με την απαλλαγή των εργοδοτών ακόμα και από ασφαλιστικές εισφορές υπό το πρόσχημα της πρόσληψης νέων εργατών. Παράδοση του ταμείου του ΟΑΕΔ στους βιομήχανους, με τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε "μερίδια εργασίας και εκπαίδευσης".

Η Συντονιστική Επιτροπή

Με προκήρυξή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Καλεί επίσης όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των μελών τους και της κοινής γνώμης. Μαχητικά και ενωμένα να απαιτήσουν:

- Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

- Την ουσιαστική στήριξη των ανέργων με την επιδότησή τους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και με αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού ημερομισθίου, με ταυτόχρονη διασφάλιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

- Τη χάραξη μιας άλλης, προοδευτικής πολιτικής, που να στηρίζεται στο δημόσιο τομέα, θα υπερασπίζεται και θα αξιοποιεί τον εθνικό πλούτο και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

- Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υλοποίηση προγραμμάτων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ που βάζουν "πλάτη" για να ψηφιστεί ένας ακόμα αντεργατικός νόμος.

Στο συλλαλητήριο καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων.

Στις άλλες πόλεις

Πικετοφορία διαμαρτυρίας για το αντεργατικό νομοσχέδιο οργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματίων στις 7.30 μμ από την πλατεία Δικαστηρίων.

Στο Βόλο η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της πόλης οργανώνει επίσης πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 8 μμ από Δημητριάδος και Αντωνοπούλου.

Στην Πάτρα η αντίστοιχη Συντονιστική Επιτροπή οργανώνει συγκέντρωση στις 8 μμ στο Εργατικό Κέντρο, ενώ κινητοποιήσεις μέσα στη βδομάδα προετοιμάζονται και σε άλλες πόλεις.

- Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας "στο σύνολό του απέχει πολύ από τα προβλήματα που θέλει να αντιμετωπίσει", ενώ οι παροχές του δεν είναι προς τους άνεργους, αλλά προς τους εργοδότες.

Επισκέψεις και περιοδείες της Αλέκας Παπαρήγα

- Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφτεί αύριο Δευτέρα τα ΕΛΤΑ (Λένορμαν και Κωνσταντινουπόλεως 177). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται: Στις 7 π.μ. περιοδεία στο Κέντρο Διαλογής Αθηνών, στις 7.30 π.μ. ομιλία, σε συγκέντρωση εργαζομένων σε αίθουσα του Κέντρου και στις 9.30 π.μ. συνάντηση με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ.

- Την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Ιούλη η Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα:

  • Τρίτη, 23 Ιούλη, στο Ηράκλειο

Στις 5 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου.

Στις 6 μ.μ. συνάντηση με τους φορείς του Ηρακλείου.

Στις 8.30 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Πλατεία "Λιοντάρια".

  • Τετάρτη, 24 Ιούλη, στο Ρέθυμνο

Στις 8.30 π.μ. συνάντηση με φορείς του τουρισμού στο ξενοδοχείο "ΜΙΝΩΣ ΜΑΡΕ" (Παγκρήτιος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, Σύλλογος Τουριστικών Πρακτόρων Ν. Ρεθύμνου, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ν. Ρεθύμνου, Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου).

Στις 11.30 π.μ. επίσκεψη στα Ανώγεια και συνάντηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της πόλης.

- Την Πέμπτη 25 Ιούλη,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της ΕΘΕΛ (Παρνασσού 6, Ρέντης). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται: στις 9 π.μ. περιοδεία σε χώρους δουλιάς, στις 10 π.μ. ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμαξοστάσιο και στις 10.30 π.μ. συνάντηση, με τη διοίκηση της επιχείρησης. Στις 11.30 π.μ. περιοδεία στις αφετηρίες του Πειραιά (Πλατεία Καραϊσκάκη και ΟΛΠ). - Την Παρασκευή 26 Ιούλη και το Σάββατο 27 Ιούλη,η Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κάρυστο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 26 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. συνάντηση στο Δημαρχείο Καρύστου, με εκπροσώπους του Δήμου Καρύστου, των κοινοτήτων και των μαζικών φορέων της Νότιας Καρυστίας για τα προβλήματα της περιοχής.

Το Σάββατο 27 Ιούλη στις 9 μ.μ. ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία Καρύστου.

ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Συνεχίζεται η περιοδεία

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία που πραγματοποιεί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,στις Βόρειες Σποράδες.

Το πρόγραμμα της περιοδείας σήμερα περιλαμβάνει:

- Περιοδεία στη Σκόπελο.Στις 10 π.μ. σύσκεψη στη Γλώσσα, στις 12 το μεσημέρι επίσκεψη στο Νέο Κλήμα, στις 6 το απόγευμα σύσκεψη στο Δημαρχείο και στις 9 το βράδυ ομιλία στο δημοτικό καφενείο.

Εκδήλωση για την πτώση της χούντας

O Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας,την Τρίτη 23 Ιούλη στις 8.30 μ.μ.,διοργανώνει εκδήλωση για τα 22 χρόνια από την πτώση της χούντας. Η εκδήλωση θα γίνει στον μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο της Ελευθερίας.

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Ο Τύπος συντηρεί το έδαφος

Με σειρά νέων δημοσιευμάτων συνεχίστηκαν και χτες οι συντονισμένες προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός κλίματος σύγκλισης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Η εβδομαδιαία εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" έχει ως κεντρικό της θέμα το "Σχέδιο Σημίτη για "απορρόφηση" του Συνασπισμού".

Στο δημοσίευμα, αφού γίνεται λόγος για "εκλεκτική συγγένεια" μεταξύ Κ. Σημίτη και ΣΥΝ αναφέρεται ότι στόχος του Κ. Σημίτη είναι η διεύρυνση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά πρώτη κίνηση εφαρμογής του σχεδίου του είναι η χρησιμοποίηση στελεχών του ΣΥΝ, κυρίως από το χώρο της πρώην ΕΑΡ, σε κρατικές θέσεις, σε βαθμό που να γίνεται λόγος για "ντε φάκτο" κατάργηση της αυτονομίας του ΣΥΝ. Παράλληλα οι συνομιλίες με Μ. Ανδρουλάκη και Μ. Δαμανάκη - σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα - έχουν αποδώσει και φαίνεται ότι θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος σαν υποψήφιος στην Κρήτη και η δεύτερη στο Επικρατείας.

Στη δημιουργία του κλίματος έρχεται να συνηγορήσει και χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, που έχει ως πρώτο της θέμα "γκάλοπ" για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Στις δύο πρώτες θέσεις εμφανίζονται ο Κ. Σημίτης με 75,1% και ο Ν. Κωνσταντόπουλος με 70%, "επιβεβαιώνοντας" έτσι τη "δυναμική του χώρου" της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Ενισχυτικό του όλου κλίματος και το κεντρικό σχόλιο της χτεσινής ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, όπου επικαλείται κάποιο άλλο "γκάλοπ", με βάση το οποίο "οι οπαδοί των δύο κομμάτων (σ. σ. ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) βλέπουν με καλό μάτι μια ενδεχόμενη συνεργασία".

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόκληση από Ερμπακάν - Ετσεβίτ

Ως πρόκληση χαρακτηρίζεται η επίσκεψη που πραγματοποίησανχτες στην κατεχόμενη Κύπρο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 22η επέτειο της εισβολής. Ο Ετσεβίτ ήταν πρωθυπουργός και ο Ερμπακάν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την περίοδο της εισβολής το 1974 και είχαν ταχθεί υπέρ της κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου.

Στο μεταξύ όρους θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς για την πραγματοποίηση των στρατιωτικών συνομιλιών, με στόχο της αποκλιμάκωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης. Ειδικότερα ζήτησε να προηγηθεί ενημέρωση και έγκριση από την ψευτοκυβέρνησή του των σχεδίων που θα παρουσιάσουν τα Ηνωμένα Εθνη. Ο ίδιος, επίσης, δήλωσε ότι αυτό που υπάρχει είναι μόνο μια κατ' αρχήν συμφωνία για τη συνάντηση των στρατιωτικών ηγεσιών της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ