ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Ούτε κρύο, ούτε ζέστη...

Καλή κλήρωση για ΠΑΟ και Ολυμπιακό. Θα αντιμετωπίσουν Λέγκια και Φερεντσβάρος, αντίστοιχα

Ικανοποίηση επικράτησε σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό μετά το άκουσμα των αντιπάλων τους στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι "πράσινοι" θα βρουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο διάβα τους την πολωνική Λέγκια, ενώ οι "κόκκινοι" θα αντιμετωπίσουν την ουγγρική Φερεντσβάρος. Τόσο ο Χουάν Ραμόν Ρότσα όσο και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμφώνησαν ότι οι αντίπαλοι είναι στα μέτρα τους, όμως αυτό πρέπει να αποδειχθεί μέσα στο γήπεδο. Και δεν έχουν άδικο. Ας δούμε αναλυτικά τα τελευταία νέα από τις δυο ομάδες.

Της έχει πάρει τον αέρα

Ο Παναθηναϊκός για δεύτερη χρονιά θα βρει απέναντί του τη Λέγκια, σε άλλη διοργάνωση όμως, αφού και οι δυο μονομάχοι είναι εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Αναφερόμενος στην κλήρωση ο Ρότσα τόνισε: "Με την πρώτη ματιά η κλήρωση φαίνεται καλή για μας. Τη Λέγκια την αντιμετώπισαμε τον περασμένο Μάρτιο δυο φορές και την αποκλείσαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά σε σχέση με τότε υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Πρώτα απ' όλα οι συνθήκες στη Βαρσοβία θα είναι εντελώς διαφορετικές, αφού το Μάρτιο που είχαμε παίξει είχε παγετό. Τώρα οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. Ενα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα έχουμε αντίπαλο ένα σχεδόν δικό μας παίκτη, τον Μίετσελ, που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και σκοράρει συνεχώς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προσπαθήσει να εμφανίσει τον καλύτερό του εαυτό στα δυο ματς με τον Παναθηναϊκό, για να μας πείσει περισσότερο για την αξία του. Γενικά νομίζω ότι μπορούμε να προκριθούμε και να αξιοποιήσουμε τη δεύτερη ευρωπαϊκή ευκαιρία που μας δίνουν οι νέοι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ. Βέβαια στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λέγκια παρουσιάζεται αποδυναμωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ομάδα του στρατού έχει ιδρυθεί το 1916 και είναι από τις πλέον φημισμένες ομάδες σε Πολωνία και Ευρώπη. Εφυγαν 12 παίκτες, μεταξύ των οποίων και οι βεντέτες Πις (ήρθε στον ΠΑΟΚ), Πομπρόζνι, Κούμπικ, Λεβαντόφσκι και ο τερματοφύλακας Σέζνι. Τη θέση του Πάβελ Γιάνας στον πάγκο πήρε ο Σκακούρσκι που χτίζει μια νεανική ομάδα. Στο πρωτάθλημα βρίσκεται στη 2η θέση πίσω από τη Λεχ Πόζναν.

Στα μέτρα του οι Μαγιάροι

Στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δέχτηκε με ανακούφιση την κλήρωση που έφερε τους Πειραιώτες αντιμέτωπους με τη Φερεντσβάρος. Οι πρώτες εκτιμήσεις του Ντούσκο: "Μετά τη Νιουκάστλ είναι ο δεύτερος δυνατότερος αντίπαλος. Πάντως είναι σημαντικό ότι αποφύγαμε τους Αγγλους. Η Φερεντσβάρος είναι δυνατή ομάδα, όμως ο Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες να πάρει την πρόκριση". Ο τεχνικός των "ερυθρολεύκων" παραδέχτηκε ότι η κλήρωση θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη: "Είχαμε τη δυνατότητα να βρεθούμε με ακόμη υποδεέστερο αντίπαλο. Τι να κάνουμε όμως;". Η μαγιάρικη ομάδα που έχει ιδρυθεί το 1899 θεωρείται από τις ιστορικότερες στη χώρα της. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από την Γκέτεμποργκ με ήττα 3 - 0 στη Σουηδία και ισοπαλία 1 - 1 στη Βουδαπέστη. Βεντέτες της ομάδας είναι οι διεθνείς Χάιντουλ, Στράντος, Νάγκι, Λίμπεργκερ, Ράνιος, Μπόρμπακ και Λίντλες. Προπονητής είναι ο Νόβακ. Πρόσφατα η Φερεντσβάρος σε φιλικό ματς στο ΟΑΚΑ είχε χάσει 3 - 1 από τον Παναθηναϊκό.

Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 10 Σεπτέμβρη και οι επαναληπτικοί στις 24 του ίδιου μήνα.

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ
Στα μαλακά η ΑΕΚ

Στο δρόμο της Ενωσης η άσημη Τσεμλόν από τη Σλοβακία

Κλήρωση "λουκούμι" μπορεί να χαρακτηριστεί για την ΑΕΚ αυτή στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Η Ενωση έπεσε στα... μαλακά και έτσι στο δρόμο της θα βρει την άσημη Τσεμλόν Ουμένε από τη Σλοβακία. Ο προπονητής της Ενωσης, Πέτρος Ραβούσης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εύνοια της τύχης στην ομάδα του: "Εκ πρώτης όψεως είμαστε το φαβορί. Αυτό όμως πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι η Τσεμλόν δεν έχει παρελθόν. Δε θα την υποτιμήσουμε όμως, στο χέρι μας είναι να πάρουμε την πρόκριση για τον επόμενο γύρο".

Στο ίδιο μήκος κύματος και δύο παίκτες της Ενωσης. Εν αρχή ο διεθνής τερματοφύλακας Ηλίας Ατματζίδης, που τονίζει: "Η Τσεμλόν είναι μια άγνωστη ομάδα. Η κλήρωση είναι καλή και θα είμαστε το φαβορί αν το αποδείξουμε στο γήπεδο. Θεωρητικά οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Δε γνωρίσουμε τη δυναμικότητα των Σλοβάκων, γι' αυτό καλύτερα να προσέχουμε τα λόγια μας για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Το θετικό είναι ότι σε πρώτη φάση αποφύγαμε γερές ομάδες, όπως ο Ερυθρός Αστέρας και η Σπάρτακ Πράγας.

Από τη μεριά του ο Χάρης Κοπιτσής είναι ακόμη πιο αισιόδοξος για την έκβαση των δύο αγώνων: "Η κλήρωση για την ΑΕΚ ήταν εύκολη. Αν παίξουμε σοβαρά δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Δε νομίζω ότι είναι ντεζαβαντάζ το ότι το πρώτο ματς θα γίνει στην έδρα μας".

Το πρώτο παιχνίδι στο "Νίκος Γκούμας" θα γίνει στις 12 Σεπτέμβρη και ο επαναληπτικός στις 26 του ίδιου μήνα.

Φιλικό παιχνίδι την άλλη Κυριακή θα δώσει η ΑΕΚ με τον ΟΦΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Αμφίρροπος ο πρώτος όμιλος

Ο πρώτος όμιλος για το Τσάμπιονς Λιγκ είναι αυτός που... κλέβει την παράσταση. Αν εξαιρέσει κανείς τον Αγιαξ, που όμως είναι σε αγωνιστική πτώση οι άλλες τρεις ομάδες θα παλέψουν σκληρά για την πρόκριση, αφού είναι στην ίδια μοίρα από πλευράς δυναμικότητας. Στους άλλους ομίλους υπάρχουν ομάδες που έχουν προβάδισμα. Στο 2ο Ντόρτμουντ, Ατλέτικο Μαδρίτης, στον 3ο Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους, ενώ στον 4ο όπου θα ήταν ο ΠΑΟ αν πέρναγε το εμπόδιο της Ρόζενμποργκ, ξεχωρίζουν Μίλαν και Πόρτο. Αναλυτικά οι όμιλοι:

Α ΟΜΙΛΟΣ: Αγιαξ (Ολλανδία), Ρέιντζερς (Σκοτία), Οσέρ (Γαλλία), Γκρασχόπερς (Ελβετία).

Β ΟΜΙΛΟΣ: Ντόρτμουντ (Γερμανία), Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία), Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Λοτζ (Πολωνία).

Γ ΟΜΙΛΟΣ: Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία), Γιουβέντους (Ιταλία), Φενέρ Μπαξέ (Τουρκία), Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία).

Δ ΟΜΙΛΟΣ: Μίλαν (Ιταλία), Πόρτο (Πορτογαλία), Γκέτεμποργκ (Σουηδία), Ρόζενμποργκ (Νορβηγία).

Η πρώτη αγωνιστική που θα αρχίσει στις 11 Σεπτέμβρη περιλαμβάνει τα ζευγάρια: Οσέρ - Αγιαξ, Γκρασχόπερς - Ρέιντζερς, Ατλέτικο Μαδρίτης - Στεάουα, Ντόρτμουντ - Λοτζ, Ραπίντ - Φενέρ Μπαξέ, Γιουβέντους - Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ, Γκέτεμποργκ - Ρόζενμποργκ, Μίλαν - Πόρτο.

Στον τελικό οι παίδες

Στον τελικό του βαλκανικού πρωταθλήματος παίδων προκρίθηκε η Εθνική Παίδων αφού αναδείχτηκε ισόπαλη 4 - 4 με τη Γιουγκοσλαβία. Η ελληνική ομάδα πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του ομίλου της (7 βαθμούς, 11 - 5 τέρματα) και στο σημερινό τελικό που θα γίνει στη Γιακόντινα της Γιουγκοσλαβίας θα αντιμετωπίσει το συγκρότημα των Σκοπίων.

Τα γκολ στο ματς με τους "πλάβι" πέτυχαν οι Βακουφτσής, Βενέτης, Πατσατσόγλου και Ταβλαρίδης, ενώ για τους αντιπάλους μας οι Τσάλια, Ντοϊλιάι, Ιλιεφ και Τίντορ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ