ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"ΑΘΗΝΑ 2004"
Εγινε το πρώτο βήμα

Από το πρωί της Τετάρτης η χώρα μας και επίσημα συμπεριλαμβάνεται στις υποψήφιες για την ανάληψη της 28ης Ολυμπιάδας. Η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ο αναπληρωτής διευθυντής, Γιάννης Γιαννάκης και ο Πέτρος Συναδινός, υπεύθυνος για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, κατέθεσαν στη Ζακλίν Μπαρέτ (αρμόδια υπάλληλο της ΔΟΕ) το σχετικό φάκελο.

Από 24 έως 28 του Οκτώβρη τεχνοκράτες μέλη της ΔΟΕ θα επισκεφτούν τη χώρα μας για να διαπιστώσουν την αντιστοιχία των όσων περιλαμβάνονται στο φάκελο, με την πραγματικότητα. Το πόρισμά τους (που είναι καθοριστικό για τη συνέχεια) θα ανακοινωθεί στις 28 του Φλεβάρη 1997. Τον επόμενο μήνα οι "Αθάνατοι" θα επιλέξουν τις 5 (από τις 11) χώρες που θα δώσουν την... τελική μάχη. Αν η Αθήνα είναι μέσα σε αυτές, τότε οι τεχνοκράτες θα επισκεφτούν την Ελλάδα ξανά τον Απρίληο. Στις 15 του Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, στην 106η Σύνοδο της ΔΟΕ, θα επιλεγεί η πόλη που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2004.

Ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας δόθηκε σε 70 αντίτυπα. Αποτελείται από τρεις τόμους με 19 κεφάλαια, 687 σελίδων, οι οποίες απαντούν στις 582 ερωτήσεις που θέτει η ΔΟΕ. Στον πρώτο, χρώματος μπλε, υπάρχουν γενικά στοιχεία για την Αθήνα και την Ελλάδα. Λ.χ. για την οικονομία, το πολίτευμα κλπ. Επίσης περιλαμβάνει επιστολές του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του υφυπουργού Αθλητισμού, μελών της ΕΟΑ και της προέδρου στην "Αθήνα 2004".

Ο δεύτερος τόμος, χρώματος πρασίνου, αναφέρεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους χώρους διεξαγωγής των 28 αγωνισμάτων, με φωτογραφίες, σχέδια, διαγράμματα και ειδικούς πίνακες. Ο τρίτος, χρώματος κόκκινου, αφορά αναλυτικότερα την υποδομή Ελλάδας και Αθήνας σε συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, παρουσιάζει ακόμα οικονομικά μεγέθη, μάρκετιγκ και άλλα.

Φαβορί για την ανάληψη της 28ης Ολυμπιάδας μαζί με την Αθήνα θεωρούνται επίσης η Ρώμη, το Κέιπ Τάουν και η Στοκχόλμη. Υποψηφιότητα έχουν θέσει ακόμα Μπουένος Αϊρες, Κωνσταντινούπολη, Λιλ, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Σαν Χουάν (Πόρτο Ρίκο), Σεβίλλη και Αγία Πετρούπολη.

Αντίο από Πολυχρονίου;

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός σκέφτεται να παραιτηθεί μετά τον αγώνα με τη Βοσνία, ενοχλημένος από τη στάση της ΕΠΟ απέναντί του. Ανέτοιμη η Εθνική στο φιλικό με την Αλβανία

Στην αντεπίθεση περνάει ο Κώστας Πολυχρονίου μετά την πολύμηνη αναλγησία της ΕΠΟ αναφορικά με τη θέση του στην Εθνική. Ως γνωστόν από την 1η Ιούλη εργάζεται... καλή τη πίστει, αφού η ομοσπονδία δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε μετά τον αγώνα με τη Βοσνία την 1η Σεπτέμβρη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να παραιτηθεί.

Ο ίδιος αρνείται να μιλήσει για τις "απώτερες σκέψεις του" όπως χαρακτηριστικά λέει, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η στάση της ΕΠΟ τον έχει ενοχλήσει. Οπως παραδέχτηκε στο περιβάλλον του το γεγονός αυτό δυσκολεύει το έργο του, αφού εκτός των άλλων η "ερμαφρόδιτη" αυτή κατάσταση δεν του επιτρέπει να έχει το κύρος που χρειάζεται ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αλλά και να δουλέψει απερίσπαστος.

Αρκετά πικραμένος ο Πολυχρονίου είναι και από την αντιμετώπιση κάποιων για την προετοιμασία της Εθνικής. "Ο,τι γίνεται το κριτικάρουν. Κάνουμε φιλικά, διαμαρτύρονται γιατί κουράζουμε άσκοπα τους παίχτες, χαρακτηρίζοντάς τα σαν ταξίδια αναψυχής. Δεν κάνουμε παραπονιούνται για την έλλειψη ομοιογένειας και ζητάνε φιλικά. Πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε την Εθνική πιο σοβαρά" καταλήγει στις συζητήσεις του.

Προβληματισμένος επίσης ο Πολυχρονίου είναι και από την εικόνα που παρουσίασαν οι διεθνείς την Τετάρτη στο φιλικό με την Αλβανία (όπου τυπικά ήμασταν γηπεδούχοι αλλά στις εξέδρες οι φιλοξενούμενοι ήταν συντριπτικά περισσότεροι...). Μπορεί να κέρδισαν με 2-1 (22 Νικολαϊδης, 51 Κωστής, 61 Πάνου), επιβεβαίωσαν όμως ότι είναι ανέτοιμοι. Η παρατεταμένη προετοιμασία και η έλλειψη αγώνων ήταν φανερή. Το μόνο θετικό στοιχείο ήταν πως μιλώντας με τους Αλβανούς που έχουν αντιμετωπίσει τη Βοσνία συγκέντρωσε επιπλέον στοιχεία για την επόμενη αντίπαλο μας στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 98.

Χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι παίχτες. Πιο συγκεκριμένα οι Ατματσίδης (56 Μιχόπουλος), Αποστολάκης, Κασάπης (46 Σακελαρίδης), Ουζουνίδης (56 Καραταϊδης), Καλιτζάκης (61 Ανατολάκης), Νταμπίζας (31 Αλεξανδρής), Ζαγοράκης, Βρύζας (68 Λυμπερόπουλος), Μπατίστα (46 Κωστής), Φρατζέσκος (46 Νινιάδης), Νικολαϊδης.

ΑΕΚ
Νέα (κυριολεκτικά) Φιλαδέλφεια

Το νέο πρόσωπο της ΑΕΚ φέτος αντικατοπτρίζεται στον καινούργιο προπονητή και κάποιους παίχτες. Την επόμενη χρονιά αυτό θα περιλαμβάνει και το γήπεδο. Φυσικά η Ενωση δεν πρόκειται να μετακομίσει από τη Ν. Φιλαδέλφεια. Ομως το "Ν. Γκούμας" θα υποστεί θεαματική ανανέωση.

Η ΟΥΕΦΑ υποχρεώνει τα σωματεία που αγωνίζονται στις διοργανώσεις της να εφαρμόζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ετσι σε όλο το γήπεδο θα πρέπει να μπουν καθίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι η χωρητικότητα του σταδίου θα μειωθεί στις περίπου 25.000. Διόρθωση θέλει και ο χλοοτάπητας που είναι σε άσχημη κατάσταση. Το κόστος των έργων αυτών (και κάποιων μικρότερων) υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. δρχ.

  • Στο γήπεδο που "ανδρώθηκε" ποδοσφαιρικά επιστρέφει τη Δευτέρα ο Βασίλης Τσάρτας. Στις 21.00 θα πατήσει τη Ν. Φιλαδέλφεια με τη φανέλα της Σεβίλλης, όμως σ ένα φιλικό που γίνεται στα πλαίσια της μετεγγραφής του από την ΑΕΚ στους "ροχομπλάνκος".
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Φιλική κόντρα με Μποαβίστα

Δυνατό τεστ αύριο για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα υποδεχτεί στο Στάδιο Καραϊσκάκη την Μποαβίστα (8.30μμ) και ασφαλώς ο κόουτς των ερυθρολεύκων θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική κατάσταση των παικτών: "Η πορτογαλική ομάδα είναι πολύ δυνατή. Ασφαλώς θα βγάλουμε συμπεράσματα για τη δυναμικότητα και ετοιμότητα της ομάδας", τόνισε ο Μπάγεβιτς για το φιλικό με την Μποαβίστα. Στη διάθεσή του θα έχει τους διεθνείς (Στρακόσια, Νινιάδη, Νταμπίζα, Καραταϊδη, Αλεξανδρή), τον Ιβιτς, όχι όμως τους Σαμπανάτζοβιτς, Τζόρτζεβιτς. Ο Μαυροβούνιος βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας και ο Ντούσκο δε θα ρισκάρει τη συμμετοχή του. Θα επανέλθει στο φιλικό με τη Νάπολι στις 25 του μήνα στην Ιταλία. Οσον αφορά τον Τζόρτζεβιτς, έχει αιμάτωμα πίσω από το γόνατο και για προληπτικούς λόγους δεν πρόκειται να αγωνιστεί κόντρα στην Μποαβίστα.

"Μπορώ να παίζω το ίδιο καλά είτε από δεξιά, είτε ως κεντρικός αμυντικός. Το μεγάλο μου πρόβλημα δεν είναι η θέση αλλά η ζέστη". Τα λόγια ανήκουν στον Μίρσα Βαρεσάνοβιτς, που την περασμένη Τρίτη στο φιλικό με τον Ηρακλή αγωνίστηκε στη θέση του λίμπερο. Για το "πείραμα" ο Μπάγεβιτς τόνισε: "Ο Βαρεσάνοβιτς μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις. Εχει παίξει λίμπερο στις προηγούμενες ομάδες του. Εγώ αυτό που θέλω είναι να έχω λύσεις σε όλες τις γραμμές κι ιδιαίτερα στην άμυνα".

Μάχη Βενγκέρ - Κρόιφ

Ο Γάλλος Αρσέν Βενγκέρ έχει τις ίδιες πιθανότητες με τον Ολλανδό Γιόχαν Κρόιφ για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αρσεναλ στη θέση του απολυθέντα Μπρους Ρίοχ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου.

Ο παλιός προπονητής της Μονακό, που αυτή την περίοδο εργάζεται στην Ιαπωνία, φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με τους Λονδρέζους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκλεντ Χοντλ, ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, είχε εκφράσει πριν από λίγες μέρες την εκτίμησή του για τον Βενγκέρ, τον οποίο μάλιστα είχε προτείνει για τεχνικό διευθυντή. Ο Χοντλ αγωνιζόταν ως παίκτης στη Μονακό όταν στον πάγκο των Μονεγάσκων ήταν ο Βενγκέρ.

Οσον αφορά την περίπτωση του Κρόιφ, στο παιχνίδι για την κατάληξή του έχει μπει και η Φέγιενορτ.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
"Κυνηγάμε" το Βέλγιο

Είναι πλέον γεγονός. Το Σούπερ Τσάμπιονς Λιγκ θα τεθεί σε ισχύ από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 1997 - 98, όπως αποφάσισε στη Γενεύη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες αυξάνονται κατά 8 (τώρα είναι 16) και γίνονται 24.

Η νέα μορφή της διοργάνωσης θα δώσει την ευκαιρία να λάβουν μέρος στα προ - προκριματικά του Ιούλη και οι 48 πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών - μελών της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, καθώς και 12 ακόμη ομάδες από την ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου, που όμως θα είναι δευτεραθλήτριες στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΟΥΕΦΑ, είναι πιθανόν οι οκτώ πρώτες χώρες στη βαθμολογία της επόμενης χρονιάς, να βγάλουν από δύο ομάδες στα προκριματικά. Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα που είναι ένατη, κυνηγά το Βέλγιο που είναι στην πρώτη οκτάδα.

Αρχίζει το Κύπελλο

Πράξη πρώτη αύριο για το Κύπελλο Ελλάδας. Χωρίς τις ομάδες της Α Εθνικής ξεκινάει ο θεσμός με 54 συγκροτήματα Β' και Γ' Εθνικής. Αναλυτικά τα ζευγάρια: Ατρόμητος - Καρδίτσα, Βαρβασιακός - Αγ. Νικόλαος, Τύρναβος - Δόξα Δράμας, Προοδευτική - Αιγίο, Ηλυσιακός - Κολινδρός, Τρίκαλα - Νάουσα, Ορέστης -Πανιώνιος, Νίκη Βόλου - Δόξα Βύρωνα, Λάρισα - Ποσειδώνας Μηχανιώνας, Εθνικός Αστέρας - Αετός Σκύδρας, Αιγάλεω - Ηρακλής Πτολεμαϊδας, Καλλιθέα - Καλαμαριά, Λαμία - Εργοτέλης, Κόρινθος - Ναυπακτιακός, Παναιτωλικός - Μαρκό, Νιγρίτα - Πύργος, Αλμωπός - Λύκοι, Εθνικός - Γιάννινα, Πάτρα - ΕΑΡ, Αρτα - Ηρόδοτος, Σέρρες - Αργος, Αιολικός - Λεβαδειακός, Απόλλωνας Λάρισας - Ελευσίνα, Αγρ. Αστέρας - Αμπελόκηποι, Κέρκυρα - Ιάλυσος, Πιερικός - Γιαννιτσά, Ολυμπιακός Βόλου - Διαγόρας. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 25 του μήνα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ουίγκινς στον Πανιώνιο

"Η αρπαγή του Μίτσελ Ουίγκινς". Ετσι θα τιτλοφορούσε ο συγγραφέας την υπόθεση του Αμερικανού παίκτη, που άφησε στα κρύα του λουτρού το Σπόρτιγκ για τον Πανιώνιο. Παρέμεινε βέβαια... κυανέρυθρος με 230.000 δολάρια το χρόνο, όμως δεν ήταν τα χρήματα που έστρεψαν τον 37χρονο άσο στη Νέα Σμύρνη. Προφανώς μέτρησαν οι στόχοι. Ο Ουίγκινς αποτέλεσε τη λύση στιγμής, αφού ο Βέλικο Μίρσιτς βγήκε νοκ άουτ (ρήξη μηνίσκου).

  • Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς αποτελεί παρελθόν για τον Παναθηναϊκό. Ο Κροάτης σέντερ, σύμφωνα με δηλώσεις του μάνατζέρ του, Γουόλτερ Λεγκάριε, είναι πλέον παίκτης της Μινεσότα.
  • Το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στον Ζάρκο Πάσπαλιε και τον Ολυμπιακό παραμένει. Είναι περίπου 40 εκατομμύρια, όμως όλες οι ενδείξεις θέλουν τον Μαυροβούνιο να επιστρέφει στη... βάση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ