Τρίτη 23 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αξιώσεις 3 δισ. δρχ. από συνταξιούχους δικαστικούς

Κώδωνα κινδύνου έκρουσε η ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου

Υπέρογκα ποσά ως αναδρομικά στο εφάπαξ, διεκδικούν 300 συνταξιούχοι δικαστές, από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), γεγονός που έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο Ταμείο, τα οποία ανέπτυξε χτες, σε συνέντευξη τύπου, η ΑΔΕΔΥ.

Οι αξιώσεις των συνταξιούχων δικαστών άρχισαν όταν, στις 28/2/1992 οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης ενέκριναν την καταβολή αναδρομικών στους δικαστές, προκειμένου να εξομοιωθούν οι αποδοχές τους με τις ανώτατες αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Η υπουργική απόφαση κάλυπτε το διάστημα από 1/1/1987 έως 30/11/1991 και όσοι δικαστές είχαν συνταξιοδοτηθεί ζήτησαν από το Ταμείο την αναπροσαρμογή του εφάπαξ με βάση τα αναδρομικά.

Το Ταμείο απέρριψε το αίτημά τους, αφού το καταστατικό του προβλέπει ότι το εφάπαξ υπολογίζεται επί του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος και της ΑΤΑ του μήνα εξόδου από την υπηρεσία. Οι απαιτήσεις των δικαστών σημειώθηκε ότι προσκρούουν και στο Νόμο 2320/95, ο οποίος ορίζει ότι, οι παροχές που δε συνιστούν αύξηση του βασικού μισθού, δε λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εφάπαξ. Να σημειωθεί ακόμα ότι και το Λογιστήριο του Κράτους απέρριψε το αίτημά τους για αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με βάση τις αναδρομικές αποδοχές, θεωρώντας ότι τα αναδρομικά δεν είχαν χαρακτήρα βασικών αποδοχών.

Ωστόσο, διοικητικά δικαστήρια, όπου έχουν γίνει προσφυγές, έχουν εκδώσει θετικές για τους δικαστικούς αποφάσεις και το Ταμείο υποχρεώθηκε να εκτελέσει δέκα αποφάσεις, επιβαρυνόμενο με το ποσό των 65 εκατομμυρίων έως τώρα.

Ευθύνες για αυτή την κατάσταση, η ΑΔΕΔΥ, επέρριψε και στην κυβέρνηση, που δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με τις προτάσεις της. Επισήμανε ότι η ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων θα θέσει σε κίνδυνο το Ταμείο, αφού θα προκληθεί δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση, που θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δραχμές, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για τη γενίκευσή τους. Σημειώθηκε, τέλος, ότι η ΑΔΕΔΥ "θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα αποθεματικά του Ταμείου και ότι θα εμποδίσει να καταβληθούν αυτά τα ποσά σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ