Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Ολυμπιάδα του ΙΚΑ

Μέρες ξεγνοιασιάς, για τα παιδιά των εργαζομένων στο Ιδρυμα, στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι φετινές γιορταστικές εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα 100 χρόνια απ' την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Μια μικρή Ολυμπιάδα - μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας - οργάνωσε το ΙΚΑ τις ίδιες μέρες που γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ατλάντα: Το Ιδρυμα, όπως κάθε χρόνο, πρόσφερε εικοσαήμερες διακοπές, σε τρεις περιόδους, στις οικογένειες των εργαζομένων σ' αυτό, ενώ την τρίτη περίοδο - που διανύεται τώρα - φιλοξενεί δωρεάν και είκοσι παιδιά απ' τη σεισμόπληκτη Κόνιτσα.

Οι φετινές εκδηλώσεις - γίνονται στο τέλος κάθε σεζόν - ήταν αφιερωμένες στα 100 χρόνια απ' την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και "νικητές ήταν όλα τα παιδιά". Στην αναπαράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε, χρησιμοποιήθηκε η ίδια δάδα με την οποία άναψε η φλόγα στην Ολυμπία για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Ατλάντα.

Οι διακοπές είναι φτηνές και καλές. Οι παραθεριστές μένουν σε σκηνές και πληρώνουν 1.000 δραχμές για κάθε κρεβάτι και για όλη την περίοδο. Το φαγητό είναι πολύ καλό και τα παιδιά σιτίζονται δωρεάν. Για τους ενήλικες το ποσό της μερίδας το καθορίζει η Αγορανομία και είναι πολύ μικρό.

Σ' αυτές τις λίγες μέρες οι παραθεριστές ανακαλύπτουν χαμένες, απ' τη ζωή στην πόλη, σχέσεις και δραστηριότητες. Ανάμεσα στις διπλανές σκηνές λειτουργούν ξανά οι ξεχασμένες ρούγες και οι γείτονες θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, θα πιουν μαζί έναν καφέ, θα παίξουν ένα τάβλι ή θα κοντραριστούν σε έναν αγώνα βόλεϊ.

Η κατασκήνωση είναι παράδεισος για τα παιδιά, καθώς η πευκόφυτη περιοχή είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη παιδική χαρά. Υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ. Κάθε πρωί γονείς και παιδιά μεταφέρονται με πούλμαν και σε δύο δρομολόγια για μπάνιο στην Κυανή Ακτή, δίπλα στο Σχοινιά.

Τα απογεύματα γίνονται προγράμματα χορού, ενόργανης γυμναστικής, ζωγραφικής και αγώνες σκάκι με την παρουσία ειδικών. Επίσης, τα παιδιά παρακολούθησαν δύο θεατρικές παραστάσεις, καραγκιόζη και κινηματογράφο.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι τα παιδιά μέσα απ' την κατασκήνωση ανακάλυψαν την ομαδικότητα και τη συμπεριφορά της συμβίωσης που τους στερεί η ζωή στα διαμερίσματα.

Μοναδικό μειονέκτημα αποτελεί η αποχέτευση. Και ήταν ηρωική η προσπάθεια της καθαρίστριας - δύο φορές τη μέρα - να διαφυλάξει την υγιεινή σε αυτούς τους χώρους.

Οι κατασκηνώσεις του ΙΚΑ είναι η άλλη η πλευρά ενός Ιδρύματος, που επισύρει τις συνεχείς καταγγελίες. Οχι πώς οι αιτιάσεις και τα παράπονα είναι άδικα. Αλλά πρόκειται για μια σημαντική προσφορά σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων στο Ιδρυμα. Και αυτή η προσφορά του ΙΚΑ γίνεται σε μια περίοδο που το Ιδρυμα βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα των ελλειμμάτων και της υπονόμευσης και τη Χάρυβδη της λιτότητας και του προγράμματος σύγκλισης, το οποίο η κυβέρνηση προσκυνά ως ευαγγέλιο.

Στη γιορτή των παραθεριστών της δεύτερης περιόδου υπήρχαν και επισκέπτες - συγγενείς των παραθεριστών. Και ένα παιδάκι ακούστηκε να λέει:

- Μαμά, του χρόνου εγώ θα πάω διακοπές στο ΙΚΑ.

- Ναι παιδί μου. Από αύριο θα αρχίσω να σου κολλάω τα ένσημα για να μη χάσεις το δικαίωμα, αστειεύτηκε η μάνα του.

Μακάρι λοιπόν το ΙΚΑ να μπορέσει στο μέλλον να προσφέρει διακοπές στις κατασκηνώσεις του και στους ασφαλισμένους και όχι μόνο στους υπαλλήλους τους.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ