ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πάνω από το 60% των φόρων από μισθωτούς - συνταξιούχους
  • Μεγαλύτερη η φορολογική τους επιβάρυνση σε σχέση με το 1995
  • Δήλωσαν το 68,2% του συνολικού εισοδήματος και πλήρωσαν για άλλη μια χρονιά το μεγαλύτερο ποσοστό φόρου από όλες τις άλλες κατηγορίες

Σε κάθε 100 δραχμές φόρου προσωπικού εισοδήματος κατά το 1995, το κράτος έπαιρνε τις 60,3 δραχμές από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τις υπόλοιπες 39,7 δραχμές από όλες τις άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, μεταξύ των οποίων και οι "φτωχοί" εμποροβιομήχανοι. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος (το 1994), η παραπάνω σχέση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο σε βάρος των μισθωτών - συνταξιούχων, οι οποίοι τότε έδιναν στο κράτος τις 53,3 δραχμές σε κάθε 100 δραχμές φόρου προσωπικού εισοδήματος! Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος που έχουν ήδη ταχυδρομηθεί από το ΚΕΠΥΟ προς τους φορολογούμενους και τα οποία ανέρχονται σε 3.410.606.Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που δείχνουν ότι οι μισθωτοί μαζί με τους συνταξιούχους κατέβαλαν πάνω από το 60% (60,3% για την ακρίβεια) του συνολικού φόρου, έρχονται να διαψεύσουν για άλλη μια φορά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για φορολογική δικαιοσύνη και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της πραγματικότητας, σύμφωνα με την οποία ακόμη μια χρονιά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εμφανίζονται ως οι πλουσιότεροι όλων των άλλων κατηγοριών.Συγκεκριμένα, από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι ο φόρος που αναλογεί σε κάθε μισθωτό, με βάση τα εισοδήματα που δήλωσε για το προηγούμενο έτος, ανέρχεται σε 167.623 δραχμές περίπου, ενώ το αντίστοιχο ποσό για κάθε συνταξιούχο ανέρχεται σε 107.541 δραχμές. Η διεύρυνση της άδικης μεταχείρισης των μισθωτών και συνταξιούχων, από το ισχύον φορολογικό σύστημα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα παραπάνω ποσά εμφανίζονται αυξημένα κατά 23,6% και 22,2% αντίστοιχα, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, κατά μέσο όρο το δηλωθέν εισόδημα των 3.410.606 φορολογούμενων ανέρχεται σε 2.701.003 δρχ., ενώ τα συνολικά εισοδήματα ανέρχονται σε 9,2 τρισ. δραχμές. Ο συνολικός φόρος που κατέβαλαν οι παραπάνω φορολογούμενοι ανέρχεται σε 502,6 δισ. δραχμές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

  • Οι εισοδηματίες δήλωσαν συνολικά 414,1 δισ. δρχ., που αποδίδουν φόρο 26,5 δισ. δρχ. (5,3% επί του συνόλου).
  • Οι έμποροι - βιομήχανοι - βιοτέχνες - επιτηδευματίες δήλωσαν συνολικά περίπου 1,7 τρισ. δρχ., που αποδίδουν φόρο 114 δισ. δρχ. (22,5% επί του συνόλου).
  • Οι μισθωτοί δήλωσαν 4,3 τρισ. δρχ., που αποδίδουν φόρο 217,9 δισ. δρχ. (43,4% επί του συνόλου).
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 502,3 δισ. δρχ., που αποδίδουν φόρο 54,9 δισ. δρχ. (10,9% επί του συνόλου).
  • Οι συνταξιούχοι δήλωσαν περίπου 2 τρισ. δρχ., που αποδίδουν φόρο 85 δισ. δρχ. (16,9% επί του συνόλου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εμφανίζονται για άλλη μια φορά πλούσιοι. Συγκεκριμένα, συνολικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν για το 1995 εισοδήματα που ανέρχονται στο ποσό των 6,3 τρισ. δραχμών και τα οποία αποδίδουν φόρο ύψους 302,9 δισ. δραχμών (60,3% επί του συνόλου).

Εξάλλου, από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για τα συμπεράσματα της μέχρι στιγμής εκκαθάρισης, προκύπτει ότι: από το σύνολο των 3.531.012 εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής από το ΚΕΠΥΟ στους φορολογούμενους, τα 1.407.778 είναι χρεωστικά (προκύπτει πρόσθετος φόρος), τα 1.172.699 είναι πιστωτικά (προκύπτει επιστροφή φόρου) και τα 830.130 είναι μηδενικά, ενώ στα υπόλοιπα 384.887 βρέθηκαν λάθη. Το συνολικό χρεωστικό ποσό ανέρχεται σε 307,1 δισ. δρχ., το συνολικό πιστωτικό ποσό σε 83 δισ. δρχ., ενώ το δημόσιο αναμένει να εισπράξει (καθαρή θέση) 224 δισ. δρχ.

Πάντως, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την εκκαθάριση σχεδόν του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, είναι ότι οι μέχρι σήμερα αλλαγές του φορολογικού συστήματος με τους όποιους νόμους υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δε βελτίωσαν την κατάσταση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά αντίθετα την επιδείνωσαν. Γίνεται για άλλη μια φορά εμφανές ότι χρόνο με το χρόνο διαιωνίζεται και διογκώνεται ακόμη περισσότερο η αδικία στη σχέση ανάμεσα στους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τη μια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες από την άλλη.

Νέα κερδοφορία των εμπορικών τραπεζών

Αυξημένα κατά 41,3% παρουσιάζονται για το πρώτο εξάμηνο του 1996 τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας. Χορός δισεκατομμυρίων και στις υπόλοιπες τράπεζες

Νέα εντυπωσιακά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το πρώτο εξάμηνο του 1996, ακολουθώντας τα χνάρια των ιδιωτικών τραπεζών που απομυζούν τεράστια κέρδη από τα τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού και τις υπέρογκες προμήθειες που εισπράττουν για τη διαμεσολάβηση σε σειρά τραπεζικών και παρατραπεζικών εργασιών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής παρουσίασαν αύξηση 41,3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995, φτάνοντας τα 17 δισ. δρχ. Από το 1986 που απελευθερώθηκε το τραπεζικό σύστημα, οι εμπορικές τράπεζες, επωφελούμενες από την έλλειψη διοικητικών ελέγχων και την ανυπαρξία ανταγωνισμού, απογείωσαν τα κέρδη τους σε αστρονομικά επίπεδα. Σε πλήρη αντιδιαστολή, από το 1987 μέχρι τις μέρες μας, ο ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά τα αποτελέσματα της εφαρμογής των κυβερνητικών προγραμμάτων λιτότητας.

Ειδικότερα, για την Εθνική, τα καθαρά κέρδη από τόκους αυξήθηκαν κατά 9,1 δισ. δρχ. (ποσοστό αύξησης 15%) και τα έσοδα από προμήθειες κατά 6 δισ. δρχ. (ποσοστό αύξησης 19%). Οι δαπάνες προσωπικού και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 8,5 δισ. δρχ. Το ποσοστό αύξησης των δαπανών συγκρατήθηκε στο 11,7% και υπολείπεται σημαντικά από τα παραπάνω ποσοστά αύξησης των εσόδων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κερδοφορίας. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 341 δισ. δρχ. (ποσοστό 21%) αγγίζοντας τα 2 τρισ. δρχ. και οι καταθέσεις κατά 541 δισ. δρχ. (ποσοστό 9%), σχηματίζοντας έτσι συνολικό υπόλοιπο της τάξης των 6,6 τρισ. δρχ. στα ταμεία των υποκαταστημάτων.

Το σύνολο των χρηματοπιστωτικών θυγατρικών εσωτερικού της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, εμφάνισε στην ίδια περίοδο κέρδη 28 δισ. δρχ., ενώ οι πέντε θυγατρικές εξωτερικού παρουσίασαν κέρδη 3,1 δισ. δρχ., δηλαδή αύξηση 60%.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Για αγγλική αποικία τα προορίζει η κυβέρνηση;

Με δυσβάσταχτους όρους για την οικονομική κατάσταση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να παραδώσει τη διαχείρισή τους στους Αγγλους επενδυτές της BROWN - ROOTS, αδιαφορώντας πλήρως για τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας της χώρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πιστώτρια τράπεζα ΕΤΒΑ, αναμένεται να υπογράψει την προσεχή Δευτέρα οριστική συμφωνία με την υποψήφια αγγλική εταιρία μετά από ένα μήνα περίπου διαπραγματεύσεις. Οπως αποδεικνύεται απ' τις σχετικές πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτέλεσαν απλώς προσπάθεια "χρυσώματος του χαπιού" αφού, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες οι υποψήφιοι ουσιαστικά δεν έκαναν πίσω σε καμία απ' τις απαράδεκτες - όπως τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας χαρακτήριζαν στο παρελθόν - παράλογες απαιτήσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι απαράδεκτη είχε χαρακτηριστεί αρχικά από παράγοντες της τράπεζας αλλά και της διοίκησης των Ναυπηγείων, τόσο η απαίτηση των υποψηφίων για συμμετοχή στα καθαρά κέρδη των Ναυπηγείων όσο και τα υψηλά ποσοστά της σταθερής ετήσιας αμοιβής τους, απαιτήσεις που τελικά αποδέχτηκε η ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί την προσεχή Δευτέρα, αναφέρεται σε αμοιβή από συμμετοχή στα καθαρά κέρδη των Ναυπηγείων κατά 24% και στα μεικτά κατά 14% καθώς και σε σταθερή αμοιβή 550 εκ. δρχ. ετησίως. Η διοίκηση προβλέπεται να απαρτίζεται από 9 στελέχη εκ των οποίων 8 ξένοι και μόνο ένας Ελληνας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι υποψήφιοι αποδέχτηκαν να καταθέσουν εγγυήσεις καθώς και συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο κάτι που δεν προβλεπόταν στην προσφορά τους και υποτίθεται ότι θα προέκυπτε απ' τις διαπραγματεύσεις.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μετά την τραγελαφική αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων εξάμηνης διάρκειας με την εταιρία VSEL, υπέκυψε στους εκβιασμούς της εταιρίας BROWN - ROOTSπροκειμένου να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων, αφού η αδυναμία επιλογής μάνατζερ θα σήμανε την αποτυχία της μεσοβέζικης ιδιωτικοποίησης του 51% - 49%, που αποφάσισε στη ρότα της ίδιας πολιτικής και που ως μοναδικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είχε την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων και την υπονόμευση των Ναυπηγείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ