Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΟΡΦΙΑΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
"Βραχνάς" για τους ΕΒΕ, η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου

- Στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ στις 28 Ιούλη, διαπιστώθηκε η συνεχιζόμενη όξυνση της κρίσης στο χώρο των ΕΒΕ. Πού εκδηλώνεται κυρίως αυτή η όξυνση;

- Η όξυνση της κρίσης έχει πολλές μορφές. Κατ' αρχήν εκδηλώνεται με συνεχή πτώση του τζίρου που είναι και η ουσία της κρίσης, αφού έχει αποτελέσματα αρνητικότατα που καταγράφονται με καθημερινά "λουκέτα" καθώς και διαμαρτυρημένα γραμμάτια και επιταγές που ξεπέρασαν ήδη το 1,5 τρισ.δρχ. Εκδηλώνεται επίσης, με οικονομικό μαρασμό ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεδομένου ότι εκεί υπάρχει έντονη διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου μέσω των πολυκαταστημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικά σε ό,τι αφορά την πτώση του τζίρου, πρέπει να πω ότι τα μηνύματα που έρχονται στην εκπτωτική περίοδο που διανύουμε, είναι ότι θα έχουμε συνέχεια της μείωσης του τζίρου και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αλλά και σε σχέση με την προ εκπτώσεων περίοδο. Κατά προσέγγιση μπορούμε να πούμε ότι τα ποσοστά μείωσης φτάνουν το 15% - 20% σε πανελλαδική κλίμακα αλλά υπάρχουν και κλάδοι - όπως οι κλάδοι οικιακών συσκευών, επίπλων κλπ. - όπου τα ποσοστά μείωσης φτάνουν το 40 - 50%.

- Τι προοπτικές διαγράφονται για το χώρο από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματα αυτά;

- Είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι από τη στάση της κυβέρνησης και στη συνεδρίαση του προεδρείου εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας. Εκτιμήσαμε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει θετικά τα προβλήματα. Κι αυτό δεδομένου ότι είχαμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό τον Ιούνη όπου του καταθέσαμε ένα πλήρες υπόμνημα των προβλημάτων μας με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις. Η μια όψη αφορούσε οικονομικοθεσμικά αιτήματα και η άλλη αναπτυξιακά αιτήματα. Αν και είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεδρίαζε η Κυβερνητική Επιτροπή γι' αυτά τα ζητήματα, μέχρι τώρα δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση.

- Υπάρχουν κάποια σχέδια - προτάσεις για συντονισμό της δράσης σας με όλες εκείνες τις παραγωγικές τάξεις που απειλούνται από τη συντελούμενη αποβιομηχάνηση της χώρας;

- Το προεδρείο επαναβεβαίωσε τη διαχρονική θέση μας ότι τα προβλήματά μας είναι δεμένα και με τα προβλήματα άλλων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων - εργαζόμενων, αγροτών κλπ.Κατ' αρχήν εκφράσαμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους αγρότες, που αυτή τη στιγμή αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Εκφράσαμε επίσης την αλληλεγγύη μας σε όλες εκείνες τις παραγωγικές τάξεις που πλήττονται από τη συντελούμενη αποβιομηχάνηση και θα πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες αμέσως μετά τις θερινές διακοπές. Θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τους παραπάνω φορείς και να εξετάσουμε κοινούς τρόπους και αγώνες για να αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το προεδρείο αποφάσισε να συνεδριάσει στις 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, για να προετοιμάσει πλαίσιο αξιολόγησης των προβλημάτων το οποίο θα θέσουμε σαν προμετωπίδα, καθώς και ένα πλαίσιο - σε πανελλαδική έκταση - δραστηριοτήτων και κινητοποιήσεων. Το τελευταίο θα το εισηγηθούμε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 28 - 29 τουΣεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο διαχωρισμό των πυροσβεστών από τους υπόλοιπους εργαζόμενους (2018-02-06 00:00:00.0)
Πρακτικές πλήρους εκφυλισμού της ΕΣΗΕΑ (2009-12-22 00:00:00.0)
Δράση με θέσεις και αγώνες (2009-12-11 00:00:00.0)
Προς έκτακτο συνέδριο για τις καρέκλες (2008-10-23 00:00:00.0)
Εγκύκλιος - κάλεσμα στις Ομοσπονδίες (1996-03-07 00:00:00.0)
Παραλύουν τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ