ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καλλωπίζει" το κέντρο ο Αβραμόπουλος

Τον ηλεκτροφωτισμό κεντρικών δρόμων της Αθήνας με παραδοσιακά φανάρια, αποφάσισε ο δήμαρχος της πόλης, Δ. Αβραμόπουλος, με στόχο, όπως ισχυρίζεται, τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου.

Από την αρχή της δημαρχιακής του θητείας, άλλωστε, ο Δ. Αβραμόπουλος έκανε σαφή την πρόθεσή του να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε ένα όμορφο για τους τουρίστες και κατάλληλο για εμπορική δραστηριότητα περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι όποιες ενέργειες καλλωπισμού της πόλης εξαντλούνται στους κεντρικούς της δρόμους, αφήνοντας στο "χάλι" τους τις υπόλοιπες συνοικίες. Δεν είναι, ακόμη, τυχαία η πολιτική των αναπλάσεων σε χώρους όπου υπάρχει σημαντική παραγωγική βάση - βλέπε Ψυρρή ή Γκάζι - και η πρόθεση μετατροπής τους σε χώρους παροχής υπηρεσιών, ξένων προς τις ανάγκες των κατοίκων. Η κατάργηση της υπαίθριας αγοράς της Κυριακής στο Μοναστηράκι, η προσπάθεια εξαφάνισης των μικροπωλητών, η βαθμιαία κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ο αφανισμός των βιοτεχνών και του χονδρεμπορίου πριν ετοιμαστεί χώρος μετεγκατάστασής τους, είναι μερικές από τις "πρωτοβουλίες" της δημοτικής αρχής στο Δήμο Αθήνας, που φανερώνουν και το "όραμα" του Αβραμόπουλου για την πόλη.

Πάντως, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, τα νέα φωτιστικά σώματα, που θα τοποθετηθούν πάνω σε κολόνες, θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι τέλη Οκτώβρη στην οδό Αθηνάς και συγκεκριμένα από το ύψος της Βαρβακείου Αγοράς έως το Μοναστηράκι, ενώ άλλα 80 φανάρια θα τοποθετηθούν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Ρηγίλλης έως το Χίλτον. Μέσα στον Οκτώβρη, ο δήμος θα παραλάβει 300 φωτιστικά σώματα, απομίμηση του φαναριού, χρονολογίας 1857, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Και βέβαια, τα φανάρια θα συνοδεύουν σιντριβάνια, που ο δήμαρχος έχει υποσχεθεί να στολίσει την πόλη μας...

Επιστρέφουν οι εκδρομείς

Το αλκοόλ πρώτη αιτία τροχαίων, επισημαίνει ο Τομέας Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ

Αύριο και μεθαύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου προς την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Για τη διευκόλυνση των εποχούμενων, η Τροχαία έχει προγραμματίσει για αύριο και μεθαύριο τα συνήθη μέτρα παρεμβάσεων στους εθνικούς δρόμους Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας. Τα μέτρα θα ισχύσουν αύριο 4 μ.μ. - 10 βράδυ και τη Δευτέρα, από τις 6 τα ξημερώματα μέχρι τις 10 το πρωί.

Για μια όσο το δυνατόν αναίμακτη επιστροφή, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις των αρμοδίων του ΕΚΑΒ, με αφορμή τη γιορτή κρασιού που άρχισε στη Λουμπάρδα Κορωπίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, οι μισοί νεκροί τροχαίων δυστυχημάτων προέρχονται από δυστυχήματα που προκάλεσαν πιωμένοι οδηγοί. Οι κύριοι παράγοντες που συντελούν στη μείωση της ικανότητας οδήγησης, είναι ο εκνευρισμός, η κούραση, το γλέντι, το πολύ φαγητό, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων.

Ο Τομέας Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ υπογραμμίζει ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τόσους θανάτους σε τροχαία από την υπερβολική χρήση αλκοόλ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει ακίνδυνη ποσότητα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Κι αυτό, γιατί, ακόμα και με δυο μικρά ποτήρια μπίρας μειώνεται σημαντικά η ικανότητα οδήγησης.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ υπενθυμίζεται ότι ατυχήματα με πιωμένους οδηγούς είναι πολύ βαριά και με πολλούς νεκρούς, ενώ τονίζεται ότι είναι πλάνη η εκτίμηση ότι δήθεν μόνο οι μεθυσμένοι δεν μπορούν να οδηγήσουν. Αφού, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, το νομικό όριο του 0,5ο/οο μπορεί να το φτάσει ένα άτομο και με μια κανονική μπίρα. Κατά το ΕΚΑΒ, η εμπειρία και η ικανότητα του οδηγού δε μειώνει καθόλου την αρνητική επίδραση των αλκοολούχων ποτών, αφού, όπως υπογραμμίζει, ακόμα και ικανοί οδηγοί επηρεάζονται το ίδιο άσχημα όπως νέοι και μέτριοι οδηγοί.

Προφεστιβαλική στην Πτολεμα'ϊδα

Αφιερωμένη στους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι η προφεστιβαλική εκδήλωση που γίνεται στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" και θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Πτολεμαϊδα, στο Πέτρινο Σχολείο, στις 8 μμ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κ. Βουλγαρόπουλος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή πολιτικού πρόσφυγα ΑΝΤΩΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ προσφέρουμε στη μνήμη του 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ εργατών Δήμου Ηλιούπολης.

Δημ. και Καλλιόπη Ντότσικα

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τη ΜΑΝΑ ΜΑΣ που χάσαμε

ΒΑΣΩ Ι. ΜΟΥΡΕΛΟΥ

καθηγήτρια

αποχαιρετούμε τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α Νεκροταφείου Αθηνών.

Η αδελφή της Ελλη. Τα ανίψια της Ντίνος, Γιάννης και Μίνως. Οι υπόλοιποι συγγενείς και φίλοι της.

Θερμή παράκληση αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στους "ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ".

***

Τον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα

ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗ

ετών 83,

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πιστό οπαδό του ΚΚΕ,

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο, από τον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, νεκροταφείου Ζωγράφου, στις 12 μ.μ.

Η σύζυγος: Κυριακή.

Τα παιδιά του: Ιουλιανός, Νίκος και Αικατερίνη.

Αρπαξε το πιστόλι και πυροβόλησε...

Αιματηρό επίλογο είχε η έξοδος νεαρών σε μπαρ του Κολωνού, μέσα στο οποίο διασκέδαζε και ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Χαράλαμπος Στελιανός με τη φίλη του. Γύρω στις τρεις χτες τα ξημερώματα ο αστυφύλακας έκανε παρατήρηση στους νεαρούς Αλέξιο Χαρδούπη και Νικόλαο Περδικομάτη, θαμώνες του μπαρ, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο παρενοχλούσαν την κοπέλα που συνόδευε. Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο χωρίς να πάρει ιδιαίτερες διαστάσεις, αφού ο ιδιοκτήτης του μπαρ ανάγκασε τους νεαρούς να φύγουν. Μετά από λίγο αναχώρησε και ο αστυφύλακας για το σπίτι του, αλλά κατά διαβολική σύμπτωση ήταν γείτονες. Μόλις έφτασαν στην οδό Αλκινόου ακολούθησε νέο επεισόδιο, οπότε ο αστυφύλακας ανέβηκε στο διαμέρισμά του για να πάρει το όπλο του και να ειδοποιήσει το "100". Ο νεαρός Χαρδούπης πήγε κι αυτός στο διαμέρισμά του και κατέβηκε με τη μητέρα του Μάγδα, η οποία όταν είδε τους αστυνομικούς αντέδρασε αρπάζοντας το υπηρεσιακό όπλο του Στελιανού.

Η γυναίκα, η οποία δήλωσε αργότερα ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα, πυροβόλησε μια φορά προξενώντας διαμπερές τραύμα στο μηρό του αστυφύλακα και τυφλό τραύμα στην κοιλιακή χώρα του γιου της. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό, ενώ εις βάρος της μάνας σχηματίστηκε δικογραφία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ