ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Το 80% των Ελλήνων καταναλώνει χυδαία και προκλητικά

Νέα πρόκληση από την κυβέρνηση. Κυνισμός και κατηγορηματικότητα για το "μεταρρυθμιστικό" σοκ σε βάρος των εργαζομένων, που θα επιβάλει το ΠΑΣΟΚ, αν κερδίσει τις εκλογές

"Το 80% του ελληνικού λαού ζει πολύ καλύτερα και με μεγαλύτερη ευμάρεια από τις δυνατότητες που έχει να παράγει". "Ολοι οι νεοέλληνες, αυτοί που καταναλώνουν κατά τρόπο χυδαίο και προκλητικό, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν και υποχρεώσεις προς το κράτος". Τα παραπάνω δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος σε χτεσινή του συνέντευξη στο "ΕΘΝΟΣ" σε μια ακόμα επίδειξη του κυβερνητικού κυνισμού και της πρόκλησης σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που βλέπει μέρα με τη μέρα να μειώνονται απελπιστικά τα εισοδήματά του και την πολιτική της κυβέρνησης να κατατρώει τη μία κατάκτηση μετά την άλλη. Αυτό το 80% των πολιτών είναι που, αμέσως μετά τις εκλογές εξαγγέλλεται επίσημα ότι θα κληθεί να "πληρώσει το μάρμαρο" με ΜΗΔΕΝ αυξήσεις στα εισοδήματά του, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα των εργαζομένων θα πέσουν θύματα μιας νέας πολιτικής λιτότητας.

Το γενικό συμπέρασμα από τη συνέντευξη του υπουργού είναι ένα: Η κυβέρνηση προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει, χωρίς το άγχος επικείμενων εκλογών, σε μέτρα - σοκ, στο χώρο της οικονομίας. "Αν μπαίναμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο - ανέφερε - ενώ θα χρειάζονταν ταχύτερα βήματα για την προσαρμογή της χώρας,θα υπήρχε οπισθοχώρηση.Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στόχο έχουν την προώθηση της πολιτικής λιτότητας με ταχύτερο βηματισμό.

Ποιούμενος την ανάγκην φιλοτιμίαν ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να προσδιορίσει τα πολυδιαφημισμένα "μεταρρυθμιστικά μέτρα", αν και είναι γνωστό ότι στις άμεσες προτεραιότητες τίθενται ο παραπέρα σφαγιασμός των κρατικών δαπανών στους τομείς της υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας καθώς και στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τις επιδιώξεις αυτές τις επιβεβαίωσε έμμεσα, αναφερόμενος στις ρήξεις που θα απαιτηθούν για την προώθησή τους και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία εναντίον ποιων θα στραφεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ξεκαθάρισε και αυτό. Κατά τον Αλ. Παπαδόπουλο η Ελλάδα έχει ανδρωθεί με ένα συντεχνιακό τρόπο και απαιτείται σήμερα οι φραγμοί αυτοί να σπάσουν.Εχθρός, λοιπόν, το συνδικαλιστικό κίνημα, ή για την ακρίβεια οι ταξικές του δυνάμεις οι οποίες δεν υποτάσσονται στην "εκσυγχρονιστική" λογική.

Ο υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης, επειδή η τελευταία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι την επαύριο των εκλογών, θα λάβει σκληρά οικονομικά μέτρα. Η ανευθυνότητα κατά τον ίδιο έγκειται όχι στο ότι η κυβέρνηση δε θα λάβει τα μέτρα αυτά, αλλά στο γεγονός ότι η επίκλησή τους κάνει κακό στην ανορθωτική προσπάθεια που γίνεται στη χώρα. Βλάπτει, δηλαδή, η κριτική στην πολιτική λιτότητας.

Ενδιαφέρον έχει το σημείο της συνέντευξής του, όπου ισχυρίζεται ότι ανεξάρτητα εκλογών, το πρόγραμμα "σύγκλισης" και η οικονομική πολιτική είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι εθνικές εκλογές επομένως κατά τον υπουργό Οικονομικών, δε γίνονται για να κρίνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή είναι δεδομένη και χαραγμένη από τις Βρυξέλλες. Ισως και να γίνονται για την ανάδειξη των καλύτερων διαχειριστών του κεφαλαίου και των επιταγών των Βρυξελλών.

Εκφράζοντας τις θέσεις του ΣΕΒ επανέλαβε την άποψη ότι δεν πρέπει να υποσχεθεί η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό "καλύτερες ήμερες" και την επόμενη των εκλογών ο κάθε νεοέλληνας να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Σαφής και ειλικρινής ομολογία. Την επόμενη των εκλογών εξαγγέλλεται το πρόγραμμα - "σοκ" για την οικονομία.

Συνειδητή παραπληροφόρηση

Η εφημερίδα το "Εθνος" - που ανήκει στον γνωστό μεγαλοεργολάβο Μπόμπολα - φαίνεται ότι διεκδικεί το βραβείο "Γκίνες" στην παραπληροφόρηση. Στα πλαίσια αυτά, φιλοξένησε χτες στην πρώτη της σελίδα μια χαρμόσυνη "είδηση" για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα λοιπόν με την "είδηση", η εισοδηματική πολιτική του 1997 - που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση - θα εξασφαλίζει αυξήσεις στους μισθούς που "θα φτάσουν στο 10% από την 1η Ιανουαρίου 1997".

Ο κύριος Μπόμπολας τη δουλιά του κάνει. Επιχειρώντας να εξαργυρώσει τα γραμμάτια στην κυβέρνηση, που του έχει αναθέσει αρκετά μεγάλα έργα, παροτρύνει τους εργαζόμενους αναγνώστες του "Εθνους" να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ... "για να έρθουν καλύτερες μέρες" το 1997. Ισως και για να εκφράσει την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι η υπόθεση φοροδιαφυγής για τις εταιρίες του ομίλου Μπόμπολα - που είχε ανακοινώσει πέρσι ο τότε υφυπουργός Οικονομικών - "κουκουλώθηκε".

Το ερώτημα δεν αφορά τον κύριο Μπόμπολα, ο οποίος παραπληροφορεί την κοινή γνώμη, παίζοντας τα πολιτικά παιχνίδια με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρήσεών του. Αφορά όμως τον συντάκτη που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ, γνωρίζοντας - πολύ καλύτερα από το μέσο πολίτη αυτής της χώρας - ότι η "είδηση" για δήθεν γενναίες αυξήσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους το 1997 είναι κάλπικη. Το γεγονός ότι επικαλείται "κορυφαία κυβερνητική πηγή" - δηλαδή τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ή τους συμβούλους του που του λάνσαραν την "είδηση" - δεν απαλλάσσει τον συγκεκριμένο συντάκτη από τις ευθύνες του ότι συμβάλλει στην παραπληροφόρηση. Ο ίδιος εξάλλου, μέχρι και τις παραμονές προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, υπέγραφε ρεπορτάζ με ειδήσεις - που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα - για προϋπολογισμό λιτότητας του 1997.

Ξέρουν πολύ καλά το "Εθνος" του κυρίου Μπόμπολα και ο συντάκτης του ότι η παράδοση θέλει όχι μόνο τους οικονομικούς υπουργούς, αλλά και πρωθυπουργούς να παραπληροφορούν συνειδητά την κοινή γνώμη, μοιράζοντας σε προεκλογικές περιόδους κάλπικες ειδήσεις για δήθεν φιλολαϊκά μέτρα, με μοναδικό σκοπό την ψηφοθηρία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Αν το ξέχασαν, να τους θυμίσουμε ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985 υποσχόταν "καλύτερες μέρες" από τα προεκλογικά μπαλκόνια, για να ξεχάσει τις υποσχέσεις τους την επομένη των εκλογών και να επιβάλει - διά πυγμής και ροπάλου - το διετές πρόγραμμα λιτότητας. Ενα πρόγραμμα που συνέταξε και έφερε... επάξια σε πέρας ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και σήμερα πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Και είναι λυπηρό που ένας συντάκτης συμβιβάζεται με τέτοιες νοσηρές καταστάσεις και παραπληροφορεί το λαό, υπογράφοντας ρεπορτάζ σαν και αυτό που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό "Εθνος". Ανεξάρτητα από την προσπάθεια που καταβάλλουν διάφορα συγκροτήματα Τύπου, με τη βοήθεια ορισμένων δημοσιογράφων, να εμφανίσουν το ΠΑΣΟΚ με φιλολαϊκό μανδύα, ένα είναι σίγουρο. Οτι τα σενάρια για την εισοδηματική πολιτική του 1997 προβλέπουν μόνο τη χορήγηση του διορθωτικού ποσού (για το 1996 λόγω μεγαλύτερης αύξησης του πληθωρισμού) και ΜΗΔΕΝ αύξηση στους μισθούς. Τα ίδια θα κάνει βέβαια και η ΝΔ, αν επανέλθει στην κυβερνητική εξουσία. Ομως, και τα δύο μεγάλα κόμματα θα υπολογίσουν τα επιδόματα που πήραν φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι, το διορθωτικό ποσό και θα βγάλουν αυξήσεις 10% ή και 14%, με βάση το μοντέλο που καθιέρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992, όταν ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριζε πως το 0%+0% ισοδυναμεί με... αυξήσεις 14%!

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
"Ολα πάνε καλά", το τρικ υφαρπαγής ψήφων

Η διατύπωση ενός καταλόγου με προεκλογικά "σλόγκαν", που θα εξωραϊζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - με επιχειρήματα του τύπου ότι "όλα πάνε καλά" και ότι η Ελλάδα πορεύεται σταθερά στο δρόμο προς τη "σύγκλιση" με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν το κύριο αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους οικονομικούς υπουργούς. Χτες ο πρωθυπουργός είχεσύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο και Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Ο κατάλογος αυτών των επιχειρημάτων για την "καλή πορεία της οικονομίας" - όπου ευημερούν κάποιοι αριθμοί αλλά ο λαός υποφέρει - θα αξιοποιηθεί στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ καθώς και στην ομιλία που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι αντικείμενο της συζήτησης υπήρξε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.Στη χτεσινή σύσκεψη, επιλέχτηκαν οι δείκτες της οικονομίας που παρουσιάζουν σχετική βελτίωση (πληθωρισμός, επιτόκια), που θα προβληθούν στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, για να πείσουν το λαό ότι η συγκεκριμένη πολιτική αποδίδει "καρπούς". Επικαλούμενοι τους αριθμούς και όχι την πραγματικότητα, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα προβάλλουν επίσης τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν και ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μόνο αν επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι κάλπικες ειδήσεις που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ πρόθυμο - αν επανεκλεγεί κυβέρνηση - να δώσει αυξήσεις 10% (! ) στους μισθούς το 1997. Παρόμοια σενάρια, που θα εμφανίζουν φιλολαϊκή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, θα δούμε πολλά μέχρι τις εκλογές, μόνο που έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις υποσχέσεις που μοίραζε προεκλογικά το 1985 το ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε το διετές πρόγραμμα λιτότητας.

Είναι βέβαιο, ότι σε περίπτωση που κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, ετοιμάζει για την επομένη των εκλογών "μπαράζ" νέων και σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων, με το επιχείρημα ότι θα έχει και τη λαϊκή έγκριση. Η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων τα οποία αξιώνουν όλο και πιο έντονα η ηγεσία των βιομηχάνων και τα διάφορα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: αύξηση των τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) και συγκεκριμένα στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ κλπ. Αύξηση των φορολογικών βαρών των πλατιών λαϊκών στρωμάτων (μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων), είτε με την επιβολή νέων φόρων είτε με την αναπροσαρμογή παλαιών. Δραστικές περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα των ευαίσθητων τομέων υγείας και παιδείας. Επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και των μικρών τραπεζών που βρίσκονται κάτω από δημόσιο έλεγχο κλπ.

  • Με χτεσινή του ανακοίνωση ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Μάνος, καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι άλλαξε πέντε φορές τα στοιχεία για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 1993 και δύο φορές το ύψος του δημοσίου χρέους του ίδιου έτους. Πρόκειται ασφαλώς για μία "μπακαλίστικη" τακτική στην οποία καταφεύγει ο σημερινός υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, την οποία βέβαια γνωρίζει άριστα ο Στ. Μάνος από τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την περίοδο 1992 - 1993.
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Επιδιώκουμε, απαιτούμε, αξιώνουμε

Τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η επόμενη κυβέρνηση προσδιορίζουν οι βιομήχανοι. Πρόκειται για εφτά προσανατολισμούς ακόμα πιο αντιλαϊκής πολιτικής, με μέτρα που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνονται ήδη στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο λεγόμενος επιχειρηματικός κόσμος, αυτοί δηλαδή χάριν των οποίων με τις ευλογίες της κυβέρνησης λεηλατούνται τα λαϊκά εισοδήματα, απαιτούν:

  • Ταχύτατη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και γενίκευσή τους σε όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στον έλεγχο του δημοσίου (ΔΕΗ, ΟΣΕ, "Ολυμπιακή" κτλ.).
  • Περιορισμό των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων, με τη μέθοδο της αντικατάστασης 3 συνταξιούχων με μία πρόσληψη.
  • Πτωτική πορεία του πληθωρισμού με κάθε μέσο, με στόχο το 5%.
  • Υλοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών των ΔΕΚΟ με ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Ταχύτατη απορρόφηση των κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) με παράλληλη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείρισή του, αλλά και συμμετοχή των ιδίων στην υλοποίηση των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής, με στόχο από 4%-6% που είναι σήμερα να φτάσει στο 8%-10% ετησίως.
  • Μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, που μεταφράζεται σε πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας έναντι των εργαζομένων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ