ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
52 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Φωτιά και θάνατος παντού...

Ο τότε γραμματέας του ΕΑΜ Ανωγείων, Μ. Αεράκης, εξιστορεί τα γεγονότα. Τρεις βδομάδες οι Γερμανοί, σκότωναν, έκαιγαν και ισοπέδωναν τα πάντα, τιμωρώντας το χωριό για τη μεγάλη αντιστασιακή του δράση. Ο ιστορικός συγγραφέας Αντ. Σανουδάκης, καταθέτει στοιχεία για την αγγλογερμανική συνεργασία που είχε στόχο το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ

Οσοι πρόλαβαν γλίτωσαν... Ανάπηροι και γέροντες θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια των ίδιων των σπιτιών τους... Μαύροι καπνοί που σκέπασαν όλο τον Μυλοπόταμο έβγαιναν από τα Ανώγεια, όπου οι Γερμανοί έδειχναν την... παλικαριά τους, πυροβολώντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους ζωντανό... Ανθρωπος ή ζώο, δεν έχει σημασία για τους φασίστες... Παντού φωτιά και θάνατος...

Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια. Περίπου τρεις εβδομάδες χρειάστηκαν οι Γερμανοί, για να ισοπεδώσουν τα πάντα στο αντιστασιακό χωριό της Κρήτης, οι κάτοικοι του οποίου είχαν αναπτύξει σπουδαία δράση κατά του φασισμού, μαζί με τον ΕΛΑΣ του καπετάν Γιάννη Ποδιά και του ΕΑΜ των Ανωγείων με γραμματέα της Οργάνωσης - την περίοδο εκείνη - τον Μανούσο Αεράκη.

Τα αντίποινα των Γερμανών ξεκίνησαν με αφορμή τη σύλληψη και εκτέλεση από τους άντρες του ΕΑΜ, του Γερμανού λοχία των Ες-Ες, με το όνομα "Σήφης".Ομως, ως αφορμή χρησιμοποιήθηκε και το γεγονός, ότι μέσα από τα Ανώγεια είχαν περάσει πρόσφατα οι απαγωγείς του Κράιπερ.Η αλήθεια βέβαια για το ολοκαύτωμα, όχι μόνο των Ανωγείων αλλά και τα άλλα που έγιναν στην Κρήτη, είναι εντελώς διαφορετική. Οπως θα δούμε παρακάτω, μέσα από σημαντικά στοιχεία που καταθέτει στο "Ρ" ο φιλόλογος ιστορικός συγγραφέας Αντώνης Σανουδάκης,γνωστός για την πολύχρονη ενασχόλησή του με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, πίσω απ' όλα αυτά, υπήρχε αγγλογερμανική συνεργασία.

Η σύλληψη του Γερμανού

Ο τότε γραμματέας του ΕΑΜ Ανωγείων Μανούσος Αεράκης είναι σήμερα 78 χρόνων και ζει στο Ηράκλειο. Ο χρόνος δεν κατάφερε να σβήσει από τη μνήμη του τα γεγονότα εκείνα.

"Ο Σήφης είχε έρθει στις αρχές περίπου, του Ιούνη - θυμάται - και μπαλοτοκωπούσε στο χωριό, έσπρωχνε γυναίκες, έκανε μια νταϊλίστικη και προσβλητική εμφάνιση για τα Ανώγεια. Μετά από αυτήν την ανεπιθύμητη επίσκεψη, η οργάνωση του ΕΑΜ συνήλθε και πήρε απόφαση, εάν ο Σήφης ξαναπατήσει στο χωριό να μη φύγει αλλά να πιαστεί ζωντανός ή νεκρός...

Την ευθύνη για την υλοποίηση της απόφασης θα αναλάμβαναν όσοι ΕΑΜίτες θα βρίσκονταν στο χωριό τη μέρα που ο φασίστας με την παρέα του θα έκανε το "μοιραίο λάθος", όπως κι έγινε. Μετά από αυτή την απόφαση, επιλέχτηκε και το σημείο που μαζέψαμε και κρύψαμε όλα τα όπλα των ΕΑΜιτών. Στις αρχές του Αυγούστου ήρθε και πάλι ο Σήφης με την παρέα του και η απόφαση που είχε παρθεί εξετελέσθη επιτυχώς με πρωτοβουλία, τότε, του Μανόλη Μανουρά ή Ζμαϊλομανόλη"... Ο λοχίας Σήφης μαζί με άλλους πέντε Γερμανούς και δύο Ιταλούς φασίστες που τον ακολουθούσαν, συνελήφθησαν και παρελήφθησαν από τον ΕΛΑΣ".

Το γεγονός αυτό ενόχλησε το στρατηγείο του γερμανικού στρατού στα Χανιά και η διαταγή του Μίλερ ήταν αναμενόμενη για τους αντάρτες: "Τα Ανώγεια να καούν και να ισοπεδωθούν, γιατί ο Σήφης εκτελέσθη από τους Ανωγειανούς και γιατί από το χωριό εκείνο πέρασαν οι απαγωγείς του Κράιπερ μεταφέροντάς τον με τη βοήθεια των Ανωγειανών" έλεγε η διαταγή και πρόσθετε: "Κάθε άνδρας που θα εντοπίζεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, θα εκτελείται επί τόπου".

Οι Αγγλοι και τα όργανά τους

Η αντίδραση των κομμουνιστών - ανταρτών των Ανωγείων, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση των Γερμανών, ήταν άμεση. Τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον Γιώργο Σμπώκο και με τη συμμετοχή ενός άνδρα του ΕΛΑΣ και του Μ. Αεράκη, έρχονται σ' επαφή με την οργάνωση της ΕΟΚ στην τοποθεσία "Μύθια", όπου βρίσκονταν και οι Εγγλέζοι. Αρχηγός της ΕΟΚ ήταν τότε ο καπετάν Μιχάλης Ξυλούρης ή Χριστομιχάλης στον οποίο ο Γ. Σμπώκος - όπως εξιστορεί ο Μ. Αεράκης - είπε χαρακτηριστικά: "Καπετάν Μιχάλη, όπως βλέπεις οι Γερμανοί παίρνουν τους γέρους, τις γυναίκες μας και ετοιμάζονται να κάψουνε τα σπίτια μας και τα υπάρχοντά μας. Ας παραμερίσουμε ό,τι μας χωρίζει. Να ενώσουμε τα όπλα μας και να πολεμήσουμε τους Γερμανούς για να περισώσουμε ό,τι μας ανήκει". Ομως, όπως πάντα, έτσι και τότε, οι εθνικιστές αντάρτες αποδεικνύονται όργανα των Αγγλων. "Αδυνατώ ν' απαντήσω, αν δε συμβουλευτώ την αγγλική αποστολή", απάντησε ο Χριστομιχάλης.

Οι Αγγλοι φυσικά αρνήθηκαν, ισχυριζόμενοι ότι "οι δυνάμεις των Γερμανών είναι τεράστιες και θα έχουμε πολλές ανθρώπινες απώλειες, ενώ αν δε χτυπήσουμε υπάρχει πιθανότητα να μην ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο".

"Εμείς πιστεύουμε το αντίθετο..." ανταπαντούν οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. "Αν τους χτυπήσουμε, κάτι μπορούμε να περισώσουμε. Αν όχι, τότε ούτε μια πέτρα στο χωριό δε θ' αφήσουν όρθια οι κατακτητές". Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια που γύρισαν και είπαν στη συνέχεια ο Σμπώκος και ο Αεράκης στον αρχηγό της ΕΟΚ: "Εμείς καπετάν Μιχάλη, γνωρίζουμε τα κατατόπια εδώ και θα κάνουμε μεγάλη ζημιά στους Γερμανούς" λέει πρώτος ο Σμπώκος. "Εμείς θα κατεβούμε κάτω και θ' απολογηθούμε σε νεκρούς και ζωντανούς για ό,τι και αν συμβεί. Οι Αγγλοι θα φύγουν κάποτε για να γυρίσουν στη χώρα τους" λέει από την πλευρά του ο γραμματέας του ΕΑΜ.

Ομως ο εντολοδόχος των Εγγλέζων επέμεινε στην αρχική του απάντηση στους κομμουνιστές, που αναγκάστηκαν να φύγουν για το λημέρι του ΕΛΑΣ. Η άποψη που επικράτησε τη νύχτα εκείνη στον ΕΛΑΣ, ήταν ότι οι Αγγλοι γνώριζαν φυσικά πως το χωριό θα καιγόταν και ήθελαν μετά το ολοκαύτωμα να ξεσηκώσουν τον κόσμο εναντίον των κομμουνιστών κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους...

Το χωριό τυλίγεται στις φλόγες

Σε λίγο θα ξημέρωνε η 13η Αυγούστου. Η έδρα του ΕΛΑΣ μετακινείται από την τοποθεσία Τσουνιάς πιο κοντά στο χωριό και συγκεκριμένα στη θέση Στεφάνα. Παράλληλα ένα μεγάλο τμήμα ανταρτών κατεβαίνουν ακόμα πιο κοντά. Σ' ένα βραχώδες μέρος με την ονομασία Βιτσιλιά. Στην ομάδα αυτή συμμετέχει και ο Μανούσος Αεράκης που μας αφηγείται τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν, όταν χιλιάδες Γερμανοί πάτησαν στο χωριό.

"Μια ώρα περίπου πριν να ξημερώσει, οι Γερμανοί μας αντελήφθησαν και με τη βοήθεια φωτοβολίδων άρχισαν να βάλουν εναντίον μας. Ανταλλάξαμε πυρά και στο μεταξύ ήρθε διαταγή από τον ενεργητικό ΕΛΑΣ να ενεργήσουμε. Από τότε άρχισε το ολοκαύτωμα του χωριού. Πρώτα το καίγανε και μετά το κατεδαφίζανε. Η έδρα τους ήτανε στα Σίσαρχα. Ολη τη μέρα καίγανε και γκρεμίζανε και όλη νύχτα έμεναν στα Σίσαρχα. Εμείς τη νύχτα κατεβαίναμε περίπολο στο χωριό για να προστατεύσουμε ό,τι τυχόν μείνει στο τέλος από τα περιουσιακά στοιχεία των Ανωγειανών. Να περιφρουρήσουμε όσο γίνεται το χωριό, από πλιατσικολόγους, που ξέρανε ότι τη νύχτα οι Γερμανοί δεν ήταν εκεί και πηγαίνανε να πάρουν ό,τι θέλανε. Η εικόνα που αντικρίσαμε στο χωριό ήταν φρίκη πραγματικά...

Εβλεπες σεντόνια, βούργιες, δρόμο δεν έβλεπες γιατί ήταν ισοπεδωμένο το χωριό, γουρούνια σκοτωμένα, κότες σκοτωμένες, τυριά, τρόφιμα πεταμένα... Κάποια στιγμή η κατάσταση ήταν τέτοια που από τη βρώμα των ψόφιων ζώων δεν μπορούσαν ούτε οι Γερμανοί να σταθούν...".

Ομως στα γεγονότα εκείνα υπήρξαν και πολλοί άνθρωποι νεκροί. Οπως λέει ο Μ. Αεράκης "οι Γερμανοί έκαναν ομαδική εκτέλεση στα Σίσαρχα. Εσκοτώσανε σποραδικά από δω κι από κει. Εμαζέψανε τους γέρους και τους πήγανε στο Ηράκλειο, τα γυναικόπαιδα στα διάφορα χωριά, ενώ όσοι ήτανε ανάπηροι και δεν μπορούσαν να περπατήσουν καιγότανε ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους...".

Αγγλο - γερμανική συνεργασία

Σ' ένα ολόκληρο σχέδιο μεταξύ Αγγλων και Γερμανών, οφείλεται στην πραγματικότητα το ολοκαύτωμα των Ανωγείων και άλλων χωριών της Κρήτης, σύμφωνα με αποκαλυπτικές δηλώσεις που έκανε στο "Ρ" ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς - συγγραφείς της Μεγαλονήσου, ο Αντώνης Σανουδάκης: "Ερμηνεύοντας το ολοκαύτωμα και την καταστροφή των Ανωγείων, καθώς και τις καταστροφές και εκτελέσεις που έγιναν στην κεντρική κυρίως Κρήτη, το καλοκαίρι του 1944, δεν πρέπει να τα δούμε ως μεμονωμένα γεγονότα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για γεγονότα που οφείλονται σ' ένα ευρύτερο αγγλογερμανικό σχέδιο που υπάρχει, αυτή την περίοδο, μέσα στο οποίο μπορούμε να εντάξουμε ακόμα και την απαγωγή του Κράιπερ ή και το σαμποτάζ της Δαμάστας! Δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, την άνοιξη προς το καλοκαίρι του 1944 έχει υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ των Αγγλων και προσωπικά με τον Χίτλερ, ώστε οι γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αιγαίο να παραμείνουν ατόφιες. Ετσι λοιπόν αρχίζοντας να υποχωρούν απ' την Ανατολική Κρήτη (τη Σητεία) με κατεύθυνση προς τα Χανιά, μεγάλη δύναμη Γερμανών και Ιταλών, που δεν είχαν παραδοθεί μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943, είχαν ένα μοναδικό στόχο: Να παραμείνουν στα Χανιά και να χρησιμοποιηθούν απ' τους Αγγλους εναντίον του ΕΛΑΣ, εναντίον δηλαδή γενικότερα του "κομμουνιστικού κινδύνου" που κατά την άποψη των Αγγλων είχε παρουσιαστεί ως μεγαλύτερος κίνδυνος απ' τον γερμανικό. Ετσι λοιπόν μπορούμε να εξηγήσουμε το λόγο της υποχώρησης των Γερμανών με τρόπο ώστε να μείνουν ανενόχλητοι κι όχι μόνο να υποχωρούν ανενόχλητοι, αλλά πρέπει να υποχωρήσουν και να φτάσουν ανέπαφοι κατατρομοκρατώντας τον κόσμο και βρίσκοντας αφορμές οι οποίες είναι ετεροχρονισμένες...

Δηλαδή η απαγωγή του Κράιπερ, που έγινε τον Απρίλη του 1944, αν το μελετήσει κανείς δεν έχει και πολλή σχέση με τη μετά από 6 μήνες "εκδίκηση" των Γερμανών εναντίον των χωριών, είτε του Ηρακλείου, είτε των Ανωγείων, είτε του Αη Βασίλη και του Αμαρίου. Στην πραγματικότητα και το σαμποτάζ τον Αύγουστο του '44 που γίνεται στη Δαμάστα, σ' ένα χωριό καθαρά ΕΑΜίτικο και που είναι πάνω στον άξονα από το Ηράκλειο στα Χανιά, γίνεται με σκοπό να τρομοκρατηθούν οι αντάρτες, όταν το χωριό θα ζητούσε εκδίκηση απ' τους Γερμανούς, όπως πίστευαν οι Αγγλοι. Πρέπει λοιπόν, κατά την άποψη των Αγγλων και των Γερμανών να κρατηθούν ατόφιες αυτές οι δυνάμεις, ξεθεμελιώνοντας χωριά, εκτελώντας αθώους, εκτελώντας γυναίκες όπως έγινε και στο Ηράκλειο...".

Χριστόφορος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΚΚΕ
Μέτρα για να "ξαναζωντανέψει" ο δασικός πλούτος της Χίου

Ερώτηση με συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Στρ. Κόρακας και Γιάννης Κατσαρός

Την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του δασικού πλούτου της Χίου, που σχεδόν έχει εξαφανιστεί από τις πυρκαγιές, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά και υλικά οι ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στις περιοχές του νησιού που καταστράφηκαν οι γεωργικές καλλιέργειες, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Γιάννης Κατσαρός.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, επισημαίνουν ότι η λήψη μέτρων είναι εξαιρετικά επείγουσα και αναγκαία, αφού περίπου το 80% του δασικού πλούτου της Χίου έχει εξαφανιστεί από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές για πολλά χρόνια τώρα, ενώ φέτος, μετά την πυρκαγιά στα Καρδάμυλα και τους Βαβύλους, η πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Αμανής προκάλεσε τέτοιες και τόσες καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες των χωριών της περιοχής, ώστε με δεδομένη την εγκατάλειψή τους από τους κατοίκους, μπορεί να γίνει λόγος για εθνική καταστροφή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, Δημόσιας Τάξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Αιγαίου, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε στην περιοχή Αμανής Χίου: α) Να ξαναφυτευτούν δωρεάν, με ευθύνη της Διεύθυνσης Γεωργίας, οι καμένες γεωργικές εκτάσεις με ελαιόδεντρα, συκιές και αμυγδαλιές, β) Να δοθούν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους της περιοχής μέχρι την άνοιξη του 1997, να ενισχυθούν οι μελισσοκόμοι για τη μετακίνηση των σμηνών που τους απέμειναν και να αποζημιωθούν για τις καμένες κυψέλες, γ) Να δοθεί αποζημίωση στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς για την υπάρχουσαπαραγωγή τους και να πάρουν και τη στρεμματική επιδότηση που χορηγείται για τα καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα, δ) Να δημιουργηθούν αναβαθμιδώσεις και άλλα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της περιοχής, καθώς και έργα (δεξαμενές, συστήματα πυρόσβεσης κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου, αντλίες, κρουνοί κλπ.), προκειμένου να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι πυρκαγιές, ε) Να κατασκευαστούν νέοι αγροτικοί δρόμοι και να βελτιωθούν οι υπάρχοντες, για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την προστασία από τις φωτιές, στ) Να απαγορευτεί το κυνήγι και η βόσκηση για μια πενταετία, να εγκατασταθεί αυτοκίνητο της Δασικής Υπηρεσίας στη Βολισσό, να κηρυχτούν οι δασικές εκτάσεις άμεσα αναδασωτέες.

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
"Διέλυσαν" όπως όπως την πετρελαιοκηλίδα

Την αλόγιστη χρήση χημικών διασκορπιστικών, που όχι μόνο δεν εξαφανίζουν το πετρέλαιο, αλλά προκαλούν μεγαλύτερες καταστροφές, καταγγέλλει η ""Γκρίνπις""

"Μαυρίζουν τα Ισθμια ενώ το κράτος κωφεύει", καταγγέλλει η "Γκρίνπις", χαρακτηρίζοντας τη διαρροή πετρελαίου την περασμένη Παρασκευή, από τις εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ως το σημαντικότερο για το 1996 περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι αρχές ανακοινώνουν ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία η επιχείρηση απορρύπανσης της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και των γύρω ακτών, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν χύθηκαν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο "Κρήτη Σι" στις εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σημειώνει μάλιστα "την άμεση κινητοποίηση της Λιμενικής Αρχής Ισθμίων, των απορρυπαντικών συνεργείων της εταιρίας "Μότορ Οϊλ" και της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΥΕΝ, που ανέλαβε το συντονισμό του έργου απορρύπανσης και τη διάθεση μέσων και εξοπλισμού", χάρη στην οποία "επιτεύχθηκε η καταπολέμηση της ρύπανσης με τη χρήση πλωτών φραγμάτων και την περισυλλογή των πετρελαιοειδών, τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και στις ακτές".

Ωστόσο, η "Γκρίνπις" αποκαλύπτει ότι η διαρροή "αντιμετωπίστηκε από τις αρμόδιες αρχές και τους εργαζόμενους του διυλιστηρίου με την αλόγιστη χρήση χημικών διασκορπιστικών, τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, εφαρμόστηκαν ακόμη και σε ακτές, παρόλο που η χρήση τέτοιων ουσιών δεν ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις".

Τα χημικά διασκορπιστικά, σημειώνει η οικολογική οργάνωση, δεν εξαφανίζουν το πετρέλαιο. Βοηθούν απλώς στο να εξαφανιστεί από την επιφάνεια της θάλασσας διασκορπιζόμενο σε μεγαλύτερα βάθη και απειλώντας τη θαλάσσια ζωή σε μεγαλύτερη έκταση. Η χρήση τους μάλιστα σε περιπτώσεις έντονης θαλασσοταραχής, όπως την Παρασκευή, ελάχιστα βοηθά τη φυσική διασπορά του πετρελαίου. Επιπλέον, τα χημικά διασκορπιστικά είναι από μόνα τους τοξικά για τη θαλάσσια ζωή, η συνδυασμένη δράση τους, δε, με το πετρέλαιο έχει πολλές φορές χειρότερα αποτελέσματα απ' ό,τι το πετρέλαιο μόνο του! Αρκετές χώρες (Σουηδία, Ολλανδία, Δανία) έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους και στις περισσότερες η χρήση τους είναι περιορισμένη, ενώ σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούνται κοντά σε ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα. Επιπλέον, έχουν καθοριστεί και χαρτογραφηθεί εκ των προτέρων οι ζώνες όπου απαγορεύεται η χρήση τους και φυσικά η χρήση αυτή γίνεται πάντα παρουσία εμπειρογνωμόνων. Στην Ελλάδα, αντίθετα, τα χημικά διασκορπιστικά αποτελούν την πρώτη, αν όχι τη μόνη, αντίδραση σε περιπτώσεις πετρελαιοκηλίδων και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις κοντά σε ακτές.

Το διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, σημειώνει η οικολογική οργάνωση, κατέχει ένα τραγικό ρεκόρ ατυχημάτων και διαρροών πετρελαίου σε σχέση με όλα τα άλλα διυλιστήρια της χώρας. Ενας απ' τους λόγους γι' αυτή την... πρωτιά είναι ότι η φορτοεκφόρτωση πετρελαίου γίνεται από μικρά και μεγάλα δεξαμενόπλοια σε 24ωρη βάση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ακόμη και με ανέμους 7 έως 8 μποφόρ, όπως στο νέο ατύχημα στις εγκαταστάσεις της.

Να σημειώσουμε ότι η κατάσταση του εργαζόμενου στο διυλιστήριο, Ν. Τσάκαλου,που τραυματίστηκε σοβαρά από κεραυνό το βράδυ του ατυχήματος και νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, παραμένει κρίσιμη.

Αθλιες συνθήκες στο Γηροκομείο Χίου

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γηροκομείο Χίου, όπου φιλοξενούνται 40 υπερήλικες, από τους οποίους οι 22 είναι κατάκοιτοι. Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Γερ. Αραβανής.

Τα κτίρια που στεγάζεται το Ιδρυμα είναι ακατάλληλα, με μεγάλες φθορές εσωτερικά και εξωτερικά. Οι κοινόχρηστοι χώροι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες ανάγκες ηλικιωμένων τροφίμων. Η διατροφή τους είναι λιτή, αφού διατίθενται μόλις 1.000 δραχμές την ημέρα κατ' άτομο, ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Α. Τσοχατζόπουλο,ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να περάσει το Γηροκομείο Χίου στην ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Να χορηγηθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνουν κτιριακά έργα για την κατασκευή νέων πατωμάτων, επιχρίσματα των τοίχων, διαμόρφωση θαλάμων με σκοπό τη διαμονή - σε κάθε έναν από αυτούς - λιγότερων τροφίμων και τον εξοπλισμό τους με ντουλάπες και τουαλέτες. Να αυξηθεί το ποσό που διατίθεται για τη διατροφή τους σε 4.000 δραχμές την ημέρα κατ' άτομο. Να αντιμετωπιστεί η ιατρική και φαρμακευτική τους περίθαλψη σε συνεργασία με το Νοσοκομείο. Να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό με βάση το οργανόγραμμα.

Η χορήγηση των ΕΚΑΣ

Αρχισε χτες και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου η διανομή των Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης - των ΕΚΑΣ - προς τους συνταξιούχους.

Η διοίκηση του ΙΚΑ για τη διευκόλυνση των συνταξιούχων έχει αποφασίσει η χορήγηση των επιδομάτων να γίνει κατ' αλφαβητική σειρά. Ετσι κάθε Δευτέρα θα προσέρχονται οι συνταξιούχοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Α - Δ, κάθε Τρίτη από Ε - Κ, κάθε Τετάρτη από Λ - Ο, κάθε Πέμπτη από Π - Σ και κάθε Παρασκευή από Τ - Ω.

Τα ΕΚΑΣ δικαιούνται όσοι είναι 65 χρονών και το συνολικό ποσό από συντάξεις δεν υπερβαίνουν τις 110.000 δραχμές. Επίσης πρέπει το 1995 τα ατομικά τους εισοδήματα να ήταν μικρότερα των 1.400.000, ενώ τα οικογενειακά τους εισοδήματα μικρότερα των 2.800.000 δραχμών.

Οι δικαιούχοι πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση - δήλωση που θα τους χορηγήσουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και να προσκομίσουν φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας, το απόκομμα της σύνταξής τους και φωτοτυπία της φορολογικής τους δήλωσης. Σε περίπτωση που δεν έκαναν φορολογική δήλωση πρέπει να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση.

Κλειστά τα αρτοποιεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα αρτοποιεία της Αθήνας, του Πειραιά και των γύρω περιοχών την ερχόμενη Πέμπτη 15 Αυγούστου, ενώ δε θα δεχτούν ούτε φαγητά για ψήσιμο, όπως ανακοίνωσαν χτες η αντίστοιχη Συντεχνία και το Σωματείο. Την παραμονή, 14 του μήνα, οι φούρνοι θα διαθέσουν ψωμί για δύο μέρες.

Στο Τζάνειο ο Παπαδόπουλος

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου,που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά.

Ο 77χρονος κατάδικος, ένας από τους λίγους πρωταιτίους της χούντας που παραμένουν στη φυλακή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 12.00 τη νύχτα της Κυριακής από τις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού όπου κρατείται.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε χτες το γραφείο του προέδρου του ΔΣ του Νοσοκομείου, ο Γ. Παπαδόπουλος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ "λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, για την αντιμετώπιση της οποίας εφαρμόστηκε μηχανικός αερισμός. Η κατάσταση του ασθενούς είναι προς το παρόν κρίσιμη".

Παρίστανε την αεροσυνοδό

Ποινική δίωξη για πλαστογραφία πιστοποιητικού και διακεκριμένες κλοπές κατ' εξακολούθηση άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ι. Σακελλάκος, εναντίον του Κωνστ. Ρίζου, ο οποίος συνελήφθη γιατί κυκλοφορούσε στους χώρους του αεροδρομίου του Ελληνικού με γυναικεία ρούχα και παρίστανε την αεροσυνοδό Αναστασία Παπαδοπούλου, της οποίας είχε κλέψει την κάρτα εισόδου. Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο Ρίζος, προσποιούμενος την αεροσυνοδό, έμπαινε στους χώρους αποσκευών και σε άλλους χώρους του αεροδρομίου και αφαιρούσε διάφορα αντικείμενα. Τη στιγμή της σύλληψής του έφερε γυναικεία περιβολή, ενώ επέδειξε πλαστογραφημένη άδεια οδήγησης και διαβατήριο με το όνομα Μαργαρίτα - Σοφία Ρίζου.

Οδηγήθηκε στον 23ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί.

Το σημαντικότερο περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης στην Ελλάδα, για το 1996, σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL την περασμένη Παρασκευή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ