ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονές ... μόνες

Μοναδικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής της περιόδου 1715 - 1730 αποτελεί η Ιερά Μονή Αγίων Πάντων, στην περιοχή Τριταίας του Νομού Αχαϊας.Στο Αρχείο της Μονής φυλάσσεται ένας ολόκληρος πλούτος ελληνικών και τουρκικών χειρογράφων. Κάποτε γνώρισε "δόξες", έχοντας πάνω από 30 μοναχούς. Σήμερα ο ένας και μοναδικός υπερήλικας μοναχός τους χειμώνες διαμένει στην Πάτρα.Το προχτεσινό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συζήτησε και αντιμετώπισε το θέμα, αφού εκτός των άλλων η Μονή, που έχει δύο ναούς, ένα παρεκκλήσι και πολλούς βοηθητικούς και εργαστηριακούς χώρους, αντιμετωπίζει προβλήματα στατικά, κατάστασης της τοιχοποιίας και της στέγης, διατήρησης των τοιχογραφιών κ.ά.

Η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης, που παρουσίασαν οι αρχιτέκτονες Κ. Κωνσταντίνου και Φ. Παράσχου, είχε τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας,αλλά απέσπασε και τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του ΚΑΣ.Κάποιες, ωστόσο, παρατηρήσεις αφορούσαν κυρίως στην υποχρεωτική αφαίρεση πρόσθετων μεταλλικών στοιχείων και στη διατήρηση των χρήσεων ιστορικής σημασίας,όπως ελαιοτριβείο, κελάρι, φούρνοι, πατητήρι κλπ., αλλά και στο "εξοπλισμό" της Μονής με ανθρώπινο δυναμικό.

  • Οι μοναχές της Μονής Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα ασφυκτιούν, πολύ περισσότερο τώρα που καθώς τακτοποιούν το Αρχείο της Μονής δεν έχουν χώρους να το τοποθετήσουν. Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, παρουσιάστηκε μελέτη που προέβλεπε την κατεδάφιση διπλανού κτιρίου της Μονής, που χτίστηκε το 1970 και ανέγερση νέου μεγαλύτερου.Αλλά το γεγονός ότι το παλιότερο κτίριο χτίστηκε πάνω σε ερείπια, προφανώς ιστορικής σημασίας, καθώς και ο σαφώς μεγαλύτερος όγκος του προτεινόμενου βοηθητικού κτιρίου, προβλημάτισαν στα μέλη του ΚΑΣ. Κυρίως αναρωτήθηκαν εάν στο όνομα παλαιότερης αυθαιρεσίας δικαιούνται μία νέα (!) Αλλωστε, ειπώθηκε αρκετές φορές ότι το Συμβούλιο οφείλει να αποθαρρύνει τα νέα στοιχεία στα Μετέωρα, αφού ήδη η ιστορία των Μονών είναι ιστορία προσθηκών. Τελικά, το θέμα αναπέμπεται, προκειμένου να συνταχθεί νέα μελέτη επαρκέστερη και να γίνει επαρκής ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση.
"Ταύρεια '96"

Την πρώτη - επίσημα - μέρα του φθινοπώρου, ξεκινούν οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ταύρου.Οι εκδηλώσεις με τίτλο "Ταύρεια '96" περιλαμβάνουν: Συναυλία στης νύχτας το φως με την Αθηνά Καραταράκη,τον Παναγιώτη Μάργαρη και τη συμμετοχή του Βασίλη Βαλαβάνη (1/9). Συναυλία από τον Αριστείδη Μόσχο με νησιώτικα, παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια (2/9). Θεατρική βραδιά από την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης του Γιάννη Καλατζόπουλου στο έργο του Λ. Πιραντέλο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" με μουσική Μ. Χατζιδάκι (4/9). Η Παιδαγωγική Σκηνή της Τζένης Φωτίου παρουσιάζει το θεατρικό έργο "Τζέιν Εϊρ" (5/9).

Βραδιές νεολαίας με το συγκρότημα "Ριφιφί" (6/9) και τη "Λευκή Συμφωνία" (7/9). Βραδιά ερασιτεχνικής δημιουργίας μαθητών του δήμου με τη χορευτική παράσταση "Τα φεγγάρια" και συναυλία από μαθητική κομπανία (8/9). Συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Νάντια Καραγιάννη (9/9). Βραδιά με χορούς από όλη την Ελλάδα, με το "Πνευματικό Κέντρο" του Δήμου Ταύρου (10/9). Συναυλία με λαϊκά τραγούδια από τον Βαγγέλη Κέφαλο (11/9). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 12/9 με ρυθμούς της πατρίδας μας από το συγκρότημα του Βαγγέλη Κονιτόπουλου.

Οριστική η έκθεση κειμηλίων

Δεκαεπτά από τις είκοσι συνολικά, Μονές του Αγίου Ορους θα παραχωρήσουν τα κειμήλιά τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκθεση θησαυρών του Αγίου Ορους,στα πλαίσια της "Θεσσαλονίκης - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας '97".Τα κειμήλια, που θα εκτεθούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,φτάνουν τα 589 και ήδη οι εκπρόσωποι του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" άρχισαν να διαφημίζουν... στο εξωτερικό την έκθεση, αφού είναι η πρώτη φορά στη χιλιετή ιστορία της πολιτείας του Αγίου Ορους που "βγαίνουν έξω" κειμήλια.

Ωστόσο, πριν καν οριστικοποιηθεί η έκθεση, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει "γη και ύδωρ" στην Εκκλησία, όπως δείχνουν και τα λεγόμενα του υπουργού Πολιτισμού για τη "Ροτόντα", μνημείο που χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο πίεσης της κυβέρνησης από την Εκκλησία.

Βέβαια η μελέτη παρουσίασης της έκθεσης ακόμα δεν έχει ανατεθεί.Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες: του φυσικού περιβάλλοντος, του δομημένου περιβάλλοντος, του καθημερινού βίου και λατρείας και των κειμηλιακών θησαυρών.Εξάλλου, σε δύο αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου θα εκτίθενται θησαυροί παλαιοχριστιανικής τέχνης.

Παράταση στο Φεστιβάλ

Το εφταήμερο Οικολογικό Φεστιβάλ που άρχισε στις 12 Αυγούστου στην Κόνιτσα, με φόντο τα νερά του Αώου ποταμού, επρόκειτο να τελειώσει στις 18 Αυγούστου. Αλλά δεν τελείωσε. Το Φεστιβάλ, που διοργανώνει ο φορέας "Ες Αεί" και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κόνιτσας,με τη συμπαράσταση του ΥΠΠΟ,πήρε ...παράταση μέχρι 1 του Σεπτέμβρη.Ετσι στις 30/8 αφιλοκερδώς δίνει συναυλία ο Στέφανος Κορκολής. Το τριήμερο 30/8-1/9 θα πραγματοποιηθεί τουρνουά βόλεϊ με ομάδες της Ηπείρου. Τις ίδιες μέρες θα δίνονται δωρεάν μαθήματα καγιάκ.

Ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας

Η Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα

Αριστείδης Μόσχος

  • Τις τελευταίες μεταμεσονύκτιες προβολές της φετινής περιόδου, διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού.Δύο μέρες μετά την πανσέληνο (30, 31/8), στο Σινέ - Παράδεισος,μπορείτε να απολαύσετε στις 1.30 πμ, την ταινία του Ρομάν Πολάνσκι "Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα".Και αν δεν έχετε φάει, θα "τσιμπήσετε" κάτι από τις σπέσιαλ λιχουδιές που ετοιμάζει για σας το μπαρ.
Γιορτές παλιάς πόλης

Εξι χρόνια ζωής, συμπληρώνουν φέτος οι "Γιορτές Παλαιάς Πόλης" που διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης.Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο τενόρος Κ. Παλιατσάρας θα δώσει αύριο (9μμ), συναυλία κλασικού τραγουδιού, στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο της παλιάς πόλης. Θα παρουσιάσει έργα των: Βέρντι, Ντονιτσέτι, Μασκάνι, Λεκλέρ, Χέντελ, άριες από όπερες του 16ου αιώνα, Ναπολιτάνικες καντσονέτες, καθώς και μελοποιημένη ποίηση του Βίκτορα Ουγκώ σε μουσική του Μανώλη Καλομοίρη.Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ειρ. Στρατηγοπούλου, Ρ. Μαλόλι, Σ. Παπάζογλου, Μ. Μαλόλης.Αφηγητής θα είναι ο ηθοποιός Γ. Σπανόπουλος.Στις 31/8, στον ίδιο χώρο, ο Κ. Χατζής και η Β. Μοσχολιού,"ταξιδεύουν" στο ελληνικό τραγούδι.

Από τις εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη σημειώνουμε: συναυλία παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής από το μουσικό σχήμα "Δούρειος ήχος" (3/9, πλατεία Μητροπόλεως). Την ίδια μέρα, η εταιρία θεάτρου "Κομμέντια" παρουσιάζει στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο το έργο του Γ. Χάνεκ "Ο καλός στρατιώτης i".Συναυλία με το Γιάννη Νικολάου (πλατεία Μητροπόλεως, 4/9). Βραδιά ελληνικού ροκ (5/9). Συναυλία με τη χορωδία του ΟΤΕ (6/9). Συναυλία με τον Πέτρο Γαϊτάνο και την Καλλιόπη Βέτα (8/9).

Βενετσιάνικες νύχτες κινηματογράφου

Ανοιξαν, χτες, επίσημα οι πύλες του 53ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας,ενός από τα παλαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ, το οποίο δίνει τη μάχη υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που βάλλεται από το Χόλιγουντ.Φέτος, η Αμερική στο διαγωνιστικό τμήμα εκπροσωπείται με έργα του "Ανεξάρτητου Αμερικανικού Κινηματογράφου",όπως η ταινία "Basaquiat" του Τζούλιαν Σνάμπελ και "Η κηδεία" του Εϊμπελ Φεράρα.

Κατά τα άλλα, ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες ταινίες ξεχωρίζουν ονόματα σκηνοθετών, όπως Κεν Λόουτς, Νιλ Τζόρνταν, Βόλκερ Σλόντοφ, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Κλον Λελούς, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα κ.ά. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές των εκτός συναγωνισμού ταινιών, στο πρόγραμμα με τίτλο "Βενετσιάνικες Νύχτες", οι οποίοι θα τιμήσουν το Φεστιβάλ με την παρουσία τους, είναι ιδιαίτερης λάμψης. Ανάμεσά τους ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Μπραντ Πιτ, ο Μπρους Γουίλις, ο Μάικλ Κίτον, η Αντι Μακ Ντάουελ, ο Ματ Ντίλον, ο Τζον Ταρτούρο, ο Ντένις Χόπερ, ο Τζον Μάλκοβιτς κ.ά. Εξάλλου, ο Βιτόριο Γκάσμαν,ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία του Μπάρι Λέβινσον "Sleepers",θα τιμηθεί με το ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Συγχαρητήρια στον "Καλό άνθρωπο"

Την ενδιαφέρουσα παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με το έργο του Μπρεχτ "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" παρακολούθησε την Τρίτη, στο Λυκαβηττό, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το κινέζικο παραμύθι που με ξεχωριστή τέχνη ο μεγάλος δραματουργός το μετέτρεψε σε σχόλιο για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και διδαχή για τη μόνη, την ανατρεπτική οδό για τη λύτρωση του φτωχού και καλού ανθρώπου από την εκμετάλλευση, και η καλή παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα της Αλέκας Παπαρήγα. Μετά την παράσταση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνεχάρη την πρωταγωνίστριαΑννα Φόνσου και τους άλλους καλλιτέχνες.

  • Την τραγωδία του Σοφοκλή "Αίας" θα παρουσιάσει, σήμερα και αύριο, τοΚρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας,στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ν. Γολέμη,σκηνικά και κοστούμια Γ. Ζιάκα,μουσική Δ. Καμαρωτού,χορογραφία Μ. Γιο και δραματουργική συνεργασία τωνΣ. Χαβιάρα και Λ. Βακαλοπούλου.Παίζουν οι: Θ. Γκόνης, Ν. Καββαδάς, Α. Καραζήσης, Β. Καρμπούλας, Δ. Κολοβός, Δ. Κουτρούλης, Γ. Ντουμούζης, Π. Ξενάκης κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ