ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΚΕΝΗ
Στη γλώσσα που μιλάει ο λαός

Διαβάζοντας στο "Ριζοσπάστη" (6/7/96) τα όσα θαυμάσια ειπώθηκαν στην εκδήλωση που έγινε στον Πειραιά για την παρουσίαση του βιβλίου του εξαίρετου και αξέχαστου Αντώνη Αμπατιέλου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατό του, σταμάτησα στα λόγια του σ. Γ. Μαρίνου και σημείωσα τη φράση: "Η αφήγηση των αγωνιστικών εμπειριών του Αντώνη Αμπατιέλου γίνονται στο βιβλίο του, στη γλώσσα που μιλάει ο λαός μας".

Αυτό, μ' έκανε να θυμηθώ τη συνάντηση που είχα μαζί του και με την εξαιρετική συντρόφισσά του Μπέττυ, στην Ερμούπολη της Σύρου τη μέρα που έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

Πολύς κόσμος, μεγάλη ομορφιά και, για μας, απέραντη ικανοποίηση.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ με τη σύζυγό του, μας κάλεσε σ' ένα κέντρο έξω από την Ερμούπολη για κουβέντα και φαγητό. Είμαστε μόνοι μας μέσα στο κέντρο. Μια παρέα από τους Αντώνη και Μπέττυ Αμπατιέλου, τον Ανδρέα Γιαννίρη, μέλος του Τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ και τον καλλιτέχνη που δημιούργησε το, ομολογουμένως, εξαίρετο μνημείο, με τη σύζυγό του.

Η μια συζήτηση διαδεχόταν την άλλη, κάποια στιγμή η σύζυγος του καλλιτέχνη (το ζεύγος είχε σπουδάσει στη Σοβ. Ενωση), εξέφρασε την άποψη ότι δεν έπρεπε να καταργηθούν τα διάφορα σύμβολα της ελληνικής ορθογραφίας, η οξεία, η περισπωμένη, η υπογεγραμμένη κτλ. Πήρα το λόγο και είπα ότι δε συμφωνώ και ότι θα 'πρεπε ακόμα και άλλα ν' αλλάξουν στην ορθογραφία. Υπηρέτησα 35 χρόνια δασκάλα και έβγαλα το συμπέρασμα ότι όλα αυτά που καταργήθηκαν, καλώς καταργήθηκαν γιατί είχαν βάλει φρένο στη μόρφωση των παιδιών του λαού. Στην ώρα που διδάσκονταν αυτά, έπρεπε να διδάσκονται γνώσεις ωφέλιμες για τη ζωή που θα άνοιγαν τους ορίζοντες των παιδιών και θα τους καθοδηγούσαν στη σκέψη, στην έρευνα για τα πραγματικά προβλήματα της ζωής, της ιστορίας, του πολιτισμού και της πατρίδας.

Με την άποψη της συζύγου του, συμφώνησε και ο καλλιτέχνης με μόνο επιχείρημα (δεν ξέρω αν είναι σωστό) ότι στη Σοβιετική Ενωση δεν έχουν καταργηθεί και επέμεναν στην άποψή τους.

Τότε πήρε το λόγο ο σ. Αντώνης Αμπατιέλος και της είπε: "Τη γλώσσα τη διαμορφώνει ο λαός και όχι τα διάφορα διατάγματα των υπουργείων"".

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΕΛΛΗ ΚΑΖΑΣΙΔΟΥ - ΒΑΝΙΩΤΗ

Αθήνα

Σταματήστε το έγκλημα!

Με τα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία ασχολούνται σε επιστολές αναγνώστες μας. Παραθέτουμε ορισμένα βασικά αποσπάσματα των γραπτών τους.

- ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το Χολαργό: "Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα του 20ού αιώνα να αφήνουν μια ομάδα εγκληματιών να δολοφονούν ανθρώπους, με το πιο τρομερό όπλο, την πείνα.Και ποιο το έγκλημά τους; Θέλουν να έχουν πατρίδα, να μιλούν τη γλώσσα τους, να εργάζονται και να επιδίδονται σε έργα ειρηνικά.

Κύριοι της Δύσης και Ανατολής, σταματήστε τις υποκρισίες σας, σταματήστε το έγκλημα σε βάρος των συνανθρώπων σας. Εσείς οι μεγάλοι "υπερασπιστές" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχετε τη δύναμη, δεν έχετε όμως τη θέληση να πείτε STOP. Εάν ένα τέτοιο τερατούργημα, έστω κατά διάνοια, γινότανε σε σοσιαλιστική χώρα, θα ξεσηκώνατε ουρανό και Γη, μ' όλα τα μέσα που διαθέτατε, ενάντια στους "βαρβάρους" κομμουνιστές. Ενώ τώρα τους ομοϊδεάτες σας της νέας τάξης, τους καταδικάζετε υποκριτικά, αλλά δεν παίρνετε κανένα πρακτικό μέτρο σε βάρος τους.

Κάνω έκκληση σ' όλους τους ανθρώπους, όπου Γης, να ξεσηκωθούν, να διαμαρτυρηθούν, να απαιτήσουν να σταματήσει το φρικτό έγκλημα των Τούρκων κυβερνητών και ν' αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι αγωνιστές.

- ΑΜΑΛΙΑ ΓΑΛΛΟΥ, φοιτήτρια από την Αθήνα, έγραψε την επιστολή της τις μέρες που συνεχιζόταν η απεργία πείνας των Τούρκων αγωνιστών:

"Η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και οι άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στη γείτονα χώρα, ανάγκασαν χιλιάδες κρατούμενους Τούρκους και Κούρδους να εξεγερθούν ενάντια στους "γδάρτες των ονείρων τους", θυσιάζοντας το μόνο που τους απόμεινε, τη ζωή τους".

Συνεχίζοντας, καταγγέλλει το φαρισαϊσμό των ιμπεριαλιστών - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ - που γι' αυτούς δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, παρά μόνο συμφέροντα των πολυεθνικών. "Πώς να καταδικάσουν - γράφει - το χαϊδεμένο παιδί των δυτικών συμφερόντων; Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, αρκέστηκε σε μια λεκτική καταδίκη αντί να παρέμβει άμεσα στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ζήτησε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ". Και καταγγέλλει στο σημείο αυτό τα ελληνικά ΜΜΕ ότι για μια ακόμα φορά απέκρυψαν τις θέσεις και δραστηριότητες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο θέμα αυτό (αποσιώπηση της κινητοποίησης της ΚΝΕ στις 25 του Ιούλη, στην πλατεία Κάνιγγος, όπως και την επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην Κωνσταντινούπολη κλπ.).

Καταλήγοντας η Ελληνίδα φοιτήτρια, κάνει έκκληση να δυναμώσει ο αγώνας ώστε να σταματήσουν οι διώξεις, η γενοκτονία του κουρδικού λαού, των κομμουνιστών και των προοδευτικών ανθρώπων στη γειτονική Τουρκία.

Εμπαιγμού συνέχεια...

Δυο φορές ως τώρα ασχολήθηκε η εφημερίδα μας (29/5/89 και 12/7/92) με την υπόθεση του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου και του αντιδικτατορικού αγώνα, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΗ, κατοίκου σήμερα Ιταλίας, από αφορμή την απόρριψη των αιτήσεών του για συνταξιοδότηση ως ανασφάλιστου αντιστασιακού.

Πριν οχτώ χρόνια σχεδόν, είχε καταθέσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση ως ανασφάλιστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Την πρώτη φορά, το ΓΛΚ απέρριψε την αίτησή του με το δικαιολογητικό ότι "δεν προκύπτουν διώξεις κλπ". "Κλήθηκα - γράφει (κι αφού περίμενα γι' αυτό 4 χρόνια) για την έφεσή μου να παρουσιαστώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 29/3/96. Ημασταν 50 - 55 οι κληθέντες κι ο επίτροπος - με ύφος στρατοδίκη του Εμφυλίου - μας απέρριπτε να "μην εξεταστούμε" εκτός από 3 - 4 που είχαν δικηγόρο. Υστερα από αυτό (τέλος Ιούνη '96) μου στέλνουν την απόφασή τους που ήταν αρνητική φυσικά και μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι: Απορρίφθηκε η αίτηση του Ευαγ. Φιλίππη (αυτή έγινε στις 29/6/96) τη μέρα που παρουσιάστηκα εκεί κι είπαν "θα εξεταζόταν". Τώρα, τι εξέταση έγινε, αυτό είναι άλλο θέμα. Στο τέλος δε του κοινοποιηθέντος χαρτιού, αναφέρουν ότι "απορρίπτει την κρινόμενη έφεση του Ε. Φ. Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου. Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα στις 26/4/1994". Από τα παραπάνω έχουμε δυο αντιφάσεις, πρώτον δεν εξέτασαν την περίπτωσή μου (παρόλο που με κάλεσαν και πήγα) και δεύτερον είχαν έτοιμη την απόφαση (απόρριψη) από τον Απρίλη του 1994.

Δηλαδή έχουμε μια φασιστική, απολυταρχική, τραμπούκικη απόφαση πριν ακόμα εκδικαστεί η ...υπόθεση. Γιατί, κύριοι, στους 300 - 359 δώσατε σύνταξη; Μετά την απόφαση, επισκέφθηκα το αρμόδιο γραφείο και τους ανακοίνωσα την απόφασή μου να προσφύγω στο Συμβούλιο Επικρατείας, τότε αυτοί, κάπως σαστισμένοι, μου είπαν ότι εκεί δε θα έκανα τίποτα και ότι έπρεπε να προσφύγω στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι όλοι δικαστές. "Εχουμε κι άλλα παραπάνω κ. Φιλίππη, που μπορούν να σε δικαιώσουν και γι' αυτό να ταλαιπωρηθείς μερικά χρονάκια ακόμη". Ισως πεθαίνοντας να βρω επιτέλους το δίκιο μου", καταλήγει ο επιστολογράφος.

Με αισιοδοξία και δύναμη...

Σε μια σειρά από κείμενά του, ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΜΟΥΡΗΣ,από τα Γιάννενα, αναπτύσσει τις απόψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας την τελευταία 20ετία, καταλήγοντας σε ορισμένα συμπεράσματα.

Ξεκινώντας από το ρόλο που διαδραμάτισε ο Α. Παπανδρέου με τον ερχομό του στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία, που χρησιμοποιώντας τα συνθήματακαι τα οράματα του ΚΚΕ παραπλάνησε το λαό, με αποτέλεσμα να κερδίσει μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του '81. Ακόμα να σπάσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που υπήρχε και να ξεπουλήσει τα πάντα πολεμώντας το ΚΚΕ με όλα τα μέσα.

Συνεχίζοντας ο επιστολογράφος αναφέρεται στην αντιλαϊκή - αντεθνική πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από αυτό. Την κατάργηση πολλών λαϊκών κατακτήσεων, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, που γονάτισε τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Τέλος, σχετικά με το ΚΚΕ γράφει ότι είναι "επαναστατικό κόμμα και όχι καθεστωτική Αριστερά" και διαπιστώνει ότι "από την εποχή που το ΚΚΕ αποχώρησε από τον ΣΥΝ, έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο, που οφείλει να το διαφυλάξει. Προχώρησε σε γραμμή μαρξιστική - λενινιστική ενάντια στο σύστημα και την παγίωσε με το 15ο Συνέδριό του. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλα τα ΜΜΕ μιλούν για "περιχαράκωση" και "σκληροπυρηνισμό" του ΚΚΕ, αφού το κατεστημένο ενοχλείται από την ύπαρξή του. Εμείς δεν πρέπει να πτοηθούμε από όλα αυτά, αλλά να πορευτούμε πάνω στις γραμμές και τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου μας και να κάνουμε πράξη το αντιιμπεριαλιστικόαντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο του λαού μας. Ας οπλιστούμε λοιπόν - καταλήγει - με αισιοδοξία και δύναμη, περνώντας μπροστά στις απαιτήσεις της προόδου και του σοσιαλισμού".

Συνταξιούχοι ΙΚΑ διαμαρτύρονται, διεκδικούν

Σε πρόσφατη γενική συνέλευσή τους, οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Κέρκυρας διαπίστωσαν - όπως αναφέρουν - στο ψήφισμά τους ότι η κυβέρνηση Σημίτη, όπως και η προηγούμενη του Α. Παπανδρέου, εξακολουθεί να τους εμπαίζει, εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Εξακολουθεί η αδιαφορία σε βάρος τους και έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση ζώντας κάτω από το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης.

"Η κυβέρνηση - τονίζουν - μένει απαθής στη φωνή της απόγνωσης των συνταξιούχων και δεν παίρνει κανένα μέτρο βελτίωσης της κατάστασής μας". Επίσης στο ψήφισμα καταγγέλλουν τις ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και καταλήγουν με τα συγκεκριμένα αιτήματα των συνταξιούχων, που είναι:

- Επανασύνδεση των κατωτέρων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και στα 18 λόγω θανάτου (δε δέχονται το ποσό των 5.000 δρχ. στις κατώτερες συντάξεις, που προτείνει η αρμόδια επιτροπή).

- Επαναφορά των αναπηρικών συντάξεων όπως ίσχυαν προ του Ν. 1902/90.

- Κατάργηση ή τροποποίηση των τριών νόμων 1902/90, 197/91 και 2084/92, που ανέτρεψαν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

- Αύξηση του επιδόματος συζύγου.

- Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα από 25 σε 10%.

- Ισχύς του μέτρου της "ελευθέρας" στα μέσα συγκοινωνίας για τους μικροσυνταξιούχους.

- Δικαίωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

- Ανέγερση στην Κέρκυρα εργατικών πολυκατοικιών.

Ο καπιταλισμός αιτία δεινών της ανθρωπότητας

Στη θυσία των αγωνιστών στις τούρκικες φυλακές, αναφέρεται στην επιστολή του ο αγωνιστής ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ από την Αγιά Λάρισας, χαρακτηρίζοντας την ηγεσία της Τουρκίας σαν "χαϊδεμένο βρικόλακα" του παγκόσμιου καπιταλισμού, που γέμισε τις φυλακές με εργάτες, αγρότες, διανοούμενους - όταν αυτοί παλεύουν για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα μας, υπογραμμίζει τις συμφορές και τα δεινά που φέρνει στον ελληνικό εργαζόμενο λαό που εγκλωβίζεται στα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ και καλεί τους εργαζόμενους να απεγκλωβιστούν απ' αυτά και να ενεργοποιηθούν στη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου, που προτείνει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα - όπως επισημαίνει - που αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του, εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος που ευθύνεται για τα δεινά της ανθρωπότητας.

Επανερχόμενος ο επιστολογράφος μας στην ηρωική θυσία των Τούρκων αγωνιστών, υπενθυμίζει τις θυσίες των Ελλήνων αγωνιστών - εκτελεσμένοιτης Καισαριανής, Ηλέκτρα, Μπελογιάννης κ. ά. - για την ειρήνη, την πρόοδο και τον σοσιαλισμό.

Οι καμπάνες να σημάνουν αντεπίθεση!

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΡΙΤΖΗΣ,αντιστασιακός από τη Βέροια, απευθυνόμενος προς όλους τους συντρόφους γράφει: "Αρκετά μας ρημάξανε τα τελευταία χρόνια με τις συκοφαντίες τους, τις ψευδολογίες τους, τους βούρκους τους, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στις πρώην λαϊκές δημοκρατίες και στη μεγάλη χώρα του αθάνατου Λένιν. Στην προσπάθειά τους να αποδείξουνε ότι τάχα η κοσμοθεωρία μας δεν ήτανε τίποτα άλλο παρά μια ουτοπία, μια θεωρία ανεφάρμοστη, πέσανε πάνω μας όλοι, εχθροί και "φίλοι". "Σοσιαλιστές", αναθεωρητές, τροτσκιστές μαζί με τους κονδυλοφόρους του καπιταλισμού...

Ε, σύντροφοι, φτάνει πια! Πρέπει να σημάνουν οι καμπάνες μας αντεπίθεση! Να βγούμε στους δρόμους, στις πλατείες, στα μαγαζιά και στις φάμπρικες, στα χωριά, στα σχολεία, μικρά και μεγάλα και να βροντοφωνάξουμε: Οι κομμουνιστές είμαστε εδώ όρθιοι και περήφανοι. Τα ψέματα τελειώσανε. Μπορείτε να ρωτήσετε τους Πολωνούς, Βουλγάρους, Τσέχους, Ρουμάνους, Ούγγρους και Ρώσους να σας πούνε τι είχανε και τι χάσανε.

Να μαζέψουμε τα λάβαρά μας και τις σημαίες μας, τα συνθήματά μας, να τα πλύνουμε καλάκαλά μέσα στην κολυμπήθρα του λαού μας, γιατί μας βρωμίσανε μέσα στο βούρκο του Παπανδρεϊσμού και να προχωρήσουμε! Ο λαός μας περιμένει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ