ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "Good Year", οι "ιπποκόμοι" της και η αλήθεια

Αν οι αποικιοκρατικοί νόμοι, με τους οποίους λειτουργούν οι πολυεθνικές στη χώρα μας, δεν είναι αρκετοί για να τις κρατήσουν στην Ελλάδα, τότε το μέλλον του τόπου βρίσκεται στην ακόμα στυγνότερη αποικιοποίησή του.

Αν τα προνόμια που παραχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο δεν αυξάνονται με τρόπο ανάλογο της λαιμαργίας των κεφαλαιούχων, τότε καθήκον του κράτους είναι να παραδοθεί χειροπόδαρα, βορά στη βουλιμία των παχύσαρκων "επενδυτών".

Αν τα κέρδη των πολυεθνικών στην Ελλάδα, χρόνο με το χρόνο, διπλασιάζονται, αλλά αυτό δεν τους αρκεί, χρέος των κυβερνώντων είναι να εξασφαλίσουν στους "καταπατητές" τριπλάσια, τετραπλάσια, πενταπλάσια κερδοφορία.

Αν οι εργαζόμενοι που σήμερα ζουν με ένα κομμάτι ψωμί - εκείνο που περισσεύει από τα λουκούλλεια γεύματα των τσιμεντάδων, των λαστιχάδων, των πετρελαιάδων κλπ. που έχουν αλώσει την εγχώρια αγορά - θέλουν να συνεχίσουν να τρώνε ψωμί, ένας τρόπος υπάρχει: Να το κόψουν στη μέση και να δώσουν το υπόλοιπο κομμάτι στα αφεντικά.

Αν οι εργάτες και το συνδικαλιστικό τους κίνημα θέλουν να διατηρήσουν το- συνταγματικά κατοχυρωμένο - δικαίωμα στη δουλιά, τότε πρέπει να "ωριμάσουν". Δηλαδή, οφείλουν να δουλεύουν μόνο κάποιες μέρες της βδομάδας, σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης, συνήθως ανασφάλιστοι και με μισθούς ακόμα περισσότερο ακρωτηριασμένους, κομμένους από τα δόντια των μεγαλοκαρχαριών, στο σημείο που κάθε φορά υποδεικνύει η πυξίδα της κερδοφορίας τους.

***

Να το νέο "ευαγγέλιο" της ολιγαρχίας. Αυτό είναι το "νέο" οπλοστάσιο της ιδεολογικής τρομοκρατίας, που, ήδη, ξεκίνησε κατά των Ελλήνων εργαζομένων, με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου της "Good Year" στη Θεσσαλονίκη. Σημαιοφόρος σε αυτό το επανεκδιδόμενο τροπάρι του "σφάξε με Αγά μου να αγιάσω" έσπευσε να αυτοκαθοριστεί η "Καθημερινή". Η εφημερίδα καταπιάστηκε την Κυριακή με τους λόγους για τους οποίους "φεύγουν οι ξένοι επενδυτές" από την Ελλάδα. Ας τους δούμε: α) "Ανοδος του εργατικού κόστους", που οφείλεται "σε αυξήσεις (μισθών) πάνω από τον πληθωρισμό" (!), β) "αλόγιστες παροχές" προς τους εργαζόμενους (!), γ) "διαβρωτικός ρόλος που έπαιξαν τα συνδικάτα, τα οποία υπονόμευσαν τις εργασιακές σχέσεις (που) κάθε άλλο παρά έλκει τις ξένες επενδύσεις" (!), δ) "έλλειψη επαρκούς υποδομής"...

Για όσους δεν κατάλαβαν, αν οι Ελληνες εργάτες δε θέλουν να βρεθούν μια μέρα άνεργοι, μπροστά στο "λουκέτο" της τάδε πολυεθνικής που τα μάζεψε από την Ελλάδα για να μετακομίσει σε περιοχές του πλανήτη που ο εργατικός μόχθος"δεν κοστίζει φράγκο", ένας είναι ο μονόδρομος: Να συναγωνιστούν σε εξαθλίωση τους συναδέλφους τους στην Τουρκία, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Η, όπως το έλεγε ο Ντελόρ, ο Ανδριανόπουλος κ.ά., πρέπει να υποβιβάσουν τις εργασιακές τους σχέσεις στα επίπεδα της Ταϊβάν, της Σιγκαπούρης και, γιατί όχι, στα επίπεδα των μεσαιωνικών γαλερών. Αν γίνουν όλα αυτά, τότε, κατά την "Καθημερινή" και όσους της παρήγγειλαν να γράψει όσα έγραψε την Κυριακή, η Ελλάδα θα αποκτήσει "ανταγωνιστικό κόστος" και θα "έλκει επενδυτές"...

***

Βέβαια, οι παραπάνω δεν αισθάνονται την ανάγκη να εξηγήσουν, γιατί η "Good Year", αν και λειτουργούσε στην Ελλάδα εφοδιασμένη με τα προνόμια του αποικιοκρατικού νόμου 2687/53, δεν παρέμεινε στη χώρα; Δεν εξηγούν γιατί, αν και είχε χριστεί αποκλειστικός προμηθευτής του ελληνικού στρατού. Αν και είχε σημειώσει διπλασιασμό των κερδών της την τελευταία τριετία (από 1 δισ. δρχ. το 1992 στα 2 δισ. δρχ. περίπου το 1994 - '95). Αν και η κυβέρνηση έφτιαχνε ειδικά Προεδρικά Διατάγματα για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Αν και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είχαν αποδεχτεί καταργήσεις των επιδομάτων τους, εισαγωγή της 4ης βάρδιας κλπ., η πολυεθνική δεν το ..."εκτίμησε";

Αρνούνται να δώσουν εξηγήσεις, γιατί τότε πρέπει να μιλήσουν για το "φαταουλισμό" του μεγάλου κεφαλαίου. Τότε θα πρέπει να παραδεχτούν ότι ο νόμος του "πάρτα όλα" - που προτείνει η "συνετή" "Καθημερινή" - είναι συνώνυμος του "φέρτα όλα" - που επιδιώκουν οι πολυεθνικές τύπου "Good Year". Οταν, δε, τα πάρουν όλα, όταν πια ξεζουμίσουν σαν λεμονόκουπες ανθρώπους και χώρες ολόκληρες, αρχίζουν τις νέες σταυροφορίες λεηλασίας σε άλλες γωνιές του πλανήτη, εκεί που τα κέρδη είναι περισσότερα. Οσο για την "Καθημερινή", μας συνιστά να αναγορευτούμε εθελοντές προς ακόμα μεγαλύτερη λεηλάτηση.

***

Αλήθεια, όμως, αν όλα αυτά που ζητάνε οι "επενδυτές" παρασχεθούν προς εξαργύρωση στα χρηματοκιβώτιά τους, οι πολυεθνικές θα πάψουν να την "κοπανάνε" ή να εισβάλλουν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, ανάλογα με το πού κάθε φορά κερδίζουν περισσότερα; Οταν σήμερα το 30% του ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (κατά ομολογία του πρώην πρωθυπουργού). Οταν η Ελλάδα είναι εκείνη η χώρα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, όπου τα τελευταία δέκα χρόνια οι μισθοί των εργαζόμενων μειώθηκαν κατά 12%, ενώ των βιομηχάνων αυξήθηκαν κατά 21%. Οταν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων εργατών κινείται στο 1/3 του αντίστοιχου των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Οταν στο δημόσιο τομέα ο Ελληνας εργαζόμενος βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ από μισθολογική άποψη, και όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να γίνει "ελκτική η Ελλάδα" προς τους "επενδυτές", τότε ποιο είναι το συμπέρασμα; Κατά την ολιγαρχία και την "Καθημερινή", το συμπέρασμα είναι ότι το μέλλον του τόπου βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση. Η εντολή τους είναι να μετατραπεί το "μπάτε σκύλοι, αλέστε και αλεστικά μη δίνεται" σε Εθνικό Υμνο.

***

Οχι, λοιπόν. Αλλού βρίσκεται ο πραγματικός μονόδρομος. Μονόδρομος είναι η δημιουργία ενός άλλου τύπου κράτους, μιας άλλου τύπου οικονομίας, που δε θα βασίζεται στην κυριαρχία των πολυεθνικών. Θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο, και αυτό είναι απόλυτα δεμένο με την ανάπτυξη μιας εγχώριας παραγωγής, που δε θα είναι εξαρτημένη στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο. Ο μονόδρομος βρίσκεται στον αγώνα για ανάπτυξη της χώρας μέσα από την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και τη δημιουργία ενός σοσιαλιστικού κράτους, που, με μοχλό τους παραγωγικούς τομείς στρατηγικής σημασίας, θα χτίσει μια Ελλάδα που δε θα είναι ιπποκόμος των πολυεθνικών, αλλά ισχυρός διεκδικητής μιας ισότιμης και επωφελούς θέσης στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού εργασίας. Μονόδρομος, που περνά μέσα από την αντίσταση στις επερχόμενες επελάσεις των πολυεθνικών και στα υποτελή κηρύγματα των υπαλλήλων τους.

Ν. Μπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρετός αντιλαϊκών μέτρων

Την ίδια στιγμή εντείνεται με τη μια ή την άλλη μορφή η εκλογολογία

Τη στιγμή που άλλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού για την προσφυγή ή μη στις πρόωρες εκλογές και άλλοι επιχειρούν να απαντούν για λογαριασμό του, ο ίδιος ο Κ. Σημίτης σκόπιμα κρατά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, προφανώς για να έχει την "ελευθερία των κινήσεων", ανάλογα με το συμφέρον του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι προχωρά στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων, όπως η αύξηση των φαρμάκων, η ψήφιση του νόμου για τις ΔΕΚΟ, ενώ ετοιμάζεται μέσα στον Αύγουστο να τακτοποιήσει ζητήματα που έχουν μείνει εκκρεμή, όπως το ασφαλιστικό κ.ά. Δεν παραλείπει, βέβαια, να ικανοποιήσει και "αιτήματα" των "μεγάλων αφεντικών", όπως η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την "ελληνοποίηση" των προμηθειών των ΔΕΚΟ.

Το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης, από τη σκοπιά, εννοείται, της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, αποδεικνύεται από τις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς και από τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αύριο της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η συνέχιση της λιτότητας στα πλαίσια της σταθεροποιητικής πολιτικής και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997 αποτέλεσαν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου.

Ο πρωθυπουργός πριν την αναχώρησή του στο τέλος της εβδομάδας για τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές επιθυμεί να υπάρχουν σαφείς οδηγίες στους υπουργούς για την "τακτοποίηση εκκρεμοτήτων", ενόψει των σημαντικών αποφάσεων, που θα ληφθούν στα μέσα του επόμενου μήνα από τις οποίες θα διαφανεί κατά πόσον προετοιμάζεται να προσφύγει στις εκλογές το φθινόπωρο. Στα πλαίσια αυτά είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Μεταφορών Γ. Δασκαλάκη, για θέματα μεταφορών και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Π. Λάμπρου,για θέματα του οργανισμού.

Στους παράγοντες που βαρύνουν υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εκτός από το ευνοϊκό κλίμα που καλλιεργούν τα ΜΜΕ, είναι και τοότι θα αποφύγει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι θα μπορέσει να υφαρπάξει εν λευκώ εξουσιοδότηση και λαϊκή συγκατάθεση στην αντιλαϊκή πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει.

Από την άλλη, ορισμένα τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας θα προτιμούσαν εκλογές στα τέλη της τετραετίας, για να "δοκιμαστεί στην πράξη" η κυβέρνηση Σημίτη.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε χτες πως οι πρόωρες εκλογές δε χρειάζονται και το πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πρόγραμμα τετραετίας. Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, δήλωσε και ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης,μετά τη συνεργασία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον Κ. Σκανδαλίδη ρυθμίζει θέματα, που αφορούν τη στελέχωση των οργάνων και των τομέων και την κατανομή αρμοδιοτήτων στα μέλη της ΚΕ και του ΕΓ. Για τα θέματα αυτά αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδρίαση του ΕΓ μετά τις 18 Αυγούστου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ποιος παραβιάζει τη συμφωνία;

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπομαρ Φρετσκόφσκι, σύμφωνα με την οποία η χώρα του πρόκειται να προσφύγει στον ΟΗΕ προκειμένου να αναγνωριστεί η συνταγματική της ονομασία, προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε πως η ΠΓΔΜ παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μιλώντας σε ετήσια συνάντηση που πραγματοποιούν στα Σκόπια μετανάστες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, υποστήριξε πως η χώρα του δέχτηκε την προσωρινή ονομασία προκειμένου να γίνει μέλος του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την ευρύτερη χρήση της εκτός του ΟΗΕ.

Ο Λ. Φρετσκόφσκι εξάλλου ήταν το περασμένο Σάββατο και ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια συγκέντρωση των αποκαλούμενων Μακεδόνων του Αιγαίου. Εκεί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε μεταξύ άλλων ότι η ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα θα πρέπει να θεωρηθεί ως το πρώτο σκαλοπάτι για την προσέγγιση και εκείνων των θεμάτων που ο γείτονάς μας (η Ελλάδα) δεν μπορεί να αγνοεί. Οπως διευκρίνισε "πρόκειται για το θέμα των περιουσιών των πολιτών μας στην Ελλάδα και επίσης για το θέμα του καθεστώτος του μακεδονικού λαού στην Ελλάδα". Στη συγκέντρωση αυτή πρέπει να σημειωθεί, υιοθετήθηκε ένα ψήφισμα που απευθύνεται προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στο οποίο ζητείται ο "σεβασμός των δικαιωμάτων των Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα".

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του χτες υποστήριξε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι αυτή η οποία παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, η αδυναμία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας του νέου κράτους οφείλεται στις δυσκολίες "τις οποίες παρεμβάλλει η πλευρά των σκοπίων".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ
Εν αναμονή

Από μέρα σε μέρα, πιθανά και σήμερα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας που θα ρυθμίζει θέματα σχετικά με τη στρατιωτική θητεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, θα υπάρξει μείωση της ηλικίας στράτευσης κατά ένα χρόνο και θα προβλέπονται ειδικά κίνητρα, όπως ένας μήνας λιγότερη θητεία για όσους νέους κατατάσσονται χωρίς να κάνουν χρήση αναβολής. Παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός στις αναβολές που χορηγούνται για λόγους σπουδών. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση για τους πάνω από 15.000 ανυπότακτους του εξωτερικού, οι οποίοι ανάλογα με την ηλικία θα υπηρετούν ένα μέρος της θητείας τους και θα εξαγοράζουν το υπόλοιπο περίπου προς 100.000 δραχμές το μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ