Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δράση του, το ισχυρό χαρτί του ΚΚΕ

Οι βασικοί στόχοι - συνθήματα του ΚΚΕ και οι πολιτικοί του στόχοι έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

Α. ΚΑΒΑΔΙΑ (ΕΤ-1): Το βασικό σας επιχείρημα, το βασικό σας σύνθημα που λέει, όχι στις αυτοδυναμίες, όχι στο δικομματισμό, είναι ένα σύνθημα το οποίο έχουν υιοθετήσει και τα άλλα κόμματα, αυτά που συνηθίζουμε να λέμε μικρά κόμματα. Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί του ΚΚΕ, το οποίο κατά τη γνώμη σας μπορεί να αποτελέσει το δέλεαρ, προκειμένου ο κόσμος να σας ψηφίσει;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το ισχυρό χαρτί του ΚΚΕ είναι η δράση του όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι οι θέσεις που συνεχίζει να έχει και τις αναπτύσσει και θα τις αναπτύξει ακόμη πιο πλατιά στον ελληνικό λαό. Και με την ευκαιρία της εκλογικής μάχης. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο του ΚΚΕ.

Είναι η πρόβλεψη, η επαλήθευση των θέσεών του και η συνέπεια με τις οποίες πάλεψε. Από εκεί και πέρα βεβαίως και εμείς προβάλουμε ορισμένα συνθήματα που συμπυκνώνουν τη δική μας θέση. Δεν είναι αυτό το σύνθημα που είπατε.

Το βασικό μας σύνθημα είναι ακριβώς: Αντεπίθεση λαέ, τώρα ισχυρό ΚΚΕ.Πάμε όμως παρακάτω. Να αντιμετωπίσουμε τη λιτότητα, την ανεργία και τον αυταρχισμό και τις αιτίες που τα γεννάνε, γιατί εναντίον της λιτότητας, του αυταρχισμού και της υποτέλειας είναι όλα τα κόμματα συνθηματικά. Δεν υπάρχει κανένα που θα πει ναι στη λιτότητα, ναι στην υποτέλεια.

Η πολιτική όμως που ακολουθούν οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα. Αυτή είναι η θέση μας. Αντεπίθεση λαέ.

Ο πολιτικός μας στόχος

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ (ΑΠΕ): Στις προηγούμενες εκλογές, στόχος του κόμματός σας ήταν να αναδειχτεί τρίτη δύναμη. Αυτή τη φορά ποιος είναι ο πολιτικός σας στόχος;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κοιτάξτε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην παραφράζετε ή να μην αλλοιώνετε τους εκλογικούς στόχους του Κόμματος. Ούτε τον προηγούμενο, ούτε τον σημερινό. Γιατί δεν είχαμε συρρικνώσει έτσι τον εκλογικό μας στόχο.Κοιτάξτε να δείτε, ο εκλογικός μας στόχος είναι ισχυρό ΚΚΕ για αντεπίθεση, για ανακατατάξεις, για να παλέψεις από καλύτερες θέσεις την πολιτική της λιτότητας, της υποτέλειας, του συμβιβασμού. Οχι ότι δε θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτή η τρίτη θέση. Εμείς θέλουμε το σύνθημά μας και ο στόχος μας να είναι πολιτικός και όχι στενά αριθμητικός.

Και θα σας πω και έναν άλλο λόγο για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητό. Εμείς θέλουμε να ξεμπλέξουμε με το δικομματισμό και τις αυτοδυναμίες, αλλά όχι να μπλέξουμε με τη συντηρητική πολιτική και τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση με άλλη μορφή.Είναι η φάση που περνάμε τέτοια.

Μοιραία εμείς πρέπει να συμπυκνώσουμε πολιτικά τον στόχο μας και όχι σε ένα νούμερο. Και καταλαβαίνετε ότι τα συνθήματα έχουν πολιτική αξία. Ενώ οι αριθμοί δεν έχουν τόσο. Επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι άλλο για να το λήξουμε αυτό το θέμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα άλλα κόμματα, ο Συνασπισμός, η Πολιτική Ανοιξη, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, σταματάνε ως εκεί, να έρθω τρίτη δύναμη, να κόψω την αυτοδυναμία. Είναι κολοβός αυτός ο στόχος. Διότι με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν το δρόμο - και αυτό αν θέλετε επιδιώκουν - σύμπραξης με ένα από τα δύο συντηρητικά κόμματα.

Και γι' αυτό δεν ξεκαθαρίζουν τι θα κάνουν μετεκλογικά. Και ποιος έχει αυταπάτη, ότι π.χ. το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει τον προσανατολισμό του ή η ΝΔ, αν συμπράξει με ένα μικρότερο κόμμα; Το αντίθετο θα γίνει. Οι όποιες αντιστάσεις έχουν αυτά τα μικρότερα κόμματα, αυτές θα ακυρωθούν εντελώς την άλλη μέρα και θα γίνουν ένα σιδερένιο μπλοκ.Οι όποιες αντιστάσεις, η όποια δυναμική ενδεχόμενα κρύβουν μέσα τους τέτοιες δυνάμεις. Γι' αυτό λέμε όχι στους εγκλωβισμούς. Λύτρωση, απελευθέρωση δυνάμεων.

Η ίδια πολιτική

ΧΡ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Είδα ότι κεντρικό σας επιχείρημα, κεντρική εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη εάν ξανακερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμόσει μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το ίδιο ισχύει και για κυβέρνηση της ΝΔ.
ΧΡ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Μιλάω αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση Σημίτη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει δώσει ήδη δείγματα της τακτικής που θα ακολουθήσει και στην οικονομία. Θα ήθελα να μου πείτε πού βασίζετε αυτή την εκτίμησή σας και τι φοβάστε. Τι νομίζετε ότι θα είναι η επόμενη κίνηση, σε περίπτωση που έχουμε και πάλι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτή, είναι η μία ερώτηση.
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι την ίδια πολιτική θα έχει η ΝΔ. Την ίδια κάθε κυβέρνηση, που ο βασικός μοχλός είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Να σας πω πού φοβόμαστε; Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις των Βρυξελλών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες τις έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά. Τις έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση φαρδιά - πλατιά. Δεν έχει πει, δεν τις θέλω. Αρα, θα τις δρομολογήσει.

ΧΡ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Πρακτικά, ποιες είναι αυτές; Με δεδομένο ότι έχουμε και κατάρτιση ενός προϋπολογισμού μπροστά.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Νομίζω ότι είναι πασίγνωστες και θα σας πως όμως, πιο συγκεκριμένα. Πρώτα πρώτα κατεδαφίζεται αυτό που το ΠΑΣΟΚ ονόμαζε "κράτος πρόνοιας". Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, όπου και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής διεισδύουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εχουν διεισδύσει ήδη, αλλά πια διεκδικούν πιο βαθιά.

Θα έχουμε δυο συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, δύο ταχύτητες. Ενα ιδιωτικό, πολύ δύσκολο να το προσεγγίσει ο κόσμος. Ακριβό, "πληρώνεις" και "παίρνεις". Και ένα δεύτερο, δημόσιο, στο οποίο και σ' αυτό θα πληρώνεις περισσότερα, αλλά θα είναι πάμπτωχο σε προσφορά. Διαβάστε το σχέδιο νόμου, φαντάζομαι το έχετε διαβάσει, για την υγεία και για την πρόληψη. Αυτά τα λέει καθαρά.

Ηδη, τα νοσοκομεία πηγαίνουν να δανειστούν από τις τράπεζες. Ξέρετε τι σημαίνει; Ξέρει ο μικρομεσαίος, ακόμη και οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες ξέρουν. Οποιος δανείστηκε από την τράπεζα τελείωσε. Ημερομηνία λήξης, η χρεοκοπία. Σε τέτοιο ασφαλιστικό σύστημα μας πάνε.

Στάθηκα σ' ένα ζήτημα, για να μην σας πω για τις τιμές στο βαμπάκι, στο λάδι, στο στάρι. Για να μην σας πω, είδατε τι γίνεται με τα ναυπηγεία. Τα χάρισαν στον Περατικό. Τώρα θα τα κλείσουν κιόλας. Ξέρουμε με μαθηματική ακρίβεια που πάμε.

Ομως, να το ξεκαθαρίσουμε. Δίνει δυνατότητες αυτή η εκλογική μάχη, όχι από τη μια μέρα στην άλλη να έρθουν τα πάνω - κάτω, αλλά αυτό που λέμε να αρχίσει η αντεπίθεση. Ο λαός πρέπει να βγάζει και από τη μύγα ξίγκι. Κάθε μέρα δίνει μια μικρή ή μεγάλη μάχη. Να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Δεν αρκεί η αντίσταση η τυφλή διαμαρτυρία και η δυσαρέσκεια και η στενοχώρια. Θέλει αντεπίθεση. Μόνο την αντεπίθεση φοβούνται, τίποτε άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ