Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Εκφυλισμός και υποκρισία

Τα δύο δήθεν αντιμαχόμενα μπλοκ μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου, αφού συμφώνησαν πρώτα ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές

Νέο προεδρείο απέκτησε χτες μετά από οκτώ μήνες η ΕΣΗΕΑ, όταν αυτοί που μέχρι χτες έπαιζαν στις πλάτες του κλάδου μια σκληρή παρτίδα για την κατάληψη των θέσεων του προεδρείου και τον έλεγχο του μηχανισμού της Ενωσης, συμφώνησαν τελικά να μοιράσουν τις θέσεις, με την προϋπόθεση να γίνουν νέες εκλογές τον ερχόμενο Μάη!

Υπενθυμίζεται ότι ίδια ακριβώς πρόταση είχε κατατεθεί στις 8 του περασμένου Οκτώβρη από τη «Δημοσιογραφική Ενότητα». Μάλιστα, τότε η παράταξη αυτή είχε δημοσιοποιήσει ότι για την πρόταση υπήρξε «διαβούλευση και συμφωνία» αυτών των τριών παρατάξεων, αλλά «ο Π. Σόμπολος έκανε πίσω σε όσα είχε συμφωνήσει». Η «διαφορά» τους τότε ήταν στο χρόνο των εκλογών, αν δηλαδή θα ήταν «τέλος Γενάρη» ή «μετά το Πάσχα».

Στη χτεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκαν σκηνές εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Η πρόταση για συγκρότηση αναλογικού - αντιπροσωπευτικού προεδρείου και εκλογές κατατέθηκε από τον Π. Σόμπολο, μετά από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της «Συσπείρωσης» και της «Δημοσιογραφικής Ενότητας». Το «σκεπτικό» της πρότασης; «Πρέπει να συγκροτηθεί προεδρείο, για να αποφύγουμε το διορισμό διοίκησης που σε τούτο εδώ τον ιερό χώρο μόνο επί δικτατορίας έγινε»!

Στην πρόταση έσπευσαν να συμφωνήσουν «Αριστερή Οχθη», «Συσπείρωση» και «Ενότητα», ενώ ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ αρνήθηκε, με το σκεπτικό ότι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με διορισμό διοίκησης και επανέφερε την πρόταση για συγκρότηση προεδρείου στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» επισήμανε ότι η συμφωνία των τριών παρατάξεων να συγκροτήσουν προεδρείο «που θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά, με την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνουν εκλογές, αποκαλύπτει την υποκρισία τους. Οτι, δηλαδή, ως δύο δήθεν αντιδιαμετρικά αντίθετα μπλοκ καμώνονται ότι δεν μπορούν να συγκροτήσουν προεδρείο, αλλά συμφωνώντας να πάει ο κλάδος σε πρόωρες εκλογές μπορούν! Ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξη δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει σε εκλογές όποτε και αν γίνουν, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα δε λύνονται με εκλογές, αλλά μόνο με αγώνες. Κατήγγειλε ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα τάχα των συμφερόντων του κλάδου, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα καταλάβουν τις θέσεις του προεδρείου και ότι με τον τρόπο αυτό στρώνουν το δρόμο για διαλυτικές καταστάσεις στην Ενωση και δήλωσε ότι δε θα πάρει μέρος, ούτε στη συζήτηση για τα «διαδικαστικά», ούτε στην ψηφοφορία που θα επικυρώσει αυτήν την υποκριτική συμφωνία.

Ακολούθησε μια αποκαλυπτική για τις πραγματικές επιδιώξεις αυτών των παρατάξεων πολύωρη συζήτηση, για το ...πώς θα εξασφαλίσουν ότι όντως θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές και όταν συμβιβάστηκαν στις φράσεις «το ΔΣ αποφάσισε να οδηγήσει τον Κλάδο σε εκλογές για να δώσει διέξοδο στην κρίση» και «η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση ορίζεται στο 1ο 10ήμερο του Μαρτίου, όπου το ΔΣ θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών», προχώρησαν στις προτάσεις: Η Ε. Μαγιάση πρότεινε τον Π. Σόμπολο για πρόεδρο, συνέχισε ο Αντ. Νταβανέλος λέγοντας ότι η «Συσπείρωση» προτείνει τον ίδιο για γραμματέα, την Ν. Νταουντάκη για Α' αντιπρόεδρο και τον Δ. Κουμπιά για ταμία και έκλεισε ο Χρ. Κυρίτσης προτείνοντας την Ε. Μαγιάση για Β' αντιπρόεδρο. Η ψηφοφορία επικύρωσε τη συμφωνία τους.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις αυτές επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την επί της ουσίας συμφωνία τους για την «εντός των ορίων» του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού γενική γραμμή πλεύσης της ΕΣΗΕΑ. Ορισαν συνεδρίαση για αύριο Παρασκευή και αποχώρησαν ανακοινώνοντας ότι στο διάστημα μέχρι τις εκλογές «το ΔΣ θα εξαντλήσει τις προσπάθειες για να ανταποκριθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ