ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε αγωνιστική αναμονή

Την προσωρινή αναστολή της 48ωρης απεργίας στο λιμάνι αποφάσισαν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, μετά από τη συνάντηση που ζήτησαν οι εφοπλιστές, θα επανέλθουν δριμύτερες

Την προσωρινή αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στην παραβίαση του καμποτάζ,που είχαν εξαγγείλει οι ναυτεργατικές ενώσεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,για τις 16 και 17 Αυγούστου,σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισαν οι διοικήσεις των σωματείων την Πέμπτη 15 Αυγούστου,προκειμένου - εκτός των άλλων - να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που αναγκάστηκαν να ζητήσουν οι εφοπλιστές, για να συζητήσουν πάνω στα αιτήματα της κινητοποίησης, τα οποία έχουν να κάνουν και με κλαδικά προβλήματα των ναυτεργατών.

"Τα Διοικητικά Συμβούλια κατέληξαν σε αυτές τις αποφάσεις αφού εκτίμησαν όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους και ιδιαίτερα την έγγραφη δέσμευση των εφοπλιστικών ενώσεων ακτοπλοϊκών και τουριστικών πλοίων, βάσει της οποίας οι διοικήσεις τους προσέρχονται άμεσα, σε κοινή με τις ενώσεις μας σύσκεψη, για την επίλυση των αιτημάτων που περιλαμβάνουν τα εξώδικα της απεργίας", τονίζεται σε Δελτίο Τύπου των ενώσεων. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν αναλυτικότερα, ότι η κίνηση των εφοπλιστών και το πλατύ κύμα συμπαράστασης, συνεκτιμήθηκαν για την αναστολή της απεργίας, που συνδέεται και με το στόχο της ευρύτερης συσπείρωσης των ναυτεργατών.

Οι δυο ναυτεργατικές ενώσεις εκτιμούν ότι η κίνηση των εφοπλιστών είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης και καλούν τα μέλη τους "σε αγωνιστική επαγρύπνηση, δεδομένου ότι η παραπέρα πορεία μας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των αιτημάτων μας".Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους, η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών έκαμψε την αδιαλλαξία των εφοπλιστών, αναγκάζοντάς τους να ζητήσουν εγγράφως συνάντηση με τις ναυτεργατικές ενώσεις. Χαιρετίζουν επίσης τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων και τους άλλους εργαζόμενους "για την αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα που επέδειξαν κατά τις τρίμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις" των ναυτεργατών.

"Αποτελεί σαφέστατο μήνυμα και προειδοποίηση προς τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε κανέναν εμπαιγμό και ότι, αν δε δοθούν αμέσως λύσεις στα καυτά προβλήματά μας, θα επανέλθουμε αποφασιστικότερα και δριμύτερα",τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Να σημειωθεί ότι η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών να συνεχίσουν τον αγώνα τους και με νέα απεργιακή κινητοποίηση, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενισχύεται και από την εκδήλωση συμπαράστασης και άλλων ναυτεργατικών ενώσεων, όπως της Ενωσης Ναυτών,η οποία σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση, παρόλο που δε συμμετείχε σ' αυτήν για λόγους νομικού χαρακτήρα, που σχετίζονται με την αναγγελία της απεργίας.

Οι ναυτεργάτες ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους και το επιβατικό κοινό για την αναστολή της απεργίας, μοιράζοντας σε εξορμήσεις τους την ανακοίνωση. Μια ακόμα εξόρμηση θα κάνουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά,όπου αναμένεται για άλλη μια φορά το - με σημαία ευκαιρίας - κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο",με σκοπό να ενημερώσουν τους επιβάτες του για το σκοπό των κινητοποιήσεών τους, με ξενόγλωσση ανακοίνωση.

Συνεχίζουν τον αγώνα

Τη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης αποκλείουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της "Good Year"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σε δίωρο κλείσιμο της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης προχωρούν τη Δευτέρα 19/8 οι 350 απολυμένοι της GOOD YEAR,στα πλαίσια του αγώνα τους για την επαναλειτουργία της επιχείρησης που έκλεισε ξαφνικά στις 22 Ιούλη. Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα "μπλοκαριστούν" οι κύριες αρτηρίες που οδηγούν προς και από τη βιομηχανική ζώνη, όπως ο δρόμος μπροστά στο Στρατόπεδο "Παπακυριαζή", η σιδηροδρομική γραμμή Σίνδου, η οδός που συνδέει τη Σίνδο με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών.

Τη Δευτέρα επίσης, θα συζητηθεί από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την ερχόμενη Τρίτη έχει αποφασιστεί να γίνει συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων στην εταιρία και των αρμοδίων των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας.

Την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζόμενων της GOOD YEAR,που με τη "συμπαράσταση των Συνδικάτων της πόλης ανέδειξαν την ενωτική αγωνιστική διάθεσή τους να αντισταθούν στις εγκληματικές ενέργειες της πολυεθνικής", χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός "Εργατική Ενότητα" στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση, καταγγέλλεται η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα των εργαζομένων, μιας και - όπως σημειώνεται - από τη συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, "φάνηκε ακόμα μια φορά η έλλειψη από την κυβέρνηση κάθε διάθεσης να πάρει πρωτοβουλίες και να ανατρέψει την απόφαση της πολυεθνικής". Τονίζεται ακόμα ότι η ασυδοσία της πολυεθνικής τροφοδοτείται από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι "δεν έχουν να περιμένουν από κανένα κυβερνητικό αρμόδιο τίποτα παρά μόνο από τον ίδιο τον αγώνα τους, που πρέπει να κλιμακωθεί. Η Εργατική Ενότητα θα στηρίξει κάθε πρόταση για ανάπτυξη των αγώνων".

ΛΑΡΚΟ
Εξαρση ατυχημάτων και βλαβών

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής τους, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μετά από άλλο ένα εργατικό ατύχημα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας,με ομόφωνη απόφαση του σωματείου τους, καταγγέλλοντας την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο χώρο, εξαιτίας της αδιαφορίας κυβέρνησης και διοίκησης της επιχείρησης, και απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής τους.Η κινητοποίηση αποτελεί απάντηση και στο νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη την προηγούμενη Κυριακή στο εργοστάσιο.

Συγκεκριμένα, μετά από εκτόνωση στην ηλεκτροκάμινο 3, τραυματίστηκε σοβαρά ο εργάτης Ιωάννης Τούντας,ο οποίος μεταφέρθηκε με αρκετά εγκαύματα στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Δυο μέρες μετά, σημειώθηκε νέα βλάβη στην ηλεκτροκάμινο 4, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς, αλλά με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία. Και αυτό γιατί τρύπησε η ηλεκτροκάμινος, χύθηκε όλο το μετάλλευμα στο δάπεδο, ενώ απ' τη μεγάλη θερμοκρασία πήρε φωτιά η ταινία μεταφοράς ασβέστη και κάηκαν τα καλώδια υψηλής τάσης.

Οπως σημειώνει το σωματείο, τον τελευταίο χρόνο συμβαίνουν απανωτά εργατικά ατυχήματα ή βλάβες στις εγκαταστάσεις και αυτό οφείλεται στην απαράδεκτη αδιαφορία για την ασφαλή λειτουργία των παραγωγικών τμημάτων, την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων, καθώς και την υπερεντατικοποίηση και την έλλειψη προσωπικού.

Οπως μας δήλωσε ο Γ. Ρούσσης,αντιπρόεδρος του σωματείου, "η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης, του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και της διορισμένης διοίκησης, είναι ταυτισμένη με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ανταγωνιστικών πολυεθνικών του κλάδου. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει με τον αγώνα τους να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη και να απαιτήσουν δυναμικά την παραγωγική ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, υπό δημόσιο έλεγχο, για το καλό της επιχείρησης, των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα παλέψουμε".

Αφαντοι οι πλοιοκτήτες

Επίσχεση εργασίας για την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών κάνουν 95 μέλη του πληρώματος του "Μεντιτεράνιαν Σκάι", που βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τις 11 Αυγούστου 95 μέλη του πληρώματος του πλοίου "Μεντιτεράνιαν Σκάι" - το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας - για τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών δυο μηνών! Στις 13 Αυγούστου κατατέθηκε και μηνυτήρια αναφορά από 43 ναυτικούς για μη καταβολή δεδουλευμένων, ενώ το ΝΑΤ επέβαλε απαγόρευση του απόπλου του πλοίου για οφειλόμενα σ' αυτό χρέη.

Το πλοίο έχει ναυλωθεί από την "Golden Gruises SA" που εκπροσωπείται από τον Ν. Βογιατζάκη και ανήκει στην εταιρία "Pandiestra Oceanica Navigation SA" με εκπρόσωπο τον Μ. Καραγιώργη.Η μήνυση στρέφεται κατά του πλοιοκτήτη Μ. Καραγιώργη και του εφοπλιστή Ν. Βογιατζάκη.Δύο ναυτικοί αποδέχτηκαν να απολυθούν με "υπαιτιότητα του πλοίου", ενώ οι υπόλοιποι 95 παραμένουν στο πλοίο. Από πλευράς των ναυτικών κατατέθηκε αίτηση και στο Πρωτοδικείο Πατρών για τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση του απόπλου και τη συντηρητική κατάσχεση του πλοίου.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Ε. Αντάσουρας, σε δήλωση του είπε ότι οι μηχανές θα σταματήσουν να δουλεύουν γιατί τελειώνουν τα καύσιμα, ενώ αναμένεται να διακοπεί και η τροφοδοσία στο πλοίο! Μετά την υποβολή των μηνύσεων, ο πλοιοκτήτης και ο διαχειριστής αναζητούνται στον Πειραιά προκειμένου να προσαχθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα για μη καταβολή δεδουλευμένων.

"Δολοφονικό δίδυμο"

Κυβέρνηση και μεγαλοκατασκευαστές καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων για την έξαρση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Δύο νεκροί οικοδόμοι σε 15 μέρες

Την κυβέρνηση και τους μεγαλοκατασκευαστές καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σαν κύριους υπεύθυνους για την τρομερή έξαρση των σοβαρών και αρκετές φορές θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις οικοδομές, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα σαν "δολοφονικό δίδυμο".Τις τελευταίες 15 μέρες άλλοι δυο νεκροί οικοδόμοι ήρθαν να προστεθούν στη μακάβρια λίστα των θανάτων πάνω στο μεροκάματο. Πρόκειται για τον 47χρονο Παναγιώτη Χαρμαντά,πατέρα 4 παιδιών, που στην Πάτρα (ο έκτος νεκρός οικοδόμος στην περιοχή σε διάστημα μόλις 2 - 3 μηνών) και τον 44χρονο Δημήτριο Δημητρίου στις Σέρρες.

Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, "δυο ακόμη οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα εξαιτίας της ασύδοτης δράσης της εργοδοσίας. Ηθικοί αυτουργοί για την απώλεια εκατοντάδων εργατών είναι οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις και οι εκάστοτε υπουργοί, που όχι μόνο κανένα μέτρο δεν παίρνουν απ' τη μεριά τους για την τήρηση έστω και αυτού του "κολοβού" νόμου για την προστασία των εργαζομένων, αλλά ουσιαστικά αρκούνται στο ρόλο του τελετάρχη ανθρωποθυσιών στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας. Κυβέρνηση και εργοδοσία απαρτίζουν ένα δολοφονικό δίδυμο που παίζει αδιάφορα και εγκληματικά με τη ζωή των εργαζομένων".

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζοντας πως "είναι καιρός η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς", καλεί τους οικοδόμους "να επιβάλλουμε τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής μας, βάζοντας τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκπροσώπων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ