ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δράση του, το ισχυρό χαρτί του ΚΚΕ

Οι βασικοί στόχοι - συνθήματα του ΚΚΕ και οι πολιτικοί του στόχοι έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

Α. ΚΑΒΑΔΙΑ (ΕΤ-1): Το βασικό σας επιχείρημα, το βασικό σας σύνθημα που λέει, όχι στις αυτοδυναμίες, όχι στο δικομματισμό, είναι ένα σύνθημα το οποίο έχουν υιοθετήσει και τα άλλα κόμματα, αυτά που συνηθίζουμε να λέμε μικρά κόμματα. Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί του ΚΚΕ, το οποίο κατά τη γνώμη σας μπορεί να αποτελέσει το δέλεαρ, προκειμένου ο κόσμος να σας ψηφίσει;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το ισχυρό χαρτί του ΚΚΕ είναι η δράση του όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι οι θέσεις που συνεχίζει να έχει και τις αναπτύσσει και θα τις αναπτύξει ακόμη πιο πλατιά στον ελληνικό λαό. Και με την ευκαιρία της εκλογικής μάχης. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο του ΚΚΕ.

Είναι η πρόβλεψη, η επαλήθευση των θέσεών του και η συνέπεια με τις οποίες πάλεψε. Από εκεί και πέρα βεβαίως και εμείς προβάλουμε ορισμένα συνθήματα που συμπυκνώνουν τη δική μας θέση. Δεν είναι αυτό το σύνθημα που είπατε.

Το βασικό μας σύνθημα είναι ακριβώς: Αντεπίθεση λαέ, τώρα ισχυρό ΚΚΕ.Πάμε όμως παρακάτω. Να αντιμετωπίσουμε τη λιτότητα, την ανεργία και τον αυταρχισμό και τις αιτίες που τα γεννάνε, γιατί εναντίον της λιτότητας, του αυταρχισμού και της υποτέλειας είναι όλα τα κόμματα συνθηματικά. Δεν υπάρχει κανένα που θα πει ναι στη λιτότητα, ναι στην υποτέλεια.

Η πολιτική όμως που ακολουθούν οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα. Αυτή είναι η θέση μας. Αντεπίθεση λαέ.

Ο πολιτικός μας στόχος

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ (ΑΠΕ): Στις προηγούμενες εκλογές, στόχος του κόμματός σας ήταν να αναδειχτεί τρίτη δύναμη. Αυτή τη φορά ποιος είναι ο πολιτικός σας στόχος;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κοιτάξτε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην παραφράζετε ή να μην αλλοιώνετε τους εκλογικούς στόχους του Κόμματος. Ούτε τον προηγούμενο, ούτε τον σημερινό. Γιατί δεν είχαμε συρρικνώσει έτσι τον εκλογικό μας στόχο.Κοιτάξτε να δείτε, ο εκλογικός μας στόχος είναι ισχυρό ΚΚΕ για αντεπίθεση, για ανακατατάξεις, για να παλέψεις από καλύτερες θέσεις την πολιτική της λιτότητας, της υποτέλειας, του συμβιβασμού. Οχι ότι δε θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτή η τρίτη θέση. Εμείς θέλουμε το σύνθημά μας και ο στόχος μας να είναι πολιτικός και όχι στενά αριθμητικός.

Και θα σας πω και έναν άλλο λόγο για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητό. Εμείς θέλουμε να ξεμπλέξουμε με το δικομματισμό και τις αυτοδυναμίες, αλλά όχι να μπλέξουμε με τη συντηρητική πολιτική και τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση με άλλη μορφή.Είναι η φάση που περνάμε τέτοια.

Μοιραία εμείς πρέπει να συμπυκνώσουμε πολιτικά τον στόχο μας και όχι σε ένα νούμερο. Και καταλαβαίνετε ότι τα συνθήματα έχουν πολιτική αξία. Ενώ οι αριθμοί δεν έχουν τόσο. Επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι άλλο για να το λήξουμε αυτό το θέμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα άλλα κόμματα, ο Συνασπισμός, η Πολιτική Ανοιξη, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, σταματάνε ως εκεί, να έρθω τρίτη δύναμη, να κόψω την αυτοδυναμία. Είναι κολοβός αυτός ο στόχος. Διότι με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν το δρόμο - και αυτό αν θέλετε επιδιώκουν - σύμπραξης με ένα από τα δύο συντηρητικά κόμματα.

Και γι' αυτό δεν ξεκαθαρίζουν τι θα κάνουν μετεκλογικά. Και ποιος έχει αυταπάτη, ότι π.χ. το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει τον προσανατολισμό του ή η ΝΔ, αν συμπράξει με ένα μικρότερο κόμμα; Το αντίθετο θα γίνει. Οι όποιες αντιστάσεις έχουν αυτά τα μικρότερα κόμματα, αυτές θα ακυρωθούν εντελώς την άλλη μέρα και θα γίνουν ένα σιδερένιο μπλοκ.Οι όποιες αντιστάσεις, η όποια δυναμική ενδεχόμενα κρύβουν μέσα τους τέτοιες δυνάμεις. Γι' αυτό λέμε όχι στους εγκλωβισμούς. Λύτρωση, απελευθέρωση δυνάμεων.

Η ίδια πολιτική

ΧΡ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Είδα ότι κεντρικό σας επιχείρημα, κεντρική εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη εάν ξανακερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμόσει μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το ίδιο ισχύει και για κυβέρνηση της ΝΔ.
ΧΡ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Μιλάω αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση Σημίτη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει δώσει ήδη δείγματα της τακτικής που θα ακολουθήσει και στην οικονομία. Θα ήθελα να μου πείτε πού βασίζετε αυτή την εκτίμησή σας και τι φοβάστε. Τι νομίζετε ότι θα είναι η επόμενη κίνηση, σε περίπτωση που έχουμε και πάλι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτή, είναι η μία ερώτηση.
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι την ίδια πολιτική θα έχει η ΝΔ. Την ίδια κάθε κυβέρνηση, που ο βασικός μοχλός είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Να σας πω πού φοβόμαστε; Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις των Βρυξελλών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες τις έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά. Τις έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση φαρδιά - πλατιά. Δεν έχει πει, δεν τις θέλω. Αρα, θα τις δρομολογήσει.

ΧΡ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Πρακτικά, ποιες είναι αυτές; Με δεδομένο ότι έχουμε και κατάρτιση ενός προϋπολογισμού μπροστά.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Νομίζω ότι είναι πασίγνωστες και θα σας πως όμως, πιο συγκεκριμένα. Πρώτα πρώτα κατεδαφίζεται αυτό που το ΠΑΣΟΚ ονόμαζε "κράτος πρόνοιας". Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, όπου και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής διεισδύουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εχουν διεισδύσει ήδη, αλλά πια διεκδικούν πιο βαθιά.

Θα έχουμε δυο συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, δύο ταχύτητες. Ενα ιδιωτικό, πολύ δύσκολο να το προσεγγίσει ο κόσμος. Ακριβό, "πληρώνεις" και "παίρνεις". Και ένα δεύτερο, δημόσιο, στο οποίο και σ' αυτό θα πληρώνεις περισσότερα, αλλά θα είναι πάμπτωχο σε προσφορά. Διαβάστε το σχέδιο νόμου, φαντάζομαι το έχετε διαβάσει, για την υγεία και για την πρόληψη. Αυτά τα λέει καθαρά.

Ηδη, τα νοσοκομεία πηγαίνουν να δανειστούν από τις τράπεζες. Ξέρετε τι σημαίνει; Ξέρει ο μικρομεσαίος, ακόμη και οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες ξέρουν. Οποιος δανείστηκε από την τράπεζα τελείωσε. Ημερομηνία λήξης, η χρεοκοπία. Σε τέτοιο ασφαλιστικό σύστημα μας πάνε.

Στάθηκα σ' ένα ζήτημα, για να μην σας πω για τις τιμές στο βαμπάκι, στο λάδι, στο στάρι. Για να μην σας πω, είδατε τι γίνεται με τα ναυπηγεία. Τα χάρισαν στον Περατικό. Τώρα θα τα κλείσουν κιόλας. Ξέρουμε με μαθηματική ακρίβεια που πάμε.

Ομως, να το ξεκαθαρίσουμε. Δίνει δυνατότητες αυτή η εκλογική μάχη, όχι από τη μια μέρα στην άλλη να έρθουν τα πάνω - κάτω, αλλά αυτό που λέμε να αρχίσει η αντεπίθεση. Ο λαός πρέπει να βγάζει και από τη μύγα ξίγκι. Κάθε μέρα δίνει μια μικρή ή μεγάλη μάχη. Να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Δεν αρκεί η αντίσταση η τυφλή διαμαρτυρία και η δυσαρέσκεια και η στενοχώρια. Θέλει αντεπίθεση. Μόνο την αντεπίθεση φοβούνται, τίποτε άλλο.


Να αποτελέσουν οι εκλογές αφετηρία αντεπίθεσης του λαού

Η εισαγωγική ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την επικείμενη εκλογική μάχη παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Η συνέντευξη κράτησε πάνω από μία ώρα και η Αλ. Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις θέσεις του Κόμματος και έδωσε στη δημοσιότητα την Εκλογική Διακήρυξη του ΚΚΕ. Η συνέντευξη μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΤ, ενώ και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν απευθείας μεγάλο μέρος της συνέντευξης.

Η Αλ. Παπαρήγα έδωσε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της εκλογικής τακτικής του Κόμματος, ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις συνεργασίες και περιέγραψε με σαφήνεια τα σχέδια που επεξεργάζονται διάφορα επιτελεία για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Στην εισαγωγική της ομιλία, πριν δώσει το λόγο στους δημοσιογράφους, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε τα εξής:

"Με τη σημερινή μας συνέντευξη θέλουμε να δώσουμε στη δημοσιότητα την Εκλογική Διακήρυξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που θα αποτελέσει και το βασικό κείμενο επικοινωνίας, συζήτησης και διαλόγου με το λαό. Βεβαίως, στην προεκλογική μας δραστηριότητα στις τηλεοπτικές συζητήσεις, γενικότερα στο διάλογο, θα αξιοποιήσουμε τις προγραμματικές θέσεις που έχει το ΚΚΕ για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και για τη συνολική του πορεία, τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις που έχουμε καταθέσει επίσημα στη Βουλή και γραπτά, όλο δηλαδή το υλικό μας που πιστοποιεί στον ελληνικό λαό ότι το ΚΚΕ έχει θέσεις, έχει προτάσεις και γι' αυτές αγωνίζεται.

Το υπογραμμίζω αυτό, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφθεί λίγο καλύτερα όταν κόμματα, και μάλιστα κόμματα που κυβέρνησαν, που συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου, την τελευταία στιγμή παραδίδουν στον ελληνικό λαό πολύτομα πολυτελή εκλογικά προγράμματα, τα οποία με πολύ αφηρημένο τρόπο αναπτύσσουν θέσεις για διάφορα ζητήματα και στις πιο πολλές περιπτώσεις κρύβουν τι πρόκειται να κάνουν μετεκλογικά ή γίνεται το πιο εύκολο, εγκαταλείπονται τα εκλογικά αυτά προγράμματα σε κάποιο συρτάρι.

Ανάμεσα στις 22 Σεπτέμβρη και 23 Σεπτέμβρη δεν υπάρχει καμία διαφορά. Θέλω να πω ότι στις 23 Σεπτέμβρη το ΚΚΕ, όταν τελειώσει επίσημα η εκλογική μάχη, συνεχίζει τη δραστηριότητά του με τις συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες του.

Οπλο του ΚΚΕ οι θέσεις του

Ακούμε αυτή την περίοδο για νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, νέες προτάσεις, νέες εποχές. Η θέση του κάθε κόμματος είναι συγκεκριμένη. Κρίθηκε από το 1993 μέχρι σήμερα, κρίθηκε και στα λόγια και στα έργα. Και το ΚΚΕ διαθέτει στα χέρια του αυτό το μεγάλο όπλο, τις θέσεις του, τα λόγια του, τις διακηρύξεις και τις πράξεις του, που ποτέ δεν ήρθαν σε αντίθεση μεταξύ τους, ούτε βεβαίως θα 'ρθουν σε αντίθεση και την άλλη μέρα από τις εκλογές.

Πριν αναπτύξω τον βασικό πυρήνα των σκέψεων της Εκλογικής Διακήρυξης, θέλω να κάνω ορισμένα σχόλια εισαγωγικά. Κατά τη δική μας γνώμη, είναι πια εντελώς καθαρό στον ελληνικό λαό γιατί προκηρύχτηκαν οι πρόωρες εκλογές. Και μ' αυτή την έννοια, το θεωρούμε σπατάλη χρόνου να αναλωνόμαστε σε μια τέτοια συζήτηση.

Οι εκλογές προκηρύχτηκαν διότι έτσι ήθελαν, έτσι συμβούλευσαν, έτσι επέλεξαν συγκεκριμένα ξένα κέντρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οικονομικοί κύκλοι των Βρυξελλών, η ελληνική πλουτοκρατία, με δυο στόχους.

Πρώτον,ένα χρόνο νωρίτερα να εξαπολυθεί μια νέα θύελλα αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων, νεοφιλελεύθερων μέτρων, συνέχεια της προηγούμενης πολιτικής, αλλά με πιο εντατικούς και άγριους ρυθμούς.

Και δεύτερον,ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βιάζονται να κλείσουν, αρνητικά βεβαίως, θέματα - πακέτο που έχουν σχέση με το Αιγαίο και το Κυπριακό και ενδεχόμενα και ζητήματα που έχουν σχέση με τα Βαλκάνια. Γι' αυτό γίνονται οι εκλογές.

Ο ελληνικός λαός ας το κρατήσει αυτό. Και θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την εκλογική μάχη, είναι μια μεγάλη ευκαιρία, σταθμίζοντας σωστά την ψήφο του, ούτως ώστε με αυτή την εκλογική μάχη να προβληθεί, να ανοίξει κάποιο φως στις μετεκλογικές εξελίξεις. Να φανεί ότι υπάρχει προοπτική σ' αυτό τον τόπο, γιατί πραγματικά υπάρχει. Αρα είναι αξιοποιήσιμη αυτή η εκλογική μάχη.

Δεύτερο σχόλιο.Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει στις μέρες που μας απομένουν στην εκλογική μάχη ούτε διαφημιστικές εταιρίες, ούτε μάνατζερ. Και αυτό, γιατί εμείς θα πούμε στο λαό την αλήθεια. Και όταν λες την αλήθεια, δε χρειάζεται να την ντύσεις με περίτεχνα λόγια.

Αυτή την προσπάθεια, αυτή την ανάγκη τη νιώθουν τα άλλα κόμματα, που κυριολεκτικά προσπαθούν να πουλήσουν - με συγχωρείτε για την έκφραση - φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Θέλουν να κρύψουν και να παραπλανήσουν το λαό γι' αυτό που έκαναν και πολύ περισσότερο θέλουν να κρύψουν αυτό που θα κάνουν την άλλη μέρα από τις εκλογές.

Να κάνει ο λαός την αντεπίθεση

Θέλω να σταθώ σε ορισμένα ζητήματα της Εκλογικής Διακήρυξης. Οπως σας είπα μας ενδιαφέρει αυτή η εκλογική μάχη να αξιοποιηθεί από το λαό, για να σηματοδοτηθεί το φως, η προοπτική. Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός μέσα από την εκλογική μάχη πρέπει να κάνει αντεπίθεση.Αν θέλετε ως κόμμα για μεγάλο διάστημα - και σωστά - προβάλαμε την ιδέα της αντίστασης. Εντελώς αναγκαία τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 1990, που έχουμε μια νέα νεοφιλελεύθερη επιδρομή και συναίνεση νεοφιλελεύθερη.

Σήμερα η αντίσταση έχει περιορισμένη αξία. Εχει αξία, όταν εντάσσεται στην αντεπίθεση. Εκλογικά, για εμάς αντεπίθεση σημαίνει υπερψήφιση του ΚΚΕ. Μετεκλογικά, αντεπίθεση σημαίνει ο λαός από καλύτερες θέσεις να οργανώσει και την αντίσταση και τη διεκδίκηση λύσεων, να ισχυροποιηθεί το λαϊκό κίνημα και κυρίως να γίνουν σημαντικές διεργασίες στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο, να απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις που βρίσκονται στη μέγκενη του δικομματισμού και της συναίνεσης, να διαμορφωθούν νέα μέτωπα πάλης και συσπειρώσεις, να διαμορφωθούν νέα πολιτικά σχήματα και κινήσεις, γιατί με τα σημερινά υλικά δε γίνεται χωριό.

Και να συγκροτηθεί ο πόλος εκείνος που όχι μόνο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, αλλά θα βάλει πλώρη για ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, του μπλοκ των δυνάμεων και των μηχανισμών που σήμερα καταδυναστεύουν το λαό.

Η έννοια δηλαδή για μας της αντεπίθεσης, υπερβαίνει θα έλεγα, περιέχει και υπερβαίνει και την ιδέα της αντίστασης και την ιδέα της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, πάει πιο μακριά. Και η εκλογική μάχη μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τον ελληνικό λαό.

Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ

Πιο συγκεκριμένα: Γιατί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να ψηφίσει ΚΚΕ; Πρώτα πρώτα γιατί πρέπει να καταδικάζει συγκεκριμένα, πρακτικά και απερίφραστα την πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ας μην πάμε πολύ μακριά, ας συγκεντρώσει την προσοχή του και την εμπειρία του στις δύο τριετίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν και το παρελθόν προσφέρει επίσης πολύτιμα συμπεράσματα.

Πρέπει να καταδικαστούν και τα δύο κόμματα και η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη. Να καταδικαστεί απερίφραστα και πρακτικά ο δικομματισμός, που αξιοποιώντας και τον εκλογικό νόμο σχημάτισε αυτοδύναμες κυβερνήσεις και πήρε μέτρα που γέννησαν τη λιτότητα, την ανεργία, την ανασφάλεια, την εκποίηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την υποτέλεια και την ευθυγράμμιση με τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Θα μου πείτε γιατί ΚΚΕ; Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση προς το δικομματισμό. Εχουμε πάλι να συγκρίνουμε τις δύο τριετίες. Γιατί το ΚΚΕ καταψήφισε όλους τους νόμους εκείνους, όλες τις συνθήκες και τις συμβάσεις που γεννάνε τα μεγάλα προβλήματα του λαού και οξύνουν την κρίση.

Γιατί ξεσκέπασε έγκαιρα συνθήκες, όπως είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος", γιατί ξεσκέπασε έγκαιρα τι σημαίνει νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Γιατί δεν περιορίστηκε σε λόγια και σε φραστικές διακηρύξεις, έδωσε την ψυχή του για την οργάνωση της λαϊκής πάλης και της αντίστασης, γιατί τα άλλα κόμματα που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση αντιπολιτεύτηκαν, όπως λένε, το δικομματισμό, αλλά στην πραγματικότητα με άσφαιρα πυρά.

Και όταν λέμε άσφαιρα πυρά τι εννοούμε; Οτι η κριτική τους ήταν ανώδυνη και δυστυχώς έγινε και κάτι παραπάνω. Σε βασικές επιλογές είπαν το ναι σ' αυτή την πολιτική. Οπως για άλλη μια φορά θα υπενθυμίσουμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις συμφωνίες της GATT, τη "Λευκή Βίβλο", τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, που έχει πολλές πλευρές και που σχετίζονται και με το Αιγαίο και με το Κυπριακό και με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή.

Τα άλλα κόμματα δηλαδή, ψηφίζοντας, αποσιωπώντας ζητήματα και ανεχόμενα, έδωσαν γερό στήριγμα στην πολιτική του δικομματισμού.

Να απεγκλωβιστούν δυνάμεις

Δεύτερον,η ψήφος προς το ΚΚΕ είναι μια ψήφος με προοπτική να θωρακίσει το λαό από κάθε μορφής δικομματισμό μετά τις εκλογές. Χτυπάει και το δικομματισμό και την αυτοδυναμία, αλλά και τα εναλλακτικά σχέδια που ανοιχτά προπαγανδίζει ο κ. Σημίτης περί κεντροαριστεράς, που κρυφά υποστηρίζει ο κ. Εβερτ τα κεντροδεξιά σενάρια, αλλά δεν τα προβάλλει.

Το ΚΚΕ δηλαδή με τη δύναμή του μπορεί να θωρακίσει τον ελληνικό λαό από τις συνέπειες κάθε μορφής δικομματισμού. Συγκεκριμένα, τι μπορεί να κάνει στο ζήτημα αυτό το ΚΚΕ, ένα πανίσχυρο ΚΚΕ; Μπορεί να βοηθήσει σε απεγκλωβισμούς δυνάμεων από αυτά τα σενάρια και από τον κλασικό δικομματισμό και από τα άλλα σενάρια.

Μπορεί να λυτρώσει ένα σημαντικό μέρος του λαού από αυταπάτες γύρω από αυτά τα σενάρια. Γιατί ξέρετε ότι οι αυταπάτες είναι ταφόπλακα στο να πάει ο λαός και ο τόπος εμπρός.

Τρίτον,θα διαμορφωθεί ένα άλλο κλίμα, μια άλλη ατμόσφαιρα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των αγώνων. Ολα αυτά θα βοηθήσουν, οι απεγκλωβισμοί, οι διεργασίες στη συνείδηση όχι σε μια απλή αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, αλλά στη γέννηση και νέων πολιτικών σχημάτων, τάσεων, τα οποία βεβαίως δεν μπορούμε να τα προκαθορίσουμε από τώρα, μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τις τάσεις.

Τέλος, θα δοθεί ένα μήνυμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα μήνυμα που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί ο συντονισμός και η κοινή πάλη των κινημάτων κι εκείνων των δυνάμεων που αντιπαλεύουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις συνέπειές της. Αυτά μπορεί να προσφέρει το ΚΚΕ.

Ισχυρή και δυναμική αντιπολίτευση

Και ένα τελευταίο. Ενδεχόμενα να προλάβω μια ερώτηση. Μπορεί κι εσείς να αναρωτηθείτε, αλλά ίσως και ο απλός άνθρωπος, γιατί το ΚΚΕ είναι τόσο κατηγορηματικά αντίθετο στα κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά σενάρια. Μήπως είναι προτιμότερη μια κυβέρνηση συνεργασίας από μια μονοκομματική κυβέρνηση;

Δε θα σταθώ θεωρητικά σ' αυτά τα ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρή εμπειρία σε όλη την Ευρώπη, όπου κυβερνήσεις συνεργασίας πέρασαν πολύ πιο σκληρά και άγρια μέτρα, γιατί κατά κάποιο τρόπο αξιοποιούν τις αυταπάτες και τις ελπίδες λαϊκών δυνάμεων και βρίσκουν το χρόνο, που είναι πολύτιμος χρόνος σήμερα, να προωθήσουν τέτοια αντιλαϊκά και νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Γιατί εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει ποιος απαρτίζει αυτές τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Και όταν οι κυβερνήσεις συνεργασίας απαρτίζονται από δυνάμεις οι οποίες είναι καθαρά νεοφιλελεύθερες ή έχουν συμπράξει σε νεοφιλελεύθερες επιλογές ή ανέχονται ή έχουν υποκύψει σε νεοφιλελεύθερες επιλογές, καταλαβαίνετε ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται φρένο σε θετικές και προς τα εμπρός διεργασίες.

Επόμενα, η ψήφος στο ΚΚΕ έχει πολλαπλούς ρεαλιστικούς στόχους. Χρειάζεται σε τούτο τον τόπο μια ισχυρή και δυναμική αντιπολίτευση, που αντιστέκεται, αλλά και αντεπιτίθεται και γίνεται μοχλός απεγκλωβισμών και συσπειρώσεων σε κατεύθυνση τέτοια που θωρακίζουν το λαό και τον βοηθάνε να παρέμβει για να αντιμετωπίσει αυτή την άγρια επίθεση και υπερεκμετάλλευση που δέχεται, αλλά και την πολιτική της υποτέλειας και της "νέας τάξης πραγμάτων".

Αυτός είναι ο πυρήνας των βασικών θέσεων της Διακήρυξης. Η ΚΕ βεβαίως χτες ολοκλήρωσε όλες τις προετοιμασίες, σε όλα τα μέτωπα της εκλογικής μάχης. Με ενημέρωση στον Τύπο θα επανέλθουμε επίσης σε τέτοια ζητήματα. Ομως μπορείτε και σήμερα να θέσετε τις ερωτήσεις που επιθυμείτε".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ