ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Αυγούστου 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Η ΕΕ στηρίζει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το τουρκικό καθεστώς στους πολιτικούς κρατούμενους. Προτείνει την αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο μέχρι να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις

Την υποκριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρνείται να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, καταγγέλλει με επιστολή που έστειλε στις 13 Αυγούστου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην επιστολή ο βουλευτής αναφέρεται με στοιχεία στον ηρωικό αγώνα των πολιτικών κρατουμένων με τις απεργίες πείνας που πρόσφατα έκαναν και στηλιτεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ανοχή που δείχνει στις προκλητικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα προτείνει την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέχρι να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις. Ολόκληρη η επιστολή του Στρ. Κόρακα έχει ως εξής:

"Συνέχεια της επιστολής μου (24.7.1996) απευθύνομαι πάλι σε σας κατ' αρχήν για να εκφράσω τη μη ικανοποίησή μου για τη συνέχεια που δώσατε σ' αυτήν και κυρίως ως προς το γεγονός ότι, ενώ διαπιστώνετε την περιφρόνηση της Τουρκίας, όχι μόνο για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά και για το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν αντιδράτε, κατά τη γνώμη μου, αποφασιστικά, γρήγορα και στη σωστή κατεύθυνση.

Πράγματι πώς μπορείτε, όταν διαπιστώνετε ότι η τουρκική πλευρά περιφρονεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, αφού αίτημά του να επισκεφθεί την Τουρκία μια αντιπροσωπεία του δε γίνεται δεκτό επί 7 μήνες, όπως εξάλλου και οι συστάσεις του για ουσιαστικό εκδημοκρατισμό ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων, να μη βρίσκετε ούτε μια λέξη καταδίκης του τουρκικού απάνθρωπου καθεστώτος; Πώς μπορείτε απλώς να επαναλαμβάνετε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ανθρώπου παντού και στην Τουρκία, όταν καθημερινά πεθαίνουν απεργοί πείνας κρατούμενοι σε μεσαιωνικά κάτεργα, σκοτώνονται δεκάδες Κούρδοι και καίγονται και ισοπεδώνονται κουρδικά χωριά, ενώ καταδικάζετε αποφασιστικά τους εμπρησμούς τουρκικών περιουσιών σε Γερμανία και Ελβετία; Και πιστεύω να κατανοείτε ότι αυτό το σημειώνω όχι γιατί συμφωνώ με τέτοιες πράξεις, ιδιαίτερα όταν κατευθύνονται εναντίον αθώων, αλλά για να καταδείξω άλλη μια φορά ότι η έκφραση "δύο μέτρα, δύο σταθμά" είναι αδύνατη για να αποδώσει τη στάση αυτή.

Επίσης στην επιστολή σας προς τον πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Συνέλευσης (26.7.1996) δε βρίσκετε καμιά λέξη διαμαρτυρίας ή καταδίκης για το θάνατο τόσων πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές, αλλά απλώς εκφράζετε την ανησυχία σας και του ζητάτε να μεσολαβήσει για να γίνει δεκτή η αντιπροσωπεία της υποεπιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Να αποβληθεί η Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η γνώμη μου είναι ότι έπρεπε να φύγει αμέσως για την Τουρκία - όπως σας ζήτησα και προφορικά - αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που, όπως ισχυρίζεται, είναι ο κατ' εξοχήν υπερασπιστής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για να κάνει αισθητή την παρουσία του επί τόπου και να διαπιστώσει άμεσα τα γεγονότα.

Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έγινε και πληροφορούμαι ότι θα γίνει μόνο στις 19.8.1996, όταν η κατάσταση των νοσηλευομένων πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας θα έχει βελτιωθεί και θα έχουν φύγει από το νοσοκομείο.

Αγαπητή κ. πρόεδρε,

Επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη (Istanboul) στις 28-29/1996, ως μέλος μιας ελληνικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης επιπλέον από την πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών και Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, εκπρόσωπο του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκπρόσωπο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και τρεις δημοσιογράφους. Εκπροσωπούσα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και την πολιτική ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης "Για μια Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά". Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι δυστυχώς ήμουν ο μοναδικός βουλευτής, μαζί με την Γερμανίδα Πράσινη Ευρωβουλευτίνα Liebenman, που έφθασε δύο μέρες αργότερα.

Στην επίσκεψη αυτή μας οδήγησε η έντονη ανησυχία μας για την τύχη των πολιτικών κρατουμένων (Τούρκων και Κούρδων) στις τουρκικές φυλακές που επί 70 μέρες έκαναν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούμε επί τόπου για την κατάστασή τους, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία, να καταδικάσουμε την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα αυτή, που φθάνει μέχρι τη δίωξη της προοδευτικής σκέψης (η φασιστική επιβραβεύεται), τη φυλάκιση, το βασανισμό και τη δολοφονία, όχι μόνο των φορέων της, αλλά και των φίλων και συγγενών τους. Θελήσαμε επίσης επί τόπου να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους τους απλούς ανθρώπους, τους διανοούμενους και τις οργανώσεις που αγωνίζονται στην Τουρκία και απαιτούν να γίνουν σεβαστά και στη χώρα αυτή τα στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές δυναμώνουν καθημερινά, παρά τις "υπεράνθρωπες" προσπάθειες τρομοκράτησής τους που καταβάλλει καθημερινά το καθεστώς.

Από την πρώτη στιγμή που φθάσαμε εκεί συναντηθήκαμε με την Τουρκική Ενωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου που υπάρχει εδώ και 10 χρόνια και για τη δράση της και διεθνή ενημέρωση που προσφέρει θρηνεί ήδη 13 μέλη της δολοφονημένα και έχει αντιμετωπίσει δεκάδες δίκες (αυτή τη στιγμή 30 βρίσκονται σε εξέλιξη). Συναντηθήκαμε επίσης με την ομάδα των δικηγόρων που υπερασπίζεται τους κρατούμενους, με τον Ιατρικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης (Istanboul) και προσωπικότητες που συνέβαλαν στην εξεύρεση συμβιβαστικής διεξόδου από την απεργία πείνας.

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία

Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τις συναντήσεις αυτές είναι πραγματικά ανατριχιαστικά:

- Σήμερα υπάρχουν στις 640 φυλακές της Τουρκίας 60.000 κρατούμενοι, από τους οποίους οι 11.000 είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Από τους 11.000 πολιτικούς κρατούμενους, μόνο οι 1.300 έχουν δικαστεί και καταδικαστεί. Οι υπόλοιποι είναι προφυλακισμένοι, υπόδικοι (πολλοί για πολλά χρόνια). Για πολλούς από αυτούς η δίκη τους συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Συνήθως δικάζονται σε δικαστήρια που βρίσκονται σε πόλεις πολύ μακρινές από τις φυλακές όπου κρατούνται (μόνο σε 6 πόλεις υπάρχουν ειδικά δικαστήρια κρατικής ασφάλειας). Καθ' οδόν προς το δικαστήριο κακοποιούνται άγρια. Πολλοί δε φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο. Τους πάνε ή σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιο νεκροταφείο (αν τελικά υποκύψουν στους βασανισμούς) ή ακόμη ώσπου να φτάσουν στο δικαστήριο η δίκη τους έχει τελειώσει και έχουν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές ερήμην τους και χωρίς συνήγορο. Από τους 12 νεκρούς απεργούς πείνας οι 8 ήταν προφυλακισμένοι. Εφαρμόζονται επίσης μεγάλες διακρίσεις σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων σε σχέση με τους ποινικούς.

- Οι συνθήκες κράτησής τους σε όλες τις φυλακές είναι απάνθρωπες, άγριες. Η ψυχολογική και φυσική ιδιαίτερα βία (ξυλοδαρμοί, πρωτόγονα βασανιστήρια, φόνοι) είναι στην ημερήσια διάταξη. Εξάλλου συχνά - και πρόσφατα - έχουν δει το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες φρικιαστικών καταστάσεων. Σε ορισμένες φυλακές η κατάσταση ξεπερνά κάθε όριο. Να φανταστείτε ότι σε φυλακές, όπως η τρομερή Εσκί Σεχίρ, υπάρχουν κελιά διαστάσεων 1,50 χ 1,50 χ 0,60 μ. ή τα φοβερά "κελιά - φέρετρα" (Tobut - luk). Απάνθρωπη είναι επίσης η μεταχείριση των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων, που πάνε να επισκεφθούν τους δικούς τους στη φυλακή: κακοποιούνται κατά την έξοδο, παρακολουθούνται μόνιμα, υφίστανται ψυχολογική βία. Ορισμένες φορές είχαμε και δολοφονία τους.

- Σχετικά με τους απεργούς πείνας: Αναγκάστηκαν να ξανακατεβούν σε απεργία πείνας μην έχοντας άλλο τρόπο διαμαρτυρίας για την παραπάνω κατάσταση και με την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα που δυστυχώς για την περίπτωσή τους πολύ λίγο έχει δείξει μέχρι σήμερα να συγκινείται, ιδιαίτερα σε κυβερνητικό και διεθνές κυβερνητικό επίπεδο.

Τα αιτήματά τους ήταν: Να κλείσουν οι φυλακές Εσκί Σεχίρ, Ζακαρία και ορισμένες άλλες που διακρίνονται για την αγριότητά τους και να μεταφερθούν σε λιγότερο απάνθρωπες. Να δικάζονται σε δικαστήριο της πόλης που κρατούνται, ώστε να αποφεύγουν το Γολγοθά της μεταφοράς τους από τη φυλακή στο δικαστήριο. Να καταργηθούν τα "κελιά - φέρετρα" και να μην κρατούνται μόνοι σε κελί. Να σταματήσει η κακομεταχείριση των συγγενών. Να μπορούν να παίρνουν βιβλία. Να σταματήσουν τα βασανιστήρια στις φυλακές. Να υπάρχει ενιαίο καθεστώς για όλους.

Ο νόμος που ψηφίστηκε επί πρωθυπουργίας της κ. Τσιλέρ χειροτέρεψε την κατάσταση.

Πήραν μέρος στην απεργία περίπου δύο χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Μπροστά στην άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει μαζί τους μετέτρεψαν την απεργία σε απεργία μέχρι θανάτου.

- Τελικά βρέθηκε μια προσωρινή και συμβιβαστική λύση (ολωσδιόλου αβέβαιη ως προς την τήρησή της από το καθεστώς της Αγκυρας) με προφορική διαβεβαίωση από τον εισαγγελέα για ικανοποίηση ορισμένων μόνο αιτημάτων. Με αυτή την προϋπόθεση η απεργία έληξε. Επέδρασε σίγουρα σ' αυτό η έμμεση, πλην σαφής, απειλή του υπουργού Δικαιοσύνης για εισβολή στις φυλακές του στρατού και της αστυνομίας με την ευνόητη σφαγή που θα επακολουθούσε.

Τραγικός ο απολογισμός

Ο τραγικός απολογισμός της απεργίας πείνας στην οποία όπως είπαμε παραπάνω εξώθησε τους πολιτικούς κρατούμενους η κατάφωρη εγκληματική παραβίαση και των στοιχειωδέστερων ακόμη δικαιωμάτων του ανθρώπου από την κυβέρνηση είναι:

  • 12 νεκροί - νέοι άνθρωποι με οράματα για έναν κόσμο ανθρώπινο.
  • 170 συνολικά απεργοί πείνας υπερεξαντλημένοι μεταφέρθηκαν σε 25 διαφορετικά νοσοκομεία μετά από 70 ημέρες πλήρους απεργίας πείνας.
  • 16 απ' αυτούς είναι σε κωματώδη κατάσταση.
  • Ολοι μεταφέρθηκαν από τις φυλακές και παρέμειναν στα νοσοκομεία με χειροπέδες και δεμένοι στα κρεβάτια τους με αλυσίδες στα χέρια και τα πόδια (!!!). Και για να τους λύσουν χρειάστηκαν οι επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους και διαμαρτυρίες των 60 γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου, που ανέλαβαν τελικά την περίθαλψή τους, για να τους λύσουν.
  • Κατά το πρώτο διάστημα (24 ώρες) της εισαγωγής τους στα νοσοκομεία οι φύλακές τους, που έμεναν στους θαλάμους, παρεμπόδισαν τους γιατρούς να πράξουν το καθήκον τους.
  • Δε μας επιτράπηκε να επισκεφθούμε ούτε αυτούς που ήταν στη χειρότερη κατάσταση που νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης (Istanboul).
  • Πολλοί από τους μεταφερθέντες υπερεξαντλημένους στα νοσοκομεία έχουν ήδη υποστεί βλάβες στην υγεία τους για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
  • Διαπιστώσαμε ότι δεν τέθηκαν στη διάθεση των γιατρών οι απαιτούμενες βιταμίνες Α και Ε, καθώς και άλλα φάρμακα απαραίτητα για τη νοσηλεία των απεργών πείνας. Ο Σύλλογος των Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς απέστειλε στις 2.8.1996 στην Κωνσταντινούπολη (Istanboul) τις παραπάνω βιταμίνες.

Κυρία πρόεδρε,

Θέλω να πιστεύω ότι οι παραπάνω πληροφορίες προκαλούν σε σας τα ίδια αισθήματα αποτροπιασμού, αγανάκτησης, αλλά και ντροπής που προκαλούν και σε μένα.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί. Η ζωή στις φυλακές της Τουρκίας παραμένει ανυπόφορη για τους πολιτικούς κρατούμενους εκεί. Ηδη οι πληροφορίες που έχουμε από την Τουρκία λένε ότι οι τουρκικές αρχές αθετούν τη συμφωνία.

Επιβάλλεται να ασκηθεί άμεσα προς την κατεύθυνσή τους κάθε πίεση για να σταματήσει η περιφρόνηση που επιδεικνύουν προς στοιχειώδεις αρχές και διεθνείς συμβάσεις. Πιστεύω ότι πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στην προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέχρι να συμμορφωθεί προς τις αρχές αυτές. Εγινε νομίζω φανερό ότι η παραπέρα ανοχή από μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης απλώς προβάλλεται στην κοινή γνώμη της Τουρκίας από το τουρκικό καθεστώς ως διεθνής υποστήριξη προς αυτό. Ας μη συνεργήσουμε άλλο σε κάτι τέτοιο".

Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο ΤΩΡΑ

Την ώρα που η Κύπρος αιμορραγεί, δίπλα στη θηριωδία του Αττίλα, για μια ακόμα φορά, συνωστίζονται η ανοιχτή ή συγκεκαλυμμένη υπόθαλψη της βαρβαρότητας, η υποκρισία και η τακτική καλλιέργειας αυταπατών για το ρόλο των υπευθύνων του δράματος της Μεγαλονήσου. Οι δυο νεκροί των τελευταίων ημερών καθώς και ο τρόπος που θανατώθηκαν κάνει περιττή κάθε προσπάθεια να αποδείξει κανείς τα αυτονόητα. Να αποδείξει, δηλαδή, το δολοφονικό χαρακτήρα με τον οποίο ενήργησαν οι σοβινιστές, είτε με τη μορφή του όχλου είτε με τη μορφή του ένστολου στρατού κατοχής.

Απαιτείται όμως, οι τελευταίες εξελίξεις να εξεταστούν (και) από τη σκοπιά τού τι πράττει η επίσημη πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, αλλά και του τι μέλλει γενέσθαι στην υπόθεση Κύπρος. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται παρακολουθώντας την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι απλό: Υπάρχει άλλο προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία όπου ο εγκληματίας να μετατράπηκε σε φορέα αποτροπής του εγκλήματος και αρωγός της δικαιοσύνης; Μπορεί η κοινή λογική να διανοηθεί ότι εκείνος που ευθύνεται για μια τραγωδία, εκείνος που την έχει προκαλέσει, που τη συντηρεί και την αναπαράγει, να μεταμορφώνεται σε "τιμωρό" του ίδιου του εαυτού του και των εκτελεστικών του οργάνων; Τα ερωτήματα θα είχαν ρητορικό χαρακτήρα, αν δεν αποτελούσαν επίσημη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Της κυβέρνησης που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να δώσουν τέλος στο έγκλημα κατά της Κύπρου. Και αυτό ωσάν να μην ήταν αυτοί, η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, που οπλίζουν το χέρι του Ντενκτάς. Ωσάν να μην ήταν εκείνοι που ενθαρρύνουν τους σοβινιστές της Αγκυρας. Με λίγα λόγια ζητά από τους εγκληματίες, από τους πραγματικούς ενόχους της κυπριακής τραγωδίας, να στήσουν δικαστήρια για να δικάσουν και να καταδικάσουν, ποιον (;) τον εαυτό τους! Ούτε σκέψη βέβαια να καταγγείλει την πρακτική των ΗΠΑ και της ΕΕ. Να διαμαρτυρηθεί (έστω) προς το ΝΑΤΟ που μια χώρα - μέλος του, η Τουρκία, αφήνεται ασύδοτη να δολοφονεί εν ψυχρώ.

Αντίθετα η κυβέρνηση επιδίδεται στην υποκρισία και τη διπλωματική τακτική καλλιέργειας αυταπατών γύρω από το χαρακτήρα και το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων. Πρόκειται, ουσιαστικά για παροχή άλλοθι προς τους πραγματικούς υπεύθυνους της σκλαβιάς της Μεγαλονήσου, που θα μπορούσε, τάχα, να απαρνηθούν το δρόμο των συμφερόντων τους και να πορευτούν τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η πολιτική, όπως αποδείχτηκε 22 χρόνια τώρα, δεν οδηγεί πουθενά. Η υποτέλεια και η υποταγή απέναντι στους εγκληματίες προκαλεί, τελικά, την αποθράσυνσή τους. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού μέσα από τους Διεθνείς οργανισμούς. Αντίθετα. Πρέπει να ενταθεί η πάλη για την αφύπνιση και την έκφραση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινής γνώμης καθώς και η προσπάθεια τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι λεγόμενοι σύμμαχοι να επωμιστούν το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν για τη συνέχιση της θηριωδίας. Και αυτό δε θα γίνει μέσω της ζητιανιάς ενός "καλού τους λόγου", αλλά μέσω της καταγγελίας για το ρόλο τους στο Κυπριακό.

Ομως επίλυση του Κυπριακού δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός. Αν δε διαμορφωθεί ένα εσωτερικό αρραγές μέτωπο αντίστασης και πάλης κατά των δέσμιων της Κύπρου. Αυτό το μέτωπο δεν μπορεί να οικοδομηθεί παρά μόνο στη βάση της αλήθειας για το ποιος είναι ο υπεύθυνος της συνεχιζόμενης τραγωδίας. Δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν καταδειχτούν στον ελληνικό και κυπριακό λαό οι δολοφόνοι των παιδιών, της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Κύπρου. Και οι δολοφόνοι έχουν όνομα. Είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που με δικές τους πλάτες ο Αττίλας εκτελεί κάθε έννοια δικαίου στο Νησί. Αυτοί οι εγκληματίες πρέπει να βρεθούν στο στόχαστρο του ελληνικού και κυπριακού λαού, που σήμερα, τώρα, απαιτείται να γεμίσουν τους δρόμους της Αθήνας και της Λευκωσίας καταγγέλλοντας τους φονιάδες των λαών. Να αντισταθούν και να διαδηλώσουν σε μαζικά συλλαλητήρια, απαλλαγμένα από εθνικιστικές μισαλλοδοξίες, την απόφασή τους να αγωνιστούν για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη από δυνάμεις κατοχής και ιμπεριαλιστικά ικριώματα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απομονώστε τους προβοκάτορες

Καταγγελία για τα προχτεσινά επεισόδια που ενισχύουν τον εθνικισμό

Κάλεσμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μαζικό κίνημα του νομού να καταδικάσουν τα προχτεσινά επεισόδια και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς και ιδιαίτερα με τον τουρκικό λαό, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

"Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ καταδικάζει τα προχτεσινά επεισόδια που προκάλεσε μικρή μερίδα νεολαίας της Κομοτηνής και άτομα άσχετα με την πόλη. Τέτοια επεισόδια έχουν προβοκατόρικο και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα γιατί:

- Δίνουν επιχειρήματα στις αντιδραστικές και εθνικιστικές δυνάμεις της άλλης πλευράς.

- Δηλητηριάζουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των εργαζομένων του νομού (εργατών, αγροτών, ΕΒΕ κλπ).

- Σηκώνουν ακόμα ψηλότερα τείχη στην επικοινωνία, τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στον ελληνικό και τουρκικό λαό.

- Εξυπηρετούν τη βασική γραμμή του ιμπεριαλισμού, το "διαίρει και βασίλευε".

- Κρύβουν τον πραγματικό ένοχο της εισβολής και κατοχής της μισής Κύπρου, της στήριξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, της έντασης στο Αιγαίο και των πρόσφατων δολοφονιών των δύο Ελληνοκυπρίων που καταδικάσαμε.

Ενοχο που για άλλη μία φορά θα κατονομάσουμε: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Είχαν και έχουν τεράστιες ευθύνες οι Ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και τα άλλα κόμματα που δεν καταγγέλλουν τον πραγματικό ένοχο και δεν παίρνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα αντίδρασης που έχει προτείνει το Κόμμα μας.

Πολύ περισσότερο όταν μονότονα επαναλαμβάνουν ότι ο δρόμος της πρόσδεσης της χώρας στα παραπάνω ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι μονόδρομος.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης και η ανάλογη παρέμβαση των ΜΜΕ, με την ανοχή και της αστυνομίας, ενισχύουν τον Εθνικισμό και σοβινισμό που αξιοποιούν με τη σειρά τους αντιδραστικοί κύκλοι για να οργανώσουν και να καθοδηγήσουν ενέργειες σαν τις προχτεσινές".

Ο Δ. Ρέππας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη λύπη για τις πράξεις Ελλήνων πολιτών εναντίον των τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Ρόδο και την Κομοτηνή. "Τέτοιες πράξεις, τονίζει, δεν εκφράζουν τις αντιλήψεις του ελληνικού λαού για τις διμερείς σχέσεις και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων".

Θεσσαλονίκη

Ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε χτες έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου, όπως είπαν, να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από τα στρατεύματα κατοχής. Στη συγκέντρωση ακούστηκαν ακραία εθνικιστικά συνθήματα από ακροδεξιούς της "Χρυσής Αυγής" όπως "Ελλάδα - Κύπρος Ενωση", "Αλήτες προδότες πολιτικοί" "ΕΟΚΑ Β - Γρίβας Διγενής", "Φωτιάφωτιά στα τούρκικα σκυλιά", "Λαός, στρατός εθνικισμός" συνθήματα που κάθε άλλο παρά βοηθούν την υπόθεση του Κυπριακού.

Την όλη υπόθεση σιγόνταρε ανοιχτά και η τηλεόραση του ΣΚΑΙ που έκανε ότι δεν άκουγε τα ακραία αυτά συνθήματα, ενώ ανέφερε ότι ανάλογη εκδήλωση έγινε στην Κομοτηνή όπου όπως είναι γνωστό προβοκάτορες έσπασαν καταστήματα μουσουλμάνων πολιτών.

Συγκέντρωση της ΚΟΑ την Τρίτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πικετοφορία ενάντια στην ενθάρρυνση των στρατοκρατών της Αγκυρας από τους ιμπεριαλιστές για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, οργανώνει την Τρίτη στις 7.00μμ στην πλατεία Κάνιγγος η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΑ καλεί το λαό και τη νεολαία της Αθήνας να πάρουν μέρος στην πικετοφορία διαμαρτυρίας στην αμερικανική και τουρκική πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο

Με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη συνεδρίασε χτες στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το βάρος των τελευταίων γεγονότων, της εκτέλεσης από τα κατοχικά στρατεύματα των δύο Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών.

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δόσει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, αφού οι όποιες ουσιαστικές συζητήσεις για το Κυπριακό παραπέμπονται στην επόμενη, επίσημη, επίσκεψη του Κ. Σημίτη στην Κύπρο στις αρχές Οκτώβρη.

Χαρακτηριστικό, ωστόσο, των προθέσεων αλλά και των προσανατολισμών της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του την Παρασκευή στην ΑΘήνα, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απέφυγε να καταδικάσει τους ηθικούς αυτουργός των δολοφονιών. Απέφυγε να καταγγείλει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ουσιαστική στήριξη που παρέχουν στην Αγκυρα και στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Εξάλλου, οι φόβοι που εκφράζονται είναι οι όποιες πρωτοβουλίες ανακοινωθούν να εγκλωβίσουν το Κυπριακό ακόμα περισσότερο στα ΝΑΤΟικά πλαίσια. Ηδη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η συζήτηση για την προώθηση μιας λύσης τύπου "Ντέιτον" όπως στη Βοσνία, με βάση την οποία τα στρατεύματα του ΟΗΕ που βρίσκονται στην Κύπρο θα αντικατασταθούν από στρατεύματα του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ