ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προεκλογικά "κεραμίδια"!

Και ...χιλιάδες δάνεια από τον ΟΕΚ ετοιμάζεται να ξανα-εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με διοχετευόμενα δημοσιεύματα! Στα όρια της γελοιοποίησης, οδηγούνται ο πρωθυπουργός και τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν ξανά το δράμα των άστεγων εργατοϋπαλλήλων

Ενα νέο όργιο προεκλογικής εξαπάτησης των εργαζομένων ξεδιπλώνεται αυτή την περίοδο από το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τις φαρισαϊκές διακηρύξεις περί "νέου ήθους" σ' αυτές τις εκλογές. Στο "χορό" των απατηλών υποσχέσεων μπαίνουν όλοι σχεδόν οι δημόσιοι οργανισμοί, με προεξάρχοντα τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.Ετσι, σύμφωνα με "αποκαλυπτικά" δημοσιεύματα που "διαρρέουν" από υπουργικά γραφεία, ο Κ. Σημίτης αναμένεται στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, να εξαγγείλει για πολλοστή φορά τη χορήγηση 50 χιλιάδων στεγαστικών δανείων, παίζοντας κυριολεκτικά με τον πόνο των εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων δικαιούχων του ΟΕΚ, τα χρήματα του οποίου προέρχονται από τον ιδρώτα τους!

Την προεκλογική "βροχή δανείων" είχε ουσιαστικά προαναγγείλει από τις 10 Ιούλη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας,ανακοινώνοντας ότι θα δοθούν μέσα στο '96 περίπου 50.000 δάνεια όλων των προγραμμάτων. Η διάψευση ήρθε στην ίδια συνέντευξη από τον πρόεδρο του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλα,ο οποίος υποχρεώθηκε να παραδεχτεί πως πρόκειται για μια νέα απογραφή δικαιούχων και ότι ορισμένες από τις αιτήσεις θα εγκριθούν το '96, άλλες το '97, το '98 και βλέπουμε..!

Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων επιχειρούμενη εξαπάτηση, μια και, ακόμα και αν ισχύσει η νέα απογραφή, το μόνο "όφελος" θα είναι μια καινούρια ταλαιπωρία εκείνων των δικαιούχων, που είχαν κάνει αιτήσεις το '83, κλήθηκαν να ξανακάνουν το '93 και θα ξανακληθούν να ξανακάνουν τώρα, ενώ το πότε θα πάρουν τελικά δάνειο παραπέμπεται στον επόμενο αιώνα!

Ωστόσο, αν και η εξαπάτηση είναι συνήθης μέθοδος για το ΠΑΣΟΚ, δε σημαίνει ότι καταφέρνει τελικά να ξεφύγει από την αυτογελοιοποίηση, μια και από τα χείλη του υπουργού δηλώνεται ότι οι απογραφέντες άστεγοι εργατοϋπάλληλοι του '83 έχουν πάρει όλοι δάνειο, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου της ίδιας μέρας γίνεται λόγος ότι πρόκειται για δάνεια που θα ...χορηγούνται σε όσους υπέβαλαν αιτήσεις τα έτη '83 και '93!

Οι εξαγγελίες του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ - σύμφωνα με τα υπαγορευμένα δημοσιεύματα - θα περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ΟΕΚ, από τη χορήγηση κατοικιών ως την επιδότηση ενοικίου και ως τα προγράμματα για συγκεκριμένες περιοχές, τα οποία ουσιαστικά θα είναι μια συνολική επανάληψη των όσων κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί. Πρόγευση έδωσε ο υπουργός Εργασίας, που στην παραπάνω συνέντευξη είχε ανακοινώσει σαν "νέα" στεγαστικά προγράμματα, τα όσα είχαν εξαγγελθεί πανηγυρικά ...το Σεπτέμβρη του '95 για τις περιοχές Μακεδονίας - Θράκης και Ανατ. Αιγαίου, με μια σημαντική διαφορά: Τα "νέα" προγράμματα υπολείπονται ακόμα και των προηγούμενων εξαγγελιών. Για παράδειγμα, η κατασκευή στην Καβάλα 650 κατοικιών, έγιναν 600, στη Σάμο οι 55 κατοικίες έγιναν 30...

Η εκμετάλλευση του πόθου των αστέγων για "ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι μας", με τα ...χιλιάδες δάνεια που μετά ξεχνιούνται, παρατηρείται σε όλες τις προεκλογικές περιόδους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στα αυτιά μας ηχούν μέχρι σήμερα η τεράστια απογραφή 180.000 αστέγων δικαιούχων και οι εξαγγελίες του '85 για κατοικίες και δάνεια που θα έλυναν το πρόβλημα και θα μετέτρεπαν τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Αν το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να συνεχίζει στον ίδιο ντορό της εξαπάτησης. Αν σε αυτό του το "έργο" σπεύδουν να δώσουν χείρα βοηθείας αρκετές εφημερίδες και γενικότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καλύπτοντας τα "κούφια" λόγια με ηχηρές τυμπανοκρουσίες και ολοσέλιδα δημοσιεύματα, οι ίδιοι δικαιούχοι άστεγοι δε γίνεται να αφήνονται να εξαπατούνται επανειλημμένως.

Μέτρα κατά της ανεργίας απαιτεί η Θεσσαλονίκη

Πανεργατική στάση εργασίας στις 29 Αυγούστου, με αφορμή το κλείσιμο της GOOD YEAR και κλιμάκωση με απεργία στις 5 Σεπτέμβρη. Διεργασίες και για κλείσιμο των καταστημάτων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, που έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ζητούν οι εργαζόμενοι και κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.Οι πανεργατικές κινητοποιήσεις στις 29 Αυγούστου και στις 5 του Σεπτέμβρη,που αποφασίστηκαν ομόφωνα από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR,στοχεύουν κύρια στην ανάδειξη αυτών των δύο προβλημάτων και δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να στείλουν το δικό τους ταξικό μήνυμα αντίστασης και αγώνα και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική,που επιβάλλουν το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι πολυεθνικές και εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό τρόπο οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τις 3μμ και πανεργατική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, από όπου θα ακολουθήσει πορεία προς το ΥΜΑΘ.Στις 5 του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανεργατική απεργία και πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων της πόλης στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, που θα καταλήξει μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Από χτες το πρωί κλιμάκια του ΕΚΘ ξεκίνησαν περιοδείες στους χώρους δουλειάς, κύρια στα μεγάλα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης, προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι για τους στόχους των κινητοποιήσεων.

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με εκπροσώπους των οικονομικών επιμελητηρίων της πόλης και συζητήθηκε σε πρώτη φάση το πλαίσιο της πανθεσσαλονίκειας κινητοποίησης και το ενδεχόμενο στις 5 του Σεπτέμβρη οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι να συμμετέχουν έμπρακτα στο συλλαλητήριο, με δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί στη νέα συνάντηση με όλους τους κοινωνικούς φορείς και κύρια με τις ομοσπονδίες των ΕΒΕ, την Πέμπτη στις 10 το πρωί στο ΕΚΘ. Οπως τονίστηκε από όλους, το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα και αποκλειστικά από τους εργαζόμενους.

"Μαύρη εργασία" στο Ναυπηγείο Σύρου!

Ανασφάλιστους εργαζόμενους χρησιμοποιούν δυο επιχειρήσεις της Ζώνης στο Ναυπηγείο Σύρου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά

Ανασφάλιστους εργαζόμενους, κάτω από την πίεση της τεράστιας ανεργίας που επικρατεί στο χώρο, απασχολούν δύο ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Ζώνης στα Ναυπηγεία της Σύρου! Πρόκειται για την "Παλμίρα Επισκευές Πλοίων" του Π. Αγαπιάδη και την "Ορίζον Ελασματουργικές Εργασίες" του Ταφαλιά.Το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά καταγγέλλει ότι αυτές οι επιχειρήσεις κάνουν ουσιαστικά δουλεμπόριο, εξασφαλίζοντας κέρδη και εξυπηρετώντας τη διεύθυνση του ναυπηγείου!

Το Συνδικάτο πριν είκοσι μέρες, με έγγραφό του, είχε ζητήσει από το Λιμεναρχείο της Σύρου να του σταλούν οι καταστάσεις προσωπικού των δυο παραπάνω επιχειρήσεων. Το Λιμεναρχείο έστειλε απάντηση ταχυδρομικώς, η οποία έφτασε μετά από είκοσι μέρες... Οπως ισχυρίστηκε λιμενικός, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Συνδικάτο, δεν μπορούσε να δοθεί απάντηση με το φαξ, γιατί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει περιορίσει τη χρησιμοποίησή του!

Το Λιμεναρχείο, ωστόσο, έστειλε μόνο τη μία από τις δυο καταστάσεις! Η μοναδική κατάσταση που στάλθηκε είναι της επιχείρησης με την επωνυμία "Δορυφόρος Επισκευές - Κατασκευές Πλοίων".Η "Δορυφόρος",όπως αναγράφεται στην κατάσταση, έχει έδρα τη Γαλήσσα Σύρου,αλλά τα τηλέφωνά της αντιστοιχούν στην επιχείρηση του Ταφαλιά,"Ορίζον", που έχει έδρα το Πέραμα! Επιπλέον, όπως μας κατήγγειλαν από το συνδικάτο, η κατάσταση που έχουν στα χέρια τους είναι θεωρημένη από το Λιμεναρχείο Σύρου και από τη Νομαρχία Κυκλάδων,αλλά στο ΙΚΑ δεν έχει γίνει αναγγελία πρόσληψης του προσωπικού! Το συνδικάτο καταγγέλλει ότι υπό την ανοχή των αρχών υπάρχουν εταιρίες που λειτουργούν μ' αυτό τον τρόπο και ζητάει την παρέμβαση του ΙΚΑ και του Λιμεναρχείου για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

"Ντίρλα ντα" ... για τους ναυτεργάτες

Απλήρωτοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες του "Μεντιτεράνιαν Σκάι"

Αύριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών σχετικά με την αίτηση του πληρώματος του "Μεντιτεράνιαν Σκάι" για τη συντηρητική κατάσχεση του πλοίου. Οι ναυτεργάτες παραμένουν απλήρωτοι και δηλώνουν ότι ακόμα και αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το πλοίο μέχρι να πληρωθούν!

Παράλληλα 15 ναυτικοί από το πλήρωμα, που συνεργάζονται "στενά" με τον καπετάνιο, απολύθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και ξαναπροσλήφθηκαν από τον εφοπλιστή Καραγιώργη,ο οποίος από τη μία δηλώνει ότι δε φέρνει καμία ευθύνη για το πλοίο, επικαλούμενος την κόντρα με τον ενοικιαστή Βογιατζάκη και την ίδια στιγμή απολύει και προσλαμβάνει κόσμο! Οι απλήρωτοι ναυτεργάτες έχουν στήσει κιόσκι στο λιμάνι της Πάτρας και έχουν αναρτήσει πανό, ζητώντας τη συμπαράσταση του λαού της Πάτρας και μαζεύοντας υπογραφές. Η δραστηριότητά τους, εκτός από τους εφοπλιστές, ενόχλησε και το Λιμεναρχείο! Ετσι, ο λιμενάρχης σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των ναυτεργατών και επικαλούμενος την προεκλογική περίοδο τους ζήτησε να κατεβάσουν τα πανό και να βγάλουν το κιόσκι!

Το θέμα του "Σκάι" έχει πάρει και διεθνή διάσταση με εκπομπές που προβάλλονται στο BBC και στις τηλεοράσεις του Βελγίου, της Σκανδιναβίας και της Ολλανδίας. Είναι χαρακτηριστική η εκπομπή της φινλανδικής τηλεόρασης του δημοσιογράφου Τιμ Βαντάνεν,ο οποίος ειρωνευόμενος σημείωσε: "Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς πήρε η Ελλάδα στα θαλάσσια σπορ, ενώ στους εργάτες της θάλασσας ...ντίρλα ντα ντίρλα ντα"!

Μετά τα ... εγκαίνια, ξανά οι γνωστές ... εξαγγελίες για βροχή

Μετά τα... εγκαίνια, ξανά οι γνωστές... εξαγγελίες για βροχή προεκλογικών στεγαστικών δανείων!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ