Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναι στις συνεργασίες, με μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Οι υποψηφιότητες στελεχών του ΚΚΕ και εξωκομματικών προσωπικοτήτων και η πολιτική συμμαχιών και συνεργασιών του Κόμματος απασχόλησαν σημαντικό μέρος της συνέντευξης Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Ο διάλογος που ακολούθησε την εισηγητική ομιλία ξεκαθάρισε πολλά πράγματα:

Μ. ΜΙΧΑΗΛ ("ΣΚΑΪ"): Δύο ερωτήματα. Πρώτον, ο κ. Κωστόπουλος πού θα είναι υποψήφιος και πού θα είναι ο κ. Φλωράκης, εάν έχετε αποφασίσει επ' αυτού;

Το δεύτερο ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι το εξής: Είπατε ότι ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ότι εάν σε περίπτωση σχηματιστεί κάποια νέα προοπτική δικομματισμού, αυτό θα είναι ένα πολύ ισχυρό εμπόδιο.

Ωστόσο, οι εμπειρίες που υπάρχουν δείχνουν ότι, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, χρειάζονται συμφωνίες περισσοτέρων της μιας των πολιτικών δυνάμεων, γιατί είναι πλέον πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Γι' αυτό το λόγο θέλω να ξέρω, εάν το ΚΚΕ είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί στο νέο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνητικό, γιατί αυτό το έχετε αποκλείσει εκ των προτέρων, αλλά με τη στάση του να δείξει ένα θετικό πρόσωπο, έτσι ώστε βασικοί τομείς που χωλαίνουν στη χώρα να μπορέσουν να βρουν λύση στα επόμενα χρόνια.

Ασυμφιλίωτοι με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Στο πρώτο ζήτημα, πρέπει να σας ενημερώσω ότι τα ψηφοδέλτια διαμορφώνονται από τις αντίστοιχες οργανώσεις. Αυτές έχουν την ευθύνη να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια.

Είναι φανερό, η ΚΕ δεν μπορεί να καθορίσει τα αναλυτικά ψηφοδέλτια κατά περιοχή. Η ΚΕ, όμως, συζητάει με βάση και τις προτάσεις που υπάρχουν, την αξιοποίηση κεντρικών στελεχών, παίρνοντας υπόψη και τη γενικότερη διάταξη δυνάμεων που υπάρχει.

Μ' αυτή την έννοια, δεν είμαστε σήμερα έτοιμοι να σας δώσουμε ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια. Μπορούμε, όμως, να απαντήσουμε στο ερώτημά σας ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και ο Μήτσος Κωστόπουλος θα είναι υποψήφιος στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Το δεύτερο ζήτημα που έβαλες. Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Σήμερα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και, για να δρομολογηθούν οι λύσεις τους, απαιτείται συμφωνία κομμάτων. Γενικώς, συμφωνούμε. Πάμε, όμως, παραπέρα. Ποια προβλήματα θέλουμε να λύσουμε; Π.χ., αν θέλουμε να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα του φιλέτου της παραγωγικής βάσης της χώρας, βεβαίως, χρειάζεται όχι μόνο ένα κόμμα να πάρει την ευθύνη, αλλά πολύ περισσότερα.

Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και δυστυχώς και τα άλλα κόμματα, δέχονται αυτό το ζήτημα με διάφορες μορφές και διάφορα τερτίπια. Στην ουσία, όμως, το δέχονται.Να παραδοθεί στο πολυεθνικό κεφάλαιο, το πιο σημαντικό μερίδιο της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Εμείς, όμως, μπορούμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια συμφωνία; Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε στο αντίθετο. Να μείνουν στο δημόσιο τομέα - όχι βέβαια στο δημόσιο τομέα όπως είναι σήμερα - αλλά οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις να γίνουν μοχλός αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, με το μεγάλο κεφάλαιο, σύγκρουσης με την ελευθερία και την ασυδοσία δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπωσδήποτε, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχει η εργατική τάξη, οι επαγγελματοβιοτέχνες, η αγροτιά μας και που προέρχονται από την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και του πιο σκληρού του πυρήνα, χρειάζεται συνεργασία και συνένωση προσπαθειών. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνει μόνο του το ΚΚΕ, ούτε την είχαμε, ούτε την έχουμε αυτή την άποψη.

Εμείς έχουμε μια ριζικά διαφορετική άποψη για τις συνεργασίες. Εμείς, λοιπόν, καλούμε το λαό, μετά τις εκλογές, να προχωρήσει τα βήματα που έχουν ξεκινήσει για τη συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού μετώπου πάνω σε αυτά τα προβλήματα.Το βιοτικό επίπεδο, το εισόδημα, την εθνική ανεξαρτησία, τα συμφέροντα της χώρας έναντι της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, για τη διάσωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, για την προστασία των αγροτικών μας προϊόντων κλπ. Είναι γνωστά.

Καλούμε να γίνει ένα τέτοιο μέτωπο, το οποίο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις και στο πολιτικό επίπεδο να δημιουργηθούν και τέτοιες δυνάμεις και τάσεις, που θα εξασφαλίσουν μια μεγάλη συγκέντρωση του λαού, για να βάλουμε πλώρη για ανατροπές βαθιές.

Μην έχει κανείς αυταπάτες ότι μέσα στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης και με πιλότο την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα προς όφελος του λαού και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας.

Οχι μόνο δε θα αντιμετωπιστούν, θα οξυνθούν. Ερχεται θύελλα.Τα είπαμε και τα προηγούμενα χρόνια και επιβεβαιωθήκαμε, έτσι είναι και τώρα.

Λοιπόν, ναι στις συνεργασίες, αλλά με μέτωπο στα μονοπώλια και στις ιμπεριαλιστικές επιλογές. Ούτε με συναίνεση μαζί τους, αλλά με ασυμφιλίωτη αντίθεση.

Γ. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κα Παπαρήγα, να μας πείτε μετεκλογικά ποιες συγκεκριμένα πρωτοβουλίες θα μπορούσατε να πάρετε, συνεργασίας, σε ορισμένους τομείς ίσως, με πολιτικές δυνάμεις, με κόμματα ή με βουλευτές κομμάτων, πάνω φυσικά στο πλαίσιο το οποίο θέσατε με την εισήγησή σας.

Να ξεκαθαρίσουν πού θα πάνε την ψήφο που θα πάρουν

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Για να πιάσουμε λίγο και τους βουλευτές, γιατί τώρα έχει γίνει της μόδας, βγαίνει ένας βουλευτής στην τηλεόραση και λέει "η γνώμη μου είναι αυτή". Εν τω μεταξύ εφαρμόζει την πολιτική του κόμματός του. Με κόμματα, έχουμε να κάνουμε. Τα πρόσωπα παίζουν ένα ρόλο στην ικανότητα επικοινωνίας με τον κόσμο. Αλλά αυτά είναι αστεία.

"Εγώ - λέει - σαν βουλευτής αυτό", αλλά στη Βουλή το άλλο. Για να σταματήσουμε με τους βουλευτές. Οταν ένας βουλευτής είναι σε ένα κόμμα, είναι συνυπεύθυνος για την πολιτική του κόμματός του. Τώρα, αν γκρινιάζει στο σπίτι του τη νύχτα, δε μας ενδιαφέρει εμάς και κλαίει το πρωί για τα βάσανα του λαού.

Δεύτερο ζήτημα. Κοιτάξτε τώρα τι ζητάτε από εμάς, ένα περίεργο πράγμα. Εχουμε κόμματα, τα οποία σκοπίμως... Μιλάμε, για τα μικρότερα μάλλον κόμματα εννοείς ή γενικώς;

Γ. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, έθεσα ένα ερώτημα, αν εσείς βλέπετε κάποια δυνατότητα συνεργασίας.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Με ποια κόμματα; Με τη ΝΔ;

Γ. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στη Βουλή, π.χ., με κάποιο κόμμα. Το ερώτημά μου είναι γενικό. Εσείς θα μας πείτε.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Περιμένετε. Κατ' αρχήν τα κόμματα που κατεβαίνουν σήμερα στις εκλογές τα ξέρουμε. Δε μας είναι άγνωστα. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει ενδεχόμενα για ένα καινούριο κόμμα. Αλλά και το καινούριο κόμμα πρέπει να δοκιμαστεί.

Και αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους γνωρίζουμε και δεν αλλάζουν με τίποτα και να μην έχει αυταπάτες ο κόσμος. Τα δύο άλλα μικρότερα κόμματα, επίσης, είναι δεσμευμένα με επιλογές, που έχουν κάνει, συγκεκριμένες. Εχουν ψηφίσει συμβάσεις ή έχουν στηρίξει συνθήκες. Εκτός αν αλλάξουν στάση.

Αλλά κοιτάξτε, πότε περιμένουν να αλλάξουν στάση; Το αντίθετο, κατεβαίνουν στις εκλογές και συνεχίζουν την ίδια τους πολιτική. Δε μου λέτε κάτι, τα άλλα κόμματα αφήνουν ανοιχτό το μετεκλογικό. Αυτός είναι τυχοδιωκτισμός και καιροσκοπισμός. Με συγχωρείτε.

Αυτό δείχνει ότι είναι διατεθειμένα να πάνε να κολλήσουν δίπλα στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ και αφήνουν τα πράγματα ανοιχτά. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ο καθένας πού θα πάει την ψήφο. Την παίρνεις την ψήφο. Για πού; Πού τη βάζεις πλώρη; Για ποια πολιτική; Οχι βλέποντας και κάνοντας μετά τις εκλογές.

Εμείς είμαστε καθαροί τι θα κάνουμε με την ψήφο. Πιο αποφασιστικά θα τη χρησιμοποιήσουμε για το λαϊκό κίνημα και για τις διεργασίες. Και θέλετε εσείς να σας απαντήσω τώρα τι θα κάνουμε με τα άλλα κόμματα; Τα άλλα κόμματα κρύβουν τι σκοπεύουν να κάνουν μετά τις εκλογές.

Και για να κλείνω, καλά, δε μας ξέρετε εμάς τους κομμουνιστές; Μέσα στη Βουλή πάντα κάνουμε προτάσεις. Μακάρι να συμπίπτουμε με όλους. Εμείς δε ζητάμε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων από κανέναν.

Οταν, π.χ., κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του βαμβακιού, άμα συμφωνήσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όποια κόμματα υπάρχουν, δηλαδή τι θα πούμε όχι; Να μην συμφωνήσουμε; Αυτά είναι δεδομένα. Βάζουμε θέσεις και όποιος συμφωνεί μαζί μας, με γεια του με χαρά του.

Και εμείς μπορεί να συμφωνήσουμε με μια επιμέρους πρόταση άλλου. Δεν είμαστε άγνωστοι στην ελληνική κοινωνία. Πασίγνωστοι είμαστε. Πάνω απ' όλα, όμως, λέμε ο λαός. Ενότητα πάνω στα προβλήματά του.

Το ΚΚΕ και οι καρέκλες

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ("ΕΘΝΟΣ"): Είπατε ότι το ΚΚΕ δε θέλει κρατικές καρέκλες. Απ' ό,τι φαίνεται όμως και απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, βουλευτικές καρέκλες θα έχετε στη διάθεσή σας. Είσαστε διατεθειμένοι ως ΚΚΕ να προσφέρετε κάποιες από αυτές τις καρέκλες σε εξωκομματικές προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς;

Είναι γνωστή η στρατηγική του ΚΚΕ, η στρατηγική των συνεργασιών και σε προεκλογικές περιόδους. Σε αυτή την εκλογική μάχη θα έχετε στα ψηφοδέλτιά σας προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε λίγο τις καρέκλες. Ξέρετε, οι καρέκλες οι βουλευτικές του ΚΚΕ δεν είναι ίδιες με τις βουλευτικές καρέκλες των άλλων κομμάτων. Οταν αντιστέκεσαι, όταν πας κόντρα στο ρεύμα, δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα.

Δεν παίρνω την περίπτωση, διότι δεν έχουν ιδιαίτερα προνόμια, οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι ισότιμα με τα υπόλοιπα στελέχη του Κόμματος και με τα μέλη, δε λέω αυτό. Είναι δύσκολη η καρέκλα. Τι νομίζετε; Τυχαία ο Ανδρουλάκης την εγκατέλειψε; Εχει δυσκολίες, έχει καρφιά η καρέκλα. Για να μην φανταζόμαστε, γιατί δε μας αρέσει αυτή η έννοια, καρέκλα.

Δεύτερον, θα δείτε τα ψηφοδέλτιά μας που θα δημοσιοποιηθούν, εγώ δε θέλω από τώρα πριν ολοκληρωθούν οι συλλογικές διαδικασίες, γιατί σας είπα οι οργανώσεις παίζουν τον αποφασιστικό ρόλο, εμείς έχουμε την πολιτική ευθύνη, έχουμε λόγο, αλλά το βασικό λόγο έχουν οι οργανώσεις, ποια είναι η δική μας κατεύθυνση, την οποία την είχαμε και σε προηγούμενη εκλογική μάχη και ενδιάμεσα σε άλλες μορφές μαχών, δημοτικές, νομαρχιακές, συνδικαλιστικό κίνημα.

Εμείς θεωρούμε ότι βεβαίως στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ είτε είναι άμεσα στα ψηφοδέλτια, είτε έχουν άλλη μορφή στο κοινωνικό επίπεδο μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι αγωνιστές.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ("ΕΘΝΟΣ"): Υπάρχουν τέτοιου είδους προσωπικότητες σήμερα;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Θα τα δείτε.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ("ΕΘΝΟΣ"): Σήμερα είσαστε έτοιμη να πείτε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε την τάδε προσωπικότητα;

Η καπηλεία των Ολυμπιονικών

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αφήστε με να ολοκληρώσω. Θα σας πω μέχρι εκεί που είμαι έτοιμη σήμερα. Δε θα ανακοινώσουμε τα ψηφοδέλτια πιο πριν. Να σας πω και κάτι άλλο; Ακόμα κι αν μπορούσα να πω κάτι, δε θα το έκανα, διότι αυτή η ιστορία, οι Ολυμπιονίκες, αυτή η καπηλεία που γίνεται με κάποια ονόματα, εμείς στα ψηφοδέλτιά μας επιδιώκουμε να υπάρχουν άνθρωποι, προσωπικότητες, όχι των σαλονιών, ή των στημένων δημοσίων σχέσεων.

Προσωπικότητες στο χώρο τους, με δεσμούς με τον κόσμο του χώρου τους, γιατί δεν μπορεί ένας να έχει πανελλαδικούς δεσμούς εύκολα, να είναι πραγματικές προσωπικότητες, αγωνιστές. Δεν το θεωρούμε όρο να είναι μέλος του Κόμματος και κομμουνιστής που συμφωνεί μ' εμάς σε όλα. Μπορεί να είναι άνθρωπος, που είναι φίλος του Κόμματος, που να είναι άνθρωπος που κατανοεί την ανάγκη να στηριχτεί το ΚΚΕ.

Οπωσδήποτε, οι θέσεις του δε συγκρούονται με βασικές επιλογές, δε θα έχουμε ανθρώπους - κομήτες, που τους χρησιμοποιούμε για μαϊντανό στην εκλογική μάχη και την άλλη μέρα τους ξεχνάμε. Θα υπάρχουν άνθρωποι, που όλο αυτό το διάστημα, είτε ανοιχτά, είτε αθόρυβα, είτε κοντά μας, είχαμε κοινή δράση, κοινή στάση, ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε τις διαφορετικές μας απόψεις. Κομήτες δε θα έχουμε.

Και λυπάμαι πάρα πολύ για όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται. Τα παιδιά έδωσαν μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη στους Ολυμπιακούς και πριν ακόμα συμφωνήσουν ή αποδεχτούν χρησιμοποιούνται τα ονόματά τους για να τους πιέσουν για συμμετοχή. Είναι δυνατόν τέτοια πράγματα;

Ηθικού χαρακτήρα οι λόγοι μη συνάντησης με το ΣΥΝ

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"): Εχετε μιλήσει για τη συγκρότηση ενός ισχυρού μπλοκ μεταξύ των αριστερών δυνάμεων.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν το είπα έτσι ακριβώς.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"): Κάπως έτσι, πάντως.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Και δεν είναι δική μας θέση αυτή. Αλλη είναι.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"): Για σύμπραξη, τέλος πάντων, συνεργασία. Υπάρχει, όμως, στο πολιτικό τοπίο ένα κόμμα, με το οποίο αρνείστε να συνεργαστείτε. Ο Συνασπισμός. Επανειλημμένα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, απ' ό,τι θυμόμαστε και στο παρελθόν, έχει κάνει διάφορες προτάσεις για συνάντηση μαζί σας στα πλαίσια των συναντήσεών του με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Το ΚΚΕ αρνείται, όμως, και να συναντηθεί ακόμα με το Συνασπισμό. Υπήρχε βέβαια ένα πρόβλημα στις σχέσεις σας λογικό. Με την πάροδο των χρόνων, θεωρείτε ότι πρέπει να παραμείνει η ίδια κατάσταση;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Νομίζω, είναι τόσο πολλές φορές συζητημένο αυτό το θέμα, που έχει γίνει και λίγο βαρετό. Αλλά να απαντήσω άλλη μια φορά, για να μην πείτε ότι θέλω να αποφύγω.

Οι λόγοι της μη συνάντησης δεν είναι γενικά πολιτικοί. Πολιτικά, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε για τους γνωστούς λόγους που δεν μπορούμε και με το ΠΑΣΟΚ. Οι λόγοι της μη συνάντησης είναι λόγοι ηθικού χαρακτήρα.

Λέτε ότι έχει επέλθει πάροδος χρόνου. Δεν παρήλθε τόσος χρόνος. Οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες, τις πληρώνει ο ελληνικός λαός. Για κοιτάξτε τον Ανδρουλάκη. Είναι μικρές οι συνέπειες; Εφυγε από το ΚΚΕ για να "ανανεώσει" τον κομμουνισμό. Πήγε στο Συνασπισμό για να έχουμε μια "ανανεωτική Αριστερά". Πάει στο ΠΑΣΟΚ τώρα, γιατί έχουμε ένα "ανανεωτικό" ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρω πού θα πάει αύριο.

Είναι ο τρόπος, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν. Εκαναν καλό για το λαϊκό κίνημα; 80 χρόνων αγώνες προσπάθησαν να τους συκοφαντήσουν και να τους δυσφημίσουν. Δεν αφορά το ΚΚΕ που πήρε 4,5% το '93. Το ΚΚΕ πήρε 4,5%, θα πάρει πολύ περισσότερο τώρα και αύριο θα επιδράσει ακόμα περισσότερο.

Το θέμα είναι η ζημιά που έκαναν στη συνείδηση αγωνιστών και λαϊκών ανθρώπων, όπως τεράστια ζημιά έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς έτσι το μετράμε. Είναι η φθορά ιδεών, η προσπάθεια φθοράς ιδεών, γιατί ιδέες και αξίες δε φθείρονται στην πραγματικότητα. Λίγο πράγμα είναι αυτό;

Και με την ευκαιρία, άκουγα σήμερα το πρωί σε ένα σταθμό, ίσως ο δημοσιογράφος δεν ξέρει καλά τα πράγματα, συνάντηση Σημίτη - κ. Ανδρουλάκη που προέρχεται από το ΚΚΕ. Εχει τελειώσει με το ΚΚΕ ο Ανδρουλάκης προ καιρού. Και μας κατηγορούσαν κάποτε όταν λέγαμε για τον Ανδρουλάκη. Που δε λέγαμε τίποτα σε προσωπικό επίπεδο. Εξηγούσαμε γιατί δεν μπορεί να είναι στέλεχος του ΚΚΕ.

Για να το προσέξετε λίγο αυτό. Να οι συνέπειες! Σου λέει, συμβιβάζεται ή μπαίνει στη συναίνεση και ένας πρώην κομμουνιστής. Λέει ναι στο ΝΑΤΟ και ένας πρώην κομμουνιστής, ένας αριστερός, βλέπετε τι ζημιά κάνει στο λαϊκό κίνημα;

Και με συμβολικό κι εμείς τρόπο θέλουμε να ανοίξουμε αυτό το θέμα, το ηθικό, το πολιτικό, χτυπάμε τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, την εγκατάλειψη θέσεων σαν τάση, δε μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα.

Οι συνεργασίες σε επιμέρους θέματα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ξεκάθαρη η θέση σας για μη συνεργασία με τα σημερινά πολιτικά κόμματα. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε αν είναι δυνατόν το ΚΚΕ να συνεργαστεί σε επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Να σας θυμίσω ότι υπέγραψε μαζί με το Συνασπισμό το ΚΚΕ τη διακήρυξη για την ανεργία και τη νέα κοινωνική Ευρώπη, στελέχη συμμετείχαν μαζί, κάθονταν μάλιστα και σε διπλανά καθίσματα στην εκδήλωση των Παρισίων.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν, μήπως ακούσατε πουθενά ότι ελέγχουμε ποιος κάθεται δίπλα μας στο κάθισμα; Δε λέει τίποτα αυτό. Είναι μια διεθνής συνάντηση, όπως κι εδώ γίνονται συναντήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ένα δεύτερο. Αν ο κ. Θεωνάς θα είναι υποψήφιος.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Θα σας πω. Κι εδώ γίνονται συναντήσεις κομμάτων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθόμαστε δίπλα σε όλα τα κόμματα. Δηλαδή, δε λέμε αφήστε μία κενή καρέκλα και δεν κάθομαι. Γιατί δίνετε μια εικόνα, πολλές φορές, έξω από την πραγματικότητα;

Τη θέση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν την υποστηρίζει καμία σοβαρή δύναμη στην Ευρώπη σήμερα, που ανήκει είτε στον κομμουνιστικό χώρο, είτε στον αριστερό. Εγινε συνάντηση στη Μαδρίτη, ήταν λίγες μέρες μετά το συνέδριο του Κόμματος, όπου εκεί συζητήθηκε αυτό το θέμα και κόμματα, μάλιστα, που υποστήριζαν κάποτε την αναθεώρηση βλέπουν τώρα ότι πρέπει η μάχη να είναι συνολικά κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Δεν αναθεωρείται αυτή η συνθήκη. Τώρα γίνεται αναθεώρηση και πάει προς το χειρότερο. Θα αναθεωρηθεί όλο και προς το χειρότερο, αν δεν υπάρχει η αντίσταση, το φρένο και η αντεπίθεση των λαών.

Συμφωνήσαμε ότι παλεύουμε κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Και εδώ συναντιούνται και αυτοί που είναι με την αποδέσμευση, και αύριο θα είναι πολύ περισσότεροι, και αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και με άλλους δρόμους να βελτιωθεί. Ουτοπία, αλλά εν πάση περιπτώσει.

Υπάρχει το ηθικό ζήτημα με το Συνασπισμό, που αυτό είναι το πρώτο. Και στο συγκεκριμένο θέμα η θέση του είναι σε αντίθεση με ένα ρεύμα αριστερό που υπάρχει στην Ευρώπη. Εμείς ζητάμε δημοψήφισμα. Ο Συνασπισμός λέει για δημοψήφισμα με ερώτημα: "αν σου αρέσει τροποποιημένη ή όχι η συνθήκη". Εμείς λέμε για ερώτημα: Βοηθάει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ναι ή όχι; Είναι καλή για την Ελλάδα; Αυτό πρέπει να πει ο λαός. Ο Συνασπισμός ξεφεύγει από αυτό το ζήτημα και λέει δημοψήφισμα πώς; Σου αρέσει αυτή που υπήρχε ή αυτή που υπάρχει τώρα; Μα είναι αστεία πράγματα αυτά.

Δεν είναι πράγματα σοβαρά. Απλώς, κάτω από την πίεση σήμερα και του ελληνικού λαού, που κατά πλειοψηφία θέλει δημοψήφισμα, προτείνει ένα δημοψήφισμα - παγίδα. Γιατί στα δημοψηφίσματα παίζει ρόλο και το τι ερώτημα βάζεις, όχι η διαδικασία σκέτη.

Νομίζω, ξεκαθαρίζει το ζήτημα. Πέρα από το γενικό πρόβλημα, υπάρχει και το συγκεκριμένο. Από εκεί και πέρα, μέσα στο κοινωνικό πεδίο και στους κοινωνικούς αγώνες, μακάρι να έχουμε ευρύτατη σύμπτωση με τους πάντες. Δε μας νοιάζει ποιος αγωνίζεται, ποιος υπογράφει. Το πολιτικό επίπεδο, όμως, θέλει καθαρά χαρτιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Θεωνάς;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Σας είπα, θέλω να αποφύγω να μιλήσω για τα ψηφοδέλτια, γιατί δε μου αρέσει να δίνω επιλεκτικά. Ολα τα στελέχη του Κόμματος που θα κατέβουν στη μάχη, είτε άνθρωποι που δεν είναι μέλη του Κόμματος, είτε είναι φίλοι μας, όλοι έχουν την ίδια αξία και ειλικρινά αισθάνομαι άσχημα δηλαδή.

Αλλά, μια που με ρωτήσατε να σας πω, ναι θα είναι υποψήφιος, στη Μαγνησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ