Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καλλωπίζει" το κέντρο ο Αβραμόπουλος

Τον ηλεκτροφωτισμό κεντρικών δρόμων της Αθήνας με παραδοσιακά φανάρια, αποφάσισε ο δήμαρχος της πόλης, Δ. Αβραμόπουλος, με στόχο, όπως ισχυρίζεται, τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου.

Από την αρχή της δημαρχιακής του θητείας, άλλωστε, ο Δ. Αβραμόπουλος έκανε σαφή την πρόθεσή του να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε ένα όμορφο για τους τουρίστες και κατάλληλο για εμπορική δραστηριότητα περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι όποιες ενέργειες καλλωπισμού της πόλης εξαντλούνται στους κεντρικούς της δρόμους, αφήνοντας στο "χάλι" τους τις υπόλοιπες συνοικίες. Δεν είναι, ακόμη, τυχαία η πολιτική των αναπλάσεων σε χώρους όπου υπάρχει σημαντική παραγωγική βάση - βλέπε Ψυρρή ή Γκάζι - και η πρόθεση μετατροπής τους σε χώρους παροχής υπηρεσιών, ξένων προς τις ανάγκες των κατοίκων. Η κατάργηση της υπαίθριας αγοράς της Κυριακής στο Μοναστηράκι, η προσπάθεια εξαφάνισης των μικροπωλητών, η βαθμιαία κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ο αφανισμός των βιοτεχνών και του χονδρεμπορίου πριν ετοιμαστεί χώρος μετεγκατάστασής τους, είναι μερικές από τις "πρωτοβουλίες" της δημοτικής αρχής στο Δήμο Αθήνας, που φανερώνουν και το "όραμα" του Αβραμόπουλου για την πόλη.

Πάντως, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, τα νέα φωτιστικά σώματα, που θα τοποθετηθούν πάνω σε κολόνες, θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι τέλη Οκτώβρη στην οδό Αθηνάς και συγκεκριμένα από το ύψος της Βαρβακείου Αγοράς έως το Μοναστηράκι, ενώ άλλα 80 φανάρια θα τοποθετηθούν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Ρηγίλλης έως το Χίλτον. Μέσα στον Οκτώβρη, ο δήμος θα παραλάβει 300 φωτιστικά σώματα, απομίμηση του φαναριού, χρονολογίας 1857, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Και βέβαια, τα φανάρια θα συνοδεύουν σιντριβάνια, που ο δήμαρχος έχει υποσχεθεί να στολίσει την πόλη μας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ