Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοι αρχαίοι στους Δελφούς

Ηχησε η Αρχαία Υδραυλις (ανακατασκευασμένη) την Παρασκευή στους Δελφούς. Η μουσική επίδειξη του αρχαίου οργάνου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο και περιλάμβανε εκτέλεση αποσπασμάτων αρχαίων ελληνικών συνθέσεων, που ερμήνευσε φωνητικά ο Λυκούργος Αγγελόπουλος.Το πρόγραμμα ανακατασκευής του οργάνου είχε ξεκινήσει το Γενάρη του 1995 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, μουσικολόγο, Μ. Μαυροειδή και σύμβουλο τον καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Δημ. Παντερμαλή.

Η ύδραυλις, που παρουσιάστηκε από τους Β. Καρασμάνη (Διευθυντή Κέντρου Δελφών), Μ. Μαυροειδή και Δ. Παντερμαλή είναι προϊόν του δεύτερου σταδίου της έρευνας και στηρίζεται στην περιγραφή του Ηρωνα του Αλεξανδρινού, που αφορά το μηχανισμό. Ο μηχανισμός αυτός δεν έχει βρεθεί σε κανένα αρχαιολογικό εύρημα και κατασκευάζεται για πρώτη φορά. Στην επόμενη και τελευταία φάση θα κατασκευαστεί μηχανισμός των αυλών σε αντιστοιχία και αναφορά με το εύρημα του Δίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, εξάλλου, που πραγματοποιούνται στο Αρχαίο Στάδιο, σήμερα θα δώσουν συναυλία οι "Βιρτουόζοι της Πράγας" με έργα Αντωνίου, Ντεμπισί και Στραβίνσκι και μουσική διεύθυνση του Ν. Τσούχλου, αύριο η "Αλέα ΙΙΙ" υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα νέων καλλιτεχνών (θα παρουσιαστούν έργα των Δ. Συκιά, Ι. Παπαδάτου, Α. Καλογερά, Μ. Κανά), ενώ την Πέμπτη ο Στ. Κορκολής θα παρουσιάσει το "Μετατάρσιον Πάθος", μια μουσική προσέγγιση στο μύθο του Προμηθέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ