Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πήραν άριστα από τους ιμπεριαλιστές

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σ' αυτές τις εκλογές, το εκλογικό σύστημα, οι παράγοντες που "σπρώξανε" προς τις εκλογές, δεν μπορούσαν να μείνουν έξω από τη χτεσινή ενδιαφέρουσα συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους:

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ (ΑΠΕ): Κυρία Παπαρήγα, αναλύσατε το σκεπτικό σας για την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος, καταγγείλατε το δικομματισμό, τα σενάρια κεντροδεξιά, κεντροαριστερά. Γνωρίζουμε όμως ότι για την Αριστερά ανέκαθεν, πηγή του κακού για τη διαιώνιση του δικομματισμού ήταν ο εκλογικός νόμος. Βλέπω ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον εκλογικό νόμο. Ενα ερώτημα αυτό.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Σε όλα μας τα κείμενα και τα ντοκουμέντα και τις παρεμβάσεις μας, θίγαμε το θέμα του εκλογικού νόμου. Τώρα, σήμερα, που γίνονται ήδη οι εκλογές, δεν έχει πρακτική αξία. Δηλαδή να κάνεις κάποια κίνηση όταν δεν μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Κοιτάξτε όμως να δείτε. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα από τα μέσα που έχουν σήμερα οι φιλελεύθερες επί της ουσίας πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, η συντήρηση. Η κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας είναι ένα από τα όπλα που έχει σήμερα στα χέρια της, ακριβώς για να ρυθμίζει τη μορφή του πολιτικού συστήματος.

Εμείς το αντιπαλεύουμε αυτό το όπλο. Αλλά σήμερα τι πρακτικό να θέσω. Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής.

Οι εκλογές και οι αμερικάνοι

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ("ΕΘΝΟΣ"): Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξατε ότι τις πρόωρες εκλογές τις υπαγόρευσαν πρώτα και κύρια οι Αμερικανοί. Δηλαδή, πιστεύετε ότι έφτασε η ώρα οι Αμερικανοί να ξεπληρώσουν το ευχαριστώ του πρωθυπουργού, που τους απηύθυνε στην κρίση στα Ιμια και με ποιον τρόπο;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Νομίζω ότι στη φάση που είμαστε μάλλον ο κ. Σημίτης ξεπληρώνει και θα ξεπληρώσει πολύ άγρια μετεκλογικά - εάν είναι πρωθυπουργός και εάν έχει τέτοια δύναμη - θα ξεπληρώσει τη στήριξη που του παρέχει και ο κ. Κλίντον οι κυρίαρχοι κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, το Πεντάγωνο.

Αλλά να πούμε και την αλήθεια, χρωστάει πολλά και στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους εταίρους. Εχει στήριξη. Γιατί όμως την έχει αυτή τη στήριξη; Οχι γιατί η ΝΔ δεν έχει επίσης δώσει αποδείξεις ότι υπηρετεί πολύ πιστά το πολυεθνικό κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εχει δώσει εξετάσεις και έχει πάρει άριστα γι' αυτούς.

Αλλά γιατί τα συμπεράσματα που βγάζουν αυτοί είναι ότι η σοσιαλδημοκρατία, και σε συναίνεση με δυνάμεις που προβάλλονται ως αριστερές, ή αισθάνονται αριστερές, μπορούν να περάσουν πιο σκληρά μέτρα.

Αυτή είναι η τακτική που χρησιμοποιείται. Και ξαναλέω, ποιες κυβερνήσεις πέρασαν αντιλαϊκά μέτρα τα τελευταία χρόνια αναίμακτα; Ποιοι πολιτικοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να περάσει σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης η συνείδηση της μοιρολατρίας και της υποτέλειας.

Οι πρώην αριστεροί, οι πρώην κομμουνιστές, οι πρώην σοσιαλιστές. Εννοώ σοσιαλιστές που κατά κάποιο τρόπο διακήρυσσαν έστω με ένα ουτοπικό τρόπο το σοσιαλισμό.

Καταλαβαίνετε, αυτό είναι το θέμα. Είναι δηλαδή στην υπηρεσία αυτή τη στιγμή άμεσα ή έμμεσα, συνειδητά ή ασυνείδητα, στην πολιτική του πολυεθνικού κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών. Δε θα βαρεθούμε να τα λέμε αυτά.

Ο κ. Σημίτης χρωστάει. Και ο κ. Εβερτ. Και ας σκεφτεί ο κόσμος και ο κ. Εβερτ, τι έχει να ακολουθήσει την άλλη μέρα, εάν μέσα από την ψήφο δεν έχει καταδικαστεί πρακτικά η πολιτική τους, τι έχει να ακολουθήσει. Ο "νέου τύπου" προεκλογικός αγώνας

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ (ΑΝΤ-1): Μια ερώτηση επί της διαδικασίας ήθελα να σας υποβάλω. Ακούμε τις τελευταίες ημέρες πάρα πολύ και στις εφημερίδες γράφεται για μια εκλογική διαδικασία, έναν προεκλογικό αγώνα νέου τύπου, έτσι λέγεται. Να μη λερώσουμε τις πόλεις, να μην έχουν τα κόμματα πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις ενδεχομένως. Εσείς είπατε νωρίτερα ότι δε θα έχετε διαφημιστική εταιρία και δε θέλετε να πουλήσετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Θέλουμε να μας πείτε, οι άλλοι νομίζετε ότι αυτό κάνουν; Και ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το ΚΚΕ; Και τη γνώμη σας για την τηλεόραση, γιατί ο κ. Σημίτης στην τηλεόραση πήρε μια συγκεκριμένη θέση.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν κάνουν; Δεν το νομίζουμε εμείς ότι το κάνουν. Τώρα στο συγκεκριμένο, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις πρόσφορες μορφές, με μια ισορροπία, επικοινωνίας με το λαό. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που βρωμίζουμε, που κάνουμε ηχορύπανση, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πλαστικά σημαιάκια και το ξέρετε, δεν κάνουμε μεταφορές ψηφοφόρων, δε δημιουργούμε βαβούρα.

Εμείς είμαστε υπέρ της επιχειρηματολογημένες συζήτησης και του διαλόγου. Επόμενα, και οι συγκεντρώσεις που θα κάνουμε, θα είναι συγκεντρώσεις - είμαι βέβαιη - που θα ομορφαίνουν την Αθήνα και τις άλλες πόλεις και δε θα τις χαλάνε. Ποια εμφάνιση τώρα να χαλάσουν; Αυτό είναι άλλο πράγμα.

Να σας πω γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση με τις συγκεντρώσεις. Θέλουν να καταργήσουν οτιδήποτε διαμορφώνει κλίμα συλλογικό και απευθείας επικοινωνία. Οι συγκεντρώσεις έχουν και άλλο μήνυμα, όχι κοινωνικό χαρακτήρα. Θέλουν να καταργήσουν οτιδήποτε μας φέρνει όλους μαζί. Με τις παντόφλες στο σπίτι, με το ζάπινγκ και ακούμε στην τηλεόραση.

Θα πάμε και στην τηλεόραση, θα διεκδικήσουμε και στην τηλεόραση. Εχει όμως και ένα παθητικό στοιχείο η τηλεόραση. Πρώτον, ο θεατής δεν μπορεί να κάνει απευθείας ερώτηση. Και ξέρετε τι είναι να είναι ένας υποψήφιος βουλευτής και να μην μπορεί ο άνθρωπος στις περιφέρειες να του πει: "Βρε, με πούλησες". Να μην μπορεί να του το πει ανοιχτά από την τηλεόραση.

Και δεύτερον, να γίνουν οι συζητήσεις αλλά όχι να γίνουν κοκορομαχίες με στημένες ερωτήσεις. Να γίνουν, δεν έχουμε αντίρρηση, οι συζητήσεις και πολιτικών αρχηγών. Αλλά να δούμε τους όρους. Να μην πάμε σε κοκορομαχίες ή σ' αυτό το στιλ το αμερικάνικο, το οποίο δε βγάζει τίποτε, να δοκιμάσουμε - λίγο αργά τα θυμηθήκανε βέβαια αυτά, αλλά εν πάση περιπτώσει - να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στους άλλους ανθρώπους οπωσδήποτε, αλλά όλα τα μέσα.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ("9.41"): Εχετε καταγγείλει πολλές φορές την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους. Ωστόσο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο συνδικαλιστικό επίπεδο οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ να είναι κυρίαρχες. Πώς εξηγείτε αυτή την εμφανιζόμενη αντίφαση, να παίρνει σκληρά μέτρα το ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους, αλλά να επιβραβεύεται στα συνδικάτα με την ψήφο των εργαζομένων;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Νομίζω ότι ζούμε όλοι σε μια κοινωνία, που ξέρουμε μέσα από ποιους όρους διαμορφώνεται η επιλογή ψήφου. Αυτή είναι η κοινωνία. Να σας πω καθαρά, αυτός είναι ο καπιταλισμός. Παρεμποδίζει συστηματικά με αόρατες αλυσίδες σήμερα την ελεύθερη επιλογή.Μια πλευρά. Το ζήτημα της εκτεταμένης ρουσφετολογίας. Κοιτάξτε να δείτε, η ρουσφετολογία σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας και φτώχειας πιάνει τόπο. Και η ρουσφετολογία δε γίνεται μόνο για το δημόσιο, για τις θέσεις στα υπουργεία ή στον κρατικό μηχανισμό. Σήμερα υπάρχουν, δε θέλω να το γενικεύσω αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν συνδικαλιστικοί μηχανισμοί όπως και νομαρχιακοί μηχανισμοί, όπως και μηχανισμοί δήμων που τώρα παίρνουν μεγάλο μερίδιο στη ρουσφετολογία. Υποκαθιστούν πολλές φορές και την κρατική ρουσφετολογία. Την αντικαθιστούν. Ξέρετε τι μου έλεγαν; Οτι στις νομαρχιακές εκλογές σε μια περιοχή εμείς δεν είχαμε την άνοδο που είχαμε παντού. Και λέμε, μα γιατί; Δεν ακολουθήθηκε η γενική τάση. Ξέρετε οι υποψήφιοι των άλλων συνδυασμών ήταν οι γιατροί εκείνοι που είναι στις επιτροπές που εγκρίνουν τις συντάξεις, τις αναπηρικές κλπ. Μην μου πείτε τώρα, ότι δε θα επιδράσει. Μικρός ο χώρος, δεν είναι Αθήνα που χάνονται τα πράγματα. Για ψάξτε να δείτε τι γίνεται παντού.

Για ψάξτε να δείτε, και μέσα στους χώρους ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ. Σου λέει, να στηριχτεί ο συνδικαλιστής για να μη γίνει μετάθεση κλπ. Ενώ ο κομμουνιστής αυτό που δίνει και αυτό που υπόσχεται, το "ρουσφέτι" που κάνει ο κομμουνιστής ξέρετε είναι ένα, συνέπεια, οργάνωση του αγώνα, προοπτική, αντίσταση. Δε μοιράζει ρουσφέτια ο κομμουνιστής.

Ομως πιστεύουμε ότι ο λαός αφυπνίζεται. Τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία. Εχει περηφάνια ο λαός μας. Δυστυχώς, προσπάθησαν να τη δολοφονήσουν την περηφάνια του, αλλά επανέρχεται αυτό το αίσθημα περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Εμείς το βλέπουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ