ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα νιάτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Κοκκίνισαν τα Βυζαντινά τείχη από τις σημαίες των νεολαίων κομμουνιστών, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε από το ΚΚΕ στο Επταπύργιο την τελευταία δεκαετία

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της τελευταίας δεκαετίας, η πιο μαχητική, με τη συμμετοχή και τη ζωντάνια των νέων να κυριαρχεί, έγινε χτες το βράδυ στο Επταπύργιο. Η πρωτοπόρα γενιά του χτες και αυτή του σήμερα, ανταμώθηκαν εκεί στο πάρκο της δεύτερης Πορτάρας, για να απαιτήσουν δυναμικά την υπεράσπιση του Γεντί Κουλέ και της νεότερης ιστορίας του τόπου. Για να πουν στους διάφορους "εκσυγχρονιστές" και νεοφιλελεύθερους να πάψουν να σκοτώνουν τους νεκρούς. Κάτω από τα βυζαντινά τείχη κυμάτισαν οι κόκκινες σημαίες που κρατούσαν γερά στα χέρια τους οι νέοι αγωνιστές, οι αυριανοί κομμουνιστές και ακούστηκε δυνατά το "Αντεπίθεση λαέ τώρα με το ΚΚΕ".

Η προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος που ήταν ταυτόχρονα και μία από τις κεντρικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, έγινε λίγα μέτρα μακριά από τις φυλακές όπου βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες αγωνιστές στην περίοδο του εμφυλίου, της δικτατορίας. Οι νέοι και οι κάτοικοι της Ανω Πόλης είπαν αποφασιστικά ΟΧΙ στο γκρέμισμα της ιστορίας και ξεκαθάρισαν πως η στήριξη του ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να ανθίσει επιτέλους η ελπίδα και η προοπτική. Με τις σημαίες στα χέρια μπήκαν στο χορό και τραγούδησαν τα αντάρτικα τραγούδια μαζί με τα παιδιά της Λαϊκής Μορφωτικής Στέγης Αμπελοκήπων. Τραγούδησαν "σαν θύελλα ξεσπά στον αγώνα η παγκόσμια εργατιά", φώναξαν "ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ" και κάλεσαν όλο τον κόσμο στον όμορφο και δύσκολο δρόμο του αγώνα.

Να θυμίσουμε πως στα μέσα του καλοκαιριού ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς της Θεσσαλονίκης όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους των φυλακών του Επταπυργίου, διαγράφοντας με μια μονοκονδυλιά τις μνήμες από τα πιο μελανά σημεία της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Κατεδαφίζουν αξίες

Στη μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση μίλησε ο νεολαίος υποψήφιος του ΚΚΕ, Νίκος Χριστάνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος επισήμανε πως βασικός στόχος όλης της επιχείρησης είναι η νεολαία. "Με το θάψιμο του παρελθόντος, του κάθε τι που θυμίζει αγώνες και αντίσταση στην τάξη πραγμάτων που προωθούν οι ιμπεριαλιστές, επιχειρούν να κατεδαφίσουν τις αξίες της συλλογικότητας και της δημιουργίας για έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ καλούν πρώτα τους νέους και τις νέες να μπουν μπροστά στην προσπάθεια για τη διάσωση του μνημείου. Να αξιοποιηθεί το Γεντί Κουλέ σαν χώρος πολιτισμού και διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, σαν χώρος ιστορικής μόρφωσης των μικρών κυρίως ηλικιών, αλλά και ανοιχτός σε όλο το λαό της πόλης μας. Να δοθούν περισσότερες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία και τον πολιτισμό. Ο αγώνας για τη διάσωση και την αξιοποίηση του Γεντί Κουλέ είναι αγώνας κόντρα στο "μονόδρομο" και το "ρεαλισμό" της βαρβαρότητας των πολυεθνικών, είναι αγώνας όλου του λαού".

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα, η ψήφος της νεολαίας να μην πάει χαμένη, ο Νίκος Χριστάνης κάλεσε κάθε νέο να γυρίσει την πλάτη στις Σειρήνες του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της υποταγής, σημειώνοντας πως οι αλλαγές προσώπων δεν αποτελούν αλλαγή πολιτικής, αλλά και πως το λευκό, το άκυρο ή η αποχή αποτελούν μια τυφλή αντίδραση χωρίς προοπτική. "Ας μην παγιδευτούν στα περί "νέου ήθους και ύφους". Οι νέοι άνθρωποι έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν, να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Το κόμμα που στήριξε όλους τους νεανικούς αγώνες, ήταν συμπαραστάτης καθημερινός στον αγώνα για ολόπλευρη μόρφωση, για δουλιά με δικαιώματα, για μια άλλη ποιότητα ζωής. Η πραγματική στάση ρήξης με το σύστημα, η νεανική αντεπίθεση ενισχύεται όταν το ΚΚΕ είναι πιο δυνατό και μέσα στη Βουλή".

Το "αντίδωρο" της εξάρτησης

Το θέμα των κοινοτικών κονδυλίων έρχεται και πάλι προς συζήτηση, με αφορμή τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της πολιτικής της η χώρα κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό ποσοστό από τα κονδύλια του Δεύτερου Πακέτου Ντελόρ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δέχεται μεν ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά υποστηρίζει ότι αυτή οφείλεται στο θεσμικό πλαίσιο που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πέρα, όμως, από τις "διαφορές" που έχουν τα δυο κόμματα για το ύψος της απορροφητικότητας, συμφωνούν ότι αυτά τα κονδύλια αποτελούν τη "χρυσή ευκαιρία" για την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται η Πολιτική Ανοιξη, ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ, που θεωρούν τα κοινοτικά κονδύλια, λίγο - πολύ, πανάκεια για τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας.

Πριν περάσουμε, όμως, στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στο κατά πόσο τα κονδύλια αυτά βοηθούν ή όχι την οικονομία, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η δημιουργία του Ταμείου Συνοχής ήταν το αντίδωρο που έδωσαν οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες, προκειμένου αυτές να υπογράψουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ηταν, δηλαδή, το "καρότο" για να δεχτούν το "μαστίγιο" της "σύγκλισης".

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και αποκάλυψε την κοροϊδία που επιχειρείται εις βάρος τους ελληνικού λαού με την υπόθεση των κοινοτικών κονδυλίων.

Σημαντικά συμπεράσματα για το τι μπορεί να προσφέρει το Πακέτο Ντελόρ ΙΙ στην ανάπτυξη της χώρας μπορούν να εξαχθούν από την πορεία του πρώτου Πακέτου, όπου για κάθε 100 ECU που μας έδινε η ΕΟΚ έπαιρνε 210 ECU, μέσω των εμπορικών συναλλαγών και ακόμη περισσότερα, αν λογαριάσουμε το σύνολο των εκροών προς τις Βρυξέλλες.

Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι και από το Δεύτερο Πακέτο, είτε απορροφηθεί στο σύνολό του είτε όχι, δε θα υπάρξει κέρδος, αλλά το αντίθετο. Ο πρώτος λόγος είναι η συνεχής χειροτέρευση του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο δεύτερος αφορά στην κατεύθυνση των κονδυλίων. Το μεγαλύτερο μέρος τους, περίπου 80%, κατευθύνεται, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κοινότητας, σε έργα υποδομής (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, κλπ.). Ομως το Πακέτο Ντελόρ ΙΙ επηρεάζει δυσμενώς την πορεία της ανάπτυξης και με έναν άλλο τρόπο. Για να απορροφηθούν τα 2,5 τρισ. δραχμές του "Πακέτου", θα πρέπει να καταβληθούν 1,5 τρισ. δραχμές σαν συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με τη δέσμευση σημαντικών κονδυλίων, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν για παραγωγικούς σκοπούς, είτε με τη μεταφορά κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό, τα κονδύλια του "Πακέτου" στρέφονται σε μη παραγωγικούς τομείς, συμπαρασύροντας προς την ίδια κατεύθυνση και τους εθνικούς πόρους. Είναι, κατά συνέπεια, αντιαναπτυξιακά και, ταυτόχρονα, ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής.

Το βασικό ερώτημα, επομένως, δεν είναι αν και κατά πόσο θα απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά το πώς θα αντιμετωπιστεί η πολιτική που υπαγορεύει το Μάαστριχτ και υλοποιείται από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές δεν επιβραβεύει μόνο την επαλήθευση των θέσεών του, αλλά αποτελεί την πιο ισχυρή εγγύηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στην Α και Β Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Η σύνθεση των δύο ψηφοδελτίων θα ανακοινωθεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει η Κομματική ΟργάνωσηΘεσσαλονίκης στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα του 2ου ορόφου του Μεγάρου ΣΤΑΪΝ (Καλαποθάκη 2).

"Μπράβο, στα παιδιά. Να που μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο δρόμος που τραβήξαμε έχει μέλλον. Περπατάνε σ' αυτόν και οι σημερινοί νέοι". Αυτό είπε ο κυρ Μήτσος, που πέρασε κι αυτός μαζί με τους χιλιάδες άλλους αγωνιστές από τα κολαστήρια του Γεντί Κουλέ, όταν άκουσε τον Κώστα Κρικέλη από την ορχήστρα των Αμπελοκήπων να λέει: "Είμαστε κι εμείς εδώ παρόντες στον αγώνα για την υπεράσπιση της μνήμης και της ιστορίας".

***

Δέκα πιτσιρίκια, αγκαλιασμένα, εκεί κάτω από τα τείχη και μακριά από την εξέδρα, προσπαθούσαν να χορέψουν και να τραγουδήσουν κάποια από τα αντάρτικα τραγούδια. Η σκέψη πως αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι οι αυριανοί νέοι κομμουνιστές έφερνε χαμόγελα και χαρά στους παλιότερους. Και για μια ακόμη φορά οι μικροί έδειξαν το δρόμο στους μεγάλους. Μαζί λοιπόν μπήκαν στο χορό, στα βήματα των άμαθων ακόμη παιδιών για να τους δώσουν κουράγιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ