ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ

Να, λοιπόν, που πλησίασε και η ώρα της κάλπης. Ο κάθε ψηφοφόρος πριν δώσει την ψήφο του, ας φέρει στο μυαλό του τι και πώς έγινε στο διάστημα των τρεισήμισι χρόνων της τελευταίας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ας αναλογιστεί, ακόμα, τι και πώς έγινε στη διάρκεια των αμέσως προηγούμενων τρεισήμισι χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ. Ας θυμηθεί πότε και ποιοι στάθηκαν στο πλευρό του, όλο αυτό το διάστημα και πότε και ποιοι απέναντί του.

Και τότε, ας ψηφίσει με γνώμονα την ταξική θέση που κατέχει στην κοινωνία και με στόχο την υπεράσπιση των ατομικών και ταξικών συμφερόντων του και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για το λαό και τη χώρα μας.Αυτά πρέπει να είναι τα ουσιαστικά και καθοριστικά κριτήρια επιλογής, σε μια τόσο σημαντική και κρίσιμη διαδικασία όπως οι εκλογές κι όχι άλλα που απορρέουν από πλαστά διλήμματα, ρουσφετολογικές υποσχέσεις, ψυχολογικούς και οικονομικούς εκβιασμούς ή ακόμα και συναισθηματικές φορτίσεις και προσωπικές προτιμήσεις. Να μην παρασυρθεί, δηλαδή, ο ψηφοφόρος από αποπροσανατολιστικά κηρύγματα και "πουλήσει" την ψήφο του, η οποία αποτελεί "όπλο", αλλά να ψηφίσει με ευθύνη, συνειδητά.

Ο εργαζόμενος πολίτης πρέπει, επιπλέον, να λάβει σοβαρά υπόψη πως, αν πριμοδοτήσει ξανά ένα εκ των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν ή "χαραμίσει" την ψήφο του ενισχύοντας κόμματα - "δορυφόρους" του δικομματισμού και συνεταίρους του στα σχέδια για "κεντροαριστερά" ή "κεντροδεξιά" σενάρια, τότε θα "λύσει τα χέρια" των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης να προχωρήσουν σε ακόμα σκληρότερα μέτρα εναντίον των λαϊκών συμφερόντων και να συνεχίσουν την πολιτική υποταγής στους ξένους δυνάστες της πατρίδας μας.***

Ο κάθε ψηφοφόρος, λοιπόν, αναλογιζόμενος όσα έγιναν κι όσα πρόκειται να γίνουν, ας επιλέξει.

Και είναι λογικό κι αναμενόμενο να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ:

Ο Βαρδινογιάννης και ο Λάτσης, στους οποίους πρόσφατα, με υπουργική τροπολογία στη Βουλή, χαρίστηκαν πάνω από 200 δισ. δραχμές που χρωστούσαν για αποθηκευμένα καύσιμα σε κρατικές δεξαμενές.

Ο Κόκκαλης, που πήρε τα ψηφιακά του ΟΤΕ κι ο Λαμπράκης, που "τσεπώνει" δισεκατομμύρια για το "Μέγαρο".

Ο Τεγόπουλος και ο Μπόμπολας, που αναλαμβάνουν μεγάλα έργα και θυσαυρίζουν.

Αυτούς κι άλλους, που αποτελούν τον "πυρήνα" της ολιγαρχίας στη χώρα μας, κανείς δε θα τους κατηγορήσει που επιλέγουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, αφού έτσι εξασφαλίζουν τη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία εξυπηρετεί τα ταξικά συμφέροντά τους. Διότι θα ήταν τουλάχιστον αφελές να ζητήσει κανείς απ' τους "μεγαλοκαρχαρίες" της οικονομικής και επικοινωνιακής εξουσίας, ν' απεμπολήσουν τα συμφέροντά τους και να καταψηφίσουν τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους βοήθησαν και θα τους βοηθήσουν να "ξεζουμίζουν" τους εργαζόμενους, να λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο, για να γεμίζουν με δολάρια τις ελβετικές τράπεζες.

Θα μπορούσε, ίσως, κανείς να δικαιολογήσει ψήφο υπέρ των κομμάτων του δικομματισμού και των μικρών "συνεταίρων" του, από μερικούς "τυφλοπόντικες" του κρατικού και κομματικού μηχανισμού, "κολαούζους" της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, που έχουν "δέσει" το παρόν και το μέλλον τους, ζώντας σαν "κληματσίδες" των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης και του πολιτικού προσωπικού της. Οχι, βεβαίως, ότι τα ταξικά συμφέροντά τους ταυτίζονται μ' εκείνα των αφεντικών τους, αλλά διότι είναι τόσο διαβρωμένοι ηθικά και πολιτικά, που είναι μάλλον μάταιο να περιμένουμε να ενεργήσουν διαφορετικά.

***

Κι ενώ είναι λογικό και αναμενόμενο η κατηγορία των ανωτέρω ψηφοφόρων να προτιμήσει στις κάλπες τα δικά της κόμματα και τους δικούς της ανθρώπους, ο απλός Ελληνας πολίτης θα πρέπει να έχει ακριβώς την αντίθετη επιλογή.

Δεν είναι λογικό ο απολυμένος της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", της "Βαμβακουργίας" και των εκατοντάδων άλλων κλειστών εργοστασίων, να ψηφίσει εκείνους που με την πολιτική τους τον οδήγησαν στην ανεργία.

Δε δικαιολογείται ο αγρότης της Θεσσαλίας να ψηφίσει εκείνους που, στη διάρκεια της αγροτικής εξέγερσης του Μάρτη του '95, τον έβριζαν χυδαία, χαρακτηρίζοντάς τον "αγροίκο", "ταραχοποιό", "υποκινούμενο" και "εθνοπροδότη" κι αρνούνταν πεισματικά και κυνικά να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά του για λύση των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Δε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του ο επαγγελματοβιοτέχνης και ο μικρέμπορος, αν ψηφίσει εκείνους που τον ανάγκασαν να βάλει "λουκέτο" στην επιχείρηση ή το μαγαζάκι του και τον πέταξαν στο "κοινωνικό περιθώριο".

Δε θα τιμήσει τον αγώνα του ο συνταξιούχος, ψηφίζοντας εκείνους που έστειλαν τα ΜΑΤ να τον δείρουν και του πετούν κατά πρόσωπο τα ψίχουλα της σύνταξης.

Δε θα εξασφαλίσει το μέλλον του ο νέος άνθρωπος, ψηφίζοντας εκείνους που του στερούν το δικαίωμα στη δουλιά και στη μόρφωση και δε θα διστάσουν να τον στείλουν "βορά στα κανόνια" για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων".

***

Η Θέση όλων αυτών βρίσκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο, στην άλλη όχθη απ' εκείνη που καταλαμβάνουν η οικονομική ολιγαρχία, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Και η ψήφος τους δεν μπορεί παρά να δοθεί σ' εκείνο το κόμμα που εξυπηρετεί τα ταξικά συμφέροντά τους, στέκεται πάντα και παντού στο πλευρό του, μάχεται για την κοινωνική πρόοδο και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Αυτό το κόμμα είναι το ΚΚΕ που καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμπορους, τους συνταξιούχους, τους νέους να δώσουν, μέσω της κάλπης, μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής για το λαό μας και τον τόπο.

Ας σκεφτούν, λοιπόν, ας αποφασίσουν κι αναλόγως ας πράξουν. Με γνώμονα - όπως προαναφέραμε - την ταξική τους θέση, αναλογιζόμενοι το παρελθόν, κοιτώντας κατάματα το παρόν κι ευελπιστώντας σ' ένα καλύτερο μέλλον.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η ψήφος δεν μπορεί παρά να δοθεί σ' εκείνο το Κόμμα που εξυπηρετεί τα ταξικά συμφέροντά του, στέκεται πάντα και παντού στο πλευρό του, μάχεται για την κοινωνική πρόοδο και την εθνική ανεξαρτησία


ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΝΙΚΟΛΑ'ΪΔΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΧΤΙΔΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ

- Η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ γίνεται σήμερα στην Καλαμαριά, το δήμο που παραδοσιακά θεωρείται αριστερός. Είσαστε αισιόδοξοι για τη συμμετοχή του κόσμου;

- Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της αποψινής πρώτης προεκλογικής συγκέντρωσης στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης. Ο κόσμος που βιώνει καθημερινά τα προβλήματα και τις επιπτώσεις των επιλογών των κομμάτων του δικομματισμού δείχνει ότι κατανοεί πως το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη διαφορετική πολιτική δύναμη. Παραδοσιακά αριστεροί και προοδευτικοί οι Καλαμαριώτες πιστεύουμε πως απόψε το βράδυ θα δώσουν το στίγμα για την αναμενόμενη ενίσχυση του Κόμματός μας. Εμείς καλούμε όλο το λαό να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, να ακούσει, για άλλη μια φορά, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ και με την ψήφο του στις εκλογές να σηματοδοτήσει την απαρχή της λαϊκής αντεπίθεσης στις αντιλαϊκές επιλογές, να βγάλει δυναμωμένο το κόμμα της εργατικής τάξης.

- Τα μηνύματα από τη δράση της Οργάνωσης όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις τελευταίες μέρες μετά την ανακοίνωση των εκλογών, δικαιολογούν αυτή την αισιοδοξία;

- Οι Οργανώσεις της Καλαμαριάς δεν ξεκινούν τώρα την επαφή με τον κόσμο. Ολο το προηγούμενο διάστημα είχαμε παρέμβαση στους χώρους δουλιάς, στη συνοικία, και παλεύαμε για τη λύση των τοπικών προβλημάτων. Η επαφή με το λαό της περιοχής συνεχίστηκε και μετά το 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας, στο πλαίσιο εκλαϊκευσης των αποφάσεων και των θέσεων. Ετσι, η προκήρυξη των εκλογών βρήκε έτοιμες τις Οργανώσεις. Η εμπειρία, λοιπόν, από τις συζητήσεις και τις εξορμήσεις που πραγματοποιήσαμε, λέει πως ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που χρόνια τώρα οδηγούν τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Παράλληλα, βλέπει ότι και τα άλλα μικρότερα κόμματα, Πολιτική Ανοιξη - "ΣΥΝ" - ΔΗΚΚΙ, με βάση τις επιλογές τους στα μεγάλα θέματα της οικονομίας, της παραγωγικής ανάπτυξης κλπ., κινούνται στην ίδια λογική.

- Κατά πόσο, όμως, η απογοήτευση του κόσμου από τα άλλα κόμματα οδηγεί σε στήριξη του ΚΚΕ;

- Εμείς τους καλούμε να αντισταθούν στη λογική, που θέλει να είναι όλοι ίδιοι και να στηρίξουν το ΚΚΕ. Ηδη, μεγάλη μερίδα του λαού δείχνει να το κατανοεί. Εμείς οι κομμουνιστές θα δώσουμε με πείσμα και πάθος την προεκλογική μάχη και σ' αυτή τη μάχη καλούμε όλους τους φίλους, τους οπαδούς του ΚΚΕ, να μπουν δυναμικά, ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι όσο το δυνατό καλύτερο για το ΚΚΕ και τον ίδιο το λαό. Γιατί μόνο με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να ελπίζουμε πως θα μπει φρένο στις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζουν τα δύο μεγάλα κόμματα και οι συνοδοιπόροι τους. Με την ψήφο πρέπει να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, το κόμμα που θα στηρίξει τους αγώνες, ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει το λαό και τη χώρα στη φτώχεια. Ιδιαίτερα καλούμε το λαό να στείλει, όχι μόνο μήνυμα αντίστασης, αλλά αντεπίθεσης σ' αυτούς που με τις πολιτικές τους οδηγούν το νομό σε παραγωγική αποδιάρθρωση στη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία, σε κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε αύξηση της ανεργίας.

Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ