Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κρατική βάρβαρη επίδειξη δύναμης

Με ρόπαλα και δακρυγόνα ποδοπάτησε η Αστυνομία τους τριακόσιους μετανάστες και εκείνους που τους συμπαραστέκονταν. Ε. Μπεάρ: Τους φέρθηκαν σαν σε σκυλιά

ΠΑΡΙΣΙ.-

Συνήθως οι Γάλλοι περηφανεύονται για τον πολιτισμό τους, αλλά χτες ο πολιτισμός, όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά της ανθρωπότητας ολόκληρης, δέχτηκε ένα ηχηρό ράπισμα. Ηχηρό, όσο το άγριο χτύπημα των αστυνομικών στην πόρτα της εκκλησίας Σεν Μπερνάρ, όπου βρίσκονταν, άοπλοι κι ανίσχυροι, 300 άνθρωποι, τους οποίους η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε "λαθρομετανάστες". Ηχηρό, όσο η αναίτια ρίψη δακρυγόνων μέσα στην εκκλησία. Ηχηρό, όσο η βίαιη εκκένωση της εκκλησίας από τους καταληψίες, που σύρθηκαν έξω από αυτήν...

Σε 90 λεπτά...

Η όλη επιχείρηση της γαλλικής Αστυνομίας διήρκεσε κάτι λιγότερα από 90 λεπτά της ώρας. Οι δυνάμεις των κρανοφόρων σε αυτό το διάστημα διέσπασαν τον κλοιό των χιλιάδων πολιτών έξω από την εκκλησία, εισέβαλαν σε αυτήν, τους "μάζεψαν" και μετέφεραν τους 10 απεργούς πείνας σε στρατιωτικά νοσοκομεία και τους υπόλοιπους σε λεωφορεία. Τη βίαιη μεταφορά τους εκτός του χώρου της εκκλησίας δεν απέφυγαν ούτε η ηθοποιός Εμανουέλ Μπεάρ και ο καθηγητής Λεόν Σβάντσενμπεργκ, που βρίσκονταν επί αρκετές ημέρες στην εκκλησία, συμπαραστεκόμενοι στους μετανάστες, οι οποίοι ζητούσαν νομιμοποίηση της παραμονής τους.

Η απόφαση για την αστυνομική έφοδο ελήφθη αμέσως μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Γάλλου πρωθυπουργού, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος προφανώς έμπλεος... εθνικής υπερηφάνειας, είπε ότι το Κρατικό Συμβούλιο (ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας) ενέκρινε την κυβερνητική θέση ότι οι 300 Αφρικανοί μετανάστες δε δικαιούνται, ως ομάδα, τη νομιμοποίηση της παραμονής τους.

Ιστορική ειρωνεία...

Τραγικά παράταιρη, στο κλίμα που δημιούργησε η βίαιη αστυνομική επιχείρηση, ήχησε η δήλωση του Αλέν Ζιπέ ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει το θέμα της παραμονής των μεταναστών "κατά περίπτωση".

Πολλοί από τους Αφρικανούς μετανάστες ήταν νόμιμοι κάτοικοι της Γαλλίας έως το 1993, όταν εφαρμόστηκαν οι νέοι νόμοι για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης (τους εισηγήθηκε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σαρλ Πασκουά, πιεζόμενος από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο - του Ζαν Μαρί Λεπέν, για να μην ξεχνιόμαστε... - και του αντιμεταναστευτικού ρεύματος στη Γαλλία).

Βαρβαρότητας υπογράμμιση

"Είναι σκανδαλώδες να σπάζουν την πόρτα μιας εκκλησίας και να χρησιμοποιούν βία εναντίον απελπισμένων ανθρώπων, την ώρα που επρόκειτο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις", δηλώνει, έκπληκτος, ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη, Στεφάν Εσέλ, επικεφαλής ομάδας μεσολαβητών στην υπόθεση.

Η οργάνωση "SOS - Ρατσισμός" καταδίκασε με ανακοίνωσή της τη βια και τον κυνισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι "πίσω από το φύλλο συκής του νόμιμου λόγου και του σεβασμού των εθνών, κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που, απέναντι στους μετανάστες, δε γνωρίζει παρά μια γλώσσα, αυτή του ροπάλου".

Η γαλλική κυβέρνηση, πάντως, παρά τις αντιδράσεις της γαλλικής Αριστεράς - κυρίως του Κομμουνιστικού Κόμματος - αλλά και απλών πολιτών, δείχνει ανένδοτη. Λέει ο Ζαν Λουί Ντεμπρέ, υπουργός Εσωτερικών: Στο ένα τρίτο των Αφρικανών μεταναστών που απομακρύνθηκαν χτες από την εκκλησία, θα επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα. Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να την εγκαταλείψουν.

Πώς θα την εγκαταλείψουν; Η προνοητική γαλλική κυβέρνηση έχει φροντίσει και γι' αυτό. Με στρατιωτικά αεροπλάνα, για να μη θιχθεί, λέει, η εικόνα κάποιας αεροπορικής εταιρίας, με την απομάκρυνση των μεταναστών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ