Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα "διλήμματα"

"

Τι θα αλλάξει στη ζωή του Ελληνα πολίτη αν στις εκλογές κερδίσετε;". Το ερώτημα εύληπτο. Τέθηκε δις και τρις κατά τη διάρκεια προχτεσινής τηλεοπτικής εκπομπής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλο. Και εκείνος απάντησε (δις και τρις) ως εξής: "Το ερώτημα για τον ελληνικό λαό είναι αν θέλει να κυβερνηθεί από τον Σημίτη και τα στελέχη του ή από τον Εβερτ και τα δικά του στελέχη. Αυτό είναι το ερώτημα"!

***

Θα μπορούσε να σχολιαστεί η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους με εκείνο το παλιό - και αμφισβητούμενου χιούμορ - ανέκδοτο, όπου ο πιτσιρικάς δηλώνει προς τον πατέρα του ότι "δεν του αρέσει η γιαγιά" και εκείνος του απαντά "καλά, φάε μόνο τις πατάτες"... Ομως τα πράγματα δε σηκώνουν πλάκα κανενός είδους, μετά και τη χτεσινή υπόμνηση Σημίτη ότι ο λαός στις εκλογές έχει "να κρίνει ηγέτες"... Εδώ, ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε απείρου κάλλους ολισθήματα. Πρώτον, το δίλημμα Σημίτης ή Εβερτ - και ιδίως με τον τρόπο που τίθεται - οδηγεί ευθέως στην "κορνιζοποίηση" της πολιτικής. Κατά ένα άκρως αντιαισθητικό τρόπο (για όσους θεωρούν ότι έχει αισθητικά υπονοούμενα η απάντηση Βενιζέλου) η πολιτική, η κοινωνική δράση, η ψήφος του πολίτη, το δικαίωμά του να εκλέγει και να ψηφίζει - πρώτα και κύρια πολιτικά προγράμματα - εκπίπτουν στο επίπεδο της αγοράς... κορνίζας. Αν δεν τηρούσαν τα προσχήματα, δεν αποκλείεται να διεξήγαγαν τον προεκλογικό αγώνα με επιχειρήματα του τύπου "θέλετε τον κομψό Σημίτη ή τον στρουμπουλό Εβερτ στην καρέκλα του πρωθυπουργού"...

***

Δεύτερο, η μη απάντηση στο ερώτημα "τι θα αλλάξει" σε ενδεχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Την αλήθεια ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Θα συνεχίσει στον αντιλαϊκό και υποτελή δρόμο της. Και αυτά είναι πράγματα που βεβαίως δεν μπορεί να πει ένας υπουργός. Τρίτο, η μη απάντηση Βενιζέλου υπηρετεί ένα - ακόμα μεγαλύτερο - ψέμα. Το ψέμα είναι ότι, δήθεν, δε θα αλλάξει τίποτα... Στην πραγματικότητα θα αλλάξουν πολλά. Διότι μπορεί ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να μείνει ίδιος, όμως η ένταση με την οποία θα προωθηθούν τα μέτρα της "αλματώδους" επίθεσης κατά των εργαζόμενων σχεδιάζονται να είναι... ολυμπιακών προδιαγραφών. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι Σημίτης ή Εβερτ. Το ερώτημα είναι συντήρηση, εξάρτηση και αφαίμαξη ή πρόοδος, αντίσταση, αντεπίθεση του λαού; Οποιος θέλει τα πρώτα μπορεί να ψηφίσει και Σημίτη, και Εβερτ και όλους τους υπόλοιπους που τους πλαισιώνουν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ