ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Η μισή μου καρδιά στην Τουρκία"

"Η δημοκρατία στην Τουρκία ξαναγυρνά στις απαίσιες μορφές που είχαμε με τον Εβρέν. Αισθάνομαι συντετριμμένος με αυτά που γίνονται και για να ανταποδώσω τη φράση του Ναζίμ Χικμέτ, τόσο η δική μου καρδιά - και νομίζω όλων των Ελλήνων - η μισή μου καρδιά βρίσκεται στις φυλακές της Τουρκίας".Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης,απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα γεγονότα στις φυλακές της Τουρκίας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της παρουσίασης της λυρικής "Ηλέκτρας" του στο Ηρώδειο. Ο συνθέτης είπε ότι βρίσκεται "σε επαφή με τον Γιασάρ Κεμάλ και τονΛιβανελί,που θα έρθει σε λίγες μέρες για να κάνουμε κοινή συναυλία στην Κάλυμνο, μετά από πρόταση του δημάρχου". Οι δύο καλλιτέχνες σχεδιάζουν μεγάλες, κοινές συναυλίες στη Γερμανία, μέσα από τις οποίες "θα προκαλέσουμε το εκεί ελληνικό και τουρκικό στοιχείο, θα ενώσουμε τις φωνές μας".

Αναφερόμενος στην "Ηλέκτρα",την τρίτη του όπερα "πάνω σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής παράδοσης", που ανεβαίνει αύριο και μεθαύριο,στο Ηρώδειο (9μμ),σε σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου,σημείωσε: "Είναι πολύ σκληρό έργο. Η Ηλέκτρα έχει μόνο μία σκέψη: την εκδίκηση του θανάτου του πατέρα της". Για τη συνεργασία του με τον Ν. Κούνδουρο είπε ότι ο σκηνοθέτης "δίνει μια καινούρια λύση, που σε ορισμένους (αυτούς που πάνε στην όπερα) ίσως να κακοφανεί. Θέλει να δώσει το έργο σε μια ορατοριακή μορφή, η χορωδία παρατάσσεται με τις παρτιτούρες της, οι σολίστ θα μπορούσαν να είναι και κοντσερτάντε. Η ορχήστρα κινείται σαν αέναο ποτάμι, είναι πρωταγωνιστής. Το αντίκρισμά της το βρήκε ο Κούνδουρος σε τρία γκρουπ χορευτών". "Θέλω να ελπίζω, ότι μέσα από τα καινούρια πράγματα που κάνω μένω ακέραιος και δε "στραγγαλίζω" τη μουσική μου παρουσία", είπε ο συνθέτης, αναφερόμενος στην ελληνικότητα της μουσικής του.

Το λιμπρέτο της "Ηλέκτρας" έγραψε ο Σπύρος Ευαγγελάτος.Στις παραστάσεις του Ηρωδείου συμμετέχει η Ορχήστρα της Κρατικής Οπερας Σόφιας,με διεύθυνση Ηλία Βουδούρη (αύριο) και Μίκη Θεοδωράκη (Πέμπτη) και η Χορωδία "Φονς Μουζικάλις",με διεύθυνση Κωστή Κωνσταντάρα.Τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ,τα σκηνικά του Νίκου Κούνδουρου,οι χορογραφίες των Αγγέλας Λύρα, Μαριλένας Καρέτα, Αλεξάνδρας Μαγιολέτι.Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Εύα Ριβάντες, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Λίνα Τεντζέρη, Μάρθα Αράπη, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Θάνος Πετράκης, Σταμάτης Μπερής, Βασίλης Λάγγος, Γιώργος Μελογιαννίδης.

Χτες ο Μ. Θεοδωράκης έκλεισε τα 71 του χρόνια και η τούρτα δεν έλειψε όπως και οι ευχές. "Μόνος του ο Θεοδωράκης ισοδυναμεί με 380 πρεσβείες", είπε ο Ν. Κούνδουρος, σημειώνοντας ότι "στην όπερά του βρίσκω μια μοναδική σε όγκο πρόταση".

Υπεράσπιση του Γεντί Κουλέ

Την αγανάκτησή της για την απόφαση του ΚΑΣ να κατεδαφιστεί το Γεντί Κουλέ δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων,εξ ονόματος των "χιλιάδων πολιτικών προσφύγων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης". Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι "εκεί χιλιάδες αγωνιστές εκτελέστηκαν γιατί πολέμησαν για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους και για τις ιδέες τους. Χρειάζεται λίγο σεβασμό για να γκρεμίσουν ένα μνημείο, όπου φιλοξενήθηκε η αξιοπρέπεια και η αντρειοσύνη της Εθνικής Αντίστασης, η αφοσίωση και η πίστη στα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Αξιώνουμε να μην επιτρέψει η κυβέρνηση την υλοποίηση της απόφασης αυτής".

"Θα ζήσω" στον Κορυδαλλό

Εκδήλωση - καταγγελία της θανατικής ποινής διοργανώνουν, αύριο (9μμ), στο "Σινέ - Παράδεισος" του Κορυδαλλού, η Διεθνής Αμνηστία και η Κινηματογραφική Λέσχη του δήμου. Μια εκδήλωση που δε συγχρονίζεται μόνο με τις χιλιάδες καταδίκες σε όλον τον κόσμο, αλλά και με το θάνατο δεκάδων απεργών πείνας στις φυλακές της Τουρκίας.Στην εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία του Τιμ Ρόμπινς "Θα ζήσω".Την Πέμπτη (11μμ) το"Σινέ - Παράδεισος" θα γιορτάζει τα έξι χρόνια του. Τη γιορτή των γενεθλίων διοργανώνουν οι συνεργάτες της κινηματογραφικής λέσχης.

Τριήμερη επίσκεψη στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού. Επισκέφθηκε τη Νάουσα και τους Μακεδονικούς Τάφους στα Λευκάδια,τη Βεργίνα και τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας και παρακολούθησε τις διήμερες εργασίες της συνάντησης των πόλεων του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου.

Η δεύτερη πανσέληνος του καλοκαιριού θα συνοδέψει την αποψινή νύχτα. Και για δεύτερη φορά θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη νέα και την πριν 2.000 χρόνια Αθήνα. Η Ακρόπολη, απόψε νύχτα πανσελήνου, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 9.30 μμ μέχρι τις 0.45 πμ, ελεύθερη είσοδος.

Συνεχίζονται οι συναυλίες του Πέτρου Γαϊτάνου με αφορμή τα 33 χρόνια προσφοράς του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο ελληνικό τραγούδι. Αύριο, θα εμφανιστεί στην Αλεξανδρούπολη (Δημοτικό Κηποθέατρο). Ακολουθούν συναυλίες στις πόλεις: Κομοτηνή (1/8), Σάππαι (2/8), Λήμνο (4,5/8), Μυτιλήνη (7/8), Χανιά (10/8) και Ηράκλειο (11/8). Στις συναυλίες συμμετέχουν οι Νάντια Καραγιάννη, Γιάννης Βέρος και Μαρία Ρουσσέα,ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του Γ. Φωστηρόπουλου και η σκηνοθεσία του Αντ. Χειμώνα.

Προτάσεις εικαστικών

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα"

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ),το οποίο είχε καταθέσει από το 1993 προτάσεις προς τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΟΠΠΕ), για τη διοργάνωση "Βαλκανιάδας Πολιτισμού",όχι μόνο δεν πήρε καμία απάντηση, αλλά αντίθετα, με την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος της "Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας",διαπίστωσε την απουσία του ΕΕΤΕ,σαν φορέα από τις εκδηλώσεις εικαστικών.

Εξάλλου, στις 3 και 4 Ιουλίου, από μέρους του ΔΣ του ΕΕΤΕ, η πρόεδρος Εύα Μελά και ο έφορος Ζωγραφικής Νίκος Κακαδιάρης,συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την Θάλεια Στεφανίδου από τον ΟΠΠΕ και κατέθεσαν διευρυμένες τις προτάσεις τους, οι οποίες είναι: Εκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης με αξιοποίηση και των δημόσιων χώρων. Πολιτιστική "Βαλκανιάδα". 2ο Συνέδριο Καλλιτεχνικής Παιδείας (το 1ο είχε γίνει το 1983). Διεθνές Συνέδριο για την κατάσταση των Εικαστικών Τεχνών στην Ευρώπη, με συμμετοχή καλλιτεχνών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.Οι εκπρόσωποι του ΕΕΤΕ συναντήθηκαν επίσης με τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, με τον αντιδήμαρχο Καλαμαριάς, το δήμαρχο Σταυρούπολης, την αντινομάρχη Θεσσαλονίκης και με τους συναδέλφους τους της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του ΕΕΤΕ. Για τις παραπάνω προτάσεις το ΕΕΤΕ περιμένει απαντήσεις. Ωστόσο, στα πλαίσια προώθησης της Πολιτιστικής "Βαλκανιάδας",ο γραμματέας του ΔΣ του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης,συναντήθηκε με την Αννα Χαρίτου από το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού,το οποίο συντονίζει ένα Διαβαλκανικό Πολιτιστικό Δίκτυο,για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Μετά τη συνάντηση το ΕΕΤΕ κλήθηκε να μετέχει στις διεργασίες και το προεδρείο του ΕΕΤΕ όρισε ως εκπροσώπους του τον ζωγράφο Μάριο Βατζιά και τον Μιχάλη Παπαδάκη.

ΗΠΑ - αρχιπειρατής

Αμερικανική τηλεοπτική εταιρία μήνυσε ο Ρώσος σκηνοθέτης, Νικήτα Μιχάλκοφ,την οποία κατηγορεί για κατάχρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του.Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ,το τηλεοπτικό δίκτυο WMNB μεταδίδει σειρά ταινιών του διάσημου σκηνοθέτη, χωρίς την άδειά του.Ο Μιχαλκώφ δήλωσε στη ρώσικη εφημερίδα "Νόμπι Ρούσκι" ότι "δε θα επιτρέψει σε κανέναν να τον κακομεταχειρίζεται ως άτομο χώρας του πέμπτου κόσμου".Και πρόσθεσε "εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δεν υπερασπίζεται τα πνευματικά δικαιώματα, τότε θα φερόμουν διαφορετικά. Αλλά εδώ είναι Αμερική, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για πειρατεία".Εμείς θα προσθέσουμε: το ίδιο δεν κατηγορούν οι ΗΠΑ, παρότι παντοκράτορ - αρχιπειρατής, και την Ελλάδα;

Ψευδέστατη απάντηση
  • Ο Ν. Σηφουνάκης, ως υπουργός Τουρισμού, εμμέσως, απέρριψε από το Φεστιβάλ Αθηνών το Κρατικό Μπαλέτο Κίνας
  • Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ερώτηση προς την υπουργό Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας και Μήτσος Κωστόπουλος,σχετικά με τη μη μετάκληση στην Αθήνα του Κινέζικου Κρατικού Μπαλέτου.Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρεται ότι "ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας - Κίνας είχε ζητήσει από το υπουργείο Τουρισμού να του παραχωρηθεί το Ηρώδειο από 9 - 14 Ιούλη για λογαριασμό του κινέζικου μπαλέτου, μετά την άρνηση μετάκλησης και ένταξης του συγκεκριμένου μπαλέτου στο πρόγραμμα του "Φεστιβάλ Αθηνών 1996" για λόγους οικονομικούς. Ο τότε υπουργός Τουρισμού, Νίκος Σηφουνάκης, απάντησε προσωπικά στον πρέσβη της ΛΔ Κίνας, που τον επισκέφθηκε γι' αυτό το θέμα, ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα γιατί κατά το μήνα Ιούλη δε θα γίνει καμία απολύτως παραχώρηση.Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια, τελικά, να μην έρθει στην Ελλάδα το Κινέζικο Κρατικό Μπαλέτο. Ομως, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών που είδε το φως της δημοσιότητας, η απάντηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού το Ηρώδειο παραχωρήθηκε σε τρίτους κατά το μήνα Ιούλη, όχι μία αλλά πέντε φορές".

Οι βουλευτές ρωτούν: "Για ποιους λόγους δεν παραχωρήθηκε το Ηρώδειο και στο Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας - Κίνας, προκειμένου να εμφανιστεί το Κινέζικο Κρατικό Μπαλέτο, από τη στιγμή που παραχωρήθηκε σε άλλους το μήνα Ιούλη; "

Για το ίδιο θέμα ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας - Κίνας διαμαρτύρεται για τον τρόπο με τον οποίο απορρίφθηκε η πρόταση. "Πολύ περισσότερο που η έλευσή του θα επραγματοποιείτο σε ανταπόδοση της μετάβασης του "Αμφιθεάτρου" του Σπύρου Ευαγγελάτου, τον περασμένο Οκτώβρη, στην Κίνα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ