ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ιουλιανό "κανόνι" από την GOOD YEAR

Η αμερικανική πολυεθνική ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι κλείνει το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη. Στην ανεργία 350 εργαζόμενοι. Αμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ζήτησε η ΓΣΕΕ και επισημαίνει τον κίνδυνο από τη δράση των πολυεθνικών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Μια ακόμη μεγάλη βιομηχανική μονάδα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλει τη λειτουργία της, αφήνοντας άνεργους 350 εργαζόμενους!Πρόκειται για το εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών της αμερικανικής πολυεθνικής GOOD YEAR, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.

Χτες και ενώ οι εργαζόμενοι έλειπαν σε άδεια, τους κοινοποιήθηκε μέσω εγγράφου της εταιρίας η απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο για λόγους "διαρθρωτικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή στρατηγική της εταιρίας στην παραγωγή ελαστικών". Οπως αναφέρει η εταιρία, στο ελληνικό εργοστάσιό της, που είναι το μικρότερο από τα 10 που διατηρεί στην Ευρώπη, κρίνεται ασύμφορη η επένδυση για μηχανήματα νέας τεχνολογίας για λόγους που αφορούν το κόστος παραγωγής και το μέγεθος της μονάδας... Παράλληλα ανακοίνωσε πως δε σκοπεύει να διαλύσει το δίκτυο πωλήσεων που θα προμηθεύεται ελαστικά από τα άλλα εργοστάσιά της.

Οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να καθορίσουν τη στάση τους. O γγ του ΕΚΘ, Βασίλης Ρέβας,δήλωσε στο "Ρ": "Μια ημέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανεργία, το κλείσιμο της GOOD - YEAR δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα της ανεργίας. Το κλείσιμο του εργοστασίου δικαιώνει την άποψη των ταξικών δυνάμεων πως η παροχή προνομίων στις πολυεθνικές λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της παραγωγικής βάσης της χώρας. Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πρέπει να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και ενάντια στην ασυδοσία των πολυεθνικών για την προστασία της βιομηχανίας της χώρας μας".

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα και μάλιστα είχε υψηλά ποσοστά κερδών επί σειρά ετών στη χώρα μας. Καταγγέλλει αυτή την πρωτοφανή μεθόδευση της εταιρίας και επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και θα υπάρξει άμεση και ουσιαστική αντίδραση. Παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται για την παραγωγική βάση της χώρας από τη δραστηριότητα των πολυεθνικών και τον τρόπο που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εδώ επενδυτικές τους δραστηριότητες. Επίσης ζητά την άμεση παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης και προειδοποιεί την αμερικάνικη πολυεθνική πως η ελληνική κοινωνία και οι Ελληνες καταναλωτές δε θα μείνουν αδιάφοροι και θα αντιδράσουν με την καταναλωτική τους συμπεριφορά στα προϊόντα της εταιρίας.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αξιώσεις 3 δισ. δρχ. από συνταξιούχους δικαστικούς

Κώδωνα κινδύνου έκρουσε η ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου

Υπέρογκα ποσά ως αναδρομικά στο εφάπαξ, διεκδικούν 300 συνταξιούχοι δικαστές, από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), γεγονός που έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο Ταμείο, τα οποία ανέπτυξε χτες, σε συνέντευξη τύπου, η ΑΔΕΔΥ.

Οι αξιώσεις των συνταξιούχων δικαστών άρχισαν όταν, στις 28/2/1992 οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης ενέκριναν την καταβολή αναδρομικών στους δικαστές, προκειμένου να εξομοιωθούν οι αποδοχές τους με τις ανώτατες αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Η υπουργική απόφαση κάλυπτε το διάστημα από 1/1/1987 έως 30/11/1991 και όσοι δικαστές είχαν συνταξιοδοτηθεί ζήτησαν από το Ταμείο την αναπροσαρμογή του εφάπαξ με βάση τα αναδρομικά.

Το Ταμείο απέρριψε το αίτημά τους, αφού το καταστατικό του προβλέπει ότι το εφάπαξ υπολογίζεται επί του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος και της ΑΤΑ του μήνα εξόδου από την υπηρεσία. Οι απαιτήσεις των δικαστών σημειώθηκε ότι προσκρούουν και στο Νόμο 2320/95, ο οποίος ορίζει ότι, οι παροχές που δε συνιστούν αύξηση του βασικού μισθού, δε λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εφάπαξ. Να σημειωθεί ακόμα ότι και το Λογιστήριο του Κράτους απέρριψε το αίτημά τους για αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με βάση τις αναδρομικές αποδοχές, θεωρώντας ότι τα αναδρομικά δεν είχαν χαρακτήρα βασικών αποδοχών.

Ωστόσο, διοικητικά δικαστήρια, όπου έχουν γίνει προσφυγές, έχουν εκδώσει θετικές για τους δικαστικούς αποφάσεις και το Ταμείο υποχρεώθηκε να εκτελέσει δέκα αποφάσεις, επιβαρυνόμενο με το ποσό των 65 εκατομμυρίων έως τώρα.

Ευθύνες για αυτή την κατάσταση, η ΑΔΕΔΥ, επέρριψε και στην κυβέρνηση, που δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με τις προτάσεις της. Επισήμανε ότι η ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων θα θέσει σε κίνδυνο το Ταμείο, αφού θα προκληθεί δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση, που θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δραχμές, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για τη γενίκευσή τους. Σημειώθηκε, τέλος, ότι η ΑΔΕΔΥ "θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα αποθεματικά του Ταμείου και ότι θα εμποδίσει να καταβληθούν αυτά τα ποσά σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται".

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Πορεία προς το "λουκέτο"
  • Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας
  • ΝΕ Καλαμάτας του ΚΚΕ: Να συντονιστεί ο αγώνας

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι 400 εργαζόμενοι της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων στην Καλαμάτα, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εργασίας, όπου και θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλο.Το πρόβλημα της επιχείρησης, η οποία οδεύει προς το "λουκέτο", συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκατοντάδες εργαζόμενοι, που προηγούμενα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και πορεία διαμαρτυρίας.

Στη σύσκεψη αναδείχτηκε η ανάγκη να απαιτηθεί κλαδική πολιτική, να ενταχθεί η επιχείρηση στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ, ενώ αναπτύχθηκαν και οι τρόποι με τους οποίους θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση των προσπαθειών να λειτουργήσει η επιχείρηση και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καλαμάτας του ΚΚΕ,σε ανακοίνωσή της, τονίζει: "Μια ακόμα παραγωγική μονάδα του τόπου μας πάει να κλείσει, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για τους εργαζόμενους, το νομό, τον κλάδο και τη χώρα. Αυτή είναι η επιλογή της Ευρωένωσης: Ξεχαρβάλωμα των παραδοσιακών κλάδων και μεταφορά τους σε τρίτες χώρες. Αυτή την επιλογή υλοποιούν κυβέρνηση, εργοδοσία. Αυτή την επιλογή έχουν συνυπογράψει και στηρίζουν η νεοφιλελεύθερη ΝΔ, η Πολιτική Ανοιξη, η ευρωλάγνα ηγεσία του ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ". Τέλος η ΝΕ Καλαμάτας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Καλαμάτας να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και να συντονίσει την πάλη του με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ