Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ιων" και "Λυσιστράτη"

Το σπάνια παρουσιαζόμενο έργο του Ευριπίδη "Ιων",επέλεξε να παρουσιάσει φέτος το Αμφι-Θέατρο",στην Επίδαυρο,στις 16 και 17 Αυγούστου.Ο "Ιων" ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Απόστολου Βέττα και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λήδα Τασοπούλου, Κώστας Αθανασόπουλος, Σωτήρης Βάγιας, Μαρία Διακουμάκου, Αρτό Απαρτιάν, Δήμητρα Παπαχρήστου, Γιώργος Καράσης, Νίκος Γιαχαλής.Στο χορό συμμετέχουν: Δήμητρα Παπαχρήστου, Φλώρα Φλέβα, Ντίνα Γκάτζιου, Ευτυχία Φαναριώτη, Ζώγια Σεβαστιανού, Μίνα Μιχαλοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Εύη Βασιλειάδη, Αννα Βυθούλκα, Ελενα Ντε Βάλλις, Σοφία Παναηλίδου και Κωνσταντίνα Παπαναστασίου.

Ο "Ιων" - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σπύρος Ευαγγελάτος - "σίγουρα δεν είναι τραγωδία. Είναι ένα παράξενο, γοητευτικό έργο, όπου συμπλέκονται στοιχεία "ειδυλλιακής", ανέμελης εφηβικής ζωής με κωμικές γκροτέσκο σκηνές, που φτάνουν στα όρια της φάρσας, όπου ακολουθούν πολιτικά μοτίβα, που διατυπώνονται με ρητορική ευφράδεια, ενώ ξαφνικά αναδύονται στιγμές ύψιστης δραματικής έντασης".

Το έργο έχει σαν θέμα του τον μυθικό πρόγονο των Ιώνων, τον Ιωνα, που κατάγεται από την Εύβοια και έχει μητέρα την Κρέουσα, κόρη του βασιλιά των Αθηνών Ευρυσθέα και πατέρα τον Απόλλωνα. Η Κρέουσα έφερε στον κόσμο τον Ιωνα αφού τη βίασε ο Απόλλωνας. Επειδή όμως φοβήθηκε την οικογένειά της, τον εγκατέλειψε σε ένα ερημικό μέρος, βέβαιη ότι θα τον φρόντιζε ο πατέρας του. Πράγματι ο Απόλλωνας ανέθεσε σε μια ιέρεια την ανατροφή του και μεγάλος πια γίνεται φύλακας του ιερού ναού. Μετά από περιπέτειες έρχεται ένα ευτυχισμένο τέλος, όπου μέσα σε μια μεγάλη συγκίνηση γίνεται η αναγνώριση μάνας και γιου.

  • Με τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη,που ανεβαίνει, στο Ηρώδειο,στις 17 και 18 Αυγούστου,συμμετέχει το ΚΘΒΕ,στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών.Το έργο που παρουσιάστηκε στις αρχές Αυγούστου, στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα,σκηνικά Γιώργου Ζιάκα,κοστούμια Χρήστου Μπρούφα,μουσική Γιώργου Χριστιανάκη και χορογραφία Μίνας Γιο.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Στέλλα Καζάζη, Ελένη Καλλιγά, Ελένη Κοκκίδου, Λίνα Λαμπράκη, Θηρεσία Μανωλούδη, Μάνια Παπαδημητρίου, Ελένη Κουρούδη, Σοφία Λάππου, Ολγα Παππά, Θάλεια Σκαρλάτου κ.ά.

Τα διαχρονικά πολιτικά και κοινωνικά θέματα που θίγει το έργο αναδεικνύονται μέσα από την προσπάθεια των γυναικών να σταματήσουν τον εμφύλιο πόλεμο χρησιμοποιώντας μια ουτοπική διαδικασία. "Η Λυσιστράτη και η παρέα της - λέει ο σκηνοθέτης, για την παράσταση, Γιάννης Ρήγας - προσπαθούν να διαπεράσουν το τείχος της μοναξιάς που επιβάλλει η εποχή μας, έχοντας σαν όπλα τους το φως, την τρυφερότητα και το παιχνίδι. Οι γυναίκες παλεύουν με τον εαυτό τους, με την ανδρική τους πλευρά που υπάρχει εν δυνάμει μέσα τους, για να μπορέσουν να συγκατοικήσουν ήρεμα και αγαπημένα με τους άντρες τους. Κάνουν πόλεμο με τον εαυτό τους για να αγαπήσουν το ταίρι τους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια καταραμένη γενιά (2005-06-22 00:00:00.0)
Θεατρικά ταξίδια (2002-07-02 00:00:00.0)
Καλοκαιρινός θεατρικός "πυρετός" (1998-06-02 00:00:00.0)
Θεατρικοί λόγοι (1997-10-31 00:00:00.0)
Περιοδεύουν "Προμηθέας" και "Λυσιστράτη" (1997-08-13 00:00:00.0)
Εντατικές δοκιμές (1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ