Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οδηγούν σε πλήρη διάλυση την ΕΣΗΕΑ

Οταν η κρίση φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, με μαζικές απολύσεις, ραγδαία επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενώ αναμένεται να εκδηλωθεί στο άμεσο μέλλον νέα επίθεση από την κυβέρνηση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ οι εργοδότες έχουν θέσει ανοιχτά θέμα μείωσης κατά 50% του αγγελιόσημου και αλλαγή κατανομής του, οι κυρίαρχες παρατάξεις τους εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΕΣΗΕΑ, όχι μόνο εξακολουθούν να διαγκωνίζονται για τα αξιώματα και τον έλεγχο του μηχανισμού της Ενωσης, αλλά κινούνται και στην κατεύθυνση της πλήρους αδρανοποίησης του σωματείου. Από τη μία το μπλοκ «Δημοσιογράφοι» (ΝΔ) - ΚΕΔ (μέρος του «παλιού» ΠΑΣΟΚ) με συνολικά πέντε έδρες και από την άλλη «Συσπείρωση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - «Ενότητα» (ΠΑΣΟΚ) με τέσσερις έδρες, διαπιστώνουν «αδυναμία συγκρότησης προεδρείου» και συζητούν ως «λύση στο φοβερό αδιέξοδο» τη συγκρότηση υπηρεσιακού προεδρείου και νέες εκλογές σε μερικούς μήνες!

Χτες, έγινε η δεύτερη μετά το μεγάλο διάλειμμα λόγω των βουλευτικών εκλογών - όλοι αυτοί ανέμεναν τα αποτελέσματα και τις νέες πολιτικές ισορροπίες - συνεδρίαση του ΔΣ. Επί της ουσίας, συνεχίσηκε η συζήτηση της πρότασης για συγκρότηση υπηρεσιακού αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου και εκλογές μετά από μερικούς μήνες, που κατατέθηκε ύστερα από συμφωνία «Συσπείρωσης», «Ενότητας» και «Δημοσιογράφων». Ομως στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι «Δημοσιογράφοι» ζήτησαν αντιπροσωπευτικό για όλη τη θητεία, γεγονός που καταγγέλθηκε από την «Ενότητα» ως «αθέτηση της συμφωνίας».

«Αφού συμφωνείτε για αναλογικό - αντιπροσωπευτικό για το ήμισυ γιατί να μην κάνουμε για όλη τη θητεία;» είπαν και χτες οι «Δημοσιογράφοι». «Να πάμε σε εκλογές τώρα, αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι δεν παραιτούμαστε. Μπορούμε να συγκροτήσουμε αντιπροσωπευτικό αναλογικό και ενωτικό προεδρείο, συμφωνώντας σε τρία ζητήματα: μισθωτή εργασία, αγγελιόσημο, προστασία των ταμείων μας. Είναι μια πρόταση που δίνει προοπτική. Το πλέον τίμιο είναι το αναλογικό, αλλά δε νομίζω ότι θα τα σπάσει κανείς εκεί. Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε, όχι να συμμετέχουμε», είπε η ΚΕΔ.

«Αντιπροσωπευτικό μεταβατικό προεδρείο και να ορίσουμε εκλογές το Δεκέμβρη - Γενάρη» ήταν η νέα πρόταση της «Συσπείρωσης», που αφαίρεσε το «αναλογικό» για να πετύχει τη στήριξη και της «Αριστερής Οχθης». «Απεύχομαι τις εκλογές, αλλά δε βλέπω άλλη λύση, εμείς λέμε εκλογές Φλεβάρη - Μάρτη» είπε η «Ενότητα». «Δε θεωρώ ό,τι το καλύτερο τις εκλογές, δεν τις φοβόμαστε όμως. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση, όπως κατατέθηκε από τη "Συσπείρωση". Ο κόσμος δε θέλει εκλογές. Αν όλοι αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε το ΔΣ, να συζητήσουμε πώς θα πάμε σε εκλογές. Ξέρω ότι δεν τις θέλει ο κόσμος, αλλά είναι η λύση. Μπορεί να γίνει ένα προεδρείο, αλλά όχι αναλογικό», είπε η «Αριστερή Οχθη».

Από την πλευρά της, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» επανέλαβε ότι τα δύο μπλοκ επιδιώκουν με κάθε τρόπο την κατάληψη των θέσεων του προεδρείου, γνωρίζοντας ότι, όποιο προεδρείο και αν εκλεγεί, δεν μπορεί παρά να εκφράζει τον υπάρχοντα αρνητικό για τα συμφέροντα των δημοσιογράφων συσχετισμό δυνάμεων στο ΔΣ, αλλά αυτό προφανώς και δεν τους απασχολεί. Επισήμανε ξανά ότι ένα υπηρεσιακό συμβούλιο και νέες εκλογές μετά από μήνες, αντικειμενικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα κυβέρνησης και εργοδοτών, ενώ ανοίγει δρόμους ακόμη και για πλήρη αμφισβήτηση μιας ένωσης δημοσιογράφων. Ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα δε λύνονται με εκλογές, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει ανά πάσα στιγμή - όποτε και αν συμφωνήσουν - σε εκλογές και τους προειδοποίησε ότι θα φέρουν την πλήρη ευθύνη. Ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα αυτά, αλλά δεν πήρε παρά μόνο αυτή: «Ναι, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, αλλά είναι ο μικρότερος δυνατός» («Συσπείρωση»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ