ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Η ηγεσία της ΕΣΕΕ "δούρειος ίππος" των κυβερνητικών επιλογών

"Φωνή βοώντος εν τη ερήμω" φαίνεται ότι αποτελεί για την κυβέρνηση η κραυγή αγωνίας του επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου, που έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης σε ό,τι αφορά την επαγγελματική στέγη, καθώς εμμένει στην εφαρμογή του καταστροφικού νόμου περί απελευθέρωσής της. Σύμφωνα με το νόμο, που έχει λύσει τα χέρια των ιδιοκτητών και οι οποίοι "δεν έχουν το Θεό τους" και απαιτούν ό,τι ενοίκια τραβάει η όρεξή τους, εντείνοντας τα προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις 31 Αυγούστου του 1995 απελευθερώθηκαν οι εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις που συμπλήρωσαν τριακονταετία και στις 31 αυτού του μήνα απελευθερώνονται εκείνες που συμπληρώνουν εικοσαετία. Ενώ, ο καταστροφικός νόμος, δεδομένης της αναλγησίας της κυβέρνησης που επιμένει να κωφεύει στις κραυγές αγωνίας του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου, θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 1997 με τις μισθώσεις δωδεκαετίας.

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει στο "Ρ" ο Μ. Ματζουράτος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου του Πειραιά και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων νομών και νήσων Αιγαίου, "η Ομοσπονδία και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου φαίνεται ότι ανέλαβαν εργολαβικά να δουλέψουν και με υπερωρίες κατά τη διάρκεια των διακοπών του λαού του λεκανοπεδίου για λογαριασμό της κυβέρνησης". Ειδικότερα, ο ίδιος επισημαίνει ότι "εάν κανείς διαβάσει το κείμενο της Ομοσπονδίας της 23ης Ιούλη με τα αιτήματα για την επαγγελματική στέγη και την επιστολή της ΕΣΕΕ προς την υπουργό Ανάπτυξης, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για το ίδιο και αυτό κείμενο. Μόνο για τα μάτια του κόσμου έχει ορισμένες φραστικές διαφορές. Αυτά δημιουργούνται σε βάρος και παρά των διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει προβληθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Δηλαδή, το μεν συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ ζητάει τη νομοθετική ρύθμιση της επαγγελματικής στέγης και αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι το 2000, ενώ για τις αγωγές που έχουν γίνει ήδη και οι οποίες δεν έχουν ακόμα τελεσίδικες αποφάσεις να σταματήσει κάθε πορεία τους. Για εκείνες δε που έχουν τελεσιδικήσει, να παγώσει η εφαρμογή τους μέχρι τον Αύγουστο του 2000. Μέχρι τότε θα μπορούσαν οι ηγετικές ομάδες της Ομοσπονδίας και της ΕΣΕΕ να απαιτήσουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με βάση τις κατά καιρούς δήθεν υποσχέσεις που δίνει στο συνδικαλιστικό κίνημα, την αναστολή του νόμου μέχρις ότου ρυθμιστεί νομοθετικά βάσει των προτάσεών μας το πρόβλημα. Αντί για όλα αυτά, όμως, τόσο η ηγεσία της Ομοσπονδίας όσο και εκείνη της ΕΣΕΕ, περιορίζονται στο να ζητούν την παράταση τη εφαρμογής του νόμου για ένα μόλις χρόνο, χωρίς να απαιτούν δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ενώ, δεν κάνουν καν λόγο για τα θύματα των μισθώσεων τριακονταετίας που έλειξαν τον Αύγουστο του '95. Λειτουργούν στην ουσία σαν "δούρειος ίππος" και τορπιλίζουν συστηματικά το διεκδικητικό πλαίσιο βάσει του οποίου αγωνίζεται το σ.κ. των ΕΒΕ".

"Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων", συνεχίζει ο ίδιος, "που αντιπαλεύει αυτές τις ηγετικές ομάδες μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα αντιδράσει με όλες της τις δυνάμεις. Θα καλέσει σε επαγρύπνηση και αγωνιστική πάλη τους εμπόρους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και θα απαιτήσει στις εκλογές που θα μεσολαβήσουν να καταδικαστούν με τον πιο παραδειγματικό τρόπο οι μέχρι τώρα πρόεδροι των αντίστοιχων οργανώσεων και οι πυρήνες που τους στηρίζουν. Θα αξιοποιήσουμε, ως Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, κάθε δυνατό τρόπο ώστε να αφυπνίσουμε τους εμπόρους και να κάνουν κτήμα τους το μονόδρομο του χτισίματος του ενιαίου μετώπου πάλης ενάντια στις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τις επιλογές της ΕΕ. Θα συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας και με τους επαγγελματίες και με τους βιοτέχνες και προπαντός με τους εργαζόμενους, για να αντιπαλέψουμε προβλήματα εκτός της επαγγελματικής στέγης, όπως την πτώση του τζίρου, την ανεργία, το ωράριο, την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων κλπ.".

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: Αυξημένες μέχρι και 7% ήταν οι τιμές των υλικών οικοδομής τον Ιούλη 1996 σε σχέση με τον Ιούλη του 1995 έναντι αυξήσεων 7,3% και 6,1% που σημειώθηκαν κατά την ίδια σύγκριση των ετών 1995 προς 1994 και 1994 προς 1993 αντίστοιχα. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο γενικός δείκτης "υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών" σε μέσα επίπεδα Γενάρης - Ιούλης 1996 προς την ίδια περίοδο το 1995 σημείωσε αύξηση 7,5% έναντι αντίστοιχων αυξήσεων 7,3% και 7,6% τα έτη 1995 προς 1994 και 1994 προς 1993.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: "Κλείνει" και τυπικά τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, το θέμα της απομάκρυνσης του σημερινού διοικητή της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδας Γ. Τζαβέλλα, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στα πλαίσια της εδραίωσης της θέσης στον κρατικό μηχανισμό με την τοποθέτηση "δικών" του ανθρώπων. Οπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της ΕΚΤΕ, στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η "έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων" της τράπεζας, με θέμα την "εκλογή διοικητού, υποδιοικητού και μελών διοικητικού συμβουλίου". Οπως είναι γνωστό, τον Γ. Τζαβέλλα στη θέση του διοικητή θα αντικαταστήσει ο μέχρι σήμερα υποδιοικητής της ΕΚΤΕ Βασίλης Ράπανος.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Δυο κενές θέσεις στη γραμματεία του στη Μαδρίτη επιθυμεί να καλύψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ). Συγκεκριμένα, μια θέση προϊσταμένου του Τμήματος Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος και μια θέση στατιστικολόγου. Ο ΠΟΤ πρόκειται να καλύψει τις εν λόγω θέσεις με υποψήφιους από τις χώρες - μέλη του μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 31 Αυγούστου 1996. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΕΟΤ (τηλ. 3236.565) για περισσότερες πληροφορίες.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κυκλοφόρησε και πωλείται από το Εθνικό Τυπογραφείο στην τιμή των 10.000 δραχμών, το βιβλίο που εκδόθηκε από τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου με τίτλο "Ελληνικές κυβερνήσεις 1909 - 1996".

ΝΟΜΟΙ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τεύχος Α/156/10-7-96) ο νόμος 2430 με τον οποίο καθιερώνεται η 3η Δεκέμβρη σαν "Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες". Με τον ίδιο νόμο ρυθμίζονται θέματα επιδοματικής πολιτικής για διάφορες κατηγορίες εργαζόμενων στο υπουργείο Γεωργίας και άλλους φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιδόματα "πολλών ταχυτήτων" στους δημοσίους υπαλλήλους

Με κυβερνητικές αποφάσεις, χορηγείται από την 1η Ιούνη 1996 ειδικό επίδομα 50.000 δραχμών το μήνα στο προσωπικό της Βουλής, 25.000 δραχμών το μήνα στους υπαλλήλους του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και από 7.500 μέχρι 15.040 στο προσωπικό του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας

Αυξάνουν και πληθαίνουν τα διάφορα επιδόματα που χορηγεί η κυβέρνηση, στους υπαλλήλους διαφόρων υπουργείων και φορέων που οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα επιδόματα αυτά, που κινούνται στον αστερισμό της "επιδοματικής" πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, έχουν στόχο να εξωραϊσουν τη γενικότερη αντιλαϊκή εισοδηματική και γενικότερη οικονομική πολιτική και φυσικά να "κλέψουν" την ψήφο των εργαζομένων στο ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι παρακάτω κυβερνητικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με τις οποίες:

Πρώτον, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Α. Τσοχατζόπουλου,Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου και Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου,"χορηγείται στους μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης ειδικό επίδομα κατά μήνα, οριζόμενο σε 25.000 δραχμές",ενώ παράλληλα καταργούνται ή συμψηφίζονται με το ειδικό επίδομα "τυχόν χορηγούμενα ποσά για επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας βάσει των διατάξεων του ΠΔ 904/78 ή άλλων ισχυουσών διατάξεων. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το επίδομα αυτό, χορηγείται στους υπαλλήλους του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, "ως κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής τους στις υπηρεσίες του ανωτέρω υπουργείου λόγω των συνθηκών εργασίας τους" και θα δοθεί αναδρομικά από την 1-6-1996.

Δεύτερον, με άλλη κοινή απόφαση των παραπάνω 3 υπουργών, καθιερώθηκε από την 1η Ιούνη 1996 ειδικό επίδομα "δύο ταχυτήτων" στο προσωπικό του Ταμείου ΕΘνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), σαν "κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής τους στο Ταμείο αυτό, λόγω του αυξημένου βαθμού ανθυγιεινότητας και επικινδυνότητας του αντικειμένου απασχόλησής τους και των συνθηκών εργασίας. Συγκεκριμένα, το ύψος του επιδόματος ορίστηκε σε 15.040 δραχμές το μήνα για τον κάθε υπάλληλο του ΤΕΟ που εργάζεται στα διόδια και σε 7.500 δραχμές το μήνα για το υπόλοιπο προσωπικό του ΤΕΟ.Παράλληλα με την καθιέρωση της καταβολής του παραπάνω επιδόματος στο προσωπικό του ΤΕΟ, καταργούνται ή συμψηφίζονται τυχόν χορηγούμενα ποσά για επίδομα ανθυγιεινής, επικίνδυνης ή ειδικών συνθηκών εργασίας.

Τρίτον, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη,ορίστηκε στις 50.000 δραχμές κάθε μήνα "το ύψους του χρηματικού ποσού, το οποίο καταβάλλεται από την 1η Ιουνίου 1996 και εφ' εξής στους υπαλλήλους της Βουλής, μόνιμους μετακλητούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στους κατά τον Κανονισμό της Βουλής αποσπασμένους στις υπηρεσίες της, αδιακρίτως κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας". Το παραπάνω χρηματικό ποσό, που εντάσσεται στα πλαίσια της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης, χορηγείται στους υπαλλήλους της Βουλής "λόγω των ειδικών συνθηκών που συντρέχουν κατά την παροχή των υπηρεσιών στη Βουλή" και "δε λαμβάνεται υπόψη για τη διαμόρφωση των αποδοχών, επί των οποίων υπολογίζονται τα προβλεπόμενα έξοδα κινήσεως".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ