Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Καρδίτσα με μουσική

Η περίφημη έκθεση "Δημήτρης Μητρόπουλος - Ζωή και έργο" με προσωπικά αντικείμενα του Δ. Μητρόπουλου, θα φιλοξενηθεί και στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο του "14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας",που αρχίζει στις 25 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 του Σεπτέμβρη. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ακαδημία Αθηνών, στο Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου, στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στη Ν. Υόρκη κ.ά., πάντα με την επιστημονική και καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολου Κώστιου.

Το Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Μητρόπουλου και της Κλάρας Σούμαν, περιλαμβάνει διάφορες συναυλίες, βραδιές όπερας, ρεσιτάλ, αλλά και τον καθιερωμένο πλέον Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών.Και στο φετινό διαγωνισμό θα υπάρξουν ειδικές διαγωνιστικές κατηγορίες για την αρχαία ελληνική και βυζαντινή μουσική. Παράλληλα, πολλά έργα Ελλήνων συνθετών θα παιχτούν σε πρώτη εκτέλεση από ξένες χορωδίες. Οι υπόλοιπες διαγωνιστικές κατηγορίες αφορούν στη Σύγχρονη, Μεσαιωνική, Ρομαντική και Παραδοσιακή μουσική, στο Γρηγοριανό Μέλος και στη μουσική της Αναγέννησης. Στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Καρδίτσας συμμετέχουν 28 ξένες χορωδίες από: Φιλιππίνες, Λιθουανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Αργεντινή, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λετονία και Ελλάδα.Θα λάβουν επίσης μέρος δύο συμφωνικές ορχήστρες, καθώς και αρκετοί ξένοι και Ελληνες σολίστ.

Εκτός από τον Διεθνή Διαγωνισμό το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο βραδιές θρησκευτικής μουσικής,που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του ιστορικού μοναστηριού της Κορώνας, δύο μουσικές βραδιές,αφιερωμένες στον Δ. Μητρόπουλο, με την Εφη Αγραφιώτη στο πιάνο και την Ιουλία Τρούσσα (τραγούδι), δύο λειτουργίες στη Μητρόπολη Καρδίτσας (1 και 8/9), στις οποίες θα ψάλουν οι ξένοι χορωδοί, και δύο βραδιές συμφωνικής μουσικής στο ανοιχτό θέατρο του Λαμπερού στη Λίμνη Πλαστήρα και στο ανοιχτό θέατρο της Μητρόπολης.

Παράλληλα, εκτός των παραπάνω βασικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και άλλες σε διάφορους χώρους στο νομό Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ