ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον... καταλαβαίνουμε

"Περίσσεψε" η έκφραση ανησυχίας από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, στη διάρκεια των χτεσινών επισκέψεών του στη ΓΣΕΕ και στον υπουργό Εργασίας, σχετικά με την υπόθεση της GOOD YEAR. Οπως και η μπόλικη επίρριψη ευθυνών στην κυβέρνηση. Δε βρήκε τίποτε, όμως, να πει για τις αιτίες αυτής της κατάστασης, παρότι προκλήθηκε γι' αυτό. Τι φταίει, δηλαδή; Μήπως είναι χαζοί οι υπουργοί και πρέπει να βρούμε άλλους εξυπνότερους; Μήπως φταίει το κακό κυβερνητικό μάνατζμεντ και πρέπει να κάνουμε διεθνή διαγωνισμό, για να προσλάβουμε κανένα σαϊνι της Γουόλ Στριτ να μας ξελασπώσει; Η μήπως φταίει η κυβερνητική πολιτική, αυτή καθ' εαυτή και χρειάζεται γενικό ξήλωμα και πέταμα; Και αν ναι, ποια πολιτική πρέπει να την αντικαταστήσει, πού θα στηριχτεί και ποιους θα έχει απέναντί της;

Για όλ' αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν είπε τίποτε. Λες και η υπόθεση της GOOD YEAR είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Λες και είναι η εξαίρεση στον κανόνα του... λαϊκού παραδείσου, που λέγεται Ελλάδα. Λες και δεν υπάρχουν οι απολυμένοι του "Δραγούνη", το σπάσιμο του καμποτάζ, οι εκβιαστικές απειλές του Κόκκαλη, των πλεκτοβιομηχάνων και της "Ζίμενς" και τόσα άλλα.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, τη δύσκολη θέση του. Κι αυτός να ήταν υπουργός τα ίδια θα έκανε...

Επικίνδυνες λογικές

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έθεσε φραγμό, προσωρινά βέβαια, στο απαράδεκτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης, με το οποίο εκχωρούσε υπερεξουσίες στις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας, αλλά είναι προφανές ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης παραμένει και θα εκδηλωθεί με άλλους τρόπους.

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει, δε θα εξαιρούσε τα Σώματα Ασφαλείας. Ετσι με το Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπεται στους "σεκιουριτάδες" να οπλοφορούν και να κάνουν ελέγχους επιβατών και επισκευών σε αεροδρόμια κλπ., πέραν από αυτούς που κάνουν οι αστυνομικές αρχές.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει, άλλη μια φορά, την εκτίμηση που τρέφει στις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Η απόπειρα αυτή της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Πρέπει να της δοθεί η σοβαρή διάσταση που έχει και να βρεθεί στο στόχαστρο των εργαζομένων, γιατί σε τελική ανάλυση ενάντια σε αυτούς στρέφεται.

Εκτός στόχου ο "δείκτης - καμάρι"

Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι δε θα βάλει νέους φόρους, αλλά βέβαια είναι φανερό ότι τη δουλιά της κάνει, ενώ παράλληλα, όπου και όπως μπορεί ρίχνει νέα χαράτσια.

Ομως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, γιατί ο ρυθμός αύξησης των εσόδων - ο δείκτης - καμάρι της κυβέρνησης και του Αλ. Παπαδόπουλου - έχει πέσει έξω από τους αρχικούς προϋπολογισμούς. Ετσι, τον Ιούλη τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,4% έναντι στόχου 14,5%. Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι αν συνεχιστεί αυτή η σοβαρή υστέρηση στα έσοδα, τότε σε συνδυασμό με τη "μη συγκράτηση των δαπανών", ο προϋπολογισμός του 1996 θα εκτραπεί από τους στόχους του "προγράμματος σύγκλισης". "Οπερ έδει δείξαι"!

Εχει δίκιο, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών να ζητά πρόωρες εκλογές. Να ξεμπερδεύει με την "ανανέωση της λαϊκής εντολής", όπως πιστεύει, για να μπορέσει να εφορμήσει με την άνεσή του, σε νέο πλιάτσικο των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων.

Σίγουρα όμως θα δοκιμάσει δυσάρεστη έκπληξη όταν διαπιστώσει ότι και τα "υποζύγια" των φορολογικών βαρών, μερικές φορές ξεσηκώνονται και τότε ούτε "ψύλλος στον κόρφο τους". "Κλοτσάνε" άσχημα...

... και εύγλωττη σκοπιμότητα

Εντάξει, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και εμφανίζουν τη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Τούτζμαν ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών... της ελληνικής κυβέρνησης. Το ίδιο τροπάρι αναμασούν και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κι ας γνωρίζουν όλοι - τουλάχιστον στο δημοσιογραφικό χώρο - πως η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την έλευση των δυο αντρών στην Αθήνα λίγο πριν αυτοί φτάσουν. Ομως η "ΑΥΓΗ" γιατί, ποιους λόγους έχει να διατείνεται, από το πρωτοσέλιδό της μάλιστα, ότι η συνάντηση έγινε με "πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης", δηλαδή του Κ. Σημίτη; Ε, θα έχει τους λόγους της. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κ. Σημίτης εκτός από πρωθυπουργός είναι και κεντροαριστερός...

Η "άλλη" Τουρκία

Μπορεί η προκλητική έκθεση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε εκατοντάδες νησιά του Αιγαίου, ανάμεσά τους και την Κάλυμνο, αλλά υπάρχει και η "άλλη" Τουρκία. Η Τουρκία του απλού λαού, των μεροκαματιάρηδων και των μισθοσυντήρητων, των αγωνιστών και των φυλακισμένων, που μέχρι προχτές έκαναν απεργία πείνας. Ολων αυτών, που δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν με την Ελλάδα και το λαό της και αντίθετα προσβλέπουν στην κατανόηση, στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μαζί του.

Χαρακτηριστική και "σημαδιακή" θα λέγαμε απόδειξη όλων των προηγούμενων αποτελεί η σημερινή, κοινή συναυλία των Μ. Θεοδωράκη και του Ζ. Λιβανελί. Και είναι βέβαια συγκυριακό το γεγονός, πως γίνεται ακριβώς τις ίδιες μέρες, που δημοσιοποιείται η έκθεση του τουρκικού Επιτελείου, αλλ' αυτό δε μειώνει καθόλου τη σημασία της. Πολύ περισσότερο γιατί γίνεται στην Κάλυμνο. Σ' ένα αμφισβητούμενο υποτίθεται νησί.

Πιστεύουμε πως τόσο η συγκεκριμένη, όσο και κάθε ανάλογη πρωτοβουλία αξίζουν κάθε στήριξης και βοήθειας. Οσο περισσότεροι δρόμοι επικοινωνίας και κατανόησης των δυο λαών ανοίγουν, όσο απομονώνονται οι διάφορες εθνικιστικές φωνές και οι σοβινιστικές αντιλήψεις, τόσο λιγότεροι κίνδυνοι υπάρχουν να βρουν έδαφος τα διαιρετικά σχέδια και επιδιώξεις των Αμερικάνων, της "νέας τάξης" και των εκατέρωθεν του Αιγαίου, ντόπιων υποτακτικών τους.

Αβασάνιστες κρίσεις...

"Αναμφισβήτητα ήταν σημαντική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εξομάλυνση των σερβοκροατικών σχέσεων. Πρωτοβουλία που αναγνώρισαν ως θετική η ΠΟΛ.ΑΝ. και ο ΣΥΝ. Το ΚΚΕ δεν τοποθετήθηκε στο θέμα. Γεγονός, εν πολλοίς αναμενόμενο, καθώς ο Περισσός μπορεί πίσω και από αυτήν την πρωτοβουλία, να βλέπει τον αμερικάνικο δάκτυλο...". Αυτά γράφει το χτεσινό "Εθνος" και νομίζουμε - επειδή σχεδόν όλος ο Τύπος έδωσε την ίδια περίπου εικόνα - ότι πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με τ' όνομά τους.

Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία εξομάλυνσης. Απλώς και μόνο οι Πρόεδροι της Ν. Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας ζήτησαν να συναντηθούν στην Αθήνα και ως χώρα τους φιλοξενήσαμε.

Δεύτερον, το περιεχόμενο της συνάντησης βρισκόταν στα πλαίσια της αμερικανικής έμπνευσης συμφωνίας του Ντέιτον και ήταν - τουλάχιστον - σε γνώση των Αμερικανών. Γεγονός, που αποδείχνεται και από το ότι ο... πολύς Ρ. Χόλμπρουκ πήρε τηλέφωνο τον Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της συνάντησης, για να ενημερωθεί για την εξέλιξή της.

Μπορεί η αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών - η οποία ήταν και το κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης - να αποτελεί μια θετική εξέλιξη και το ευχόμαστε ολόψυχα. Νομίζουμε, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να το υποστηρίξει αυτό με σιγουριά. Πολύ περισσότερο, που αρκετά πράγματα δεν έγιναν γνωστά, ακόμη περισσότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών έμειναν εκκρεμή και άλυτα και επίσης, το γενικότερο πλαίσιο ήταν και είναι η συμφωνία του Ντέιτον και η γενικότερη αμερικανική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

Επόμενα, ας μη γράφουν - τουλάχιστον αβασάνιστα - κάποιοι.

"Αρμόδιοι" για την προκήρυξη εκλογών

Το δίλημμα, στο οποίο υποτίθεται ότι βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, προκειμένου να πάρει την οριστική του απόφαση αν θα πάει σε πρόωρες εκλογές ή όχι, είναι "εξάντληση της τετραετίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται ("παραγωγή έργου", συνέπεια στις δεσμεύσεις του κλπ.) ή διακυβέρνηση της χώρας σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο".

Εστω ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Ηδη, όμως, εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας έσπευσαν, μέσω "έγκυρων" εντύπων, να δώσουν την απάντηση. Κατηγορηματικά όχι σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ναι σε πρόωρες εκλογές που θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο και θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς τετραετίας, μέχρι το 2000 δηλαδή.

Μετά από αυτή την τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ιδιαίτερα ανακουφισμένος που μπόρεσε να βγει από τις "βασανιστικές" σκέψεις του. Δε μένει, λοιπόν, παρά να ανακοινώσει με ήσυχη τη συνείδησή του την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Για όλα τα υπόλοιπα έχουν φροντίσει οι "αρμόδιοι", τα "μεγάλα αφεντικά".

Τι είδους "ελληνοποίηση";

Υπέρ της ταχείας υλοποίησης των "προγραμματικών συμφωνιών" για την ανάθεση των προμηθειών του δημοσίου σε "ελληνικές" επιχειρήσεις, τάχθηκε προχτές η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, με αφορμή την απειλή της "Ζίμενς", - αλλά και της "Ιντρακόμ" νωρίτερα - να κλείσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, αν δεν της παραχωρηθούν σύντομα οι 360.000 ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ.

Απορία: Τι είδους "ελληνοποίηση" των προμηθειών του δημοσίου είναι αυτή, όταν οι προμήθειες ανατίθενται σε εταιρίες που εκβιάζουν και απειλούν ότι θα μεταφέρουν ή θα κλείσουν τα εργοστάσιά τους, αν διαρκώς το δημόσιο δεν αναλαμβάνει να τις "μπουκώνει" με υπερκέρδη; Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η άθλια κατάσταση;

Ποια "εγγύηση" μπορεί να υπάρχει στην περίπτωση που σταματήσει το δημόσιο να τους παρέχει απλόχερα τις προμήθειές του; Δε θα υλοποιήσουν - προοπτική πολύ πιθανή - την απειλή τους; Και τότε τι θα έχει μείνει από τα χρήματα των φορολογουμένων; Μόνο τα γεμάτα χρηματοκιβώτια των "ελληνικών" επιχειρήσεων; Και αυτά στη Γερμανία ή την Ελβετία ή όπου αλλού τα έχουν τέλος πάντων;

Εξουσιοδότηση

Εντολή στους υπουργούς του να προβούν σε διεθνή διαβήματα για τις τουρκικές προκλήσεις, έδωσε ο Σημίτης πριν αναχωρήσει για Σίφνο! Αυτό, δηλαδή, μας το 'πανε για να ησυχάσουμε;

***

Λες τις ελληνοτουρκικές διενέξεις που αναθερμαίνονται περιοδικά τα τελευταία 50 χρόνια, να καταφέρει να τις εξαλείψει με ένα διάβημα... ο Τζουμάκας;

***

Δεν το αφήνουμε καλύτερα; Γιατί με τα ελληνοτουρκικά θα φέρει μάλλον τα γνωστά αποτελέσματα, όπως με τα δάση που του 'χουν αναθέσει. Στάχτη και μπούρμπερη!

***

Ακατανόητο το γιατί επιμένουν μερικοί να αποκαλούν "μυστική" την περίφημη έκθεση των Τούρκων στρατηγών. Ξέρουν πολλά μυστικά... πρωτοσέλιδα;***

"Καλύτερα να μιλάμε για Ιμβρο και για Τένεδο, παρά για Ιμια", μας είπε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Κηπουρός. Καλύτερα να μη μιλάει καθόλου...

***

Εντάξει ο Εβερτ, αλλά αφού το ζητάει κι ο Κωνσταντόπουλος, πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Δεν τα κατάφερε να μπει στη Βουλή, πάει να χωθεί και στο ΠΑΣΟΚ, αφήστε τον τουλάχιστον να δείξει ότι είναι ηγέτης κόμματος. Εστω για λίγο...

***

"Ακόμα και με τη χρήση βίας" θα σταματήσει, λέει η τουρκική Αστυνομία, τους μοτοσικλετιστές - διαδηλωτές που συγκεντρώνονται στην Κύπρο. Γιατί γνωρίζει και κανέναν άλλο τρόπο;

***

Πω - πω καβγάς που άναψε ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τις "προγραμματικές συγκλίσεις" με ελληνικές επιχειρήσεις για τις προμήθειες επικοινωνιών! Η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά υπέρ των ντόπιων "προμηθευτών". "Η μίζα που παίρνω είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ"!

***

Τον Μάνο της ΝΔ που αντέδρασε, τον κατηγορούν για "ατζέντη ξένων επιχειρήσεων". Μήπως εννοούν... "καλύτερο ατζέντη ξένων επιχειρήσεων" και το λένε από ζήλια;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ