ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ιων" και "Λυσιστράτη"

Το σπάνια παρουσιαζόμενο έργο του Ευριπίδη "Ιων",επέλεξε να παρουσιάσει φέτος το Αμφι-Θέατρο",στην Επίδαυρο,στις 16 και 17 Αυγούστου.Ο "Ιων" ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Απόστολου Βέττα και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λήδα Τασοπούλου, Κώστας Αθανασόπουλος, Σωτήρης Βάγιας, Μαρία Διακουμάκου, Αρτό Απαρτιάν, Δήμητρα Παπαχρήστου, Γιώργος Καράσης, Νίκος Γιαχαλής.Στο χορό συμμετέχουν: Δήμητρα Παπαχρήστου, Φλώρα Φλέβα, Ντίνα Γκάτζιου, Ευτυχία Φαναριώτη, Ζώγια Σεβαστιανού, Μίνα Μιχαλοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Εύη Βασιλειάδη, Αννα Βυθούλκα, Ελενα Ντε Βάλλις, Σοφία Παναηλίδου και Κωνσταντίνα Παπαναστασίου.

Ο "Ιων" - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σπύρος Ευαγγελάτος - "σίγουρα δεν είναι τραγωδία. Είναι ένα παράξενο, γοητευτικό έργο, όπου συμπλέκονται στοιχεία "ειδυλλιακής", ανέμελης εφηβικής ζωής με κωμικές γκροτέσκο σκηνές, που φτάνουν στα όρια της φάρσας, όπου ακολουθούν πολιτικά μοτίβα, που διατυπώνονται με ρητορική ευφράδεια, ενώ ξαφνικά αναδύονται στιγμές ύψιστης δραματικής έντασης".

Το έργο έχει σαν θέμα του τον μυθικό πρόγονο των Ιώνων, τον Ιωνα, που κατάγεται από την Εύβοια και έχει μητέρα την Κρέουσα, κόρη του βασιλιά των Αθηνών Ευρυσθέα και πατέρα τον Απόλλωνα. Η Κρέουσα έφερε στον κόσμο τον Ιωνα αφού τη βίασε ο Απόλλωνας. Επειδή όμως φοβήθηκε την οικογένειά της, τον εγκατέλειψε σε ένα ερημικό μέρος, βέβαιη ότι θα τον φρόντιζε ο πατέρας του. Πράγματι ο Απόλλωνας ανέθεσε σε μια ιέρεια την ανατροφή του και μεγάλος πια γίνεται φύλακας του ιερού ναού. Μετά από περιπέτειες έρχεται ένα ευτυχισμένο τέλος, όπου μέσα σε μια μεγάλη συγκίνηση γίνεται η αναγνώριση μάνας και γιου.

  • Με τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη,που ανεβαίνει, στο Ηρώδειο,στις 17 και 18 Αυγούστου,συμμετέχει το ΚΘΒΕ,στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών.Το έργο που παρουσιάστηκε στις αρχές Αυγούστου, στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα,σκηνικά Γιώργου Ζιάκα,κοστούμια Χρήστου Μπρούφα,μουσική Γιώργου Χριστιανάκη και χορογραφία Μίνας Γιο.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Στέλλα Καζάζη, Ελένη Καλλιγά, Ελένη Κοκκίδου, Λίνα Λαμπράκη, Θηρεσία Μανωλούδη, Μάνια Παπαδημητρίου, Ελένη Κουρούδη, Σοφία Λάππου, Ολγα Παππά, Θάλεια Σκαρλάτου κ.ά.

Τα διαχρονικά πολιτικά και κοινωνικά θέματα που θίγει το έργο αναδεικνύονται μέσα από την προσπάθεια των γυναικών να σταματήσουν τον εμφύλιο πόλεμο χρησιμοποιώντας μια ουτοπική διαδικασία. "Η Λυσιστράτη και η παρέα της - λέει ο σκηνοθέτης, για την παράσταση, Γιάννης Ρήγας - προσπαθούν να διαπεράσουν το τείχος της μοναξιάς που επιβάλλει η εποχή μας, έχοντας σαν όπλα τους το φως, την τρυφερότητα και το παιχνίδι. Οι γυναίκες παλεύουν με τον εαυτό τους, με την ανδρική τους πλευρά που υπάρχει εν δυνάμει μέσα τους, για να μπορέσουν να συγκατοικήσουν ήρεμα και αγαπημένα με τους άντρες τους. Κάνουν πόλεμο με τον εαυτό τους για να αγαπήσουν το ταίρι τους".

Πολιτιστικές διαδρομές

Αλλη μια πολιτιστική διαδρομή δήμου ξεκινάει. Στις 26 Αυγούστου,θα αρχίσουν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Αιγάλεω "Πολιτιστική διαδρομή 1996".Στο Δημοτικό Θέατρο "Αλέξης Μινωτής",όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, μέχρι τις 22/9, θα φιλοξενηθούν θέατρο, χορός, μουσική.

Συγκεκριμένα: Η αυλαία ανοίγει με το Θέατρο ΝΕΔΑΣ που παρουσιάζει το έργο "Η τύχη της Μαρούλας" του Δ. Κορομηλά (26/8). Στις 28 Αυγούστου ο Μανώλης Λιδάκης θα μας ξεναγήσει στις επιτυχίες της δισκογραφικής του διαδρομής. Ο Οργανισμός Αττικού Θεάτρου, στις 30/8 παρουσιάζει το "Γρηγόριος ο Ε ο πρωτομάρτυρας".Συναυλία με τους Πυξ Λαξ,στις 31/8. Ο Νίκος Παπάζογλου και η "Λοξή" Φάλαγγα ξεκινούν τη θερινή τους περιοδεία σε όλη την Ελλάδα (2/9). Το ρεπερτόριο των συναυλιών θα είναι μια επιλογή από όλους τους δίσκους του Νίκου Παπάζογλου,από την "Εκδίκηση της γυφτιάς" μέχρι τον τελευταίο "Οταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα". Το Χοροθέατρο "Ροές" της Σ. Σπυράτου,στις 4/9, παρουσιάζει την παράσταση "Βουή του μύθου",που είναι βασισμένη στο ελληνικό παραμύθι "Ο Γιάννης της ορφανής",σε μουσική Νίκου Ξυδάκη και στίχους τραγουδιών Θοδωρή Γκόνη. Η Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης,του Γιάννη Καλατζόπουλου,στις 6/9, παρουσιάζει το έργο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του Λ. Πιραντέλο,σε μετάφραση Δημήτρη Μυράτ,μουσική και τραγούδια Μάνου Χατζιδάκι.Το "Παιδικό στέκι" του Εθνικού Θεάτρου,θα είναι εκεί, στις 7/9, με την "Ωραία κοιμωμένη" του Σ. Περό,που παρουσιάζεται σε διασκευή Ειρήνης Μάρρα και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη.Με την "Αλκηστη" του Ευριπίδη θα δώσει την παρουσία του το Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν,στις 9/9. Το "Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας" του Γιώργου Κιμούλη παρουσιάζει, στις 11/9, τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.Το ροκ συγκρότημα "Λευκή Συμφωνία" θα δώσει συναυλία στις 12/9, ενώ στις 14/9 η Παιδική Σκηνή του "Μοντέρνου Θεάτρου" του Γιώργου Μεσσάλα θα παρουσιάσει το έργο του Μαρκ Τουέιν "Πρίγκιψ και φτωχός".Στις 15/9, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ,από το Θέατρο "Τζένη Καρέζη",που ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά.Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ με τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη,σε διασκευή και σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά,στις 18/9. Στις 20 και 21/9 με δύο παραστάσεις "Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο" του Γιάννη Ξανθούλη και "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Ιάκωβου Καμπανέλλη,αντίστοιχα, δίνει τη δική της παρουσία η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Αιγάλεω. Και η αυλαία κατεβαίνει, στις 22/9, με μια παραδοσιακή βραδιά από το Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Αιγάλεω.

"Εκμαγεία" στο αρχαίο Θέατρο Πειραιά

Ο αρχαίος τραγικός λόγος θα ακουστεί ξανά, μετά από 2000 χρόνια, στο αρχαίο θέατρο Πειραιά,σήμερα και αύριο. Η Θεατρική ομάδα "Σμίλη" θα παρουσιάσει ένα θέαμα με τίτλο "Εκμαγεία".Πρόκειται για μια σύνθεση από αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών, με θέμα την εναλλαγή του ανθρώπινου και του θεϊκού πάθους. Η δραματουργική επεξεργασία των κειμένων (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, Γ. Χειμωνά, Π. Λεκατσά, Τ. Ρούσου, Γ. Τσαρούχη, Ν. Ποριώτη, Γ. Θέμελη, Γ. Ιωάννου, Θρ. Σταύρου, κ.ά.) και η διδασκαλία είναι του Βάιου Παγκουρέλη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αννας Μαχαιριανάκη,η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Αριστέα Κοντραφούρη, Σοφία Λιάκου, Μαρία Κοκκινάκη, Σουλτάνα Νικολαϊδου και Γιώργος Παπαευσταθίου.Στις 19, 20, 21 και 22 Αυγούστου,η παράσταση "Εκμαγεία" θα παρουσιαστεί στο Γκάζι,στο μεγάλο υπαίθριο χώρο του παλιού εργοστασίου και στις 17 του Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας,στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης. Στη συνέχεια, η "Σμίλη" θα ταξιδέψει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο, όπου θα δώσει παραστάσεις, στα πλαίσια του Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ,αλλά και στη Σουηδία και την Ουγγαρία.

Στη μνήμη του Σπύρου Μουστακλή

Στη μνήμη του ηρωικού Μεσολογγίτη αντιστασιακού αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή είναι αφιερωμένη η παράσταση, που θα προσφέρει στους νεοσύλλεκτους του ομώνυμου Στρατοπέδου στο Μεσολόγγι, σήμερα,στις 9 το βράδυ, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με το έργο "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" του Μπρεχτ.Το εκπληκτικό αυτό έργο του Μπρεχτ ανεβαίνει σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη.Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Ν. Φαρμασώνης.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Μιχάλη Σδούγκου,η μουσική του Κώστα Θωμαϊδη και οι χορογραφίες του Βασίλη Μυριανθόπουλου.Παίζουν: Αννα Φόνσου, Νίκος Γκεσούλης, Λόπη Δουφεξή, Μαριάννα Γκούτζιου, Χάρις Καρνέζης, Βλάσης Ζώτης, Γιώργος Μελισάρης,κ.ά.

"Λυσιστράτη" στο Ηρώδειο, από το ΚΘΒΕ

"Ιων" του Ευριπίδη στην Επίδαυρο, από το "Αμφι-Θέατρο"

Σκηνή από το "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" που θα παρουσιαστεί στο Αιγάλεω (6/9)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ