ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εύθραυστη εκεχειρία

Πολλά εξαρτώνται από τα παρασκήνια και τα παιχνίδια εξουσίας στη Μόσχα

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Η συνθήκη εκεχειρίας, που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα στο στρατηγό Αλεξάντερ Λέμπεντ και τους στρατιωτικούς ηγέτες των Τσετσένων αυτονομιστών, άρχισε να τηρείται από τις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Παρασκευής. Ωστόσο, λίγες μόνον ώρες μετά την προχτεσινοβραδινή συμφωνία εκεχειρίας, έγινε γνωστό ότι Τσετσένοι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ κατά Ρώσων στρατιωτών σε συνοικία του Γκρόζνι, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό ορισμένων άλλων. Για μία ακόμη φορά, αυτό που παραμένει αμφίβολο αλλά καίριας σημασίας, είναι το μέχρι πότε θα ισχύει αυτή η τελευταία παύση πυρός.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο περιεχόμενο της εκεχειρίας προέρχονται κύρια από τις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού Λέμπεντ: "Τα ομοσπονδιακά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την Τσετσενία, γιατί η συνταγματική τάξη δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί εν μέσω αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών". Η συμφωνία αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν σε βάσεις που έχουν στα δύο αεροδρόμια των προαστίων του Γκρόζνι, ενώ όπως ισχυρίστηκε ο στρατηγός Λέμπεντ "κοινές μονάδες θα πάρουν τις θέσεις τους και οι εχθροί του χτες θα εξασφαλίσουν την τάξη στην πόλη και θα την αποστρατικοποιήσουν". Η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει πολιτικά ζητήματα, όπως το καθεστώς της Τσετσενίας, που αναμένεται να ρυθμιστεί μετά τη συνάντηση του Στρατηγού Λέμπεντ στη Μόσχα με το Ρώσο Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο διοικητής των δυνάμεων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγός Ιγκόρ Ριμπάκοφ, διέταξε τους άνδρες του να επιτρέψουν στους αυτονομιστές Τσετσένους την έξοδο από το Γκρόζνι μέσω διαδρόμου ασφαλείας που θα άνοιγε μέχρι τις 14.00 (ώρα Ελλάδας) νότια της τσετσενικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, η κατάσταση σχετικά με τις ακριβείς υποχωρήσεις ρωσικών στρατευμάτων παρέμενε θολή μέχρι νωρίς το βράδυ. Χαρακτηριστικό τηλεγράφημα του "Ασσοσιέιτεντ Πρες", από το μέτωπο των μέχρι πρότινος συγκρούσεων, ανέφερε ότι "πολλοί Ρώσοι στρατιώτες σε διάφορες περιοχές του Γκρόζνι δεν είχαν λάβει εντολές για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους". Το ειδησεογραφικό πρακτορείο πρόσθετε στο σημείο αυτό τις έντονες επιφυλάξεις ορισμένων Τσετσένων μαχητών σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτής της παύσης πυρός. Το ίδιο πρακτορείο φρόντισε να αναμεταδώσει δήλωση ενός Τσετσένου αυτονομιστή, με το όνομα "διοικητής Αμπντουλάχ", κατά την οποία "εκφράζονται ελπίδες ώστε να έχει πράγματι πετύχει ο στρατηγός Λέμπεντ, αλλά παραμένουν οι υποψίες ότι άλλοι Ρώσοι στρατηγοί θα χρησιμοποιήσουν την εκεχειρία μόνον ως παράταση χρόνου, που θα τους δώσει την ευκαιρία να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για μία νέα επίθεση"...

Από βδομάδα η κρίσιμη συνάντηση Γιέλτσιν -Λέμπεντ

Μέχρι αργά το μεσημέρι ο Ρώσος στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ θεωρούσε δεδομένη τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν στη Μόσχα, τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός στην Τσετσενία. Εσπευσε, μάλιστα, να απειλήσει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να εξουδετερώσει οποιαδήποτε αντίσταση συναντήσει από το Κρεμλίνο απέναντι στα σχέδιά του για την ειρήνευση στην Τσετσενία!Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ", ο Ρώσος στρατηγός δήλωνε, ούτε λίγο ούτε πολύ: "Εχω τη νόμιμη εξουσία για να εκπληρώσω τα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί". Το Προεδρικό Διάταγμα που μου μεταβίβασε την εξουσία για την επίλυση του θέματος της Τσετσενίας, δίνει το δικαίωμα να παύσω κυβερνητικούς αξιωματούχους μέχρι το βαθμό του υφυπουργού!... Τηλεγράφημα του "ΙΝΤΕΡΦΑΞ", αναφερόμενο στα παραπάνω λόγια του στρατηγού Λέμπεντ, επικαλέστηκε την ακόλουθη δήλωσή του: "Προτίθεμαι να κάνω χρήση του δικαιώματος αυτού, εάν συναντήσω αντίσταση"...

Τελικά η συνάντηση ανάμεσα σε στρατηγό Λέμπεντ και Πρόεδρο Γιέλτσιν δεν έγινε χτες, με αφορμή τη δυσαρέσκεια του τελευταίου για τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Τσετσενία. Το "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ" μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν θα συναντηθεί με τον στρατηγό Λέμπεντ στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μπορίς Γιέλτσιν πριν από τη συνάντηση αυτή αναμένει γραπτή έκθεση του στρατηγού, στην οποία θα "πρέπει να ενημερώσει τον αρχηγό του κράτους για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Τσετσενία, καθώς και για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση των ανταρτών".

ΓΑΛΛΙΑ
Κρατική βάρβαρη επίδειξη δύναμης

Με ρόπαλα και δακρυγόνα ποδοπάτησε η Αστυνομία τους τριακόσιους μετανάστες και εκείνους που τους συμπαραστέκονταν. Ε. Μπεάρ: Τους φέρθηκαν σαν σε σκυλιά

ΠΑΡΙΣΙ.-

Συνήθως οι Γάλλοι περηφανεύονται για τον πολιτισμό τους, αλλά χτες ο πολιτισμός, όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά της ανθρωπότητας ολόκληρης, δέχτηκε ένα ηχηρό ράπισμα. Ηχηρό, όσο το άγριο χτύπημα των αστυνομικών στην πόρτα της εκκλησίας Σεν Μπερνάρ, όπου βρίσκονταν, άοπλοι κι ανίσχυροι, 300 άνθρωποι, τους οποίους η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε "λαθρομετανάστες". Ηχηρό, όσο η αναίτια ρίψη δακρυγόνων μέσα στην εκκλησία. Ηχηρό, όσο η βίαιη εκκένωση της εκκλησίας από τους καταληψίες, που σύρθηκαν έξω από αυτήν...

Σε 90 λεπτά...

Η όλη επιχείρηση της γαλλικής Αστυνομίας διήρκεσε κάτι λιγότερα από 90 λεπτά της ώρας. Οι δυνάμεις των κρανοφόρων σε αυτό το διάστημα διέσπασαν τον κλοιό των χιλιάδων πολιτών έξω από την εκκλησία, εισέβαλαν σε αυτήν, τους "μάζεψαν" και μετέφεραν τους 10 απεργούς πείνας σε στρατιωτικά νοσοκομεία και τους υπόλοιπους σε λεωφορεία. Τη βίαιη μεταφορά τους εκτός του χώρου της εκκλησίας δεν απέφυγαν ούτε η ηθοποιός Εμανουέλ Μπεάρ και ο καθηγητής Λεόν Σβάντσενμπεργκ, που βρίσκονταν επί αρκετές ημέρες στην εκκλησία, συμπαραστεκόμενοι στους μετανάστες, οι οποίοι ζητούσαν νομιμοποίηση της παραμονής τους.

Η απόφαση για την αστυνομική έφοδο ελήφθη αμέσως μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Γάλλου πρωθυπουργού, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος προφανώς έμπλεος... εθνικής υπερηφάνειας, είπε ότι το Κρατικό Συμβούλιο (ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας) ενέκρινε την κυβερνητική θέση ότι οι 300 Αφρικανοί μετανάστες δε δικαιούνται, ως ομάδα, τη νομιμοποίηση της παραμονής τους.

Ιστορική ειρωνεία...

Τραγικά παράταιρη, στο κλίμα που δημιούργησε η βίαιη αστυνομική επιχείρηση, ήχησε η δήλωση του Αλέν Ζιπέ ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει το θέμα της παραμονής των μεταναστών "κατά περίπτωση".

Πολλοί από τους Αφρικανούς μετανάστες ήταν νόμιμοι κάτοικοι της Γαλλίας έως το 1993, όταν εφαρμόστηκαν οι νέοι νόμοι για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης (τους εισηγήθηκε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σαρλ Πασκουά, πιεζόμενος από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο - του Ζαν Μαρί Λεπέν, για να μην ξεχνιόμαστε... - και του αντιμεταναστευτικού ρεύματος στη Γαλλία).

Βαρβαρότητας υπογράμμιση

"Είναι σκανδαλώδες να σπάζουν την πόρτα μιας εκκλησίας και να χρησιμοποιούν βία εναντίον απελπισμένων ανθρώπων, την ώρα που επρόκειτο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις", δηλώνει, έκπληκτος, ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη, Στεφάν Εσέλ, επικεφαλής ομάδας μεσολαβητών στην υπόθεση.

Η οργάνωση "SOS - Ρατσισμός" καταδίκασε με ανακοίνωσή της τη βια και τον κυνισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι "πίσω από το φύλλο συκής του νόμιμου λόγου και του σεβασμού των εθνών, κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που, απέναντι στους μετανάστες, δε γνωρίζει παρά μια γλώσσα, αυτή του ροπάλου".

Η γαλλική κυβέρνηση, πάντως, παρά τις αντιδράσεις της γαλλικής Αριστεράς - κυρίως του Κομμουνιστικού Κόμματος - αλλά και απλών πολιτών, δείχνει ανένδοτη. Λέει ο Ζαν Λουί Ντεμπρέ, υπουργός Εσωτερικών: Στο ένα τρίτο των Αφρικανών μεταναστών που απομακρύνθηκαν χτες από την εκκλησία, θα επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα. Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να την εγκαταλείψουν.

Πώς θα την εγκαταλείψουν; Η προνοητική γαλλική κυβέρνηση έχει φροντίσει και γι' αυτό. Με στρατιωτικά αεροπλάνα, για να μη θιχθεί, λέει, η εικόνα κάποιας αεροπορικής εταιρίας, με την απομάκρυνση των μεταναστών...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Υποχώρηση" (; ) Νετανάχιου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ελισσόμενος για να αποφύγει ματαίωση της επικείμενης οικονομικής Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή στην Αίγυπτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανάχιου, διαμήνυσε χτες στον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ότι οι συνομιλίες με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα επαναληφθούν σύντομα.

Ο Μουμπάρακ απείλησε προχτές ότι, αν η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή ανασταλεί εξ αφορμής της "σκληρής στάσης" την οποία τηρεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο η σύνοδος - η οποία είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβρη - να πραγματοποιηθεί.

Ο Αραφάτ

Το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή και ειδικότερα στον ηγέτη της ΟΑΠ, Γιάσερ Αραφάτ, να απελευθερώσει τα στελέχη της "Χαμάς", οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές του αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Από τους 300 οπαδούς της "Χαμάς", οι οποίοι βρίσκονται στα παλαιστινιακά σωφρονιστικά ιδρύματα, μόνο οι 50 αντιμετωπίζουν κάποια κατηγορία.

Ισραηλινές εφημερίδες εκτιμούν με χτεσινά τους δημοσιεύματα ότι η ανάσχεση στην εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας θέτει τον Αραφάτ υπό πίεση και παράλληλα δημιουργεί φόβους για επανάληψη των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας από ακραιφνείς οπαδούς της "Χαμάς", ή άλλων ριζοσπαστικών παλαιστινιακών ομάδων.

ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Αμοιβαία αλληλοαναγνώριση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης υπέγραψαν χτες η Κροατία και η Ν. Γιουγκοσλαβία, δίνοντας έτσι τέρμα σε μία πενταετή περίοδο "ψυχρότητας".

Η συνθήκη, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και της Κροατίας, Μάτε Γκράνιτς, προβλέπει την αλληλοαναγνώριση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας και της κρατικής συνέχειας των δύο χωρών. Εκκρεμή παραμένουν τα θέματα της διαδοχής των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της ρύθμισης του καθεστώτος της Χερσονήσου της Πρέβλακα και της ψήφισης νόμου για παραχώρηση γενικής αμνηστίας. Βάσει της συμφωνίας, ο εδαφικός διαχωρισμός των δυο πλευρών θα γίνει σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις υπόλοιπες διεθνείς συνθήκες.

Η μάνα απομακρύνεται όπως όπως ...Το μωρό στην αγκαλιά γεννήθηκε πριν λίγες μέρες, μέσα στην εκκλησία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ