ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟ "ΕΛΕΟΣ" ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι καταστροφικές για τη γεωργία και τους αγρότες μας αποφάσεις της ΕΕ, με τη σύμφωνη ψήφο και της κυβέρνησης, τόσο για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων 1996/97, όσο και για την αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, βρίσκονται στα πλαίσια μιας ανακατανομής της παγκόσμιας αγροτικής αγοράς, σε όφελος των ΗΠΑ και των βόρειων χωρών της ΕΕ. Αυτά, άλλωστε, επιβάλλουν η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΚΑΠ, η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Αυτά υλοποιεί πιστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σιγοντάρουν από κοντά ΝΔ - Πολιτική Ανοιξη - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ.

Ετσι, για όγδοη χρονιά, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν "παγωμένες", πράγμα που σημαίνει ότι στην ουσία μειώνονται για μια χρονιά ακόμη και οι αγρότες μας θα φτωχύνουν ακόμη περισσότερο. Θα πουλήσουν φτηνότερα τα προϊόντα τους, εξασφαλίζοντας πιο φτηνές πρώτες ύλες αλλά και κέρδη στα πολυεθνικά μονοπώλια τροφίμων και τους εμπόρους. Συγχρόνως πληρώνουν και θα πληρώσουν περισσότερα για αγορές από τις πολυεθνικές (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, μηχανήματα, σπόρους κ.ά.).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ανέκαθεν ο μηχανισμός τιμών και επιδοτήσεων ήταν από τα ισχυρά όπλα της ΕΕ για να "περνάει" την πολιτική της. Στόχος της, η μείωση της χρηματοδότησης της γεωργίας, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για να μεταφερθούν χρήματα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για νέες δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη υπάρχει πρόταση για περικοπή 2,5 δισ. ECU, από τα οποία τα περισσότερα αφορούν τον τομέα της γεωργίας. Τελικός στόχος βέβαια της ΕΕ είναι το ξεκλήρισμα του 35% των αγροτικών νοικοκυριών και η εγκατάλειψη 120 εκατ. στρεμμάτων στις χώρες της ΕΕ. Γι' αυτό, δίκαια γίνεται λόγος για "μαύρο πακέτο" τιμών και καταστροφή για το εισόδημα των αγροτών.

***

Σε ό,τι αφορά τα εξοντωτικά μέτρα για το βαμβάκι και την αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας (ακολουθούν καπνά, σιτάρι, λάδι, κρασί), δε θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη εκδίκηση γι' αυτά τα μεσογειακά προϊόντα. Αφού με τη δραστική μείωση των τιμών, την κατάργηση του μηχανισμού απόσυρσης, το πλαφόν στη μεταποίηση, τη μείωση στις επιδοτήσεις εσπεριδοειδών, την υποχρεωτική δημιουργία κεφαλαίων από τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης, αλλά και τη δραστηριοποίηση των ΟΠ, θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα οπωροκηπευτικά συμμετέχουν κατά 23% στην τελική αγροτική παραγωγή, αποτελούν έναν από τους βασικούς κορμούς των εξαγωγών και τροφοδοτούν το μεταποιητικό τομέα, εξασφαλίζοντας εργασία σε χιλιάδες αγρότες και εργάτες. Με την κατάργηση, ουσιαστικά, του μηχανισμού της απόσυρσης, έρχεται να επιβεβαιωθεί η θέση του ΚΚΕ ότι η πολιτική των χωματερών θα αποτελέσει μακροχρόνια το "νεκροθάφτη" των καλλιεργειών. Να που σήμερα οι χωματερές αποτελούν το άλλοθι της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Ως συνέπεια αυτών, οι αγρότες μας θα πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές ή θα τα βλέπουν να σαπίζουν στο χωράφι και θα εξαναγκάζονται να μπαίνουν στα προγράμματα εκρίζωσης, όπως γίνεται με τα αμπέλια, για τα οποία θα συνεχίζεται για δύο χρόνια ακόμα το πρόγραμμα "ξεπατώματος", με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το μέλλον της αμπελουργίας μας.

Ωστόσο, ένα από τα κύρια πλήγματα, και το οποίο δεν αναφέρεται από κανέναν, είναι η διάλυση των συνεταιρισμών. Γιατί η ΕΕ, νομοθετικά και με τη νέα ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, αγνοεί τους συνεταιρισμούς και χορηγεί κίνητρα και επιδοτήσεις ώστε να αναπτυχθούν οι Ομάδες Παραγωγών με βασικό στόχο: Να διαλύσει το συνεταιριστικό κίνημα ως ενιαίο όργανο πάλης, για την όποια προστασία των μικρομεσαίων αγροτών και την οργάνωση των αγώνων της, με την αντικατάστασή του από ΟΠ, ουσιαστικά, μεγαλοπαραγωγών, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συγχρηματοδότησης και να αναπτύξουν τη μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση. Επίσης, να ελέγξει και να ρυθμίσει την αγροτική παραγωγή, μέσα από τις ποσοστώσεις και τις αναδιαρθρώσεις, ώστε χωρίς εμπόδια και αντιστάσεις να εφαρμόζεται η ΚΑΠ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ.

***

Ολα, λοιπόν, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές: Θα ενταθούν οι διεργασίες ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που το μερίδιό της θα καρπωθούν οι μεγάλοι για να γίνουν μεγαλύτεροι. Θα επηρεαστεί σοβαρά ο μεταποιητικός τομέας, θα μειωθούν οι εξαγωγές και θα χαθούν διεθνείς αγορές των αγροτικών προϊόντων μας, ενώ ραγδαία θα είναι η επιδείνωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου.

Ομως, πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις θα 'χουμε και κοινωνικές, με την αύξηση της ανεργίας, την ερήμωση της υπαίθρου. Ακόμα, θα αποδυναμωθεί και μέσα από τον αγροτικό τομέα η θέση της χώρας, για να καταταγεί στην 3η ταχύτητα, ενισχύοντας την αύξηση του χάσματος των περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού.

Μια τέτοια, όμως, αντιαγροτική πολιτική είναι σε βάρος των αγροτών, της γεωργίας, της οικονομίας γενικότερα. Οι αγρότες αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μείνουν απαθείς μπροστά στα μέτρα εξόντωσής τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ' αυτόν του αγώνα και ρήξης με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί μόνο μέσα από ενωτικούς αγώνες μπορούν να ανατραπούν μέτρα και κανονισμοί, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η δημιουργία μετώπου αντιμονοπωλιακού είναι ο δρόμος που μπορεί να συσπειρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς, αλλά και μεγάλου τμήματος των εργατών, που εργάζονται και ζουν από το χώρο της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Η διεκδίκηση για την επιβίωσή τους μόνο μέσα από λαϊκούς αγώνες μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Το ΚΚΕ, όπως έκανε πάντα, έτσι και τώρα αποκαλύπτει και καταγγέλλει την πολιτική της ΕΕ, αλλά και τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των αγροτών μας, αλλά αντίθετα και με την ψήφο της συνέβαλε ενεργά στις καταστροφικές αποφάσεις συρρίκνωσης της γεωργίας μας. Συγχρόνως, καλεί τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, με την ενίσχυση του μαζικού κινήματος, αλλά και της θέσης και φωνής του ΚΚΕ.

Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι αγρότες αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μείνουν απαθής μπροστά στα μέτρα εξόντωσης τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ' αυτόν του αγώνα και της ρήξης, με την αντιαγροτική πολιτική της Ε. Ε. και της κυβέρνησης.


ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΟΡΦΙΑΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
"Βραχνάς" για τους ΕΒΕ, η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου

- Στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ στις 28 Ιούλη, διαπιστώθηκε η συνεχιζόμενη όξυνση της κρίσης στο χώρο των ΕΒΕ. Πού εκδηλώνεται κυρίως αυτή η όξυνση;

- Η όξυνση της κρίσης έχει πολλές μορφές. Κατ' αρχήν εκδηλώνεται με συνεχή πτώση του τζίρου που είναι και η ουσία της κρίσης, αφού έχει αποτελέσματα αρνητικότατα που καταγράφονται με καθημερινά "λουκέτα" καθώς και διαμαρτυρημένα γραμμάτια και επιταγές που ξεπέρασαν ήδη το 1,5 τρισ.δρχ. Εκδηλώνεται επίσης, με οικονομικό μαρασμό ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεδομένου ότι εκεί υπάρχει έντονη διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου μέσω των πολυκαταστημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικά σε ό,τι αφορά την πτώση του τζίρου, πρέπει να πω ότι τα μηνύματα που έρχονται στην εκπτωτική περίοδο που διανύουμε, είναι ότι θα έχουμε συνέχεια της μείωσης του τζίρου και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αλλά και σε σχέση με την προ εκπτώσεων περίοδο. Κατά προσέγγιση μπορούμε να πούμε ότι τα ποσοστά μείωσης φτάνουν το 15% - 20% σε πανελλαδική κλίμακα αλλά υπάρχουν και κλάδοι - όπως οι κλάδοι οικιακών συσκευών, επίπλων κλπ. - όπου τα ποσοστά μείωσης φτάνουν το 40 - 50%.

- Τι προοπτικές διαγράφονται για το χώρο από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματα αυτά;

- Είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι από τη στάση της κυβέρνησης και στη συνεδρίαση του προεδρείου εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας. Εκτιμήσαμε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει θετικά τα προβλήματα. Κι αυτό δεδομένου ότι είχαμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό τον Ιούνη όπου του καταθέσαμε ένα πλήρες υπόμνημα των προβλημάτων μας με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις. Η μια όψη αφορούσε οικονομικοθεσμικά αιτήματα και η άλλη αναπτυξιακά αιτήματα. Αν και είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεδρίαζε η Κυβερνητική Επιτροπή γι' αυτά τα ζητήματα, μέχρι τώρα δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση.

- Υπάρχουν κάποια σχέδια - προτάσεις για συντονισμό της δράσης σας με όλες εκείνες τις παραγωγικές τάξεις που απειλούνται από τη συντελούμενη αποβιομηχάνηση της χώρας;

- Το προεδρείο επαναβεβαίωσε τη διαχρονική θέση μας ότι τα προβλήματά μας είναι δεμένα και με τα προβλήματα άλλων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων - εργαζόμενων, αγροτών κλπ.Κατ' αρχήν εκφράσαμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους αγρότες, που αυτή τη στιγμή αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Εκφράσαμε επίσης την αλληλεγγύη μας σε όλες εκείνες τις παραγωγικές τάξεις που πλήττονται από τη συντελούμενη αποβιομηχάνηση και θα πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες αμέσως μετά τις θερινές διακοπές. Θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τους παραπάνω φορείς και να εξετάσουμε κοινούς τρόπους και αγώνες για να αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το προεδρείο αποφάσισε να συνεδριάσει στις 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, για να προετοιμάσει πλαίσιο αξιολόγησης των προβλημάτων το οποίο θα θέσουμε σαν προμετωπίδα, καθώς και ένα πλαίσιο - σε πανελλαδική έκταση - δραστηριοτήτων και κινητοποιήσεων. Το τελευταίο θα το εισηγηθούμε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 28 - 29 τουΣεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ