ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ 22ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή" αποτελεί πλέον μια μεγάλη και πρωτοπόρα κατάχτηση της ΚΝΕ, με 22 χρόνια ζωής, παρ' όλες τις δυσκολίες που πέρασε τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις αδιάκοπες επιθέσεις, που δέχτηκε απ' την αρχή, τόσο ο θεσμός του Φεστιβάλ με το περιεχόμενο που του έδωσε η ΚΝΕ, όσο και η ίδια η Οργάνωση της ΚΝΕ.

Τα 22 χρόνια αδιάκοπης και ζωντανής παρουσίας του Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή" αποδείχνουν πως αυτές οι εκδηλώσεις, ούτε αυτοσκοπό αποτελούν για τους κομμουνιστές, ούτε βέβαια πολύ περισσότερο μια τυπική επετειακή εκδήλωση, που συνεχίζει λόγω κεκτημένης ταχύτητας.

Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα αναντικατάστατη μορφή πολιτιστικής και πολιτικής παρέμβασης της ΚΝΕ και του Κόμματος στη νεολαία. Ανοιξε δρόμους, για την επαφή πλατιών τμημάτων της νεολαίας με το προοδευτικό στοιχείο στην τέχνη και τον πολιτισμό. Πρόβαλε αυτά τα στοιχεία και τους δημιουργούς τους. Συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της δράσης της ΚΝΕ, αλλά και του νεολαιίστικου κινήματος, για τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Αποτέλεσε βήμα αποκάλυψης και καταγγελίας των ιμπεριαλιστών, μετερίζι ανάπτυξης της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Και βέβαια, εστία διαπαιδαγώγησης χιλιάδων νέων με τις αξίες της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης, των ιδεών των κομμουνιστών και το όραμα του σοσιαλισμού.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή" αποτύπωσε σ' όλη του τη διαδρομή τη δράση, τις επιτυχίες, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ΚΝΕ, στην 28χρονη ζωή της. Το Φεστιβάλ, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλούσε πάντοτε το επίπεδο της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας σε δυνάμεις, λειτουργία και δράση της ΚΝΕ και του Κόμματος, το επίπεδο ανάπτυξης του νεολαιίστικου και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Τα προβλήματα, που αντιμετώπισε η ΚΝΕ τα χρόνια 1989-91 κι έχει ήδη αρχίσει αποφασιστικά να τα ξεπερνά, σίγουρα επέδρασαν αρνητικά και πάνω στο Φεστιβάλ. Χάρη στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες των μελών της ΚΝΕ και του Κόμματος, ο θεσμός όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά φαίνεται πως σιγά - σιγά οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξαναγίνονται πόλος έλξης αρκετών νέων, ξαναβρίσκει την πορεία του.

Τα συμπεράσματα απ' τις περσινές εκδηλώσεις, αλλά κι αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, στα πλαίσια του 22ου, δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα. Βεβαίως, τα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση σχετίζονται και με το κατά πόσο αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται υπόθεση όλων των δυνάμεων της ΚΝΕ και του Κόμματος.

Η όξυνση του συνόλου των προβλημάτων των νέων εργαζομένων, των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, των νέων της υπαίθρου και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους κόλπους της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων, δημιουργούν αντικειμενικά ένα ευνοϊκό πεδίο, για ένα πλατύ και με διάρκεια άνοιγμα της ΚΝΕ και του Κόμματος μέσα στη νεολαία, με αφορμή τις εκδηλώσεις του 22ου Φεστιβάλ.

Οι φετεινές εκδηλώσεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα μέσα στη συνέχεια του Φεστιβάλ, από κάθε άποψη, αλλά και μαζικοποίησης των γραμμών της ΚΝΕ.

Παράλληλα, η ΚΝΕ βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση της τρίτης δεκαετίας από την ίδρυσή της, είναι υποχρεωμένη, στηριγμένη στην πραγματικά πλούσια πείρα που συσσωρεύτηκε σ' αυτή την ιστορική της διαδρομή και τα 22 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ, με τη βοήθεια του Κόμματος, να προχωρήσει, μέσα από τις αλλαγές που συντελούνται στη ζωή της νεολαίας, σε ορισμένες βαθύτερες επεξεργασίες και σε μια πιο συστηματική ενασχόληση γύρω από τις πολιτιστικές και γενικότερες ανάγκες της, για τη δημιουργία ενός πλατιού ρεύματος πολιτιστικής δημιουργίας και αντίστασης στους κόλπους της. Ενός ρεύματος, που θα διαμορφώνει αξίες και γενικότερα κριτήρια, αισθητικά και κοινωνικά. Ετσι ώστε να αφομοιώνεται από όλο και περισσότερους νέους το πραγματικά καινούργιο. Να καταρρέει η αποδοχή του ψεύτικου και φθαρμένου, που αναπαράγει η καπιταλιστική κοινωνία και η κρίση της.

Οι εκδηλώσεις του 22ου Φεστιβάλ δεν πρέπει απλά να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για παραπέρα δημιουργική ανάπτυξή του. Πρέπει να ξεκινήσει μια δύσκολη αλλά απαραίτητη διαδικασία ώστε να πάρει νέα πνοή. Να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και αναζητήσεις της νεολαίας. Να συμβάλει στην πιο πλατιά ανάπτυξη της δράσης της ΚΝΕ μέσα στη νεολαία, σ' όλα τα μέτωπα της πολιτιστικής, ιδεολογικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση νομίζω πως πρέπει ν' ανοίξει, παρ' όλες τις υπαρκτές υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες και εμπόδια, μια συζήτηση για την κατάχτηση ενός νέου επιπέδου πρωτοβουλιών του Φεστιβάλ, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ειδικά στις πρωτεύουσες των νομών, που τις εκδηλώσεις τους χωρίζει μεγάλη απόσταση απ' τις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας και τείνουν να αποκτήσουν στοιχεία επανάληψης και "ρουτίνας", πρέπει να αντιμετωπιστούν με επίμονο τρόπο μια σειρά αδυναμίες που έχουν σχέση με τη συνέχεια της πολιτιστικής δραστηριότητας, τη δημιουργική συμμετοχή της νεολαίας, την καλύτερη επεξεργασία του περιεχομένου και της μορφής τους. Θετική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση θα είχε το άνοιγμα όλο το χρόνο μιας πολιτιστικής δραστηριότητας της Οργάνωσης, ενός διαλόγου με τη νεολαία και με τους δημιουργούς της τέχνης και της επιστήμης. Να συζητιέται κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή της νεολαίας, που επηρεάζει την κοινωνική και πολιτική πάλη. Για να διαμορφώνονται κριτήρια, γνώσεις και απαιτήσεις.

Τάσος ΤΣΙΑΠΛΕΣ

Γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Οι εκδηλώσεις του 22ου Φεστιβάλ δεν πρέπει απλά να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για παραπέρα δημιουργική ανάπτυξή του. Πρέπει να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και αναζητήσεις της νεολαίας. Να συμβάλει στην πιο πλατιά ανάπτυξη της δράσης της ΚΝΕ μέσα στη νεολαία, σ' όλα τα μέτωπα της πολιτιστικής, ιδεολογικής και πολιτικής δραστηριότητας

Μέτρα ενάντια στην ερήμωση

Του Αποστόλη Τασούλα, νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Ιωαννίνων

- Δύο μεγάλης έντασης σεισμοί σε διάστημα λίγων ημερών. Μεγάλες υλικές καταστροφές. Χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτωμένοι. Πώς κρίνετε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των αναγκών;

- Κατ' αρχήν η περιοχή είχε σημαντικές καταστροφές, ήδη, από τον πρώτο σεισμό. Ο δεύτερος προξένησε και νέες, μεγαλύτερες. Σε σπίτια κατοίκων, σε δημόσια κτίρια, στα δίκτυα της ύδρευσης και της ΔΕΗ, στη μαθητική εστία. Τις πρώτες μέρες κινητοποιήθηκαν ο α και ο β βαθμός της Αυτοδιοίκησης. Γρήγορα, όμως, φάνηκε ότι ο δήμος και η νομαρχία δεν έχουν τα μέσα και τα συνεργεία για την αντιμετώπιση των αναγκών. Αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να λύσουν επείγοντα προβλήματα, όπως αυτό της άμεσης στέγασης των σεισμόπληκτων, της εξασφάλισης υγιεινών όρων διαβίωσης καθώς υπάρχει κίνδυνος επιδημιών και της παροχής ύδρευσης με υγιεινούς όρους. Ακόμα ότι δεν μπορούν να "στήσουν" έναν οργανωμένο καταυλισμό, που σε ώρα ανάγκης θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί και άλλους άστεγους. Επιπλέον, δεν υπήρξε ένα ενιαίο, κεντρικό όργανο, που να συντονίζει τις προσπάθειες, να έχει τα μέσα και τις δυνατότητες και να αντιμετωπίζει τις επείγουσες ανάγκες. Να σημειωθεί ακόμα η έλλειψη ενημέρωσης στους κατοίκους για το αν το φαινόμενο παρουσιάζει ύφεση, ποιο ήταν το επίκεντρο και για άλλα μεγάλα ερωτήματα. Δεν υπήρξε κάποια πλήρης ανακοίνωση από το Αστεροσκοπείο ή το Πανεπιστήμιο, που να δίνει εξηγήσεις στους κατοίκους. Ετσι δίνεται η ευκαιρία να αναπτύσσεται μια φημολογία περί επερχόμενου νέου σεισμού, που συμβάλλει στην επιδείνωση της ήδη άσχημης ψυχολογικής κατάστασης των κατοίκων.

- Αυτή η κατάσταση, τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή των κατοίκων;

- Επιπτώσεις, κατ' αρχήν, στην καθημερινή ζωή. Κυριαρχεί και θα συνεχίσει να κυριαρχεί μια αβεβαιότητα, καθώς δε γνωρίζουμε πότε θα σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις και όταν σταματήσουν πού θα στεγαστούν οι άστεγοι. Παράλληλα, είναι ορατός ο κίνδυνος να αποδιοργανωθεί η ζωή της περιοχής. Για παράδειγμα, η μαθητική εστία της Κόνιτσας, τμήμα της οποίας κατέρρευσε, φιλοξενούσε 70 μαθητές από τα γύρω χωριά. Αν αυτή δεν επισκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι μαθητές αυτοί πού θα πάνε; Αν φύγουν από την Κόνιτσα, ενδεχομένως να φύγουν και οι οικογένειές τους από την περιοχή, ψάχνοντας για μέρος που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών τους. Αν φύγουν όμως 70 οικογένειες από την περιοχή, τότε το φαινόμενο της ερήμωσης θα οξυνθεί και η παραγωγή που υπάρχει εδώ θα "πάει πίσω".

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων;

- Πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες σε σκηνές, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη. Να συσταθεί ένας ενιαίος φορέας, με παράγοντες όλων των ειδικοτήτων, που να έχει τα μέσα και να λύνει όλα τα άμεσα προβλήματα. Πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών και με βάση τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής. Περιοχής, φτωχής και ακριτικής. Να δοθούν δωρεάν επιχορηγήσεις σε τέτοιο ύψος, που να μπορούν οι κάτοικοι να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να αποκαταστήσουν όσα υπάρχοντά τους καταστράφηκαν στους σεισμούς. Να μην τους δοθούν, δηλαδή, υψηλότοκα δάνεια που θα τους "γονατίσουν" στη συνέχεια. Είναι, εξάλλου, ανάγκη να ενισχυθεί η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή με επιδοτήσεις και τιμές. Να εξασφαλιστεί δουλιά για τους εργαζόμενους. Να τροποποιηθούν περιφερειακά και εθνικά προγράμματα, ώστε να στηρίξουν την απασχόληση. Να χρηματοδοτηθούν οι εμποροβιοτέχνες, να ανασταλεί η πληρωμή των χρεών τους και να γίνουν ευνοϊκές, γι' αυτούς, ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά την καταβολή του ΦΠΑ.

Θ. Μπ.

χερακια

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ Τσετσένοι αντάρτες ελέγχουν από χτες το κέντρο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, ενώ συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα οι μάχες στο Γκρόζνι. Πάντως, συγκεχυμένη είναι η κατάστασηκαι οι πληροφορίες τις περισσότερες φορές δεν επιβεβαιώνονται (σελίδα 8).

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ στον αγώνα των 350 εργαζομένων της "Good Year", για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, εκφράζουν όλο και περισσότερα σωματεία εργαζομένων, ενόψει της κινητοποίησης στις 13 Αυγούστου (σελίδα 11).

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, οι αυθαιρεσίες καταστημάτων αλλά και του δήμου, πέφτουν βροχή... (σελίδες 12 - 13).

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ της τύχης τους έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία οι κοινότητες Σκανδαλίου και Φισίνης - Αγίας Σοφίας της ακριτικής Λήμνου(σελίδα 14).

ΤΗΝ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ του Δήμου Αμαρουσίου σχετικά με την ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης, καταγγέλλει το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ (σελίδα 14).

ΓΙΑ ΝΑ καταφέρουν να επεκτείνουν το αεροδρόμιο της Χίου προς τον βορρά, προς τις κατοικημένες, δηλαδή, περιοχές, οι αρμόδιοι φωτογράφισαν το νότιο τμήμα, που δεν είναι κατοικήσιμη περιοχή, προκειμένου να πετύχουν τις εγκρίσεις (σελίδα 15).

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις του πρωτοφανούς εγκλήματος της Θάσου, από τον 27χρονο Θεόφιλο Σεχίδη (σελίδα 16).

ΔΙΕΘΝΗΣ Συνάντηση Μουσικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί, στο Βόλο, από τις 4 μέχρι 9 του Σεπτέμβρη, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια, ένα συμπόσιο και επτά παραστάσεις (σελίδα 18).

ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ μέρες. Στο θέατρο Πέτρας, στον θερινό κινηματογράφο "Πετρούπολης", σε πλατείες του δήμου. Από τις 19 Αυγούστου έως τις 22 του Σεπτέμβρη, στην Πετρούπολη, "κτυπά" η καρδιά του "Φεστιβάλ Πέτρας '96", στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθούν είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις (σελίδα 19).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ