Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πρακτικές πλήρους εκφυλισμού της ΕΣΗΕΑ

Σε πλήρη εκφυλισμό οδηγούν συνειδητά και συστηματικά την ΕΣΗΕΑ οι κυρίαρχες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ενώ το ΔΣ παίρνει αποφάσεις για όλα τα μεγάλα και μικρά θέματα, εξακολουθούν να το κρατούν χωρίς προεδρείο. Και επικαλούνται αυτήν την ...έλλειψη, για να δικαιολογήσουν την πλήρη αναποτελεσματικότητα επίλυσης έστω και στοιχειωδών προβλημάτων, κρύβοντας έτσι τον πραγματικό λόγο. Οτι, δηλαδή, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα «διαχειριστούν» τα προβλήματα και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται και η νέα σφοδρή επίθεσή τους σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις παίζουν το παιχνίδι της «σύγκρουσης» για την κατάληψη των θέσεων του προεδρείου και - μέσω αυτών - τον έλεγχο του μηχανισμού της ΕΣΗΕΑ, αλλά δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ευρύτερων στοχεύσεων, που έχουν να κάνουν με την ίδια την Ενωση ως ενιαία οργάνωση όλων των δημοσιογράφων (σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα) σε σχέση με τους γενικότερους σχεδιασμούς για το νέο τοπίο των επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ισως έτσι εξηγείται η επίμονη στάση των «Δημοσιογράφων», «ή πρόεδρος Σόμπολος, ή χάος», παρότι έχουν διαπιστώσει πως κανείς από τα υπόλοιπα 7 μέλη δεν πρόκειται να τους στηρίξει. Το ίδιο και η στάση της «Συσπείρωσης» που δεν ξεφεύγει ουσιαστικά από τη γραμμή «ή (το δήθεν) αριστερό προοδευτικό προεδρείο, ή εκλογές», παρότι αυτή η πρόταση - απάτη έχει αποκαλυφθεί. Η στάση αυτών των δύο παρατάξεων, που κατέχουν μαζί τις 7 από τις 11 θέσεις του ΔΣ, οδηγεί στη μη εκλογή προεδρείου, παρότι έχουν περάσει επτά μήνες από τις εκλογές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση και ενώ υπήρχε σε εκκρεμότητα η πρόταση της «Δημοσιογραφικής Ενότητας» για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, ένα μέλος της «Συσπείρωσης», ο Μπ. Αγρολάμπος, μιλώντας προσωπικά και αφού προανήγγειλε ότι μετά τις γιορτές θα παραιτηθεί από το ΔΣ, έσπευσε να βάλει τέλος στην όποια πιθανή τέτοια διέξοδο, ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία πρότασή του για πρόεδρο Ν. Νταουντάκη, γραμματέα Αντ. Νταβανέλο και ταμία Δ. Κουμπιά. Επανέφερε δηλαδή την αρχική και αδιέξοδη πρόταση της «Συσπείρωσης», αποδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά ότι δεν επιδιώκει πραγματικά τη συγκρότηση προεδρείου.

Με δεδομένο ότι άρνηση στο αντιπροσωπευτικό έχουν εκφράσει μόνο οι «Δημοσιογράφοι», ενώ η ΚΕΔ δεν το έχει αποκλείσει, η «Δημοσιογραφική Ενότητα» το έχει προτείνει, η «Αριστερή Οχθη» το έχει αποδεχτεί και η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» έχει δηλώσει ότι δε συμμετέχει μεν στο προεδρείο, αποδέχεται όμως και στηρίζει την εκλογή όποιου αντιπροσωπευτικού προεδρείου προταθεί, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση τη συμφωνία όλων, ο εκπρόσωπος της «Συσπείρωσης» θα μπορούσε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το πενταμελές προεδρείο, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Αν το έκανε, η συγκρότηση θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και κατά πλειοψηφία.

Μπροστά στον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η όποια διέξοδος, ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» ζήτησε από το μέλος της «Συσπείρωσης» να αποσύρει την πρότασή του και να καταθέσει πρόταση για αντιπροσωπευτικό. Επισήμανε ότι η επιμονή σε τέτοια ψηφοφορία, το μόνο που επιδιώκει είναι να καταγραφεί άλλο ένα «αδιέξοδο» και γι' αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμιά τέτοια ψηφοφορία, όπως και έκανε. Για την ιστορία, στην ψηφοφορία η μοναδική υποψήφια για τη θέση του προέδρου, Ν. Νταουντάκη, πήρε, σε 10 παρόντες, 5 υπέρ, 4 κατά και 1 λευκό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακαρπη η πρώτη συνεδρίαση (2011-06-02 00:00:00.0)
Εκφυλισμός και υποκρισία (2010-01-14 00:00:00.0)
Οδηγούν σε πλήρη διάλυση την ΕΣΗΕΑ (2009-10-15 00:00:00.0)
Προωθούν διοίκηση «περιορισμένης ευθύνης» (2009-10-09 00:00:00.0)
Αντιπροσωπευτικό προεδρείο (2003-07-11 00:00:00.0)
Ακαρπη η συνεδρίαση για συγκρότηση προεδρείου (2003-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ